Презентація " Становлення грошового обігу і фінансів під впливом країн-загарбників."

Про матеріал
Презентацію можна використати для подачі матеріалу під час дистанційного навчання з предмету "Фінансова культура" 7 клас по темі " Становлення грошового обігу і фінансів під впливом країн-загарбників."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мідний бунт. Грошова реформа короля Августа. Підготувала: вчитель математики Северинівського ЗЗСО І-ІІІ ст.-ЗДО Перепона Н. П.

Номер слайду 2

У XVII столітті в Московській державі не було власних золотих і срібних копалень, і дорогоцінні метали ввозилися з-за кордону. На Грошовому дворі з іноземних монет карбували російську монету: копійки, деньги та полушки (половина деньги). Затяжна війна з Річчю Посполитою вимагала величезних витрат. Щоб знайти гроші на продовження війни, А. Л. Ордін-Нащокін запропонував випускати мідні гроші за ціною срібних. Податки збиралися сріблом, а платня видавалась міддю. Дрібна мідна монета спочатку дійсно мала ходіння нарівні зі срібними копійками, однак незабаром надмірний випуск нічим не забезпечених мідних грошей, які карбувалися в Москві, Новгороді та Пскові, призвів до знецінення мідних грошей. За 6 рублів сріблом давали 170 рублів міддю. Незважаючи на царський указ, усі товари різко подорожчали. ПУЛО- давня Мідна монета

Номер слайду 3

Простий народ був обурений безкарністю бояр. На Луб'янці були виявлені листи із звинуваченнями на адресу князя В. Д. Милославського, кількох членів Боярської думи.Їх звинувачували в таємних зносинах з Річчю Посполитою, що не мало під собою ніякої підстави. Але незадоволеним людям потрібен був привід. Показово, що об'єктом загальної ненависті стали ті ж самі люди, яких звинувачували у зловживаннях під час Соляного бунту, і точно так само, як чотирнадцять років тому, натовп напав і розгромив будинок гостя Шоріна, який збирав «п'яту денгу» у всій державі. Кілька тисяч людей вирушили до царя Олексія Михайловича, який знаходився в своєму заміському палаці в селі Коломенському. Несподівана поява повсталих застала царя зненацька, він був змушений вийти до народу. Йому передали чолобитну з вимогою зниження цін та податків і покаранні винних. Під тиском обставин Олексій Михайлович дав слово розслідувати справу, після чого заспокоєний людський натовп, повіривши обіцянкам, повернув назад. Назустріч з Москви рухалася ще один багатотисячний натовп, налаштований набагато ворожіше. Дрібні торговці, м'ясники, пекарі, пиріжники, сільські люди знову оточили палац Олексія Михайловича і цього разу вже не просили, а вимагали видати їм зрадників на розправу, погрожуючи «буде він добром їм тих бояр не віддасть, і вони у нього учнут мати самі, за своїм звичаєм». Проте в Коломенському вже з'явилися стрільці та солдати, надіслані боярами на допомогу. Після відмови розійтися було віддано наказ застосувати силу. Беззбройний натовп загнали в річку, близько тисячі чоловіків було вбито, потоплено в Москві-річці, кілька тисяч заарештовано і після слідства заслано. Розшук у зв'язку з мідним бунтом не мав прецедентів. Всіх грамотних москвичів змусили дати зразки свого почерку, щоб звірити їх зі «злодійськими листами», які послужили сигналом для обурення. Однак винуватців так і не знайшли. Підсумком мідного бунту стала поступова відміна мідної монети. У 1663 році мідні двори в Новгороді і Пскові були закриті, відновилося карбування срібних монет. Мідні гроші були повністю вилучені з обігу і переплавлені в інші потрібні предмети з міді.1662 рік

Номер слайду 4

Історія нам на допомогу…За Андрусівським перемир'ям 1667 р. Правобережна Україна (за винятком Києва та округи) залишалась у складі Речі Посполитої. Унаслідок Бучацької мирної угоди 1672 р. землі Правобережжя було поділено на три частини: Поділля зайняла Османська імперія, Брацлавщина і Південна Київщина перебували під владою правобережного гетьмана Петра Дорошенка (васала Османської імперії), решта території Правобережної України належала Речі Посполитій. За Бахчисарайською мирною угодою 1681 р. кордон між Московською державою й Османською імперією визначили по Дніпру, і Південна Київщина, Брацлавщина та Поділля потрапляли під султанську владу.«Трактат про вічний мир» 1686 р., за яким Північна Київщина, Волинь і Галичина відходили до Речі Посполитої. Після поразки османської армії під Віднем (1683) уклали Карловицький мир 1699, за яким Правобережна Україна знову цілком перейшла до складу Речі Посполитої.

Номер слайду 5

Щодо Правобережної України, слід зауважити, що грошове господарство Речі Посполитої у ХVІІІ столітті було вкрай занедбане. Від 1685 року майже не було монет, карбованих на монетних дворах Польщі. Усю масу металевих грошей в обігу становили неповноцінні іноземні монети, низькопробні і фальшиві польські монети, карбовані за кордоном. Лише за короля Станіслава-Августа були вжиті заходи, спрямовані на поліпшення грошової справи. Згідно з постановою сейму в Речі Посполитій 1766 року запроваджується загальнодержавна грошова система. Сейм ухвалив карбувати польські монети за німецькою конвенційною стопою, в основу якої була покладена кельнська марка.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Натуральні збори з промислів часто становили десяту частину прибутку тютюнова, медова, дьогтьова десятиниабо 1/3–2/3 прибутків з селянських млинів.

Номер слайду 9

Грошові збори з промислів:податок з виробництва горілки – ,,показанщина”, із селян-мельників – ,,покабанщина” та ,,поколющина",з пивоварів – ,,скапщина” в багатьох випадках мали фіксований розмір, відрізняючись лише залежно від полків та сотень. Орендні збори поширювалися лише на посполитих, які займалися шинкуванням горілкою.

Номер слайду 10

Враховуючи те, що розмір стації в багатьох випадках не перевищував 10 % середнього прибутку селянської родини, а заняття промислами являли собою додатковий заробіток для посполитих, у цілому податкова система Гетьманщини була посильною для них.

Номер слайду 11

Перші національні страхові товариства «Дністер» та «Карпатія»7 грудня 1891 року відбулось отримання концесії на початок діяльності страховим товариством «Дністер» у Львові. Це було підсумком понад трьох десятиріч змагань галицьких політиків і економічних діячів. Протягом другої половини ХІХ ст. у Галичині поширювалася справа обезпечення (страхування), насамперед, від вогню. Пріоритет у цьому бізнесі мали фірми англійські та німецькі. У 1939 році страхове товариство було ліквідоване більшовицьким режимом

Номер слайду 12

З національної точки погляду "Дністер" має чисто український характер. Головним тереном діяльности Товариства є східна Галичина і тільки невеличка частина обезпечень похилить з західної Галичини та з Буковини. Поверх 96 %членів належить до української народності. Управа і персонал чисто українські. Ділова мова українська. За цілий час існовання виекспедиювало Товариство близько чотири мілйони українських поліс і понад два мілйони наших грамот, подань, листів, письом і карток в українській мові, в тім числі кількадесять тисяч українських подань до судів, урядів і властей. «…Тим способом наше Товариство в дуже значній мірі причинило ся до розповсюдненя української мови й українського письми та до скріпленя укранського національного стану посїданя, тим більше, що "Днїстер" через цїлий час вів консеквентну боротьбу в оборонї прав української мови в усїх областях публичного житя з державними й автономічними властями й урядами…»

Номер слайду 13

За ініціативою буковинського політичного та громадського діяча, професора місцевого університету Степана Смаль-Стоцького 27 серпня 1911 року у Чернівцях було засноване страхове товариство «Карпатія», яке активно займалося страхуванням життя.

Номер слайду 14

Будівля страхового товариства Дністер. Львів

Номер слайду 15

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ: Виконайте в робочому зошиті завдання 1 і 2 на сторінках 32 і 33. Фото виконаних завдань прикріплюйте в класрумі. Пройдіть тест за посиланням:https://naurok.com.ua/test/start/1375258.

pptx
Додано
17 квітня 2022
Переглядів
2843
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку