Проект "А чи все, що ми п"єм, можна пити?"

Про матеріал
Мета роботи: виявити, які напої безпечні для людини. Задачі дослідження: 1. Пошук інформації, вивчення теоретичного матеріалу. 2. Проведення дослідів: спостереження взаємодії газованих напоїв, в тому числі визначення вмісту цукру, вивчення складу соків та дослідження їх на вміст барвників, ароматизаторів та регулятору кислотності. Гіпотеза: Допускаємо, що один з напоїв ( вода ) самий безпечний для людини і один ( Кола ) самий шкідливий.
Перегляд файлу

 

«А чи все, що ми п'єм, можна пити?»

Чим корисні свіжовичавлені овочеві соки?

                                            Роботу виконали:

                                            учениці 4 – В класу

                                            Овруцької гімназії

                                             імені Андрія Малишка

                                                Дорошенко Марія Олексіївна та

                                                Іващенко Валерія Павлівна

                                        Керівник:

                                                  Семенчук Ксенія Вікторівна

 

                                  Зміст роботи

І. Вступ.

Чому ми вибрали цю тему?

ІІ. Основна частина.

Крок 1. Напої, аналіз інформації на етикетках.

Крок 2. Вплив газованих напоїв на організм людини.

Крок 3. Квас, квасний напій.

Крок 4. Сік.

Крок 5. Питна вода.

ІІІ. Висновки.

ІV. Література.

V. Додатки.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

                                                Вступ

          Всі чудово пам’ятають, яким було минуле літо – воно було дуже жарким. Літня жара примушує нас більше пити.

          Коли ми виходили на вулицю, завжди брали з собою воду, щоб пити. Виникає питання – коли дуже хочеться пити, чи можливо напитись і не нашкодити своєму організму?

         Одного разу по телебаченню показували передачу про різні напої. Подивившись її, ми з подружкою задумались – а що ж, насправді,найкраще може втамувати спрагу і що корисніше всього? В цій програмі різні напої перевіряли в лабораторіях. Ми з Марійкою вирішили з’ясувати, що найкраще пити кожного дня маленьким і дорослим.

       Мета роботи: виявити, які напої безпечні для людини.

        Задачі дослідження:

  1. Пошук інформації, вивчення теоретичного матеріалу.
  2. Проведення дослідів: спостереження взаємодії газованих напоїв, в тому числі визначення вмісту цукру, вивчення складу соків та дослідження їх на вміст барвників, ароматизаторів та регулятору кислотності.

 

Гіпотеза: Допускаємо, що один з напоїв ( вода ) самий безпечний для людини і один ( Кола ) самий шкідливий.

 

 

Напої, аналіз інформації на етикетках

 

              Ми задумались, що полюбляють пити більшість дітей?

Коли я буваю десь на відпочинку з батьками, то помічаю, що багатьом дітям батьки купують газовані напої – « Колу», « Спрайт », « Фанту» та інші.

            Мої батьки мене привчили з раннього дитинства, що « в нашій сім’ї це не п’ють, це шкідливо не тільки для дитячого організму, а і для дорослих».

Виникає питання, чому більшість дорослих купують ці напої своїм дітям. Хто ж все – таки правий? Не можуть всі дорослі бути «ворогами» своїм дітям!

2

До того ж це так смачно…мабуть…

              Більшість батьків, в зв’язку з широким використанням консервантів, барвників, штучних ароматизаторів, задумались про користь та шкоду того чи іншого продукту для своїх дітей. Дітям, в свою чергу, подобаються яскраві смаки, привабливий дизайн і реклама даної продукції.

Розглянемо, перш за все, класифікацію напоїв.

Напої можуть бути:

а) газовані ( напій, лимонад, квас, мінеральна вода).

б) негазовані: соковмісні ( сік, морс, напій), які не містять сік ( вода, чай, кава, квас).

Газована вода

 

              Всі знають, що в солодкій газованій воді багато цукру, але яка кількість - на етикетці не вказано. Та вказана кількість вуглеводів, яка міститься в  100 мілілітрів продукту. Це і показує кількість цукру в напої. Для того щоб з’ясувати цю цифру, ми взяли для дослідження банку відомої  для всіх «Фанти», знайшли таблицю харчової цінності даного продукту.

             В рядку «вуглеводи» ми побачили число – 11,6 грамів на 100 мл. Що означає це число ми дізналися у лікаря. В даній банці «Фанти» 330 мл напою, тобто в цій банці знаходиться 3,3 * 11,6 = маємо 38,29, тобто майже 39 грамів цукру.

            Якщо один шматок цукру – рафінаду має вагу 5 грамів, ми ділимо 39 на 5. Отож, виходить, що в цій баночці з напоєм 8 шматочків цукру. Чи поклали б  ви в чашку чаю 8 шматочків цукру. Та  багато людей за один день відпочинку можуть випити більше однієї банки улюбленого газованого напою.

           Крім того ми дослідили інші газовані напої, щоб побачити вміст цукру в них: Соса – Соlа – 10,6 грам на 100 мл – 3,3 *10,6 =34,98 – майже 35. Отож в банці напою 7 шматочків цукру. Дюшес – 10,0 грам на 100 мл – 5,0 * 10 = 50. Тобто в такій пляшці  (0,5 літра) 10 шматочків цукру.

          Цукор – це калорії, а калорії – це, перш за все, зайва вага ( хоча, мабуть, ми, діти поки про це не хвилюємось …) Але це не саме страшне, гірше інше: потрапивши в організм з газованим напоєм, цукор надходить в кров, викликає бурхливий викид інсуліну. В енциклопедії я прочитала: інсулін – це білковий гормон, який регулює рівень цукру в крові. В цей момент у нас піднімається рівень цукру в крові. Цей цукор руйнує судини.

3

За рекомендацією педіатрів і терапевтів добова норма вживання цукру наступна:

 

Середня добова необхідність в енергії, ккал

Вік і стать

Цукор грами

Шматочки чи чайні ложки

1000

Діти 2 – 3 років

25

5

1200 - 1400

Діти 4 – 8 років

30 - 35

6 - 7

1600

Дівчатка 9 – 13 років, жінки після 50 років

 

40

8

1800

Хлопчики 9 – 13 років, дівчатка 14 – 18 років, жінки від 30 до 50 років

45

9

2000

Дівчата з 19 років, жінки до 30 років, чоловіки після 50 років

50

10

2200

Чоловіки 30 – 50 років

55

11

2400

Чоловіки 19 -30 років

60

12

         Багато це чи мало? На перший погляд, достатньо: по 8 – 10 шматочків. Але, якщо вважати, що ми досипаємо цукор в чай чи кашу. І тут на нас чекає неприємний сюрприз. Наприклад, якщо в одній банці солодкої газованої води приблизно 40 грамів цукру. То випивши одну  таку баночку в день та покуштувавши солодким чаєм вранці, ми вже перевищуємо максимальну норму. А що, якщо нам запропонують цукерку?

        Для того, щоб самому визначити, скільки цукру міститься в улюбленому напої, треба знайти на етикетці вміст вуглеводів. 1 грам вуглеводів – це приблизно 1 грам цукру. Тепер подивіться на об’єм, розрахуйте, скільки грамів цукру в пляшці чи банці, яку ви купили. Пам’ятайте, стандартний шматок цукру має вагу 5 грамів.

Висновок: в солодких газованих напоях дуже багато цукру.

4

Вплив газованих напоїв на організм людини

      Газировку ми не можемо назвати ні корисним, ні дієтичним напоєм – це ні для кого не таємниця.

        Я спробувала провести дослід,  поклавши в напій Соса –Соlа іржавий цв’ях. Через три дні іржа відчистилась.

        Доведено, що газировка відчистить бруд, наліт  і накип тому, що містить деякі компоненти : регулятор кислотності - ортофосфорну кислоту.

        Язва шлунку, захворювання нирок і печінки – все це може бути викликано частим вживанням напоїв.

Висновок.  Кока – Кола містить речовини, які руйнують іржу.

        Щоб дізнатись, що відбувається  з нашими зубами та шлунком, коли ми випиваємо напій з ортофосфорною кислотою, провели такий дослід. В склянку поклали курине яйце, шкарлупа якого по складу близька до складу зубної емалі  і кісток, та залили ортофосфорною кислотою. Через три дні яйце стало м’яке, шкарлупа втратила кальцій. Зуби людей під дією ортофосфорної кислоти можуть втратити свою міцність. Якщо випивати багато таких напоїв, зуби почнуть псуватись.

        Я провела такий дослід. У мене вдома немає чистої ортофосфорної кислоти, тому я вирішила опустити яйце в звичайну Кока – Колу, яка містить ортофосфорну кислоту.

        Скажу чесно, яйце в моєму досліді ні через день, ні через три дні не стало м’яким, однак через годину на поверхні рідини, в яку я опустила яйце з’явились синьо – фіолетові, ніби бензинові розводи, а по закінченні досліду яйце стало темне, не відмивалось і здавалось, що шкарлупа почала розшаровуватись.

       По закінченню цього експерименту ми вирішили, що можливо, всі зуби і не розчиняться, але пити такі напої нам страшнувато.

Висновок. Такі напої руйнують кальцій.

 

Квас, квасний напій

      Наступне, про що нам захотілося дізнатися, став квас. Квас ми вибрали тому, що я бачу, як його полюбляє мій тато – ніби то газований напій, але як сказав тато, газ в ньому виробляється природним шляхом, і тому не шкідливий.

      Квас в пляшці. Він менш шкідливий за розливний, його можуть пити навіть діти. Проблема в іншому. Більше половини напоїв, на яких пишуть квас – це не

5

квас, а в кращому випадку квасовий напій. Справжній квас не містить консервантів і не має бути газованим – бульки в ньому з’являються природним шляхом в процесі бродіння.

      Закваска, зерно, цукор і вода – тільки ці компоненти можуть бути в класичному напої під назвою « Квас ». Якщо в нього добавляють консерванти, цукрові сиропи, ароматизатори, то це вже не квас, а квасовий напій. Справжній квас можна виявити по етикетці. Прочитайте склад продукту. Якщо він містить молочну, лимонну чи оцтову кислоту, значить, це не зовсім квас, а напій зі смаком квасу.

                                                   Сік

       Він має бути не тільки смачним, але й корисним. На відміну від газировки продукт натуральний. Якщо поглянути на етикетку пакету, в більшості випадків пишуть 100 – відсотковий сік. Чи справді це так? Сік 100 % - це сік прямого віджиму. Тобто, яблуко ( або інший фрукт ) зірвали з гілки, порізали, віджали з нього сік. А потім розлили в пакети. Але таких соків на поличках наших магазинів майже немає. «Натуральний сік», «Сік 100%» - такі написи є на багатьох пакетах соків.

       За даними національного центру продовольчої безпеки так роблять тільки 2% соків, які продаються в магазинах. Це соки прямого віджиму.  Якщо на коробці з соком є напис «Сік прямого віджиму», значить, він зроблений із свіжих фруктів. Інші 98 % соків. Це такі «соки», які виготовлені на заводі з концентрату,  який розчинили водою.

       Щоб з’ясувати, із чого насправді роблять сік, кореспондент однієї з відомих газет влаштувався працювати на завод з виготовлення соків. З’ясували, що томатний сік, як приклад, виготовляють з томатної пасти, яку розводять водою. Такий напій можна зробити самому за декілька хвилин. Здавалося б, на складах мають зберігатися яблука, груші, виноград, банани. Насправді, там знаходиться концентрат. Його просто розводять водою, добавляють цукор і продають.

         Ми вирішили провести дослід і перевірити сік так, як запропоновано це зробити кожній людині. Придбали декілька пакетів із соком і ось, що ми отримали.

   Перший тест на виявлення барвників. Для цього потрібно взяти харчову соду. Для перевірки червоних ягідних соків (виноградний, вишневий) – потрібно досипати в півсклянки води 2 щіпки соди, перемішати і долити цим розчином сік. Якщо сік став бурого кольору, значить, його, дійсно, віджали з ягід. Якщо                                      6

колір напою не змінився, то, дійсно, цей сік містить штучні барвники.

Соки ми перевірили на штучні барвники. Виявили, що всі 4 наші зразки поміняли колір. Тобто, сік став ще більш темним. Ми зробили висновок, що

дані соки дійсно не мають штучних барвників.

          Оранжевий сік перевіряють по-іншому . Потрібно добавити в сік розчин соди і довести до кипіння. Якщо сік залишився яскравого оранжевого кольору, значить він містить барвники. Натуральний сік після кипіння має стати прозорим.

          Ми взяли 5 зразків: 4 пакети, на яких написано 100% сік і 1 на якому написано «нектар».

         В наших випадках тільки один із напоїв став майже безбарвним, всі інші трошки змінили навіть не колір, а відтінок, і стали практично однакові. Значить, як ми зрозуміли,  в 4 зразках із 5 – ти хоча і в невеликій кількості, були використані барвники.

        Тест другий – перевірка на вміст штучних ароматизаторів. Більшість з них роблять на масляній основі, тому їх можна виявити на дотик. Потрібно розтерти краплю соку між пальцями. Якщо залишається відчуття жиру, то в сік добавлено синтетичний ароматизатор.

       Ми перевіряли це всією сім’єю. Чи то ми не змогли розібратися, чи то всі і оранжеві і червоні соки із пакетів, які ми придбали, містять у собі ароматизатори, та нам здалося, що вони по - різному, але все ж «жирні».

Тоді ми подумали, якщо соки із пакета не зовсім добрі, мабуть свіжовіджатий  сік , або як його називають фреш - це прекрасно. В ньому точно не містяться барвники, ароматизатори, консерванти. Його відчавлюють при вас із справжніх фруктів чи овочів. Що може бути корисніше?  Але обов’язково фрукти чи овочі потрібно ретельно помити. Тільки після цього робити свіжовіджатий  сік.

                                               

Питна вода

 

       Ми вважаємо, що із того що ми досліджували і перевіряли ( газовані напої, соки, квас, питну воду), самим безпечним можна вважати звичайну воду.

      А чим же, скоріш всього, можна напитися? Так як об’єктивно ми самі, мабуть, перевірити це не змогли б, то ми довірились експерименту, який проводився в документальному фільмі.                       

7

       Відчули спрагу, а потім перевірили на собі напої професіональні спортсмени – гребці на каноє. Такі спортсмени втрачають по два кілограми ваги за гонку на велику дистанцію. Під час змагань випивають мінімум по пів – літра

рідини. Спортсмени мали пропливти 15 км при температурі повітря +28

градусів. Всім учасникам хотілось пити. В кожного з них був свій напій, який

вони вживали на пит-стопах. На фініші виявили, скільки квасу, соку, газованої води та звичайної питної води випили спортсмени. А лікар оцінив їх стан і сказав, що краще пити в спеку.

  1.                   Звичайна вода, вона найкраще втамовує спрагу. Під час змагань спортсмен випив всього 600 мілілітрів.
  2.                   Квас зовсім трошки залишився позаду переможця - звичайної води. Під час змагань спортсмен випив 700 мілілітрів. Із всіх напоїв він скоріш всього  втамовує спрагу. Єдине – те, що він викликає бродіння в організмі. Багато його не випити.
  3.                   Сік посів третє місце. Під час змагань спортсмен випив 2 літри соку. Сік гарно втамовує спрагу, але в ньому є фруктові кислоти, які провокують спрагу. Тому в спеку соку можна випити дуже багато.
  4.                   Газованого напою спортсмен випив пів – літра, більше не зміг. При цьому все ж хотів пити. Лікарі не рекомендують пити в спеку солодкі газовані напої, вони не втамовують спрагу, а, навпаки, виводять рідину із організму. Крім того, газировка подразнює слизову шлунка.

          Серед учнів четвертих класів ми провели опитування. Запропонували учням такі питання

  1.                   Які напої ти любиш?
  2.                   Які напої тобі купують  батьки?

        Ось які результати  ми отримали.

Участь у опитуванні взяли  45 учнів.

Діти люблять:

Кола – 9

Фанта – 11

Лимонад -5

Сік – 6

Квас – 4

Компот – 1

Молоко-4

Чай – 3

8

 

Звичайна вода – 2

         Отож, газованим напоям (Кола, Фанта, лимонад) – віддають

перевагу 25 дітей, що становить майже 60 % опитуваних.

Батьки пропонують дітям:

Кола – 2

Фанта – 0

Лимонад – 7

Сік – 18

Квас – 5

Молоко – 9

Звичайна вода -9

Все ж, більшість дорослих пропонують своїм дітям відносно «корисні» напої - соки, молоко та звичайну воду. Найімовірніше вибирають із газованих напоїв лимонад. Батьки вважають, що він менш шкодить дітям, ніж відомі Кола і Фанта,  хоча,  як видно це не завжди так.

Отже, для себе ми вибрали.

В першу чергу – звичайну воду, по - друге свіжовичавлений сік, який приготували вдома.  Квас ми також п’ємо, але рідко і правильний, а солодку газовану воду в наших сім’ях більше просто не п’ють.

Щоб напої були безпечні, потрібно пам’ятати:

Якщо в бутильованому квасі є молочна, оцтова або лимонна кислота, значить, це не квас, а квасовий напій.

Якщо ви любите солодку газовану воду, то пийте її через соломинку – якщо не шлунок, то хоча б зуби побережете.

Якщо ви купуєте свіжовичавлений сік, попросіть продавця помити фрукти при вас. А ще краще, зняти з фруктів шкірку.

 Висновки:

        В лимонадах міститься дуже багато цукру. Кока – кола, лимонад містять речовини, які руйнують іржу, кальцій, отже, негативно діють на зуби, шлунково – кишковий тракт. Якщо ви п’єте газировку, то пийте її через соломинку, щоб напій не стикався з зубами.

Самим безпечним напоєм є звичайна питна вода.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

 

           

 

 

 

docx
Додано
25 листопада 2021
Переглядів
592
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку