Презентація "Звукові хвилі"

Про матеріал
Тема "Звукові хвилі" вивчається в 10 класі в розділі "Механіка". Звукові хвилі це механічні хвилі, їх вивчає акустика - наука про звук. Презентація має на меті згадати елементи акустики, що вивчалися в 9 класі, та дізнатися нове.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Утворення звуку 1.Що таке звук

Номер слайду 3

1.Що таке звук Звук Звук – це механічна хвиля, яка являє собою згущення та розрідження середовища і має частоту від 20 до 20000 Гц. Процес розповсюдження звуку Джерело звуку Середовище розповсюдження Гази Тверді тіла Рідини Приймач звуку

Номер слайду 4

1.Що таке звук Джерела звуку Джерела звуку – це різноманітні тіла, що коливаються із частотою 20 – 20000 Гц.

Номер слайду 5

Природні Штучні голос шелест листя шум прибою грім дзвін струна камертон динамік Спільним у всіх цих випадках є походження звуку: коливання тіл породжують коливання повітря. 1.Що таке звук Джерела звуку

Номер слайду 6

Приймачі звуку – це тіла, у яких відбувається перетворення звуку на інші сигнали, завдяки чому звук можна сприймати та аналізувати. Природні приймачі звуку Органи слуху людини та тварин де звукові сигнали перетворюються на нервові імпульси. Штучні приймачі звуку Мікрофон де звукові сигнали перетворюються на електричні імпульси. 1.Що таке звук Приймачі звуку

Номер слайду 7

Садок вишневий коло хати, Хрущі над вишнями гудуть, Плугатарі з плугами йдуть, Співають ідучи дівчата, А матері вечерять ждуть (про які джерела звуку іде мова у вірші Т.Г.Шеченка)

Номер слайду 8

2. Властивості звуків Звукові хвилі не поширюються у вакуумі. Звук поширюється в середовищі зі скінченною швидкістю. Джерелом звуку є тіло, що коливається. Звукові хвилі можуть накладатися одна на одну (явище інтерференції), можуть огинати перешкоди (явище дифракції). Звук має здатність відбиватися від перешкод.

Номер слайду 9

Хотіла б я піснею стати У свою хвилину ясну Щоб вільно по світі літати Щоб вітер розносив луну. (Леся Українка) (про яку властивість звуку йдеться у вірші)

Номер слайду 10

Гучність звуку Тембр звуку Тон звуку 3. Характеристики звуку

Номер слайду 11

Гучність звуку Що більшою є амплітуда коливань, то гучніший звук  Гучність вимірюють в децибелах (дБ) Больовий поріг звуку – це найгучніший звук, який може сприймати людина, не відчуваючи болю і становить 120 дБ. Звук такої гучності видає двигун реактивного літака.

Номер слайду 12

Тон звуку Чим більша частота – тим вищий тон звуку. Комар робить біля Бджола робить біля 1000помахів крилами 220 помахів крилами за секунду. за секунду

Номер слайду 13

Тембр – це забарвлення звуку, завдяки якому один голос відрізняється від іншого. Тембр звуку Чоловічі тембри Бас – найнижчий по звучанню голос. Баритон - середній по висоті, бархатний голос Тенор - найбільш високий і рідкісний голос Жіночі тембри Контральто - самий низький і рідкісний голос Меццо-сопрано - голос середньої висоти Сопрано - дуже високий голос

Номер слайду 14

Вітер з гаєм розмовляє, шепче з осокою Пливе човен по Дунаю один за водою ( чому вітер з гаєм розмовляє, а з осокою шепче)

Номер слайду 15

Звукові хвилі, частота яких менша за 20 Гц називають інфразвуковими Звукові хвилі, частота яких перевищує 20 000 Гц називають ультразвуковими Інфразвук < Звук, що чуємо < Ультразвук 4.Нечутні звуки

Номер слайду 16

4.Нечутні звуки Джерела інфразвуку: стихійні лиха (землетруси, виверження вулканів, торнадо, шторми, обвали); грозові розряди (грім); «голос моря»; автомобільний та залізничний транспорт; промислові установки аеродинамічної та ударної дії; вибухи, гарматні постріли; реактивні літаки; підводні та підземні вибухи; вітрові електростанції; психотропна інфразвукова зброя.

Номер слайду 17

4.Нечутні звуки Джерелами ультразвуку є: шум вітру, водоспаду, тощо; живі істоти (дельфіни, кити, краби, кажани, птахи, мавпи і багато інших).

Номер слайду 18

Реве та стогне Дніпр широкий, Сердитий вітер завива, Додолу верби гне високі, Горами хвилю підійма ( про який вид нечутніх звуків йдеться у вірші Т.Г.Шевченка)

Номер слайду 19

5. Дія звуку Шум – звук будь-якого роду (суміш коливань різних частот), що сприймається людьми як неприємний, такий, що заважає або навіть викликає хворобливі відчуття.

Номер слайду 20

5. Дія звуку Шум та його вплив на людину Шум – одна з форм забруднення навколишнього середовища, до якого живі організми не можуть адаптуватися. Він скорочує життя людини на 8-12 років, а продуктивність розумової праці знижується на 60%. Тому він належить до серйозних забруднювачів, які мають контролюватися й обмежуватися спеціальними законами з боку держави.

Номер слайду 21

5. Дія звуку Боротьба із шумом створення шумовловлюваних екранів встановлення поглинаючих фільтрів встановлення безшумних механізмів зміна технологій виробництва регулювання динаміки таранспортних потоків озеленення територій

Номер слайду 22

Ми живемо у світі звуків: Гудуть машини, ліс шумить, З берези чути дятла стукіт, Церковний в свято дзвін дзвенить. Клекоче над гніздом лелека, Під музику артист співа, Несуться звуки з дискотеки- Здається, трісне голова. Звук то тривожить, то чарує Карає або веселить, І тій людині, що не чує, Без нього важко в світі жить

Номер слайду 23

Приказка «німий мов риба» виявилася спростованою. Риби неймовірно балакучі. Звуки деяких риб нагадують свистки футбольних суддів, інших – стрільбу з гвинтівки чи пістолету, а дехто галасує, немов мотоцикл, чи видає хлопки. Найгучніша в світі тварина - блакитний кит. І одна лише акула завжди мовчить. «Жди поки рак свисне» - неможливість чогось дочекатися. З розвитком науки про механічні хвилі ця приказка втратила свій сенс, адже раки “говорять”. Однак вони видають звуки в діапазоні нечутному для людського вуха.

Номер слайду 24

Домашнє завдання ЯРМАРОК-ПРОДАЖ 1. Опрацювати § 23. 6 балів 2. Вправа № 23(4,5, 6) 10 балів 3. Розробити тест з даної теми на 5 питань з 4 варіантами відповідей. – 11 балів 4. Підготувати повідомлення про українського кібернетика Вячеслава Петрова творця першого варіанта носія аудіо-звукової інформації – 10 балів.

ppt
Пов’язані теми
Фізика, 10 клас, Презентації
Додано
5 квітня
Переглядів
70
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку