Презентація "Життя і творчість Т.Г.Шевченка

Про матеріал
Презентація розроблена до уроку позакласного читання на тему "Життя та творчість Тараса Григоровича Шевченка". В презентації представлено біографію та цікаві факти з життя та творчості поета та деякі його твори, як наочність для проведення уроку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ти мусиш нам співця назвати, Адже умів лише він один Рабів німих так захищати, А хто так оспівав, як він, Садок вишневий коло хати?

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Т.Г.Шевченко. Селянське подвір’я. 1845 р.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

У 9 років малий Тарас залишився без матері. В 11 років він став круглим сиротою. Після батькової смерті почалися поневіряння хлопця по чужих людях. Т.Г.Шевченко. Моринці

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Скориставшись відсутністю папа і пані, Тарас засвітивши свічку став перемальовувати портрет козака Платова, на чому був спійманий і жорстоко побитий. Проте пан захотів мати свого художника і віддав “козачка” на науку до живописця В.Ширяєва. Стверджують, що саме тоді Тарас почав складати свої перші поезії. Т.Г.Шевченко. Видубецький монастир у Києві. 1844 р.

Номер слайду 8

За 2500 карбованців друзі Шевченка, відомі художники – І.Сошенко, К.Брюллов, В.Жуковський, викупляють з кріпацтва, розігравши в лотерею портрет В.Жуковського, написаний К.Брюлловим.

Номер слайду 9

Неабияку роль у становленні художника відіграла Петербурзька Академія мистецтв, де Тарас Григорович здобув освіту, і ще більше зблизився з майстрами пензля, став відомим художником. Т.Г.Шевченко. Петербург.

Номер слайду 10

10 березня 1861 року поета нестало. Похований він був на Смоленському кладовищі у Санкт-Петербурзі. У травні того ж року прах Шевченка перевезено на Україну і поховано на Чернечій горі біля Канева.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Раз! Два! Час вставати: Будемо відпочивати. Три! Чотири! Присідаймо, Швидко втому проганяймо. П’ять! Шість! Засміялись, Кілька раз понахилялись. Зайчик сонячний до нас Завітав у вільний час. Будем бігати, стрибати, Щоб нам зайчика впіймати. Прудко зайчик утікає І промінчиками грає. Сім! Вісім! Час настав Повернутись нам до справ.

Номер слайду 13

Т.Г.Шевченко. Катерина Т.Г.Шевченко. Циганка –ворожка Т.Г.Шевченко. Кріпацька сім’я

Номер слайду 14

Авторські замальовки до поеми “Катерина”

Номер слайду 15

У 1840 році побачила світ книжка поезій Шевченка “Кобзар”, за яку прозвали поета в народі незламним Кобзарем

Номер слайду 16

На півострові Мангишлак, у колишньому Новопетрівському укріпленні, знаходиться сад, закладений поетом. Засланий царем Миколою І до безводного казахського степу, Тарас Григорович сім років трудився над тим, щоб серед пісків виплекати оазис… Мешканці півострова дбайливо доглядають вирощений ним сад… Т.Г.Шевченко. Казахський хлопчик що грається з кішкою

Номер слайду 17

1861 рік – найкращий дарунок Т.Г.Шевченка для дітей – “Букварь южнорусский”. Тираж – 10 000 примірників, ціна – 3 копійки, обсяг підручника – 24 сторінки.

Номер слайду 18

Шевченко-художник і Шевченко-поет йшли поруч тернистими стежками життя

Номер слайду 19

“Заповіт”

Номер слайду 20

ppt
Додано
16 січня
Переглядів
165
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку