Презентація та сценарій. Виховна година. Ігрове шоу "День народження 5-Б"

Про матеріал
Презентація сцеарій до виховної години у форматі ігрового шоу. Святкування Дня народження класу, привітання іменинників, пісні, танці, вікторини, ігри.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ІГРОВЕ ШОУ «ДЕНЬ НАРОДЖЕННЯ 5-Б»

Номер слайду 2

З ДНЕМ НАРОДЖЕННЯ, 5-Б !!!

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Історія виникнення та традиції святкування дня народження

Номер слайду 5

Станція №1:«ЗБЕРИ ПОДАРУНКИ»

Номер слайду 6

Станція №2: «БУКЕТ КВІТІВ»

Номер слайду 7

Станція №3 «ЛІТАЮЧА КУЛЬКА»

Номер слайду 8

Станція №4 «ЕРУДИТ»

Номер слайду 9

Станція №5 «ЗНАЙДИ КВІТКУ»

Номер слайду 10

Станція №6 «ПОДАРУЙ БУКЕТ КВІТІВ»

Номер слайду 11

Станція №7 «ЗНАЙДИ СТАДО»

Номер слайду 12

Станція №8 «ЗАГАДКИ»

Номер слайду 13

ПІДВОДИМО ПІДСУМКИ!

Номер слайду 14

КАРАОКЕ! СПІВАЮТЬ УСІ!

Номер слайду 15

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

Перегляд файлу

ІГРОВЕ ШОУДЕНЬ НАРОДЖЕННЯ 5-Б

Автор: Лещинська Наталя Іванівна

Заклад: ЗОШ І-ІІІ ступенів №3 м. Жмеринки

Тема: ігрове шоу «День народження 5-Б»

Спрямування: виховна робота 5 клас

Мета. Формувати дитячий колектив, сприяти встановленню дружніх стосунків між учнями; пробуджувати в дітей почуття доброти, дружби, намагання робити приємне один одному, жити в мирі, добрі і злагоді.

Обладнання: дитячі іграшки, різнокольорові кульки, корзинка з осінніми квітами, загадки, квіти, надпис «День іменинника», плакати, фломастери, листи А4, мультимедійна дошка, проектор.

 

Хід виховного заходу:

I. Вступ.

Ведуча: Доброго дня, любі друзі! Сьогодні у нас надзвичайне свято, яке ми з нетерпінням чекаємо і дуже полюбляємо.

Ми зібрались вшанувати цілий клас іменинників, адже цього року кожен учень ступив на новий цікавий і загадковий поріг у наступний   рік свого життя.

Сьогодні в цьому залі свято,
Ми дуже раді всіх вітати!
І сподіваємось, що кожен
Для себе щось узяти зможе.
Хтось – настрій добрий запозичить,
Бо посмішка усім нам личить.
Хтось – слову доброму зрадіє,
Бо про добро усі ми мрієм.

 

 

II. Основна частина.

Ведуча:   

Дорогі наші іменинники! Прийміть, будь ласка,  найщиріші вітання.

 

З Днем народження щиро вас вітаємо,

Лантух радості бажаємо,

Будьте дужі і проворні,

По-козацькому моторні,

З хлібом щедрим на столі,

З добрим словом у душі.

 

Історія виникнення (за матеріалами Вікіпедії)

 

Ведуча: Коли саме виникла традиція святкувати дні народження невідомо. Письмові джерела вказують, що ще в Стародавньому Римі відбувалися святкування днів народжень. Також кілька згадок про святкування є в Біблії.

Звичай запалювати свічки зародився у греків... Круглі паляниці з запаленими на них свічами клали на жертовник в храмах Артеміди в день її народження.

Ряд дослідників вважають, що святкування днів народжень раніше носили релігійно-культовий характер. Спільне святкування в колі друзів захищало народженого в цей день від зла і злих духів. 

Традиції святкування дня народження

А чи знаєте ви, чому на день народження іменинників тягають за вуха, для чого потрібно загадувати бажання, задувати свічки на святковому торті, співати пісні й дарувати подарунки?

Почнемо із походження свята, яке ми називаємо днем народження. Виявляється, що ще в Давньому Єгипті існувала традиція святкування, однак таке дійство могли дозволити собі лише фараони й царі. Зате день народження вони робили з розмахом! Окрім всіляких напоїв і наїдків, видатні люди Єгипту запрошували на свято слуг і рабів, а також проявляли неабияку милість - випускали в цей день ув’язнених.

Вражають своїм умінням святкувати греки. Право на день народження у Греції мав лише глава сім’ї – чоловік, батько, а жінки з дітьми залишалися осторонь. Ну, повний патріархат!

Християни, на відміну від єгиптян і греків, взагалі не святкували днів народжень. Вважалося, що світ – місце для скорботи й печалі, тому радісною новиною є не народження, а позбавлення від гріхів. Згодом таке бачення набуло м’якшого втілення, і, починаючи з XII століття, дні народження, як чоловіків, так жінок і дітей, почали святкуватися.

Винахідниками дитячих днів народжень стали німці. У них існувала традиція, за якою потрібно було розбудити на світанку дитину й подарувати пиріг. Свічок мало бути стільки, скільки років виповнилося. Пиріг не різали одразу, а чекали, доки малюк загадає бажання й задує усі свічки. Бажання обов’язково здійсниться, якщо про нього нікому не казати.

Тягати за вуха, як виявилося, - це стародавній звичай. Наші предки думали, що такі «вправи» допоможуть відігнати злого духа. В Англії іменинника беруть за руки-ноги і підкидають стільки разів, скільки виповнилося винуватцю свята, та ще й додають рік на щастя. В Ізраїлі, той, у кого день народження, може відчути себе королем чи королевою. Спитаєте, чому? Вся справа в тому, що іменинника піднімають угору разом зі стільцем. Дотепні канадці мастять кінчик носа маслом, щоб невдачі хапали за слизький ніс і тікали.

А за славнозвісний гімн дня народження «Happy birthday to you» нам слід дякувати сестрам-вчителькам із Кентуккі. Адже вони у 1893 році склали пісню, якою вітали іменинників із днем народження. На сьогодні, як свідчить Книга рекордів Гіннеса, - це найпопулярніша пісня у світі!

Африканські країни багаті на свої ритуали. Так, діти, які досягнули певного віку, щоб потрапити у плем’я, мусять пройти випробування. До того ж, африканці вельми скупі на дні народження. Для прикладу, члени одного з африканського племені святкують власний день не частіше, ніж раз на вісім років!

Українці теж не стояли осторонь, коли всі інші народи дружно складали звичаї до дня народження. Тому, завдячуючи нам, з’явилася традиція дарувати торти. У давнину українці випікали короваї, але до нас цей обряд прийшов трохи «осучасненим». Замість короваю в наші часи печуть смачні тортики.

Отож, тепер ви точно знатимете, що означають ті чи інші традиції, і не будете ображатися, коли вас тягатимуть за вуха. І нікому-нікому не розкажете про те, що загадали, задуваючи свічки на тортику.

                                                           

 Наше свято продовжується. Ми підготували для вас веселу жартівливу програму-естафету «Іменинник» і просимо взяти у ній участь.

 

(Поділ дітей на команди. Вибір капітанів, назв команд. Представлення журі)

Зараз будемо ми гратись,

Веселитись, розважатись,

Щоб сподобались кожній дитині

Наші гарні іменини.

 

1.     «Збери подарунки».

На відстані 4 м розкидані картки із словами: книга, квіти, гвіздок, настільна гра, лялька і ін. Учасники по черзі добігають до «подарунків», вибирають 1 предмет,  який можна подарувати, повертаються до своєї команди і кидають його в свою коробку. Виграє команда, яка збере найбільшу кількість «подарунків».

Кожен зібраний подарунок оцінюється 1 балом.

 

2. «Букет квітів».

На відстані 4 м лежать аркуш паперу і фломастери. Кожен учасник повинен намалювати квітку, повернутися назад і передати право малювати іншому. Виграє команда, яка створить букет першою і букет буде кращим.

Кожна естетично оформлена квітка оцінюється 1 балом.

 

3. "Літаюча кулька"

Для цієї гри потрібні дві надуті кульки і дві склянки. Учасники діляться на дві команди, першим гравцям дається в руки склянку з покладеною зверху кулькою. Мета розваги - оббігти свою команду і передати естафету наступному гравцеві, при цьому кулька повинна залишатися на склянці. Складність в тому, що руками допомагати не можна, а якщо кулька впаде, гравець повертається на вихідну позицію і починає все спочатку. Перемагає та команда, чиї гравці впораються із завданням першими.

 

4. «Ерудит».

Кожна команда повинна відшукати відповіді до поставлених запитань. На роздуми всіх запитань дається 2 хв. За кожну правильну відповідь команда отримує 1 бал.

 1.Найголовніше свято кожної людини.

А) День народження; 

Б) Новий рік. 

 

2. Національною емблемою якої країни є квітка хризантема?

А) Нідерланди;

Б) Японія;

В)Англія

 

3.В якій квітці сиділа Дюймовочка?

А) Троянда;

Б) Ромашка;

В) Тюльпан

 

4. З якої рослини плела сорочки сестра своїм братам?

А) З кропиви;

Б) З подорожника;

В) З осоки         

 

5. Найбільший острів у світі

А) Мадагаскар;

Б) Гренландія.  (2 130 800 км²)

 

6. Найдовша річка у світі

А) Дніпро;

Б) Амазонка;

В) Ніл.

 

7. Головне весняне християнське свято

А) Великдень;

Б) Трійця;

В) Різдво.

 

8. В якій країні зберігається найбільша книжка, розміри якої 575x370см?

А) Франція;

Б) Англія;

В) Іспанія.

 

9. Яке дерево прикрашали стародавні слов’яни на Новий рік?

А) Сосну;

Б) Вишню;

В) Березу.

 

10. У якій країні народилася гра шахи ?

А) Японія;

Б) Китай;

В) Індія.       

 

 5. «Знайди квітку».

Кожен учасник отримує картку, на якій написаний початок назви квітки (напр. гла…, кон…), або кінець (напр. діолус, валія). Учасники команди повинні знайти пару в своїй команді, щоб утворилася назва квітки. За кожну утворену назву команда отримує 1бал. Змагання припиняється, коли одна з команд першою складе всі назви.  

  

6. « Подаруй букет квітів»

Чотири учасники, їм роздають чотири конверти. У конверті частини розрізаного малюнка “Букет квітів”. Хто швидше складе малюнок, той і переможець.

 

7.«Знайди стадо» 

Гамірна і дуже проста гра «Знайди стадо» сподобається дітлахам будь-якого віку. Правила гри надзвичайно прості:
Діти по черзі підходять до дорослого, який шепоче кожному на вухо назву тварини: корова, коза, собака, кішка, курка. Коли всі ролі роздані, малюки лише за допомогою звуків та жестів мають знайти своє стадо.

         8. «Загадки»

  1.  Чорна корова весь світ поборола. (Ніч)
  2. По соломі ходить, а не шелестить. (Тінь)
  3. Що росте догори коренем? (Бурулька)
  4. Живе — лежить, помре — побіжить. (Сніг)
  5. І в огні не горить і в воді не тоне. (Лід)
  6. Старий дід мости помостив, молода прийшла — мости рознесла. (Мороз і весна)
  7. Вдень вікно розбивається, а вночі само вставляється. (Ополонка)
  8. Мене просять і чекають,а як покажусь — утікають. (Дощ)
  9. Червоне коромисло через річку повисло. (Веселка)
  10. Є на світі кінь — всьому світу не вдержати. (Вітер)
  11. Один біжить, другий лежить, третій кланяється. (Вода, берег, очерети)
  12. Довга Настя простяглася, якби встала, то б неба дістала. (Дорога)
  13. Сидить баба серед літа, в сто сорочок одіта. (Цибуля)
  14. Сімсот соколят на одній подушці сплять. (Соняшник)
  15. Є шапка, але немає голови; є нога, але без черевика. (Гриб)
  16. Зубів не має, а кусається. (Кропива)
  17. Коло вуха завірюха, а у вусі ярмарок. (Вулик)
  18. Сам чорен, та не ворон, є роги, та не бик, шість ніг без копит. (Рогатий жук)
  19. Круглі озерця ніколи не замерзають. (Очі)
  20. Хоч має вухо, а не чує. (Голка)
  21. Що з землі легко піднімеш, та далеко не закинеш? (Пір’їна)
  22. Що в хаті взимку замерзає, а надворі ні? (Вікно)
  23. Хто завжди правду каже? (Дзеркало)
  24. Книжки читає, а грамоти не знає. (Окуляри)
  25. Як не бий, він не заплаче, тільки сам завзято скаче. (М’яч)
  26. П’ять комірчин, а одні двері. (Рукавиця)

 

III. Підсумок.

Дорогі діти-іменинники ми сердечно вітаємо вас!

Життя – це таємнича книга,

І скільки в ній незвіданих доріг!

Ти озирнешся і помітиш,

Як швидко пролетів за роком рік!

 Що побажати вам сьогодні наостанок?

Для вас сьогодні – усмішки, вітання,

Найкращі, найщиріші побажання,

Що йдуть від серця нашого, прийміть!

 

До нових зустрічей!

1

 

Перегляд файлу

ФЛОМАСТЕРИ

ОЛІВЦІ

РУЧКА

ФАРБИ

КНИГА

ПЕНАЛ

ЦВЯХ

ЧАЙНИК

ВИДЕЛКА

ЛОЖКА

ТАРІЛКА

ЧЕРЕВИКИ

ЖУРНАЛ

РОЗМАЛЬОВКА

ПЛАСТИЛІН

РИБА

ЖУЙКА

МОРОЗИВО

КЛЕЙ

ПІДРУЧНИК

КОШИК

ЩІТКА

ГОЛКА

КУЛЬКА

ГОРЩИК

ЗОШИТ

ЛІНІЙКА

 

Перегляд файлу

ТРО

ЯНДА

ГЛАДІ

ОЛУС

КОНВ

АЛІЯ

СОНЯ

ШНИК

БУЗ

ОК

РОМ

АШКА

КАМ

ЕЛІЯ

ПІДС

НІЖНИК

НАР

ЦИС

ПІВО

НІЇ

ФІА

ЛКА

ХРИЗ

АНТЕМА

БЕГО

НІЯ

ТЮЛЬ

ПАН

АЙС

ТРА

БАР

ВІНОК

ВОЛО

ШКА

ГВОЗ

ДИКА

ЛІЛ

ІЯ

КАЛЕН

ДУЛА

КАК

ТУС

ОРХІ

ДЕЯ

ТРО

ЯНДА

ГЛАДІ

ОЛУС

ПІВО

НІЇ

ФІА

ЛКА

ХРИЗ

АНТЕМА

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Дзівалтівська Світлана Андріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
zip
Додано
20 жовтня 2019
Переглядів
2838
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку