Презентація "Стратегія самореалізації"

Про матеріал
позитивне ставлення до себе і до життя; навички самомотивації, самоорганізації та самоконтроль на основі внутрішнього потенціалу; критичне і креативне мислення; стратегія самореалізації; самовизначення і самовиховання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

9 кл осн здор Стратегія самореалізації 31 03 2024 У цьому параграфі ви:визначите свої життєві очікування;дізнаєтеся про стратегію самореалізації;ознайомитеся з інструментами самопізнання;пригадаєте способи формування здорової самооцінки;ознайомитеся із формулою професійного самовизначення.

Номер слайду 2

* Підлітковий вік нерідко розглядають лише → як підготовку до дорослого життя. * Однак це хибний погляд. Як і кожен етап людського життя, → юність має самостійну цінність і виконує особливу місію. Цінність підліткового віку

Номер слайду 3

* У цей відносно невеликий період формуються → життєві очікування і світогляд людини, → система її цінностей і характер, → відбуваються процеси самопізнання і самовизначення.

Номер слайду 4

* Перевага юності в тому, що → вона не обмежує людину передчасно, → а, навпаки, дає змогу максимально розширити горизонти бачення → та оцінити всі наявні можливості, → перш ніж усвідомити своє покликання й обрати професію.

Номер слайду 5

* Візьміть аркуш паперу, розділіть його на три колонки і підпишіть: →«Здійснити. Набути. Відчути». * Запишіть ваші очікування від життя: → що ви хотіли б зробити протягом свого життя, → яких духовних і матеріальних благ набути, що відчути (приклад на мал. 24). СТАРТОВЕ ЗАВДАННЯ Здійснити Набути Відчути   

Номер слайду 6

Мал. 24 Мистецтво самореалізації* Самореалізація — це → здатність людини пізнати себе→ і здійснити своє покликання.

Номер слайду 7

* Кожна людина має потребу → в самореалізації, однак не всі усвідомлюють її значення.

Номер слайду 8

* Автор теорії потреб А. Маслоу вважав, → що люди часто відмовляються від можливостей самореалізації → й тому не такі щасливі, якими могли б бути, → адже якість нашого життя безпосередньо пов’язана із задоволенням вищих потреб, у тому числі й потреби у самореалізації.

Номер слайду 9

1. Прочитайте притчу «Божественний дух». Поміркуйте, які скарби заховано в глибинах людських сердець.

Номер слайду 10

2. Візьміть аркуші паперу й обведіть на них кольоровими фломастерами свої долоні. Запишіть на долонях те, що вважаєте божественним даром: → ваші найкращі риси, → здібності → таланти.

Номер слайду 11

* На Сході існує повір’я, що тисячі років тому кожна людина на Землі володіла божественним духом,→ який давав їй силу Бога. * Однак люди почали зловживати своєю могутністю, і Бог вирішив забрати її у них.* Але де сховати божественний дух — джерело людських талантів, могутності й слави?Божественний дух. Східна притча

Номер слайду 12

* Один із помічників Верховного Бога запропонував:— Давайте вириємо глибоку яму і заховаємо у ній божественний дух.— Ні, — відповів Бог, — колись люди навчаться копати достатньо глибоко і знайдуть його.

Номер слайду 13

* Другий помічник сказав:— Заховаймо цей скарб на найвищій вершині світу.— Ні, — відповів Бог, — колись люди підкорять цю вершину і знайдуть його.

Номер слайду 14

* Третій помічник мовив:— У мене є краща ідея. Давайте заховаємо божественний дух на дні найглибшої океанічної западини.— Люди колись дістануться і цього місця, — сказав Бог.

Номер слайду 15

— Що ж, сховаймо його на іншому кінці Всесвіту, — запропонував четвертий помічник.— І туди колись дійдуть люди, — відповів Бог.

Номер слайду 16

* Потім на мить замислився і сказав:— Я заховаю його в серці кожної людини. Гадаю, що це останнє місце у Всесвіті, де люди шукатимуть його.

Номер слайду 17

* Мистецтво самореалізації — це здатність усвідомити і реалізувати свій особистісний потенціал,

Номер слайду 18

→ спроможність жити динамічно і натхненно, → рости, розвиватись, удосконалюватися, → рухатись уперед,

Номер слайду 19

→ ставити перед собою амбітні цілі й досягати їх,→ долаючи перепони, → знаходячи оптимальні рішення для себе й оточення

Номер слайду 20

* Самореалізація можлива, * коли людина визначила її стратегію — шляхи особистісного розвитку і самовдосконалення

Номер слайду 21

Стратегія самореалізації має п’ять складових: самопізнання і самооцінка; 2) самовизначення; 3) саморегуляція; 4) самоосвіта; 5) самовиховання.

Номер слайду 22

* Пізнати себе — непросте завдання. * До певного віку це взагалі неможливо. * Для дитини існує лише навколишній світ, → і в ньому вона шукає причини всього, що відчуває, наприклад: «Мені сумно, бо мене засмутив братик». Самопізнання і самооцінка

Номер слайду 23

* Відкриття свого внутрішнього світу → є головним психологічним надбанням юності.

Номер слайду 24

* У підлітковому віці → активно розвивається самосвідомість, → з’являється бажання зрозуміти себе, → пізнати свою схожість з іншими і відмінність від них, → усвідомити ознаки своєї унікальності й неповторності, → збагнути своє покликання.

Номер слайду 25

* Підлітків нерідко звинувачують в егоцентризмі. * Однак причина цього — не погане виховання, → а те, що вони зосереджені на пошуках свого «я». * Лише сформувавши власну ідентичність, → людина знову починає цікавитися тим, що відбувається навколо. Чи знаєте ви, що...

Номер слайду 26

* У дитинстві ми ніби стоїмо перед запітнілим дзеркалом і не бачимо себе.

Номер слайду 27

* У підлітковому віці — протираємо дзеркало і пильно вивчаємо своє відображення.

Номер слайду 28

* У дорослому віці — стираємо сріблястий шар на зворотному боці дзеркала→ і починаємо бачити не лише себе, а й те, що відбувається навколо нас.

Номер слайду 29

* Самопізнання у підлітковому віці → зосереджене на пошуку відповідей на запитання про себе самого: *«Хто я?», «Який я?», *«Для чого прийшов у цей світ?». Формування ідентичності

Номер слайду 30

ваші інтереси;Пошук власної ідентичності в чомусь подібний до складання пазла, на часточках якого зображено:

Номер слайду 31

ваші цілі і плани;

Номер слайду 32

ваші таланти і здібності;

Номер слайду 33

ваші можливості й обмеження;

Номер слайду 34

те, що ви цінуєте, у що вірите;

Номер слайду 35

ваші досягнення і життєвий досвід.

Номер слайду 36

Завдання непросте, тому що зображення на деяких елементах пазла розпливчасті.

Номер слайду 37

* Формування ідентичності відбувається → у процесі взаємодії з іншими людьми.

Номер слайду 38

* Спілкуючись із друзями, → порівнюючи себе з ними, → прислухаючись до внутрішнього голосу, → ви поступово прояснюєте зображення на часточках пазла, → усвідомлюєте елементи власної ідентичності, складаєте їх у цілісний образ «я».

Номер слайду 39

Складіть концептуальну карту своєї особистості за зразком, наведеним на мал. 25.

Номер слайду 40

* Самооцінка — → це те, як людина ставиться до себе → й оцінює себе у різних сферах життя (навчанні, спорті, стосунках). Формування позитивної самооцінки

Номер слайду 41

* Самооцінка є → продуктом життєвого досвіду (наших успіхів і невдач), → а також залежить від ставлення до нас інших людей.

Номер слайду 42

* В українській культурі традиційно схвалюють → Скромність→ і критичне ставлення до себе.

Номер слайду 43

* Вона породжує тривогу,→ нераціональні сумніви і страхи,→ блокує інтерес до всього нового, → посилює психологічне напруження і стрес.

Номер слайду 44

* І навпаки, позитивна самооцінка, → впевненість у власних силах→ надихають на нові досягнення → і відіграють вирішальну роль у самореалізації.

Номер слайду 45

* Тому хтось може подумати, → що краще недооцінити себе, ніж переоцінити. * Однак ніщо так не шкодить досягненню життєвого успіху, → як занижена самооцінка.

Номер слайду 46

* Важливо, щоб позитивна самооцінка була адекватною (реальною), → адже надміру завищена самооцінка також може призвести → до розчарувань, психологічних травм і погіршення стосунків.

Номер слайду 47

* Найкращою є адекватна позитивна самооцінка. * Тобто людина реально зважує свої якості → і при цьому вважає себе унікальною особистістю, вартою любові, поваги й усього найкращого в житті. * Таку самооцінку ще називають здорового.

Номер слайду 48

* Самооцінка переважно формується → у дитинстві та підлітковому віці → і в цей період найбільше залежить від оточення.

Номер слайду 49

* Якщо дитину люблять, підтримують, вона вчиться досягати успіху і набуває впевненості у собі.

Номер слайду 50

* І навпаки, діти, з якими поводяться жорстоко та називають нездарами,→ часто виростають з очікуванням невдач → і переконанням у власній нездатності подбати про себе. * Отже, вони не мають упевненості в собі, → необхідної для пошуку нових можливостей.

Номер слайду 51

* Однак низька самооцінка у дитинстві — це не вирок. * На щастя, історія знає безліч випадків, → коли люди досягали визначних результатів попри те, → що їхні здібності недооцінили.

Номер слайду 52

* Так, Альберта Ейнштейна — геніального фізика, → засновника теорії відносності — у дитинстві вважали тугодумом.

Номер слайду 53

* Викладач фізики (!) казав йому: «З вас, Ейнштейне, нічого путнього не вийде». * У вищому технічному училищі його мали → за старанного, але нездібного студента.

Номер слайду 54

* Всесвітньо відому українську художницю, → майстриню декоративного живопису Катерину Білокур → двічі не прийняли до технікуму через відсутність документа про закінчення семирічки. К. Білокур

Номер слайду 55

* Попри спротив родини, вона продовжувала малювати. * І коли її роботи побачив Пабло Пікассо, → весь світ облетіли його слова: «Якби ми мали художницю такого рівня майстерності, то змусили б заговорити про неї цілий світ!»

Номер слайду 56

* Об’єднайтесь у дві групи і пригадайте способи формування здорової самооцінки, які вивчали у попередніх класах.* Група 1: як ставитися до критики (справедливої і несправедливої) .* Група 2: як підвищити самоповагу за допомогою власних досягнень та добрих справ.

Номер слайду 57

* Важливим інструментом самопізнання і самооцінки є оцінювання свого психологічного потенціалу (ресурсу) за такими складовими:* інтелектуальність — → здатність шукати й обробляти інформацію,→ уміння читати, → обговорювати, → спостерігати, Оцінка психологічного потенціалу

Номер слайду 58

→ аналізувати, → критично і творчо мислити, → робити висновки, → приймати рішення, → планувати дії;

Номер слайду 59

* самоконтроль → здатність контролювати свою поведінку, → керувати емоціями і стресом;

Номер слайду 60

* соціальна компетентність → здатність налагоджувати контакти,→ підтримувати здорові стосунки, → бути приємним у спілкуванні, → працювати в команді, → ефективно розв’язувати конфлікти;

Номер слайду 61

* упевненість → знання себе й віра у власні сили;

Номер слайду 62

* енергійність → зарядженість, → сила волі, → наполегливість,→ здатність досягати поставленої мети.

Номер слайду 63

Оцініть кожну складову свого психологічного потенціалу за 5-бальною шкалою (5 — «відмінно»; 1 — «дуже погано»).2. Візьміть аркуш паперу, складіть його навпіл→ і без ножиць сформуйте половинку контуру людського тіла (мал. 26).

Номер слайду 64

Мал. 263. Розгорніть фігурку і на частинах тіла позначте оцінки:голова — інтелектуальність (П1);серце — самоконтроль (П2);руки — соціальна компетентність (П3);тулуб — упевненість (П4);ноги — енергійність (П5).

Номер слайду 65

4. «Автопортрет» допоможе отримати цілісне уявлення → про сильні та слабкі сторони вашого психологічного потенціалу. * Сильні сторони — підґрунтя вашої самореалізації, → слабкі — резерв для самовдосконалення.

Номер слайду 66

Підлітковий вік відіграє важливу роль у житті людини. У цей період формується світогляд, система цінностей і характер, відбуваються процеси самопізнання і самовизначення, у тому числі й вибір майбутньої професії. Рівень благополуччя людини пов’язаний із можливістю її самореалізації у різних сферах життя. У наш час кожен має можливості для самореалізації. Важливими компонентами стратегії самореалізації є самопізнання і формування позитивної самооцінки, самовизначення, саморегуляція, самоосвіта і самовиховання. ПІДСУМКИ

pptx
Додав(-ла)
Томляк Ірина
До підручника
Основи здоров`я 9 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В.)
Додано
31 березня
Переглядів
57
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку