Презентація з екології

Про матеріал
Лекція з основ екології на тему : "Вступ. Екологія – теоретична основа раціонального природокористування"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

"Вступ. Екологія – теоретична основа раціонального природокористування"

Номер слайду 2

0102 Сьогодні, коли на всій планеті під впливом людини відбулися помітні зміни як живої, так і неживої природи, дедалі більшого значення набуває гармонійна взаємодія суспільства і природного довкілля

Номер слайду 3

Екологія (від грец. «oicos» – дім та «logos» – вчення) – це наука провзаємовідносини живих організмів та їх угрупувань між собою та довкіллям.

Номер слайду 4

Об′єктом досліджень екології є екосистеми планети та їхні елементи. Предметом дослідження екології є взаємозв′язки живих організмів, їхніх груп різних рангів, живих і неживих компонентів екосистем, а також характер впливу природних і антропогенних факторів на функціонування екосистем і біосфери в цілому.

Номер слайду 5

Завдання екології як науки:- вивчення загального стану сучасної біосфери, умов його формування тапричин змін під впливом природних і антропогенних факторів;- прогнозування стану біосфери в часі і просторі;- розробка з урахуванням основних екологічних законів, шляхівгармонізації взаємовідносин людського суспільства й природи,збереження здатності біосфери до самоочищення, саморегулювання йсамовідновлення.

Номер слайду 6

Суть цих завдань – це вижити!

Номер слайду 7

1. Усе пов’язане з усім 2. Усе має кудись діватися 3. Природа знає краще 4. Ніщо не дається даремно Екологічні закони

Номер слайду 8

Історія виникнення, становлення та розвитку як науки

Номер слайду 9

Перший етап (стародавній) –до 1866 року. Не буде перебільшенням стверджувати, що екологія "існувала завжди". Первісна людина померла б з голоду без необхідних їй знань про поведінку й особливості дичини, якби не мала отриманого від предків і набутого самостійно досвіду "взаємовідносин з довкіллям.

Номер слайду 10

Другий етап – був порівняно коротким і стосувався дослідження великих груп організмів під кутом аналізу взаємодії окремих особин і популяцій різних видів істот.

Номер слайду 11

Третій етап – розпочався після Другої світової війни, коли домінуючим стало уявлення про “пов’язаність усього з усім”. Стало зрозумілим, що зміна одного з компонентів природи призводить до змін комплексу, до змін природного середовища. На необхідність такої сфери досліджень вказував академік В.І. Вернадський.

Номер слайду 12

Сучасна екологія – це нова комплексна наука про виживання в довкіллі, завдання якої – пізнання законів розвитку і функціонування біосфери, як цілісної системи під впливом природних і антропогених факторів.

Номер слайду 13

Екологічне прогнозування – це окремий вид діяльності як функції управління, який полягає в отриманні науково обґрунтованих варіантів розвитку стану навколишнього середовища та здоров'я населення, природно-ресурсного потенціалу, ризиків виникнення надзвичайних ситуацій природного і техногенного характеру, індикаторів збалансованого розвитку.

Номер слайду 14

Види екологічного прогнозування:глобальне прогнозування державне прогнозування регіональне і локальне прогнозування проблемне і спеціальне прогнозування

Номер слайду 15

Значення екологічного прогнозування:- Попередження негативних наслідків: Прогнозування дозволяє попередити або пом'якшити можливі негативні ефекти діяльності людини на природу.- Планування ресурсного використання: Допомагає раціонально використовувати природні ресурси, зменшуючи виснаження екосистем.- Розвиток стійких стратегій: Дозволяє розробляти стійкі стратегії розвитку, які враховують екологічні аспекти.- Підвищення свідомості громадськості: Інформує громадськість про можливі ризики та допомагає залучити суспільство до управління екологічною ситуацією.

pptx
Пов’язані теми
Екологія, 11 клас, Презентації
Додано
5 лютого
Переглядів
117
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку