Презентація. Сполучники підрядності

Про матеріал

Дана презентація може бути використана для вивчення сполучників підрядності у 7 класі.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сполучники підрядностіЗавдання: навчитися знаходити сполучники підрядності в реченні;відрізняти їх від інших службових слів; визначати роль у складному реченні; редагувати речення, доцільно замінюючи сполучники синонімічними.

Номер слайду 2

Вони, як усмішка привітна,Як дотик сонечка, як казка,Червона, жовта чи блакитнаІ в кожній з них – тепло і ласка.

Номер слайду 3

Складне речення із сполучниками підрядності (складнопідрядне речення) - це речення, що складається з двох або більше частин, одна з яких - головна, інша — залежна. Незабаром ми вийшли на простору галявину, де було безліч гарних квітів. […],(де…) Складнопідрядні речення. Складнопідрядні речення з підрядними означальними частинами. Складнопідрядні речення з підрядними обставинними частинами. Складнопідрядні речення з підрядними з`ясувальними частинамимісцячасуспособу діїміри і ступеняумовидопустуметипричининаслідку

Номер слайду 4

Засобом зв’язку залежного (підрядного) речення з головним виступають підрядні сполучники та сполучні слова. На відміну від складносурядних речень, у складнопідрядних сполучники і сполучні слова належать до підрядної частини речення. Підрядні сполучники не бувають членами речення. За будовою вони поділяються на прості (що, як, щоб, якщо, якби, хоч, ніж, мов, чи) і складені (через те що, тому що, у зв’язку з тим що, незважаючи на те що). Сполучні слова ― це повнозначні слова; вони, на відміну від сполучників, є членами речення. У ролі сполучних слів виступають відносні займенники і прислівники: хто, що, який, чий, котрий, де, куди, звідки, як, чому, коли. Хто квіти доглядає, той насолоджується життям. 

Номер слайду 5

{69 C7853 C-536 D-4 A76-A0 AE-DD22124 D55 A5}Види підрядних частин. Сполучники. Сполучні слова. Вказівні (співвідносні слова)Означальніщо, щоб, наче, неначе, якякий, котрий, чий, де, куди, коли, звідкитой, такий, весь, всякий, кожний. З ̕ ясувальні що, щоб, як, наче, немов, ніби, мовхто, що, який,скільки, куди, де, коли. Обставиннімісцяде, куди, звідкитам, туди, звідки, скрізьчасуколи, як,поки, відколи, тільки,ледве,поки, доки, коли, скільки, наскільки, тоді,доти. Способу, міри і ступеня діїмов, наче, неначе, ніби, ніж,як, що, щобяк, скільки, наскільки стільки, так. Мети щоб, аби, з тією метою щоб Причини тому що,бо, через те що, щоб, тому. Умови якщо, коли, якби, як, раз, аби. Допусту хоч, хоча,дарма що, хоч-зате, хоч би, назважаючи на те що але, та, проте, однак. Наслідку так що

Номер слайду 6

Незалежна частина складнопідрядного речення називається головною, а залежна – підрядною. Головна частина є граматично незалежною і підпорядковує собі підрядні частини складного речення. Підрядна частина може пояснювати окремий член головної частини або всю головну частину. Підрядна частина може стояти перед головною, в середині та після головної частини. 1)Можна сміливо стверджувати, що жито дає людині життя. Схема цього речення […], (що…)2)Вночі, коли уся природа спить, чарує пахощами нас нічна фіалка. […, (коли…),…]3)Коли сонячні промені розсіяли мряку, перед нами відкрилася галявина, вкрита квітами. (Коли…), […]

Номер слайду 7

Колективна робота з текстом Прочитати текст. Визначити тип мовлення. Визначити стиль мовлення. Назвати тему. Виписати речення із сполучники підрядності, вказати їх групи за значенням. Накреслити схеми речень.(мак)(любисток)

Номер слайду 8

«Сенкан» - це п’ятирядковий неримований вірш 1. Перший рядок – слово, яке позначає тему2. Другий рядок – опис теми, який складається з 2 прикметників.3. Третій рядок називає дію, пов’язану з темою, і складається з 3 дієслів4. Четвертий рядок є фразою, яка складається з 4 слів, висловлює ставлення до теми, почуття5. Останній рядок складається з одного слова. Це може бути синонім, антонім чи спільнокореневе слово(волошка)

Номер слайду 9

Вибіркова робота з елементами аналізу. Виписати сполучники підрядності. З’ясувати їх групи за значенням. Дослідити, чи можна сполучники підрядності замінити синонімічними. Чи змінюється про цьому зміст речень? Калина так хизується красою, бо їй байдуже про усе на світі. Ми цінуємо барвінок за його допомогу, тому що з нього виготовляють ліки. Не було в Україні села, у якому б не росли під вікнами  мальви  – прекрасні обереги нашої духовної спадщини.(барвінок)

Номер слайду 10

Фонетична хвилинка Записати слово цінуємо фонетичною транскрипцією(мальви)

Номер слайду 11

Творче конструювання За поданими складнопідрядними реченнями накреслити схеми. Безсмертник став тією квіткою, що дарує нам свою красу та здоров’я цілий рік. І від того, що ромашка розквітла коло хати, літо стало ще кращим. Як не буде квітів, то і серце людське стане черствим.(чорнобривці)

Номер слайду 12

Дослідження-зіставлення Записати речення в такій послідовності, щоб вони відповідали поданим схемам. Ключ: якщо ви правильно запишете речення, то, підкресливши першу букву в другому слові кожного речення, прочитаєте назву квітки. 1.[…], (бо…), (що…). 2. […], (чому…). 3.[…, (коли…),…]. Палахкотять мальви животрепетним вогнем, бо знають, що ніякі квіти не можуть з ними зрівнятися. Вечорами, коли спадала літня спека, мальви стояли урочисто серед золотого надвечір’я. Нарцисе, а скажи, чому тебе називають самозакоханим красенем?(калина)

Номер слайду 13

Комунікативний практикум (робота в парах) Розгляньте репродукцію картини Ю. Камишного «Кожному мила своя сторона» Складіть діалог за картиною, використовуючи сполучники підрядності.

Номер слайду 14

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ Опрацювати § 37 А. Скласти твір-мініатюру про квіти, використовуючи сполучники підрядності. Б. Виконати вправу 289 (виписати прислів’я, у яких є сполучники підрядності; указати їх групу за значенням)

pptx
Додано
31 березня 2023
Переглядів
5114
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку