Презентація "Вивихи класифікація "

Про матеріал
Ознайомити учнів із домедичною допомогою при травмах окремих анатомічних ділянок. Вивихи, їх класифікація.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВИВИХИ СУГЛОБІВ, ЇХ КЛАСИФІКАЦІЯ. ОЗНАКИ ВИВИХІВ.

Номер слайду 2

Типи суглобів

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Вивих → зміщення суглобових поверхонь дотичних кісток→ з порушенням цілісності суглоба → розривом суглобової капсули → і пошкодженням всього зв’язкового апарату.

Номер слайду 6

Вивих — → травматичне пошкодження суглоба, → унаслідок якого поверхні кісток зміщуються → та повністю втрачають дотикання, → а суглобова сумка розривається.

Номер слайду 7

* Під час вивиху → одна з дотичних кісток, → що разом з іншою утворює суглоб, → виходить з порожнини суглоба → через розрив капсули.

Номер слайду 8

* При вивихах великих та дрібних суглобів → можуть пошкоджуватись → прилеглі тканини, сухожилля, м’язи, судини, нерви, кістки. * При появі симптомів вивиху, → слід звернутися на прийом до лікаря ортопеда-травматолога.

Номер слайду 9

* За повного вивиху→ суглобові поверхні кісток → не стикаються одна з іншою,

Номер слайду 10

* за часткового (неповного) → зміщені суглобові поверхні кісток → частково стикаються → й утворюється підвивих.

Номер слайду 11

* Близько 30% травм плеча → пов’язані з вивихами.

Номер слайду 12

* Наступне місце посідають→  вивихи ліктя, → що складають близько 20% випадків.

Номер слайду 13

* Також під час занять спортом та активними іграми, розвагами → можуть часто виникати→ вивихи колінної чашечки.

Номер слайду 14

* Ще одним поширеним видом травми → є вивихи пальців. 

Номер слайду 15

Класифікація вивихів за збереженням цілісності шкірних покривів: Закриті вивихи. Відкриті вивихи

Номер слайду 16

Класифікація вивихів за походженням: Вроджені вивихи. Набуті вивихи

Номер слайду 17

* Вроджені вивихи виникають → внаслідок генетичних аномалій, → патологічного проходження вагітності матері.

Номер слайду 18

* Набуті трапляються внаслідок→ травмування, → появи відповідних захворювань.

Номер слайду 19

* Паралітичні вивихи → коли при травмуванні кінцівки → виникає парез чи параліч м’язів → та втрачається контроль над роботою суглоба.

Номер слайду 20

Види та класифікація вивихів. Травматичнівивихи. Патологічнівивихи. Звичні травматичніГострі травматичні

Номер слайду 21

* Звичні вивихи → це вивихи, що виникають багато разів → без надмірних фізичних зусиль.

Номер слайду 22

* Вивих плеча вважається звичним, → якщо його рецидив (повторний випадок після первинної травми) → настає в період від 3 місяців до 2 років. * Проміжки часу між кожним наступним вивихом скорочуються. * Безпосередньою причиною їх стає нездатність ложе суглоба після перенесеної травми утримувати головку плечової кістки на місці.

Номер слайду 23

Патологічні вивихи виникають → унаслідок деструктивних (руйнівних) патологічних процесів, → які викликають руйнування суглобної капсули і зв’язувального апарату. * Спричиняють їх пухлини та туберкульозне ураження.

Номер слайду 24

* Патологічні вивихи виникають унаслідок→ деструктивних (руйнівних) патологічних процесів, → які викликають руйнування суглобної капсули і зв’язувального апарату.

Номер слайду 25

* Гострі травматичні вивихи → виникають за надмірного або нетипового для певного суглоба руху → внаслідок зовнішнього впливу механічної травми: → падіння, автомобільної травми, → що супроводжуються ударом по суглобу або тиском на нього.

Номер слайду 26

* Звичні вивихи – → це вивихи, що виникають багато разів→ без надмірних фізичних зусиль.

Номер слайду 27

Свіжі (до 3-х діб після травми)Несвіжі (від 3-х діб до 3-х тижнів) Застарілі (понад 3-х тижнів)Класифікація вивихів за часом від моменту травми:

Номер слайду 28

* Якщо ви ігноруєте вивих → та звертаєтесь до лікаря з застарілим випадком, → процес лікування може бути складнішим, тривалішим, дорожчим.

Номер слайду 29

* Іноді, якщо пошкодження відбулось більше, → ніж три тижні тому → та не було надано належної медичної допомоги, → виникають серйозні ускладнення → та повернути суглобу втрачену працездатність неможливо.

Номер слайду 30

2. ОЗНАКИ ВИВИХІВ.* гострий біль у суглобі, який посилюється під час руху та промацуванні суглоба;* деформація ділянки суглоба, вираженість якої залежить від зміщення суглобних поверхонь кісток;* порушення функції; * фіксація кінцівки в неприродному положенні, що не піддається виправленню, зі зміною довжини кінцівки, найчастіше її укороченням, рідше – подовженням, залежно від положення вивихнутого кінця кістки до суглобної ямки; * положення кінцівок вимушене;* випрямити кінцівку неможливо через пружний опір у суглобі.

Номер слайду 31

За локалізацією вивихи поділяють на:*вивих плеча;

Номер слайду 32

*передпліччя;

Номер слайду 33

*стегна;

Номер слайду 34

*гомілки;

Номер слайду 35

*вивих пальців.

Номер слайду 36

Класифікація вивихів за збереженням цілісності шкірних покривів: Відкриті вивихи. Закриті вивихи

Номер слайду 37

* Інколи травмований відчуває → оніміння та похолодання в кінцівці, → що спричинене стисканням нервових стовбурів, → а деколи і судин, які розташовані поряд з ділянкою вивиху. * Тоді відповідно може → не визначатися ще й пульс на артеріях, → що розташовані нижче за місце вивиху.

Номер слайду 38

* Винятком є вивихи хребців: → вивихнутим вважають той хребець, → що розташований вище.

Номер слайду 39

* Підвивихи, вивихи і переломо-вивихи хребців → переважно виникають у найрухливішій частині хребта → шийному відділі.

Номер слайду 40

* У грудному відділі → зміщення хребця призводить → до переломів суглобових відростків.

Номер слайду 41

* Для поперекового відділу → найхарактернішими є переломо-вивихи (перелом → тіла хребця, що розміщений нижче за ділянку травми, → зі зміщенням хребця, розташованого над переломаним).

Номер слайду 42

* Основні ознаки підвивихів і вивихів хребців → біль, → вимушене положення голови (тулуба), → різке обмеження рухів.

Номер слайду 43

* Високі ризики появи ускладнень виникають→ при відкритому вивиху, → коли відбувається пошкодження тканин, кровоносних судин, нервів, сухожиль. Негативні наслідки й ускладнення, пов’язані з вивихами

Номер слайду 44

*переломи; *кровотечі (при значному ушкодженні м’яких тканин); *травмування судин, що проявляється через кілька годин та ішемія кінцівки; До гострих видів ускладнень належать:

Номер слайду 45

*ураження нервів (блокування провідності нервів, зниження сенсорної та моторної чутливості). * Розриви нервів можуть призводити → до тривалої втрати працездатності, → реабілітації → або навіть до втрати працездатності кінцівки. В таких випадках скоріше за все потрібне хірургічне втручання;

Номер слайду 46

*інфекційне ураження з подальшим розвитком остеомієліту. Остеомієліт — це інфекційне ураження кісток, що виникає через різні види патогенів.

Номер слайду 47

До довгострокових ускладнень при вивихах відносять:*нестабільність суглоба; *втрату працездатності кінцівки; *порушення, зменшення діапазону рухів, скутість. Особливо скутість після вивихів плечового, колінного, кульшового суглоба спостерігається у літніх пацієнтів;

Номер слайду 48

*остеонекроз, → викликаний порушеним → кровопостачанням при вивихах → кульшового суглоба → та відсутністю своєчасного лікування;Остеонекроз – це омертвіння ділянки кістки, спричинене порушенням кровопостачання.

Номер слайду 49

*остеоартрит. * До таких патологічних змін призводять→ вивихи зі зміною поверхні суглоба, → неправильним вправлінням → та подальшою нестабільністю ураженого суглоба. Остеоартрит - хронічне захворювання, що викликає пошкодження хрящів і оточуючих їх тканин.

pptx
Додав(-ла)
Томляк Ірина
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту, академічний, профільний, для дівчат – Основи медичних знань) 11 клас (Гудима А.А., Пашко К.О., Герасимів І.М., Фука М..М.)
Додано
6 березня
Переглядів
421
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку