Презентація "Секрети виробництва паперу"

Про матеріал
Папір виготовляють на паперових фабриках. З лісу на фабрику привозять колоди. Найчастіше використовують лісові породи дерев: сосну, ялину, березу — а також евкаліпт, тополю, каштан.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Секрети виробництва паперу. Підготувала. Вчитель початкових класів. Бузівського ліцею Жашківської міської ради. Крохмальна Валентина Михайлівна

Номер слайду 2

Папір виготовляють на паперових фабриках. З лісу на фабрику привозять колоди. Найчастіше використовують лісові породи дерев: сосну, ялину, березу — а також евкаліпт, тополю, каштан.

Номер слайду 3

На спеціальному майданчику з колод здирають кору та подрібнюють на друзки. Потім на конвеєрі друзки транспортують до целюлозного заводу, де вони варяться у спеціальному розчині. Внаслідок цього виходить целюлоза — основна сировина для виготовлення паперу.

Номер слайду 4

Найбільш економний спосіб отримати деревну целюлозу — механічний. Деревообробне підприємство подрібнює лісоматеріали на тріски і змішує з водою. Так виготовляють папір низької якості — наприклад, для газет. А от для виготовлення високоякісного паперу — для журналів, книг та брошур — застосовують хімічний спосіб. За допомогою сит друзки сортують за розміром. Далі подрібнена деревина з додаванням кислоти вариться у спеціальних машинах.

Номер слайду 5

Потім целюлоза проходить крізь фільтри і промивається, звільняючись від домішок. На цьому етапі до сировини можуть додати макулатуру, однак перед цим її неодмінно очищують від чорнил.

Номер слайду 6

Наступний етап — додавання клеїв та смол. Перші — відштовхують вологу, другі — запобігають розтіканню чорнил, які часто виготовляються на водній основі. Саме завдяки цим процесам написане у Твоєму зошиті не розмазується і легко читається. Папір для друкування такого проклеювання не вимагає, адже друковані фарби не готують на водній основі.

Номер слайду 7

Але і це ще не все. Далі до паперової сировини додають пігменти та барвники. Наприклад, білий колір паперу виходить завдяки додаванню каоліну. Після цього паперова маса потрапляє в папероробну машину на стрічковий конвеєр. Тут за допомогою крихітних пористих отворів на сітці та відтискання різноманітними валиками з паперу забирається волога і утворюється суцільна рулонна стрічка.

Номер слайду 8

На етапі «мокрого пресування» папір остаточно висушують, зневоднюють та ущільнюють. Результат — рівна біла стрічка намотується на величезний рулон. Папір готовий! Можна відправляти на книжкові фабрики. Саме там паперове полотно розрізають та створюють книги і зошити.

Номер слайду 9

Список використаних джерел:1. https://pustunchik.ua/ua/online-school/history/yak-robliat-papir-i-knygy

Номер слайду 10

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Я досліджую світ, 4 клас, Презентації
НУШ
Інкл
Додано
15 червня 2023
Переглядів
315
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку