Презентація "Умови успішного навчання. Розвиток сприйняття, уваги, пам’яті, творчих здібностей."

Про матеріал
Презентація з основ здоров'я до уроку "Умови успішного навчання.Розвиток сприйняття, уваги, пам’яті, творчих здібностей"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Умови успішного навчання. Розвиток сприйняття, уваги, пам’яті, творчих здібностей.

Номер слайду 2

Інтелект — це здатність отримувати інформацію з навколишнього світу і ефективно опрацьовувати її, щоб відповідним чином реагувати на те, що відбувається. Серед найважливіших інтелектуальних навичок — уміння вчитися, приймати виважені рішення і творчо мислити.

Номер слайду 3

Ми сприймаємо інформацію з навколишнього світу за допомогою п’яти органів чуття: зору, слуху, дотику, смаку, нюху. Переважно ми сприймаємо інформацію очима, на слух і на дотик. Ці канали сприйняття є важливими для навчання. Однак у кожної людини вони мають різну силу. Від цього залежить, як їй зручніше вчитися. Типи сприйняття і навчання. Візуальний. Слуховий. Кінестетичний. Найкраще сприймають інформацію за допомогою зору. Найкраще сприймають інформацію за допомогою слуху. Найкраще сприймають інформацію виконуючі певну дію. Визнач, який тип сприйняття — візуальний, слуховий чи кінестетичний — є головним для тебе. Для цього уяви, наприклад, море, озеро або річку. Як це було?

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Ефективне слухання: формула трьох «З»Поки ти навчаєшся в школі, значний обсяг інформації отримуєш з пояснень учителів. Тому важливо розвивати навички активного слухання. Процес слухання непростий. Він складається принаймні з трьох етапів, і його можна описати формулою трьох «З»: Зосередитися. Зрозуміти. Запам’ятати. Зосередитися — означає сконцентрувати свою увагу, відволіктися від усього стороннього. Зрозуміти — означає правильно розшифрувати інформацію. Для цього треба не лише слухати, а й стежити за мімікою, жестами вчителя, старанно уявляти те, про що він розповідає, перейматися його почуттями. Запам’ятати — означає зберегти інформацію у пам’яті.

Номер слайду 6

Як допомогти своїй пам’яті1. Використовуй свою уяву. Ти легше запам’ятаєш інформацію, задіявши обидві півкулі мозку. Наприклад, якщо хочеш запам’ятати час, коли треба повернутися додому, уяви величезний годинник, що показує цей час і кличе тебе додому. 2. Використовуй більш як один канал сприйняття. Наприклад, читай вголос. Можеш записати текст на диктофон, а потім послухати його перед сном. Запиши інформацію в зошит чи в комп’ютері. Поки писатимеш, мимоволі запам’ятаєш. Можна записувати на клейких папірцях, малювати схеми і розвішувати їх на видноті, аж поки запам’ятаєш.3. Навчи когось. Найкращий спосіб запам’ятати — навчити іншу людину. Якщо поруч нікого немає, повчи свого кота, собаку чи плюшевого ведмедика.

Номер слайду 7

Як допомогти своїй пам’яті4. Використовуй знайомі образи та сильні асоціації. Згадати кількість днів у місяцях допомагають кісточки пальців. У вивченні іноземних слів найкраще допомагають асоціації. Наприклад, слово «підлога» англійською звучить як «фло» (floor). Щоб запам’ятати це, підшукай українське слово з подібним звучанням, приміром «флот». Відтак уяви, що у ванній кімнаті на підлозі утворилася калюжа, в якій плаває ціла флотилія малесеньких корабликів5. Використовуй більш як один канал сприйняття. Наприклад, читай вголос. Можеш записати текст на диктофон, а потім послухати його перед сном. Запиши інформацію в зошит чи в комп’ютері. Поки писатимеш, мимоволі запам’ятаєш. Можна записувати на клейких папірцях, малювати схеми і розвішувати їх на видноті, аж поки запам’ятаєш.

Номер слайду 8

Уміння приймати рішення Коли ти був маленьким, більшість рішень приймали за тебе дорослі. Тепер тобі дедалі частіше доводиться приймати їх самостійно. Одні рішення є простими і не потребують розмірковування, наприклад, яке морозиво купити, який фільм подивитися. Інші — звичними (що сьогодні вдягнути, вчити уроки чи йти гуляти). Щодня ми приймаємо десятки таких рішень. Тому їх називають щоденними. Рішення, які можуть мати серйозні наслідки, називають складними. Деякі з них, наприклад, яку спеціалізацію у навчанні обрати, можуть вплинути на твою подальшу долю.

Номер слайду 9

Розвиток креативностіКреативність — одна з найважливіших інтелектуальних навичок. Це здатність мислити вільно, знаходити свіжі ідеї та оригінальні рішення, швидко пристосовуватися до змін і нових обставин. Потренуйте свою уяву і креативність. Якби ти міг володіти річчю, якої не маєш, що б це було? Якби ти міг мати рису супермена, то яку? Якби ти міг зустрітися з будь-якою людиною за всю історію людства, хто б це був? Якби ти міг переміститись у часі, куди б ти перемістився? Якби ти міг поїхати на відпочинок до іншої країни, куди б ти поїхав?

Номер слайду 10

Моделюємо – набуваємо життєвих навичок1. Уважно прослухайте пари слів. Другий раз вчитель читає тільки 1 слово з пари, друге слово ви записуєте по пам’яті.2. Заплющивши очі, уявіть відповідні малюнки (вчитель називає)2. Прослухайте 10 слів. Спробуйте повторити якомога більше слів у тому ж самому порядку.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Єсіна Алла Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Івашків Лариса Ярославівна
    Гарна презентація, дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
5 лютого 2023
Переглядів
1851
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку