Презентація "Як Україна і світ вшановують пам'ять Голодомору" 5 кл. НУШ

Про матеріал
Презентація створена на основі підручника О. Пометун для використання на уроках Досліджуємо історію та суспільство 5 клас НУШ.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

УРОК № 21. ТЕМА: ЯК УКРАЇНА І СВІТ ВШАНОВУЮТЬ ПАМ’ЯТЬ ПРО ГОЛОДОМОР 1932-1933 РР.

Номер слайду 2

НА УРОЦІ МИ ПОГОВОРИМО ПРО... ЩО ТАКЕ ГОЛОДОМОР І ЧОМУ ЙОГО НАЗИВАЮТЬ ГЕНОЦИДОМ?ЯКІ ПАМ’ЯТКИ УКРАЇНИ РОЗКРИВАЮТЬ СУТНІСТЬ ГОЛОДОМОРУ?ЯК У СВІТІ ЗБЕРІГАЮТЬ ПАМ’ЯТЬ ПРО ГОЛОДОМОР?

Номер слайду 3

Обговоріть у класі у класіЧи знаєте ви, що називають Голодомором? Коли і як ви дізналися про ці події?

Номер слайду 4

1. Що таке Голодомор і чому його називають геноцидом українського народу

Номер слайду 5

Так розпочалася доба Української Радянської Соціалістичної Республіки (скорочено – УРСР). У 1921 році поразкою завершилася Українська революція. Російська більшовицька армія допомогла місцевим більшовикам встановити владу над Україною.

Номер слайду 6

Життя в Україні остаточно підпорядкувалося інтересам величезної держави зі столицею у Москві. Відтоді українське керівництво не могло ухвалювати жодних самостійних рішень. Більшовики уявляли Радянський Союз надпотужною військовою державою, якою захоплюватиметься і якої боятиметься увесь світ. Ними був проголошений курс на індустріалізацію. Індустріалізація – це прискорений розвиток промисловості.

Номер слайду 7

Радянська влада заборонила селянам вільно торгувати на ярмарках та базарах. Хлібороби вимушені були продавати вирощене власною працею тільки державі і за мізерну ціну. Часто вирощений врожай просто забирали силою (конфісковували). Конфіскація – це примусове безоплатне вилучення.

Номер слайду 8

Сталінське керівництво запропонувало хитрий спосіб пограбування селян – був визначений курс на колективізацію села. Селяни переставали бути господарями, бо не могли розпоряджатися ні своєю землею, ні зібраним урожаєм. Попри спротив селян і навіть повстання, радянська влада насильно змушувала їх входити до колгоспів.

Номер слайду 9

Колективізація – це примусове об’єднання окремих господарств у одне велике колективне господарство. Колгоспи – це примусово створені колективні господарства.

Номер слайду 10

Найбільшим лихом тих років став Голодомор (від словосполучення морити голодом) 1932-1933 рр. — так називають спланований радянською владою масовий голод. Селянські господарства були зобов’язані здавати державі все вирощене зерно та іншу сільськогосподарську продукцію.

Номер слайду 11

Влітку 1932 р. радянською владою був прийнятий закон, прозваний «законом про п’ять колосків».“Законом про п’ять колосків” у народі назвали постанову радянського уряду, яка встановлювала дуже жорстокі покарання навіть за дрібні крадіжки так званої колгоспної власності: лише за кілька вирваних або піднятих із колгоспного поля колосків засуджували до розстрілу або тривалого ув’язнення із конфіскацією всього майна. Ініціатором постанови був Сталін.

Номер слайду 12

2. Які пам’ятки України розкривають сутність Голодомору

Номер слайду 13

Поміркуй До кого мали звернутися дослідники, аби дізнатися про події Голодомору? Які джерела варто використовувати для написання книг, створення пам’ятників, фільмів, картин, музичних творів про Голодомор?

Номер слайду 14

Упродовж десятиліть в СРСР влада забороняла навіть згадувати про Голодомор. Лише наприкінці 80-х років XX ст. історики та журналісти почали записувати спогади тих, хто пережив голод, та зберігати пам’ять про ті події й долі людей. Тих, хто першими почали викривати злочини радянської влади, що призвели до Голодомору, називають Людьми Правди. Серед них: Улас Самчук, Василь Барка, Володимир Маняк.

Номер слайду 15

1. «Голод 33» (за мотивами повісті Василя Барки «Жовтий князь») - перший художній фільм, що розкриває трагедію Голодомору. 19912. «Гірка пам’ять дитинства». Національний музей Голодомору-геноциду. Київ3. Документальний фільм «Хлібна гільйотина». Україна. 2008

Номер слайду 16

Традиційно в четверту суботу листопада о 16:00 пам'ять про мільйони українців, вбитих під час геноциду, вшановують хвилиною мовчання та запаленням свічок на центральних площах міста, біля пам'ятників жертвам Голодомору, в храмах та в Залі пам'яті Національного музею Голодомору-геноциду в Києві.

Номер слайду 17

3. Як у світі зберігають пам’ять про Голодомор

Номер слайду 18

Станом на 03.08.2023 Голодомор визнали геноцидом українців 28 держав

Номер слайду 19

1. Меморіал жертвам Голодомору в Україні. Вашингтон, США.2. Пам’ятник жертвам Голодомору. Алмати, Казахстан3. Меморіал пам’яті жертв Голодомору в Україні. Краків, Польща4. Місто Віндзор, Канада. На монументі напис англійською, французькою та українською мовами: «У пам’ять про понад сім мільйонів жертв голодомору-геноциду 1932-1933 років у радянській Україні, сталінських злочинів проти людства»

Номер слайду 20

ДОМАШНЯ РОБОТАПРОЧИТАТИ § 17. ЯК УКРАЇНА І СВІТ ВШАНОВУЮТЬ ПАМ’ЯТЬ ПРО ГОЛОДОМОР 1932–1933 РР.

pptx
Додано
30 березня
Переглядів
58
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку