Презентація Збережи первоцвіти

Про матеріал
Основною метою презентації - є збереження первоцвітів які ростуть в парках Пирятинщини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Збережи первоцвіти

Номер слайду 2

Що буде, якщо зривати первоцвіти?Ти, мабуть, не раз помічав, як на початку весни бабусі починають продавати невеличкі букетики із ранніх весняних квітів. Чи ж можемо ми уявити, що одного теплого весняного дня люди не побачать на ринку жодного такого букетика? Гайнуть у ліс — а там теж квітів немає. А все тому, що чимало видів первоцвітів занесені в Червону книгу України. І як би не прикро було це визнавати, але ці тендітні рослинки на межі зникнення.

Номер слайду 3

Коли хтось хоче зірвати квітку, то, звичайно ж, обирає найкращу і найбільшу, а значить — здорову. Суцвіття, що залишилися, нездатні сформувати недеформоване, стійке до хвороб і шкідників насіння. Крім того, зривання квітки пошкоджує цибулину і насіння: у рослинки утворюється своєрідна «ранка», і в неї можуть потрапити бактерії.

Номер слайду 4

Підсніжник звичайнийІснує думка, що підсніжник — це перша квітка, що виросла на Землі. За однією з легенд, коли Адама і Єву вигнали з раю, вся земля була покрита снігом. Єві було так холодно, що вона навіть заплакала. Тоді кілька сніжинок перетворилися на ніжні білі підсніжники. Відтодіця квітка є символом надії та світлого майбутнього.

Номер слайду 5

Шафран Гейфеля (крокус)Легенда розповідає, що якось бог Гермес метав диск — у Греції це було популярне заняття. Та під час останнього кидка він помилився – і диск випадково вдарив його найліпшого друга Крокуса. Гермесу було настільки важко з цим змиритися, що він благав богів якимось чином зберегти пам'ять про друга. Тоді ж на місці загибелі Крокуса виросли квіти, такі ж красиві, як і воїн.

Номер слайду 6

Морозник кавказький. У часи Середньовіччя люди вірили, що морозник береже від злих духів та поганих чарів. У Англії навіть існував звичай висаджувати морозник біля порогу, щоб він захищав будинок від нечисті та заклинань.

Номер слайду 7

Зозулині черевички справжніЛишень поглянь, яка незвичайна ця квітка! Недаремно вона вважається однією з найкрасивіших орхідей України. Уважно придивись — і Ти помітиш, що вона справді схожа на черевичок.

Номер слайду 8

Цибуля ведмежа (черемша)З цією квіткою пов'язана цікава й кумедна легенда. Вирішили якось мисливець і ведмідь жити в мирі та й почали в гості один до одного ходити. І дуже вже подобалися мисливцю страви ведмедиці, але ведмідь запевняв, що ніякого секрету немає. Вирішив мисливець піти на хитрість і відправив дружину до ведмедиці, а та й розвідала таємницю. Виявилося, що страви були такі смачні, бо ведмедиця додавала до них черемшу. Ведмідь образився на мисливця, і вони знову почали ворогуватиr

Номер слайду 9

Любка дволиста. Давним-давно існував звичай: аби дівчат любили парубки, їм давали бульби любки дволистої. Козаки висушували бульби і носили їх у якості амулета на шиї. А от коли були втомлені, досить було пожувати бульбу —і сили до них поверталися.

Номер слайду 10

Білоцвітник весняний. Цей рідкісний вид флори — білоцвітник весняний — дуже подібний до підсніжника: квітка схожа на дзвіночок, але повніша. Якщо у підсніжника пелюстки різних розмірів, то у білоцвітника — однакові. А от колір квітки і форма листочків майже не відрізняються: і у підсніжника, і у білоцвітника молочно-білі пелюстки та вузькі листочки.

Номер слайду 11

Сон трава. Назву свою - сон-трава - рослина дістала через те, що її квітки в негоду і холод закриті, наче сплять, або через те, що використовували це зілля в народній медицині як снотворний засіб. Польська легенда розповідає, що один мисливець бачив, як ведмідь, з'ївши сон-траву, заснув. Існує і повір№я, нібито покладена на ніч під голову ця рослина викликала пророцькі сни.

Номер слайду 12

Печіночниця Неможливо не замилуватися безліччю синьо-блакитно-фіолетових квіток печіночниці звичайної у широколистяних лісах. Здається, що крізь побуріле торішнє листя проглядають тисячі широко розкритих синіх та фіолетових квітчаних оченят, немов кличуть заглянути в них. Дуже рідко трапляються рослини з білими або рожевими квітками. На ніч та в сиру погоду квітки закриваються і поникають, впадаючи у своєрідний сон. Це пристосування для захисту органів розмноження.

Номер слайду 13

Сподіваюся, Тебе надихнули ці тендітні, ніжні й такі беззахисні первоцвіти і Ти будеш одним із тих, хто не дасть їх знищити.

pptx
Додано
29 березня 2022
Переглядів
1185
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку