презентація уроку: "Пори року: концерт"

Про матеріал
в презентації представлені матеріали з підручника Л.М.Масол. до уроку: "Пори року:концерт"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Пори року: концерт. Підготувала вчитель мистецтва. Рябчук В. Г.

Номер слайду 2

Пригадай музичні твори, присвячені різним порам року. Для яких виконавців вони призначені? В яких жанрах написані?Кожна пора року по-своєму приваблива і неповторна. На полотнах художників, у музичних творах різні пори року постають перед нами у своїх особливих кольорах, звуках, настроях. Ти вже знаєш, що в інструментальній і оркестровій музиці для відображення картин природи, композитори використовують тембри різних інструментів, що імітують інтонації, подібні співам птахів, голосів звірів і комах, шуму дощу, подиху вітру тощо. В музиці твори, присвячені порам року, написані в різних музичних жанрах. Наприклад, ораторія Й. Гайдна, кантата Лесі Дичко. Надзвичайної популярності набув цикл із чотирьох скрипкових концертів «Пори року» Антоніо Вівальді, що має велику кількість інтерпретацій, каверів. Концерт — жанр симфонічної музики, який побудований на своєрідному діалозі соліста (чи солістів) із оркестром. За формою, яка викристалізувалася у творчості віденських класиків, концерт переважно тричастинний: середня — повільна, спокійна споглядальна, а крайні — рухливі. Фінал — нерідко життєрадісний, пов’язаний із народними джерелами.

Номер слайду 3

Майа Джокіч Михайлович. КонцертІталійське слово concerto перекладається як погодженість, згода, але колись це латиницею означало «змагання». І справді, концерт — це ніби змагання інструменту (соло) з оркестром (тутті). Виконання концертів вимагає від соліста високої майстерності, віртуозності. Жанр концерту загалом належить до непрограмної музики. Проте більшість із 28 концертів А. Вівальді мають програмні назви. Концертом також називають публічне виконання музики будь-якого жанру. Про це заздалегідь оголошують у програмі, де також зазначають час і місце концерту — філармонія, зал, сцена просто неба (площа, стадіон тощо). Програмний цикл А. Вівальді «Пори року» складається із чотирьох концертів «Весна», «Літо», «Осінь», «Зима» для скрипки соло і оркестру. Кожному концерту передують поетичні рядки, які розкривають образний зміст музики. Поетичний фрагмент до першого концерту: «Прийшла весна, і веселі птахи вітають її своїм співом. Дзюрчать струмки.

Номер слайду 4

Небо вкривається темними хмарами. Блискавка та грім також оголошують про прихід весни. І знову птахи повертаються до своїх пісень. На квітучій галявині виграє пастушок. Під звуки його волинки танцюють німфи...». Олег Щиголев. Вівальді. Пори року. Всі концерти написані в класичній тричастинній формі з контрастною середньою частиною. Кількість частин учотирьох концертах — дванадцять, що викликає асоціації з 12-ма місяцями року. Композитор використовує зображальність: можна «почути» спів птахів, кування зозулі, гавкіт собаки, дзижчання комах тощо. • Які твої враження від музики? Які інструменти імітують спів птахів? Які ще є елементи зображальності? Чи відповідають настроям музики композиції О. Щиголева?

Номер слайду 5

Франсуа Морелон дьо ля Каве. Портрет ВівальдіАнтоніо Лучо Вівальді (1678-1741) — італійський композитор, скрипаль-віртуоз, творець жанру сольного інструментального концерту. Він народився у Венеції. Вже у 25 років почав працювати вчителем скрипки у сирітському притулку, де служив упродовж трьох десятиліть. Вівальді є автором близько 500 концертів і понад 100 сонат для різних інструментів, кількох десятків опер і багатьох інших творів різних жанрів. За життя митець отримав широке визнання в Європі як композитор, здатний за п’ять діб створити оперу, і як скрипаль-віртуоз, який мав значний вплив на розвиток скрипкової техніки. Палким шанувальником концертів композитора був Й. С. Бах, який переклав їх для органу, клавіру тощо. Цикл «Пори проку» А. Вівальді — рекордсмен із продажу грамзаписів у царині академічної музики. Поширені численні переклади твору, зокрема рок- і попверсії. Як засвідчили експериментальні дослідження (методом томографії), музика концертів А. Вівальді впливає на емоції, стимулює розвиток пам’яті та уваги, прискорює мислення.

Номер слайду 6

Антоніо Вівальді. Концерти із циклу «Пори року» у різних інтерпретаціях (Yanni. «The Storm», Ванесса Мей. Storm, Бандура і баян — Тетяна Мазур і Сергій Шамрай).

Номер слайду 7

Виступ гурту «Gо_А» у півфіналі «Євробачення-2021»Веснянка «Шум». Гурт «Go_A», солістка — Катерина Павленко. На конкурсі «Євробачення-2021» український гурт «Go_A» із піснею «Шум» посів п’яте місце. Музиканти поєднують український фольк, автентичний вокал і звуки сопілки з електронікою, африканськими барабанами, гітарним драйвом. Трек очолив чарт Spotify, а кліп набрав майже сім мільйонів переглядів на ютуб.

Номер слайду 8

Розспівування

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Віртуальна екскурсія. Львівська національна філармонія імені М. Скорика — царство музики в серці старовинного міста. Діяльність філармонії багатопланова: міжнародні фестивалі, сімейні концерти, тематичні програми для дітей і юнацтва. Мистецька скарбничка. Концерт (лат. concerto — змагаюсь) — музичний жанр, в основі якого принцип зіставлення звучання соліста й оркестру або хору; публічне виконання музики, естрадних номерів. Філармонія — концертна організація, що пропагує музичні твори, жанри естрадного мистецтва.

Номер слайду 11

Узагальнюю, аргументую, систематизую1. У яких значеннях використовується слово концерт?2. Доведи, що концерт належить до симфонічних жанрів.3. Переглянь мультфільм «Казки старого піаніно. Вівальді». Самостійне дослідження, медіапошук. Створи короткий рекламний анонс концерту симфонічної музики, що зацікавив би твоїх однолітків. Фантазую, експериментую, діюІнсценізуй пісню «Шум» (імпровізуй рухи, заклички). Створи саморобний шумовий інструмент для супроводу.

Номер слайду 12

Інтерактивна вправа «Мікрофон»Продовжте речення:·        «Сьогодні на уроці я із задоволенням...»;·        «Мені сподобалося...»;·        «Уроки музичного мистецтва для мене — це...».

pptx
Пов’язані теми
Мистецтво, 6 клас, Презентації
До підручника
Мистецтво (інтегрований курс) 6 клас (Масол Л.М.)
Додано
20 лютого
Переглядів
188
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку