Проєкт - дослідження "Вшанування пам'яті Тараса Шевченка на Миколаївщині, в Україні та світі""

Про матеріал
познайомити здобувачів освіти з пам'ятниками Кобзарю на рідній Миколаївщині,в Україні та світі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Благословенна та година, Як народила Мати Сина І назвала його Тарасом . Благословен той день і час, Коли прослалась килимами Земля, яку скропив Тарас Дрібними росами сльозами.

Номер слайду 4

Минуло 176 років, відколи Шевченкове слово і Шевченкова слава почали здобувати світ. Нас просто не існує без Шевченка. У цьому – вся наша історія, все буття і всі наші мрії. Кому невідомо: Шевченко – це Україна, Україна – це Шевченко.

Номер слайду 5

І забудеться самотня Давняя година. І оживе добра слава, Слава України. Ці пророчі слова стали вже сьогодні дійсністю. Шевченко передбачав і твердо вірив у неминучість визволення народу з-під іноземного гніту. 153 роки із дня його смерті, а він і досі між нами, як живий. Слава його зростає з кожним роком.

Номер слайду 6

Як пам'ять про генія, як чисте джерело національної гідності, пам'ять українського народу - це назви сіл, міст, шкіл, інститутів, університетів, вулиць, парків, палаців, скверів. А найбільша пам'ять – це пам’ятники і музеї, які увічнюють славу Шевченка.

Номер слайду 7

В дні перемог і в дні поразок, В щасливі дні і в дні сумні Ідем з дитинства до Тараса, Несем думки свої земні.

Номер слайду 8

Щовесни, коли тануть сніги І на рясті просяє веселка, Повні сил і живої снаги Ми вшановуєм пам’ять Шевченка.

Номер слайду 9

Ми пишаємося тим, що наше село назване на честь Шевченка, що біля нашої школи є пам’ятник Кобзарю. Саме до нас, шевченківців, нещодавно приїжджала делегація із Канади. А це говорить про те, що пам'ять про поета жива.

Номер слайду 10

Історична довідка 1938 рік – село почало носити назву Шевченкове на честь Т.Г. Шевченка 1938 рік – головна вулиця села (вул. Шевченка) названа на честь великого Кобзаря 1974 рік – на честь 160 річниці від дня народження Т.Г.Шевченка встановлено пам'ятник біля Шевченківської ЗОШ І-ІІІ ступенів “ Щасливий тим, що я живу в Шевченкове І що воно в житті моєму є! Люблю тебе, як рідну свою неньку я. Рідне село, Шевченкове моє!”

Номер слайду 11

В багатьох місцях нашої області увічнено пам'ять Тараса Шевченка у назвах шкіл, сіл. Таких місць 23, у 15 районах області. 8 сіл області мають назву «Шевченко» (Арбузинський, Братський, Баштанський, Доманівський, Очаківський, Первомайський, Вознесенський, Врадіївський райони). 4 села мають назву «Шевченкове» (Новобузький, Веселинівський, Єланецький, Жовтневий райони).

Номер слайду 12

На Миколаївщині завжди шанували великого поета. Миколаївські дослідники В. Бойченко, Л. Старовойт, Е. Авербух висловлюють припущення, що Т. Г. Шевченко побував на півдні України у дитинстві, є дані про перебування поета у селі Голосково Кривоозерського району Миколаївської області.

Номер слайду 13

В дореволюційні часи миколаївці традиційно влаштовували вечори пам’яті поета, незважаючи на численні заборони. Багато сил віддав таким вечорам Микола Аркас. Миколаївські митці роблять свій внесок в Шевченкіану. Скульптор А. О. Ковальська безкоштовно подарувала Миколаєву скульптуру для пам’ятника Т. Г. Шевченку у Шевченківському сквері. Художник, лауреат Державної премії ім. Т. Г. Шевченка А. Антонюк створив десятки творів за шевченківськими мотивами.

Номер слайду 14

Вшанування пам’яті Т. Г. Шевченка в Україні та Миколаївщині с. Шевченкове, Баштанський р-н с. Шевченкове, Жовтневий р-н

Номер слайду 15

м. Миколаїв м. Вознесенськ с. Червонознамянка, Казанківський р-н с. Веселинове, колгосп ім. Т. Г. Шевченка с. Піски, Баштанський р-н с. Висунськ, перший пам’ятник Шевченку на Миколаївщині м. Баштанка

Номер слайду 16

вул. ім. Т. Г. Шевченка в м. Миколаєві. м. Первомайськ, проспект ім. Т. Г. Шевченка, кінотеатр ім. Т. Г. Шевченка м. Вознесенськ, вул. ім. Т. Г. Шевченка м. Вознесенськ, бібліотека ім. Т. Г. Шевченка м. Миколаїв, сквер ім. Т. Г. Шевченка

Номер слайду 17

Живи, поете, в бронзі і граніті, Живи, поете, в пам’яті людській, Живи в піснях, живи у заповіті, У слові праведнім, у славі віковій.

Номер слайду 18

Шануючи пам’ять свого поета – сина землі української, народ встановлює йому пам'ятники. Нині немає жодної області в Україні, в якій би не було пам'ятника Шевченкові. На сьогоднішній день налічується 1384 пам'ятники Т.Шевченку у світі: 1256 – в Україні; 128 – за кордоном у 35- ти державах. В Україні найбільше пам'ятників встановлено на Івано – Франківщині – 201; Львівщині – 193; Тернопільщині – 165; Черкащині – 102.

Номер слайду 19

Пам'ятники Тарасу Шевченку в Україні

Номер слайду 20

м. Київ

Номер слайду 21

м. Бориспіль м. Бровари м. Березань м. Полтава м. Кременчук м. Миргород

Номер слайду 22

м. Хмельницький м. Кам’янець - Подільський м. Миколаїв м. Одеса м. Луганськ м. Кривий Ріг

Номер слайду 23

м. Львів м. Тернопіль м. Рiвне м. Херсон м. Цюрупинськ м. Донецьк

Номер слайду 24

м. Ялта м. Сімферополь м. Севастополь м. Чернігів м. Дніпродзержинськ м. Маріуполь

Номер слайду 25

Харківський пам’ятник Кобзарю вважається найкращим у світі.   Пам’ятник Кобзарю в м.Ковелі вважається найвищим у світі.  

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Тбілісі Рим Білий Бір, Польща Баку, Азербайджан Алма-Ата, Казахстан Вашингтон, США

Номер слайду 28

Вінніпег, Канада Афіни, Греція Копенгаген, Данія Енкарнасьон, Парагвай Будапешт, Угорщина Софія, Болгарія

Номер слайду 29

“І мене в сім’ї великій , В сім’ї вольній, новій , Не забудьте пом’янути Незлим тихим словом”.

Номер слайду 30

Дані про автора Прізвище Кузевич Ім’я Лілія По батькові Олександрівна Дата народження 24.04.1979 рік Посада заступник директора з навчально – виховної роботи Домашня адреса вул. Ювілейна, 19 с. Шевченкове Миколаївський район Миколаївська область 57263 Навчальний заклад Шевченківський ліцей Телефон навчального закладу 68-42-38

ppt
До підручника
Українська література 9 клас (Коваленко Л.Т., Бернадська Н.І.)
Додано
20 березня
Переглядів
26
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку