Презентація "Житла птахів"

Про матеріал
Додатковий матеріал для уроків Я ДОСЛІДЖУЮ СВІТ чи природознавства. Також знайде застосування на заняттях гуртка відповідного напрямку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Житла птахів. Підготувала Удова Любов Олексіївна

Номер слайду 2

Гніздо ластівки

Номер слайду 3

Гніздо ремеза

Номер слайду 4

Унікальне гніздо перелітних птахів

Номер слайду 5

Гніздо лелеки

Номер слайду 6

Гніздо ткачика. Родина ткачиків отримала свою назву через вміння плести складні гнізда різного розміру, форми та з різноманітних матеріалів, у залежності від виду Ткачик байя обирає гілки колючих дерев або пальм над водою, щоб сплести навколо них із травинок гнізда, які формою нагадують довгастий гарбуз. За розмірами такі гнізда бувають завбільшки з футбольний м'яч. Оскільки це суспільні птахи, вони не люблять селитися наодинці, тому на дерево одразу заселяється до 60 пар ткачиків, а колонія, що займає кілька сусідніх дерев, може нараховувати до 200 пар. Мешкає ткачик байя в південній Азії та на Індійському субконтиненті і його сезон гніздування збігається з періодом мусонів. Дослідники переконують, що свої гнізда ткачики частіше розташовують на східному боці дерева, що створює захист від зливових дощів.

Номер слайду 7

Ця північноамериканська колібрі будує крихітні гнізда «класу люкс» гілках дерев чи кущів, використовуючи переважно рослинні волокна, пухове пір'я та шерсть тварин. Будівельний матеріал з'єднаний між собою павутинням. Завершується будівництво декоруванням - ззовні гніздо масковане мохом чи клаптиками лишайнику. Розмір гнізда — від 3,8 до 5,1 см у діаметрі — це як маленька кавова чашка. А два яйця, відкладені в таке гніздо — як кавові зернята.

Номер слайду 8

Збирати траву, прутики, ґрунт? Забагато важкої праці. Чи варто перейматися будівництвом гнізда, якщо яйце можна просто відкласти зверху на гілці? Мінімалістичне гніздо білого крячка складається... буквально з нічого. Вузол на гілці або її поворот, усе що потрібно, аби висидіти єдине яйце крячка. Науковці припускають, що така поведінка у виду сформувалася через паразитів, що живуть у гніздах, яких набагато менше, якщо гнізда як такого немає.

Номер слайду 9

Пекар чи гончар?Горнеро гудий (Furnarius rufus) Цей південноамериканський птах названий так через гніздову поведінку, тому що збирає вологий ґрунт і послід, який шар за шаром складає на гілку дерева. Тим часом сонце повільно висушує матеріал. Поступово птах вибудовує характерну конструкцію, що формою нагадує купол або давню дров’яну піч.

Номер слайду 10

Молотоголов (Scopus umbretta) Цей африканський птах щороку будує від трьох до п'яти незвично великих гнізда. Будівництво триває пару місяців і не залежить від того чи це сезон гніздування, чи ні. Гнізда завбільшки до двох метрів у діаметрі та вглиб і важать такі конструкції до 50 кіло-грамів. І в таких «хоромах» птахи відкладають від трьох до семи яєць.

Номер слайду 11

Якана африканська (Actophilornis africanus)Цей водоплавний птах, що населяє території нижче Сахари, будує кілька гнізд за сезон, але для кладки обирає лише одне, залишаючи інші «про запас». Його гнізда - це плаваючі купи вологих рослинних стебел, тому яйця часто лежать близько до води й зрештою повністю в неї занурюються. На щастя, яйця якани водостійкі, і якщо яйце опиняється в воді, птах повертає його в свою діряву конструкцію.

Номер слайду 12

Гіла каліфорнійська (Melanerpes uropygialis) Гніздування цього північноамериканського птаха потребує деякого планування, оскільки на видовбування порожнини в стовбурі кактуса піде кілька місяців. Справу потрібно розпочати задовго до початку сезону, щоб порожнина ще встигла просохнути, перш ніж у ній оселиться родина дятлів. Порожнину називають «бункером» — безпечне, прохолодне місце для яєць у пустелі.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Гніздо ворони

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Гніздо припутня (голуб, рос назва «вяхирь»

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Птахи сімейства ткачиковых здатні споруджувати дуже незвичайні гнізда, але звичайні громадські ткачики перевершують в цьому вмінні всіх своїх родичів. Ці невеликі пташки, розміри і зовнішній вигляд яких нагадують наших горобців, населяють африканські савани на південь від екватора. Вони удосталь водяться на території ПАР, Намібії та Ботсвани, де на деревах часто можна побачити незвичайні будинки.

Номер слайду 23

Громадські гнізда мають складну будову і всередині складаються з окремих гнізд, загальна кількість яких може доходити до 300. Всередині є окремі гнізда для молодих пар і їх нащадків, а є приміщення для дорослих птахів, де живе відразу кілька особин. Зовнішні входи в це гніздо-місто закриті гілочками, щоб хижі змії не змогли пролізти всередину, а на додаток до цього всередині проходи часто забезпечені гострими паличками, спрямованими назовні. До того ж існують помилкові і справжні входи в гніздо, тому, навіть якщо змія і добереться до дерева, шансів поласувати пташкою або яйцями у неї не особливо багато.

Номер слайду 24

А в пінгвінів гнізда кам`яні

Номер слайду 25

Сова в дуплі

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

pptx
Пов’язані теми
Я досліджую світ, 4 клас, Презентації
НУШ
Додано
24 січня 2023
Переглядів
431
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку