Презентація"Шкідливий вплив алкоголю"

Про матеріал
Негативний вплив алкоголю на здоров'я людини у наочній формі розкриває негативний вплив на здоров'я шкідливої звички. Виховання патріотизму та здорового способу життя.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

НЕГАТИВНИЙ ВПЛИВ АЛКОГОЛЮ НА ЗДОРОВ’Я ЛЮДИНИ

Номер слайду 2

*Середня собівартість виробництва спирту становить → 190 грн за 10 літрів 96% спирту (2019 рік) → 19 грн за літр 96% спирту. *Мінімальна роздрібна ціна на пляшку горілки становить → 89,4 грн за 0,5 л 40% спирту (2019 рік)Який прибуток отримують виробники ?

Номер слайду 3

Вільні громадяни Спарти зовсім не вживали вина, натомість споювали свої рабів, котрі повинні були обов’язково випивати по чотири чаші вина в день. Саме тому досить швидко придушувалось будь-яке повстання рабів невеликими силами спартанських військ.

Номер слайду 4

Урок про шкідливий вплив алкоголю спартанці запам’ятовували на все життя, він проходив під час посвячення юнаків у воїни. Майбутні спартанські воїни шикувались у формі квадрату, в центр якого приводили рабів, яких споювали і примушували виконувати різні військові вправи.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Раби промахувались, сердились, сварились, билися, а спартанська молодь спостерігала, як ті втрачають людську подобу. Потім рабів закидали багном і нещадно били. Після побаченого ніхто не насмілювався перехилити хоч один кухоль.

Номер слайду 7

Вживати розбавлене вино дозволялось лише чоловікам, у яких є внуки і які вже не могли мати дітей, для всіх інших існувала цілковита заборона на вживання алкоголю.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

* Алкоголь → наукова назва етанол, спирт винний → органічна речовина з групи одноатомних спиртів. * Хімічна формула С2 Н5 ОН, молярна маса 46,068 г/моль, густина 0,7893 г/см³ (20 °C).

Номер слайду 11

* Це безбарвна, прозора, летка,легкозаймиста рідина, → має характерний запах і пекучий смак. * Добре змішується з водою, → є гарним розчинником для багатьох органічних речовин (наприклад, жирів, алкалоїдів, хлорофілів, глікозидів, ефірних олій).

Номер слайду 12

Біологічне значення етанолу для організму людини1. Ендогенний етанол утворюється в клітинах → під час обміну вуглеводів або в травному каналі → завдяки процесам бродіння за добу в кишечнику людини синтезується близько 1,0 – 1,5 г ендогенного етанолу.

Номер слайду 13

2. Етиловий спирт – це розчинник для багатьох органічних речовин; → → добре розчиняється у воді й жирах, → тому є незамінним чинником метаболізму.

Номер слайду 14

3. Бере участь у регуляції проникності клітинних мембран→ енергетичному обміні →(під час розкладу 1 г сполуки вивільняється близько 29 к. Дж енергії),

Номер слайду 15

4. У синтезі нейромедіаторів (дофамін, серотонін, норадреналін) та нейромодуляторів (ендорфіни.

Номер слайду 16

У нормі у організмі людини міститься близько 0,001 – 0,015 г спирту на 1 л крові. Невелика кількість етанолу не є небезпечною, оскільки швидко знешкоджується ферментами печінки.

Номер слайду 17

Екзогенний етанол в організм людини надходить здебільшого з алкогольними напоями * Міцні (горілка, коньяк, віскі), Горі́лка (лат. aqua vita — вода життя, жива вода) — міцний алкогольний напій з очищеного спирту. Класичним значенням вмісту етанолу в напої було 38%, але згодом для зручності встановили стандарт міцності 40%.в Україні ж вона з’явилася в XV — XVI ст. у період козацтва. Конья́к (фр. cognac) — французький міцний алкогольний напій з білих сортів винограду, один із видів бренді, бурштиново-золотистого кольору, який, згідно з міжнародним торговельним правом, походить від округи міста Коньяк в регіоні Нова Аквітанія у Франції. Вміст спирту становить від 40 до 55 %об. Англійське слово «віскі» («whisky») походить від гельського слова «вода» (uisce або uisge), і повністю звучить як uisge-beatha (у Шотландії) або uisce beatha (в Ірландії) та означає «вода життя» («water of life»). Воно пов'язане з латинським терміном aqua vitae, який також означає «вода життя».

Номер слайду 18

* Середньоміцні шампанське, вино, медовуха) Шампа́нське (від фр. Champagne — Шампань) — французьке ігристе вино, виготовлене з винограду, який росте в регіоні Шампань, що знаходиться за 160 км на схід від Парижа. Шампанське — 9-20 % об. Вино — 9-20 % об."Медовуха" (хмільний мед, зброджений мед)Саке — 16-18 % об.

Номер слайду 19

* Слабоалкогольні (пиво, квас, кумис, сидр). У слов'янських народів назва пива однакова і походить від прасл. *pivo, утвореного від дієслова *piti. І раніше це слово означало не тільки пиво і напій взагалі, а напій, який часто і багато п'ють. Для пивних напоїв, 7-16% об. Перша згадка про квас зустрічається у писаннях Київської Русі 996 року. Після хрещення Володимир І Святославич наказав роздати народові “їжу, мед та квас”. Квас був популярним та щоденним напоєм: його готували і селяни, і поміщики, і воєнні, і монахи. Вміст алкоголю у квасі не перевищує 0,1-1,2%. Сидр (фр. cidre) — слабоалкогольний напій, утворюється в результаті бродіння яблучного соку, насиченого киснем (2—8 % спирту). В Країні Басків сидр є національним напоєм. Куми́с (від тюркського ҡымыҙ) — кисломолочний напій із кобилячого молока, отриманий унаслідок молочнокислого і спиртового бродіння. Однодобовий кумис до 1 % спирту, дводобовий — до 1,75 %, а міцний, три-чотиридобовий — до 2,5. При зберіганні може досягати 3,4 %

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Підвищений понад природну норму вміст етанолу порушує природні механізми:1.ушкодження мембран,

Номер слайду 22

2. порушення гормональної та імунної систем організму,

Номер слайду 23

3. перебігу окисно-відновних процесів, процесів

Номер слайду 24

4. енергоутворення

Номер слайду 25

5. синтезу білків і ліпідів, обміну нейромедіаторів,

Номер слайду 26

6. денатурація білків.

Номер слайду 27

Який шлях етанолу в організмі людини?1. Потрапляючи до організму людини через травну систему, → етанол швидко всмоктується. * Вже у шлунку поглинається 20 % етанолу, → а у тонкому кишечнику –80 %.

Номер слайду 28

2. Далі крізь стінки травного каналу молекули спирту потрапляють у кров і надходять до печінки. У клітинах цього органа відбувається окиснення етанолу. З печінки в кров може надходити етанол або продукти його повного (вода й вуглекислий газ) чи часткового (ацетальдегід) розкладу.

Номер слайду 29

3. Переважна частина спирту концентрується в → головному мозку, → менша частина – в легенях, селезінці, нирках.

Номер слайду 30

Дія спирту на легені

Номер слайду 31

Дія спирту на серце. Нормальне серце Пивне серце

Номер слайду 32

Здорове серце. Серце алкоголіка

Номер слайду 33

Серце алкоголіка

Номер слайду 34

Дія спирту на печінку та нирки. Печінкаалкоголіка Здорова печінка

Номер слайду 35

Печінка алкоголіка

Номер слайду 36

4. Високі концентрації етанолу спостерігаються також у секреті → передміхурової залози та яєчках, → чинячи токсичний вплив на статеві клітини.

Номер слайду 37

5. Молекули етилового спирту мають малі розміри, тому легко проникають крізь плаценту й потрапляють у кров плоду.

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Діти алкоголіків

Номер слайду 41

Номер слайду 42

Перетворення етанолу І етап. Окиснення алкоголю в ацетальдегід (етаналь, оцтовий альдегід). Ацетальальдегід у десятки разів токсичніший за етанол.

Номер слайду 43

Розщеплення надлишку оцтового альдегідуздійснюється трьома шляхами:1) за допомогою ферментів алкогольдегідрогеназ,що відбувається в мітохондріях клітин печінки (окиснення близько 80 % етанолу

Номер слайду 44

2) за участі алкогольоксидази (цитохром Р450), або мікросомальної етанол окиснювальної системи, локалізованої в незернистій ЕПС (до 15 % етанолу);

Номер слайду 45

3) за участі каталази в пероксисомах (до 5 % етанолу).

Номер слайду 46

ІІ етап. Окиснення ацетальдегіду до ацетату за участі ферментів ацетальдегіддегідрогеназ.

Номер слайду 47

ІІІ етап. Окиснення ацетату до СО2 і H2 O. Незначна частина ацетату включається в цикл Кребса або використовується для синтезу жирних кислот, холестеролу. Отже, перетворення етанолу відбувається переважно в печінці за схемою: алкоголь → ацетальдегід → ацетат → вода й вуглекислий газ

Номер слайду 48

Негативний вплив алкоголю на здоров’я людини1. Токсичний вплив. Етанол належить до групи загальнотоксичних отрут, що виявляє різнобічний вплив на всі органи, особливо на центральну нервову систему (ЦНС), печінку та серцевий м’яз.

Номер слайду 49

* Етанол та оцтовий альдегід спричиняють алкогольні ураження → підшлункової залози, → нирок, легень, → системи кровотворення,→ сприяють розвитку анемії.

Номер слайду 50

2. Наркотичний вплив. * ВООЗ у 1975 р. спеціальним рішенням затвердила висновок про те, що → етанол – це наркотик, що руйнує здоров’я населення.

Номер слайду 51

* Алкоголь є психоактивною речовиною,що впливає на ЦНС і → спричиняє звикання й залежність.

Номер слайду 52

Приємні відчуття після вживання алкоголю пояснюються виробленням ендорфінів (нейромодулятори,що впливають на емоційний стан), дофаміну (нейромедіатор, що активує центри задоволення).

Номер слайду 53

Канцерогенний вплив.* Етанол й ацетальдегід збільшують ризик розвитку → рака травного каналу, підшлункової залози, печінки. * У жінок ацетальдегід чинить канцерогенну дію на→ органи статевої системи й молочні залози.

Номер слайду 54

Мутагенний вплив* Ацетальдегід його молекули приєднуються до ДНК, → порушуючи таким чином транскрипцію генів. * Дослідження виявили, що вплив алкоголю → ушкоджує хромосоми у стовбурових клітинах крові.

Номер слайду 55

Тератогенний вплив.* Спирт може спричиняти → вади розвитку плоду, → пошкоджувати ембріони → і впливати на його генетичний матеріал.

Номер слайду 56

* У важких випадках сприяє розвитку→ фетального алкогольного синдрому, → що характеризується аномаліями обличчя, → відставанням у розвитку, → вадами серця, сечовидільної й статевої систем.

Номер слайду 57

Етанол – це органічна речовина зі шкідливим токсичним, наркотичним, канцерогенним, мутагенним й тератогенним впливом на здоров’я людини. Висновок. Фетальний алкогольний синдром FAS

Номер слайду 58

Номер слайду 59

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 11 клас, Презентації
Додано
19 травня
Переглядів
73
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку