Презинтація "Карта в спортивному орієнтуванні"

Про матеріал
Теоретичні матеріали з теми: "Туризм, спортивне орієнтування". Можна використовувати для учнів закладів загальної освіти та в роботі з грутківцями туристичного напрямку. Містить загальні відомості про поняття "карта" її особливості та відмінності від топографічної.
Перегляд файлу



 

 

   Спортивна карта – великомасштабна спеціальна карта, призначена для спортивного орієнтування, виконана в специфічних умовних знаках.

     Для спортивних карт використовують масштаби 1:15 000 і 1:10 000, тобто в одному сантиметрі 150 або 100 метрів, відповідно. Іноді використовуються більші масштаби (паркове орієнтування). Значно рідше використовується масштаб 1:20 000.     Площа, що покривається спортивної картою, визначається доцільністю використання місцевості для змагань і може обмежуватися орієнтирами на місцевості (шосе, річка і т.п.). Робоче поле (зайняте зображенням району) листа карти, для зручності і швидкості користування компасом, розлініяно лініями магнітних меридіанів, відстань між якими відповідає 500 метрів на місцевості, для карт масштабом 1:10 000 і крупніше допускається 250 метрів. Всі написи на карті розташовуються перпендикулярно цим лініям.

 

 

 

 

     На спортивних, як і на топографічних, картах рельєф (найбільш важлива частина) зображується горизонталями.

    Горизонталі – лінії перетину січних площин одного рівня з фізичної поверхнею, спроектовані на горизонтальну площину. Відстань по вертикалі між січними дворівневими площинами називається висотою перерізу (h). Висота перерізу на спортивних картах буває 5 або 2,5 метра, в залежності від типу місцевості. Напрямок схилу показують рисками в напрямку ската – бергштрихами. Умовні позначення рельєфу мають коричневий колір.

 

 

   

     Скелі і камені позначаються чорним кольором. Цим же кольором позначаються штучні об’єкти в т.ч. дороги.

 

     

 

 

   Прохідність місцевості вказана за допомогою умовних знаків, тому на спортивних картах відсутні числові характеристики рослинності, доріг, мостів, позначки висот і горизонталей і т.п. Оскільки змагання, як правило, проходять на лісових територіях, то звичайний легко прохідний ліс не відображається жодним спеціальним знаком (кольором), а відкритий простір позначається жовто-помаранчевими кольорами.

     Зеленим кольором вказують рослинність, що перешкоджає пересуванню спортсменів. На картах для лижного

орієнтування вказуються лижні різної градації темно-зеленим кольором.

  Для уточнення місця розташування КП учасникам надаються т.зв. “легенди”, які за допомогою спеціальних піктограм, схожих з умовними знаками в короткій формі містять наступну інформацію:

        Параметри дистанції;

        Порядок проходження контрольних пунктів;

        Номер знака КП на місцевості;

        Положення орієнтира щодо подібних прилеглих;

        Тип орієнтира;

        Характеристика орієнтира і його розміри; Положення знака КП щодо орієнтиру; Наявність на КП суддів і глядачів.

Легенди зазначені або в попередньою інформацією, або поміщаються на карті.



Висновки

    Карта для спортивного орієнтування (спортивна карта) – це зображення певної ділянки земної поверхні. побудоване на площині за певними математичними правилами. Карта для спортивного орієнтування призначена для вужчого використання, а саме для визначеної теми змагань. На даних картах детально відображаються окремі елементи  місцевості, або наносяться окремі дані, що дають змогу спортсмену результативніше подолати дистанцію.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Михайленко Олена Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pdf
Додано
14 травня 2020
Переглядів
1649
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку