Презентація "Швидкість хімічної реакції"

Про матеріал
Презентація для уроку з теми "Швидкість хімічної реакції".В презентації подано приклади розв'язання задач з теми з урахуванням питань ЗНО
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Швидкість хімічної реакції Презентація до уроку

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Для перебігу хімічних реакцій потрібний різний час: Іржа на залізних виробах утворюється за кілька місяців Горіння свічки триває кілька годин Реакція між содою і оцтом відбувається в одну мить.

Номер слайду 4

Концентрація Величина, що показує вміст кількості речовини в одиниці об’єму називається концентрацією. С=n/ V де c – концентрація , n – кількість речовини [моль], V – об’єм [л].

Номер слайду 5

Отже, швидкість реакції - це зміна концентрації одного з реагентів чи одного з продуктів реакції за одиницю часу при незмінному об’ємі системи. v =С2 –С1/t2-t1 =∆ C ⁄∆ t , де v – швидкість хімічної реакції , c1 та c2 – початкова та кінцева концентрація (відповідно) , t1 та t2 – початковий та кінцевий час (відповідно) – ∆ C зміна концентрації , ∆ t – проміжок часу [с].

Номер слайду 6

Швидкість хімічної реакції Швидкість хімічної реакції визначається зміною концентрації речовин за одиницю часу (моль/(л·с)) де v – швидкість хімічної реакції , c1 та c2 – початкова та кінцева концентрація (відповідно) , t1 та t2 – початковий та кінцевий час (відповідно) – ∆ C зміна концентрації , ∆ t – проміжок часу [сек].

Номер слайду 7

Вчені, що зробили внесок в розвиток хімічної кінетики Якоб Вант – Гофф – голландський вчений, перший лауреат Нобелівської премії з хімії (1901 р)

Номер слайду 8

Вчені, що зробили внесок в розвиток хімічної кінетики Сванте Арреніус (лауреат Нобелівської премії за відкриття в області розчинів, відкрив залежність миттєвої швидкості реакції від температури)

Номер слайду 9

Фактори, що впливають на швидкість реакції. Природа реагуючих речовин Ступінь подрібнення Площа поверхні контакту Концентрація Температура Каталізатор

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Лабораторний дослід №5. Вплив площі поверхні контакту реагентів, концентрації й температури на швидкість хімічної реакції. Завдання . Дослідіть вплив площі поверхні контакту реагентів на швидкість хімічної реакції.

Номер слайду 12

Дослідіть вплив концентрації та температури речовини на швидкість хімічної реакції.

Номер слайду 13

Дослідіть розкладання гідроген пероксиду в присутності каталізатора.

Номер слайду 14

Закон діючих мас 1867 рік Математична залежність швидкості від концентрації для реакції : А + Б = АБ має вигляд: , де V –швидкість реакции; K – константа швидкості; [А] и [Б] – концентрації речовин А и Б відповідно Норвезькі дослідники Гульдберг Като Максиміліан Вааге Петер Вааге

Номер слайду 15

Думай самостійно У скільки разів збільшиться швидкість реакції, якщо збільшити концентрації речовин в 2 рази? Рівняння реакції: N2+ 3H 2= 2NH3

Номер слайду 16

Дано [N2]2=2[N2]1 N2+ 3H2= 2NH3 [H2]2=2[H2]1 V1=[N2]*[H2](3)=XY(3) V2/V1-? V2=2X*(2Y)3=2X*8Y3= 16XY3 V2/V1=16XY3/XY3=16 разів Відповідь: швидкість зросте у 16 разів

Номер слайду 17

Правило Вант - Гоффа При збільшенні температури на кожні 100 швидкість реакции зростає у 2-4 рази.Величина, що показує, у скільки разів збільшиться швидкість реакції, називається температурним коефіцієнтом, або коефіцієнтом Вант-Гоффа(Υ)

Номер слайду 18

Математичний вираз правила Вант- Гоффа V2/ V1 = Υt2- t 1/10

Номер слайду 19

Думай самостійно У скільки разів збільшиться швидкість реакції при підвищенні температури з 60◦С до 80 ◦ С, якщо γ =3? V2/ V1 = Υt2- t 1/10 V2/V1=380- 60/10 =320/10 =32 =9разів

Номер слайду 20

Домашнє завдання

Номер слайду 21

Встановіть відповідність А) Харчові продукти довше зберігаються у вакуумних упаковках Б) Аби пришвидшити випалювання залізної руди, її подрібнюють і розпорошують. В) Улітку зростає небезпека харчових отруєнь. Г) Термін служби мідних водопровідних труб значно більший порівняно зі сталевими. 1) Зі зростанням температури швидкість реакції збільшується. 2) Зі зростанням площі поверхні контакту реагентів швидкість реакції зростає. 3) Зі зменшенням концентрації реагентів швидкість реакції зменшується. 4) Швидкість реакції залежить від природи реагентів.

Номер слайду 22

Домашнє завдання Варіант 1 1. Перелічте чинники, що впливають на швидкість гомогенних реакцій. 2. Як зміниться швидкість реакції N2+O2=2NO, якщо а) тиск на реагуючу суміш збільшили в 2 рази, припускаючи, що реагують між собою в суміші гази? 3. У скільки разів збільшиться швидкість реакції при підвищенні температури з 40 до 80 градусів, якщо температурний коефіцієнт дорівнює 2? Варіант 2 1. Перелічте чинники, що впливають на швидкість гетерогенних реакцій. 2. Як зміниться швидкість реакції СН4 + 2О2=СО2+Н2О, якщо концентрацію кисню збільшили в 2 рази? 3. Температурний коефіцієнт реакції дорівнює 2. На скільки градусів треба змінити температуру реакційної суміші, щоб збільшити швидкість реакції в 128 разів?

ppt
Пов’язані теми
Хімія, 9 клас, Презентації
До підручника
Хімія 9 клас (Гранкіна Т.М.)
Додано
29 грудня 2023
Переглядів
284
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку