Презентація "Від Романа до Івана..."

Про матеріал
Презентація виготовлена для ознайомлення учнів із переходом на нові дати святкування релігійних празників протягом Різдвяного циклу. Може бути використана під час проведення позакласних заходів, приурочених до зимових релігійних святкувань.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

в Україні свята файніВід Романа до Івана...

Номер слайду 2

18 листопада -У народі люблять казати: “Від Романа до Івана – з українським Рамаданом”. Справді, з 18 листопада розпочинається цикл свят, які ведуть нас покроково до народження Спасителя. Ім'я Роман у перекладі з латинської означає «римський», «римлянин»,      а з юдейської перекладається як «рівний Богу», «схожий до Бога». Святий Роман був дияконом в місті Кесарія і прийняв мученицьку смерть за християнську віру.

Номер слайду 3

21 ЛИСТОПАДА.  ВВЕДЕННЯ В ХРАМ ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ - ОДНЕ З ДВАНАДЦЯТИ НАЙВАЖЛИВІШИХ   СВЯТ  християнської  ЦЕРКВИ. ДІВА МАРІЯ НАРОДИЛАСЯ В НАЗАРЕТІ В РОДИНІ ЙОАКИМА і АННИ, ЯКІ ДОВГО  БУЛИ  БЕЗДІТНИМИ.       ВОНИ БАГАТО МОЛИЛИСЯ БОГУ ПРО ДИТИНУ,  ЙОАКИМ ДОВГИЙ ЧАС ПРОВІВ У МОЛИТВІ В ПУСТЕЛІ. У ТОЙ  МОМЕНТ ЙОГО ДРУЖИНІ АННІ З'ЯВИВСЯ АНГЕЛ, ЯКИЙ ПРИНІС БЛАГУ ЗВІСТКУ - В ЇХНІЙ РОДИНІ З'ЯВИТЬСЯ ДИТИНА. ПОДРУЖЖЯ  ДАЛо ОБІТНИЦЮ, ЩО, ЯКЩО ЦЕ ДИВО СТАНЕТЬСЯ, ТО ЇХНЯ ДИТИНА БУДЕ СЛУЖИТИ БОГУ. ДІВЧИНКУ НАЗВАЛИ МАРІЄЮ, І ДО ТРЬОХ РОКІВ ВОНА ЖИЛА В РОДИНІ. ПОТІМ ЙОАКИМ І АННА ВІДВЕЛИ ЇЇ В ЄРУСАЛИМСЬКИЙ ХРАМ.                                                ВВЕДЕННЯ В ХРАМ ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ - ЦЕ ДУХОВНЕ НАРОДЖЕННЯ МАРІЇ.

Номер слайду 4

24 листопада      День святої Катерини Священномучениця Катерина Олександрійська вважається покровителькою пологів, материнства, шлюбу та сімейного щастя, тому в день пам'яті святої жінки звертаються з молитвами до неї. Також однією з традицій свята є різноманітні ворожіння на судженого. За старих часів на Катерину влаштовували жіночі посиденьки, ділилися секретами, готували пісні страви. Найпопулярніше ворожіння цього дня пов'язане з вишневими гілками. Незаміжній дівчині зранку потрібно зірвати гілку вишні та поставити в ємність із водою. Якщо на гілці до Різдва з'являться квіти, то шлюб буде дуже щасливим.

Номер слайду 5

День Андрія Первозванного —                                    30 листопада.присвячене пам’яті першого учня Сина Божого, який приніс християнську віру на землі Русі. Андрій родом з Галілеї.  був найближчим учнем пророка йоанна Предтечі, який хрестив Ісуса Христа.  Саме Андрій став першим з апостолів, який пішов за Христом, а потім привів до нього свого брата Петра. Тому Андрія  називають Первозванним. Апостол Андрій мандрував та проповідував віру у східних країнах, пройшов: Малу Азію, Фракію, Македонію, узбережжя Чорного моря, Крим, Причорномор’я. Потім він по Дніпру піднявся до того місця,        де тепер розташований Київ. Головною традицією у День святого Андрія є ворожіння. Незаміжні дівчата ворожать на судженого та моляться Андрію Первозванному про гарного нареченого. Молодь збирається разом, та хлопці “кусають Калиту”.

Номер слайду 6

6 грудня                         День Миколи Чудотворця. Привітання з Днем святого Миколая в цю дату звучать для всіх,    але найбільше свято люблять   діти, адже вони в цей ранок   виявлять подарунок у себе під   подушкою. Святому Миколаю в цей день можна помолитися про захист наших воїнів  і перемогу України. {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}В День святого Миколая Всіх зі святом вас вітаю Щоб здоровʼ я прибуло,             Все погане відійшло. Хай добро у вашій хаті    Буде завжди відчувати  Кожен з вашої родини —            Від дорослого    й дитини.

Номер слайду 7

9 грудня - День святої Анни. Його суть полягає в тому, що саме в цю дату була зачата Пресвята Богородиця - мати Ісуса Христа. У народі цей день прозвали "Анна Зимова" або "Анна Холодна" Анна і Йоаким називаються Богоотцями, тому що вони були предками Господа нашого у плоті - мали людську подобу і славилися, як праведні християни. Подружжя до самої старості прожили без дітей і весь час молили Бога, щоб він послав їм дитину. Майбутні батьки Діви Марії пообіцяли, що якщо Господь почує їхні молитви, то вони віддадуть дитя на служіння йому. Так і сталося - Анна і Йоаким вирушили в Єрусалим, там і народили Марію, майже відразу віддавши її в храм. Пресвята Анна вважається покровителькою жінок, вагітних дівчат і матерів. 

Номер слайду 8

Святвечір віряни святкують напередодні Різдва Христового 24 грудня. Цього дня ще дотримуються посту та готують святкову вечерю.                             Саме цієї ночі у Вифлеємі народився Ісус Христос, який потім став Спасителем людства.  

Номер слайду 9

25 грудня.                                                     Різдво Христове - одне з головних свят у християнстві. У його основі - народження Ісуса Христа від Діви Марії. Про народження Ісуса Христа відомо досить докладно.    Так, праведний Йосип Обручник і його дружина Марія, яка була на пізньому терміні вагітності, були змушені йти з Назарету до Вифлеєму. Імператор Август оголосив перепис населення, і всім жителям потрібно було повернутися в місто, звідки вони були родом.                                                                            У Вифлеємі подружжя не знайшло місця в гостьових будинках, тож сховалося в печері, яка була хлівом для худоби. Йосип пішов шукати повитуху, бо Марія мала ось-ось народити. Але коли повернувся, то дружина вже народила - в той момент печера наповнилася чудовим і дуже яскравим світлом. Про народження Месії Ангел Господній першими сповістив пастухів - вони прийшли до печери, щоб поклонитися Немовляті в яслах.  Місце народження Христа відзначено в мармуровій плиті на підлозі - на ньому зображена 14-кінцева срібна зірка. Вона символізує Вифлеємську зірку - ту саму, яка після народження Христа вказала шлях царям зі Сходу, що йшли побачити Царя Іудейського. Царі принесли немовляті подарунки - вони в історію увійдуть як дари царів: золото, ладан і миро. Золото символізувало царську гідність, ладан - божественне походження дитини, а миро - майбутнє поховання. 

Номер слайду 10

Духовенство традиційно одягається в білий святковий одяг - він символізує Божественне світло. У саме свято віряни вітають одне одного: "Христос народився!", і відповідають: "Славімо Його!". У день, коли святкують Різдво, добре піти до храму і постояти на святковому богослужінні, проявити милосердя і подати милостиню. На Різдво можна запросити до себе тих, хто з якоїсь причини не може відзначити свято як годиться. Вважається, що чим більше світла буде в домі в це свято, тим більше удачі та благ прийде в життя.

Номер слайду 11

27 грудня.             Первомученик Стефан — перший християнський мученик, який походив з діаспори євреїв. Був притягнутий до суду і побитий камінням за християнську проповідь в Єрусалимі близько 33-36 року. З давньогрецької мови ім'я Степан означає кільце, вінок, вінець.

Номер слайду 12

День святого Василя 1 січня. На День Василя віряни вшановують його пам’ять, засівають оселі одне одного пшеницею та ходять до церкви. Святий Василій Великий був наставником та автором богословських творів, він також запровадив чернечі правила. Святий Василій народився в місті Кесарія у 329 році, що розташовувалося на території сучасної Туреччини. Він походив зі знатної та шанованої родини, тому здобув хорошу освіту. Пізніше Василій став аскетом та священиком, закликав людей любити ближніх своїх та допомагати нужденним, боровся проти єресі. Крім цього його знають і вшановують як покровителя сільського господарства. 1 січня мають засівати лише чоловіки, вони першими мають заходити в оселю до сусідів чи друзів. 

Номер слайду 13

Водохреще 6 січня 

Номер слайду 14

Водохреще 6 січня означає хрещення Ісуса Христа, яке відбулося в річці Йордан. Ця подія вважається однією з найважливіших в церковній традиції. Існує чимало обрядів, які завжди проводять цього дня.                                       Так, наприклад, священники занурюють у воду хрест, освячуючи її. Після такого ритуалу вода стає святою і отримує особливу духовну силу. Згідно з церковними переказами, коли Ісус Христос досягнув 30-літнього віку, він прийшов до річки Йордан, де його охрестив Іван Хреститель. Це було важливою подією в житті Сина Божого, адже після хрещення відчинилися небеса і над Ісусом схилився Дух Господній у вигляді білого голуба. Тоді з неба зазвучав голос, який промовив: "Це Син Мій Улюблений, в Ньому Моя радість". Для християн хрещення Ісуса Христа має величезне значення, адже після нього почалася публічна служба Сина Божого.  Особливе значення цього дня має вода. Її освячують, а потім набирають у ємності та зберігають протягом року. Ця вода має цілющі властивості і допомагає вилікувати від багатьох хвороб.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

У ПРЕДСТАВНИКІВ РІЗНИХ НАРОДІВ Є БАГАТО ПОДІБНОГО У СВЯТКУВАННІ ТИХ ЧИ ІНШИХ РЕЛІГІЙНИХ ЗВИЧАЇВ                              І ТРАДИЦІЙ.                                                                            РАМАДАН Є СВЯЩЕННИМ МІСЯЦЕМ ісламу. МУСУЛЬМАНИ ДУЖЕ ЧЕКАЮТЬ НА ЙОГО ПРИХІД.                ЗВІДСИ ПОХОДИТЬ ЗНАМЕНИТИЙ ВИСЛІВ : ВІД РОМАНА ДО ІВАНА - УКРАЇНСЬКЕ РАМАДАНА.

Номер слайду 17

Щасливого усім Різдва і спокійних Новорічних свят!

pptx
Додано
29 березня
Переглядів
51
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку