Презентація заняття з теми "Родина Лесі Українки"

Про матеріал
Мені б хотілося, щоб завдяки матеріалу, який сьогодні почуєте, ви могли скласти цілісне уявлення про Лесю Українку як людину, митця, громадянина, а також уявно вималювали внутрішній, психологічний) портрет письменниці, укладаючи з окремих граней цілісний образ її геніальної особистості.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Леся Українка - геніальна донька( Роль родини, культурного оточення і самоосвіти у формуванні світобачення письменниці )українського народу

Номер слайду 2

Проект «Людина»Якби мої думи німіїта піснею стали без слова. Вони б тоді більше сказали,ніж вся моя довга розмова. Леся Українка

Номер слайду 3

Леся Українка (справжнє ім'я - Лариса Петрівна Косач) народилася 25 лютого 1871р. у Новограді-Волинському. Українська письменниця, перекладач, культурний діяч. Писала у найрізноманітніших жанрах: поезії, ліриці, епосі, драмі, прозі, публіцистиці. Також працювала в ділянці фольклористики (220 народних мелодій записано з її голосу) і брала активну участь в українському національному русі.

Номер слайду 4

Батьки та рідні поетеси

Номер слайду 5

Петро Антонович Косач Український юрист, громадський діяч, освітянин. Батько Лесі Українки. Олена Пчі́лка (псевдонім Ольги Петрівни Косач — українська письменниця, драматург, мати Лесі Українки. Олена Пчілка

Номер слайду 6

Літо Косачі провели в Колодяжкому, яке назавжди зачарувало Лесю прекрасною природою і розповідями місцевого селянина Лева Скулинського про "нечисту силу". Наступну зиму знову був Київ, вивчення класичних (грецької та латинської) мов. Хвора дочка викликала глибоку тривогу матері. Улюблениця батька, Леся ставала улюбленицею й матері, хоч колись Олена Пчілка не дуже раділа навіть її народженню. Мати допомогла дочці вивчити французьку й німецьку мови, заохотила до творчості і якщо ім'я Леся Лариса вибрала собі ще в дитинстві сама, то псевдонім був підказаний матір'ю, яка інтуїтивно відчувала, що доня буде відомою і національно свідомою людиною.

Номер слайду 7

Михайло Петрович Драгоманов Лесин духовний батько, професор, ерудит, учитель багатьох українських письменників. Значну допомогу надавав Лесі Українці в її публіцистично-критичній діяльності. Вплинув на формування світогляду, характеру, на розвиток інтелекту, сприяв освіті письменниці

Номер слайду 8

Михайло Петрович Косач - старший брат Лесі Українки. Народився 13 липня 1869 року. Дитячі роки Михайла пройшли у Новограді-Волинському. Михайлик і Леся були великими друзями. До 13 років були нерозлучними. У сім’ї вони мали навіть спільне ім’я «Мишолосіє». З самого дитинства і все життя вони мали одне до одного не лише правдиво братерські почуття, а й були найщирішими друзями. Мали спільні ігри, книжки, захоплення, уподобання, проте кожен з них вибрав свій шлях у житті і став непересічною особистістю.

Номер слайду 9

У 1897 році складає іспит на звання викладача фізики та математики у Київському університеті, здобуває ступінь магістра. Поєднуючи у собі хист «лірика і фізика», вимагав цікавого викладу наукових знань. Михайла Петровича запрошують на роботу до одного з найкращих університетів — Харківського, де він посідає посаду приват-доцента на кафедрі фізики та метеорології, керує університетською метеорологічною станцією. Своєю енергією він подібний до Лесі Українки, яка пізніше напише: «…в моєму серці є і його струни». Михайло Косач, як письменник, виступав під псевдонімом Михайло Обачний.

Номер слайду 10

Микола Косач народився 3 вересня 1884 року в Колодяжному. Брат Лесі Українки. Одержить старанне “косачівське” виховання, але, на жаль, не реалізує повністю своїх можливостей.

Номер слайду 11

Ольга Косач-Кривинюк -   сестра Лесі Українки, українська письменниця, літературознавець, перекладач, бібліограф, етнограф, лікар за фахом, член катеринославської «Просвіти». Жертва сталінського терору. За кілька років до своєї смерті Леся Українка звернулася до Ольги з проханням взяти на зберігання її папери, рукописи , книги. Сестра погодилася і створила дуже цінну працю над біографією Лесі Українки.

Номер слайду 12

Друга Лесина сестра й четверта дитина Косачів – Оксана – народилась 29 травня 1882 року. Певний час навчалась на вищих жіночих курсах у Петербурзі. Цей єдиний у Росії вищий навчальний заклад для жінок був заснований у 1876 році гуртком прогресивної інтеліґенції. Оксана Косач та її приятель Юрій Тесленко-Приходько. Фото 1903 р.

Номер слайду 13

Ізидора Косач народилася 9 березня 1888 року в селі Колодяжному на Волині. Вона була наймолодшою дитиною в сім’ї Петра Антоновича та Ольги Петрівни. Від Лесі Дору відділяла відстань у 17 років! Можливо, закоханість у природу Волині, близькість до землі зумовили майбутній професійний вибір Ізидори. Навчалася вона на Жіночих сільськогосподарських курсах у Петербурзі та в Київському політехнічному інституті, який закінчила у 1911 році, здобувши спеціальність агронома. Працювала в науково-дослідних установах, викладала в сільськогосподарському інституті в Білій Церкві на Київщині.

Номер слайду 14

Освіта Лесі Українки<...> світять крізь пітьму науки дива... Леся Українка

Номер слайду 15

Леся Українка читати почала в 4 роки. За допомогою гувернанток і матері вивчила німецьку, французьку, російську мови, а згодом засвоїла ще 9 іноземних мов. Систематично навчалася до чотирнадцяти років, далі — самоосвіта. Вчилася гри на фортепіано. У професора Мурашка — живопису. Леся Українка — високоосвічена ерудована людина. Знання свої здобула завдяки батькам, великій силі волі, витримці, бажанню. Отже, короткий підсумок — semрег tіго (завжди учень).

Номер слайду 16

Хвороба Лесі Українки. Хто не жив посеред бурі, той ціни не знає силі. Я сьогодні в тузі, в горі,Мов у тяжкім сні, —Отруїли ясні зоріСерденько мені.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Хвороба прогресувала, вражала суглоби правої ноги, для лікування потребувалися все нові й нові кошти. Мати возила дівчину в Київ до професора О. Рінека, який раніше оперував Лесі ліву руку, видаливши уражені туберкульозом кістки кисті. Через рік хвора побувала у Варшаві, та лікарі відмовлялися робити операцію, тільки виготовили протез для ноги, який давав можливість Косачівні ходити без сторонньої допомоги. Влітку 1888 року батько повіз Лесю на лікування в Одесу. У цей час вірші юної поетеси друкувалися в львівських журналах, на її твори звернули увагу галицькі критики Іван Франко та Михайло Павлик.

Номер слайду 19

Повертаючись з Відня, куди мати возила дочку на консультацію до лікарів, Косачі зупинилися у Львові, де зустрічалися з І. Франком, В. Гнатюком, М. Павликом. У цьому ж таки, 1891 році, у Колодяжне до Косачів приїжджала Франкова дружина з дітьми, гостював сам Франко. М. Павлик зав'язав з Лесею листування і навіть вислав їй для прочитання повість О. Кобилянської "Царівна".І. Франком. М. Павликом. В. Гнатюком

Номер слайду 20

Далеко від рідної України - в Тбілісі, Талаві, Єгипті - Леся не забувала рідної землі. До речі, на чужині, в країні пірамід, поетесу знайшов і відвідав український історик, академік Д. Яворницький. ТбілісіЄгипет. Д. Яворницький

Номер слайду 21

Кохання Лесі Українки“Божая іскра” – то тяжке прокляття, дикий і лютий пожар

Номер слайду 22

Саме йому був присвячений відомий лист «Твої листи завжди пахнуть зів’ялими трояндами». Сергій не відповідав Лесі взаємністю. Сергій Мержинський

Номер слайду 23

Гора Ай-ПетріГірський едельвейс

Номер слайду 24

Зимовий Мінськ

Номер слайду 25

Климентій Квітка – відомий український музикознавець. Другий чоловік Лесі Українки. Працював у суді. Він за фахом був юристом. Прекрасно грав на роялі, чудово знав музику. Климентій був молодший від Лесі на 9 років, виявився надзвичайно турботливим , добрим і ніжним і до останньої хвилини життя Лесі не відходив від неї.

Номер слайду 26

Після смерті дружини, 1917 р., видав фотоскопічним способом двотомник “Мелодії з голосу Лесі Українки”

pptx
Додав(-ла)
Melnyk Alla
До підручника
Українська література 10 клас (Міщенко О.І.)
Додано
29 жовтня 2021
Переглядів
1484
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку