Проект на тему: “Екологія житла. Вплив електромагнітного випромінювання

Про матеріал
Задачи проекту 1.Вплив електромагнітного випромінювання на організм людини 2. Взаємодія електромагнітного випромінювання з організмом людини 3. Шкода мікрохвильової печі, мобільних телефонів і комп'ютерів. 4. Наслідки роботи на комп'ютері та як захиститися від ЕМВ? 5. Провести власні дослідження
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Проект на тему: “Екологія житла. Вплив електромагнітного випромінювання ”Підготували учні 11-Б класу. Передерій Денис, Іванов Віталій. Керівник проекту вчитель фізики Симоненко Т. В. ЗГ № 91

Номер слайду 2

Задачи проекта1. Вплив електромагнітного випромінювання на організм людини 2. Взаємодія електромагнітного випромінювання з організмом людини 3. Шкода мікрохвильової печі, мобільних телефонів і комп'ютерів. 4. Наслідки роботи на комп'ютері та як захиститися від ЕМВ? 5. Провести власні дослідження

Номер слайду 3

Мета роботи. Розглянути житлову квартиру як незамкнуту екосистему і запропонувати заходи по створенню екологічно безпечної для людини середовища проживання.

Номер слайду 4

Актуальність Проблема екологічно чистих будинків на сьогоднішній день дуже актуальна. Скільки існує людина, стільки ж існує і житло в якому людина проводить своє дозвілля, стільки ж існує і проблема поліпшення стану внутрішнього світу будинку.  Згідно з інформацією Всесвітньої організації охорони здоров'я, звичайний городянин проводить у приміщенні як мінімум 80% життя

Номер слайду 5

Що таке електромагнітне випромінювання?Це розповсюджується в просторі зміна стану електромагнітного поля. Людина в сучасному світі постійно знаходиться під впливом електромагнітних хвиль, випромінюваних різними приладами та пристроями, які включаються в електромережу або працюють від акумуляторних батарей. Навіть проводка в будинку сама по собі є не слабким джерелом електромагнітного поля

Номер слайду 6

Групи ризику Для дітей і майбутніх мам екологічна безпека житла має першорядне значення.   Люди похилого віку теж досить чутливі до екології, але екологічний фактор просто погіршує вже наявні захворювання. Будь-які шкідливі виділення або самі алергени, посилюють наявну алергію.

Номер слайду 7

Якість середовища. На якість середовища в житло впливають: зовнішнє повітря; продукти неповного згоряння газу; речовини, що виникають в процесі приготування їжі; речовини, що виділяються меблями, книгами, одягом і т. п .; продукти тютюнопаління; побутова хімія та засоби гігієни; кімнатні рослини; дотримання санітарних норм проживання (кількість людей і домашніх тварин); електромагнітне забруднення.

Номер слайду 8

Джерела електромагнітних випромінювань. ПриродніСонце, зірки Поле ЗемліАнтропогенніДжерела високочастотних Джерела низькочастотных випромінювань випромінювань (от 3 к. Гц до 300 ГГц) (от 0 до 3к. Гц)

Номер слайду 9

Основоположники сучасної теорії електромагнітного поля. Електромагнітні поля - це особлива форма існування матерії, що характеризується сукупністю електричних і магнітних властивостей. Основними параметрами, що характеризують електромагнітне поле, є: частота, довжина хвилі і швидкість поширення. Фарадей Максвелл Герц Тесла

Номер слайду 10

Види електромагнітних випромінювань їх властивості та застосування. В даний час всі електромагнітні хвилі розділені по довжинах хвиль (і, відповідно, по частотах) на шість основних діапазонів: радіохвилі, інфрачервоне випромінювання, видиме випромінювання, ультрафіолетове випромінювання, рентгенівські промені, γ-випромінювання

Номер слайду 11

РадіохвиліЦей вид хвиль виходить за допомогою коливальних контурів і макроскопічних вібраторів. Властивості: радіохвилі різних частот і з різними довжинами хвиль по-різному поглинаються і відбиваються середовищами. виявляють властивості дифракції та інтерференції. Застосування: Радіозв'язок, телебачення, радіолокація.

Номер слайду 12

Інфрачервоне випромінювання (теплове)Випромінюється атомами або молекулами речовини. Інфрачервоне випромінювання дають всі тіла при будь-якій температурі. Властивості: • проходить через деякі непрозорі тіла, а також крізь дощ, сніг, туман; • забезпечує хімічне дію (фотопластинки); • поглинавсь речовиною, нагріває його; • невидимо; • здатне до явищ інтерференції і дифракції; • реєструється тепловими методами. Застосування: Прилад нічного бачення, криміналістика, фізіотерапія, в промисловості для сушіння виробів, деревини, фруктів.

Номер слайду 13

Що таке видиме випромінювання?Видиме випромінювання - це частина електромагнітного випромінювання, що сприймається оком. Властивості: відображення, заломлення, впливає на око, здатне до явища дисперсії, інтерференції, дифракції.

Номер слайду 14

Ультрафіолетове випромінювання. Джерела: газорозрядні лампи з кварцовими трубками. Випромінюється усіма твердими тілами, у яких t ° С = 1 ТОВ ° С, а також світяться парами ртуті. Властивості: Висока хімічна активність, невидима і велика проникаюча здатність, вбиває мікроорганізми, в невеликих дозах сприятливо впливає на організм людини (засмага), але у великих дозах чинить негативний вплив, змінює розвиток клітин, обмін речовин. Застосування: в медицині, в промисловості.

Номер слайду 15

Рентгенівські променіВипромінюються при великих прискореннях електронів. Властивості: інтерференція, дифракція рентгенівських променів на кристалічній решітці, велика проникаюча здатність. Опромінення у великих дозах викликає променеву хворобу. Застосування: в медицині з метою діагностики захворювань внутрішніх органів; в промисловості для контролю внутрішньої структури різних виробів.

Номер слайду 16

γ-випромінювання. Джерела: атомне ядро ​​(ядерні реакції). Властивості: Має величезну проникаючу здатність, робить сильний біологічний вплив. Застосування: В медицині, виробництві (γ- дефектоскопія).

Номер слайду 17

Вплив електромагнітних випромінювань на живі організми Електромагнітне випромінювання частотою 50 Гц, яке створюється проводами мережі змінного струму, при тривалому впливі викликає сонливість, ознаки втоми, головні болі.  Щоб не посилювати дію побутових електромагнітних випромінювань, фахівці рекомендують не розташовувати близько один до одного працюють в наших квартирах електроприлади - мікрохвильову піч, електроплиту, телевізор, пральну машину, холодильник, праска, електричний чайник. Відстань між ними має бути не менше 1,5-2 м. На таку ж відстань слід видаляти від телевізора або від холодильника ваше ліжка.

Номер слайду 18

Сучасні електропобутові прилади - результати науково-технічної революціїВ результаті науково-технічної революції широкого поширення набули побутові електроприлади: мікрохвильові печі, електроплити і духовки, чайники, мобільні телефони та інші - джерела електромагнітного випромінювання, що викликає порушення імунної, ендокринної та інших систем організму.

Номер слайду 19

Шкідливе електромагнітне поле. У містах великою проблемою останнім часом стала підвищене електромагнітне поле промислових частот (50 Гц). Таке поле створюється електрокабелями, трансформаторними підстанціями, різним промисловим обладнанням, комп'ютерами та оргтехнікою, побутовими приладами.

Номер слайду 20

Шкідливе електромагнітне поле. Електромагнітне поле - промоутер всіх захворювань. Воно взаємодіє з електромагнітним полем людини і частково пригнічує його. Звичайно, організм пристосовується, але лише до певної міри. Електромагнітне випромінювання призводить до проблем з серцем, онкологічних захворювань, розхитування нервової системи і навіть психічних розладів.

Номер слайду 21

Які ж прилади небезпечні і наскільки?Результати дослідження електромагнітного випромінювання в приміщеннях. Всі побутові прилади, що працюють з використанням електричного струму, є джерелами електромагнітних полів. Найбільш потужними слід визнати СВЧ-печі, аерогрилі, холодильники з системою "без інею", кухонні витяжки, електроплити, телевізори. Рекомендації: час користування такими приладами, як фени для сушки волосся, електробритви, мікрохвильові печі, електричні праски і т.д., потрібно скоротити до мінімуму. Не сідати близько до екрану телевізора або персонального комп'ютера. Прибрати електричний будильник, стільниковий телефон від узголів'я ліжка.

Номер слайду 22

Ступінь небезпеки побутових приладів

Номер слайду 23

Ступінь небезпеки побутових приладів. Мікрохвильова піч   Небезпечний електричний прилад і перебувати треба від нього на відстані не ближче 30 см. під час його роботи.   Приготування їжі в мікрохвильових печах не природно, не корисно, не чудово і набагато небезпечніше, ніж ми можемо собі уявити.  Більшість людей навіть не замислюються про безпеку їжі, приготовленої в мікрохвильовій печі для здоров'я людини.

Номер слайду 24

Телевізор Один з найнебезпечніших побутових приладів і відстань до нього має бути не менше 1,5 метрів, а для телевізорів 29 дюймів і більше - відстань слід збільшити до 2 і більше метрів

Номер слайду 25

Комп’ютер Незважаючи на введення дуже жорстких заходів щодо зниження електромагнітного випромінювання, даний прилад залишається досить небезпечним і бажано знаходитися не ближче 80 см. від екрана Відзначено негативний вплив комп'ютерів на здоров'я людини, перш за все на зір і нервову систему. Тривалість роботи на комп'ютері дітей в 6 років не повинна перевищувати 15 хвилин, 7-9 років -30 хвилин, 10-13 років – 60 хвилин.

Номер слайду 26

Вплив гепатогенних зон на людину. У будинку також велику небезпеку становлять гепатогенні зони - джерела аномального випромінювання, небезпечного для всього живого. Німецький учений Герхард фон Поль один з перших зв'язав гепатогенні зони з раковими захворюваннями: він перевірив спальні місця 58 осіб, які померли від раку, виявилося, що всі вони були в гепатогенній зоні.

Номер слайду 27

Перевищення допустимих норм електромагнітних випромінювань. Джерело ЕМВ Показники Перевищення, раз випромінювань, мк. Тл. Комп’ютер 1-100 5 - 500 Холодильник 1 5 Кавоварка 10 50 Печь СВЧ 8 – 100 40 - 500 Електробритва і фен 15 – 17 75 - 85 Провід від лампи 0,7 3,5 Трамвай, тролейбус 150 750 Метро 300 1500 Телефон мобільний 40 200 Гранично допустима норма для людини - 0,2 мк. Тл

Номер слайду 28

Мобільний телефон. Мобільний телефон напевно, найшкідливіше з електромагнітного впливу на людину пристрій. І не через високу потужності, а через дуже близької відстані до людського мозку

Номер слайду 29

Вплив електромагнітних полів на людину

Номер слайду 30

Як зменшити негативний вплив електромагнітного випромінювання мобільного телефону?Пам'ятайте!   Обмежитися тільки необхідними дзвінками і скоротити час дзвінків.   Дітям дозволяти уникати користування мобільними телефонами в екстрених випадках.   Використовувати бездротові навушники (Bluetooth).   Не класти телефон в кишеню або вішати на ремінь у включеному стані.   При використанні мобільного телефону без навушників дочекатися з'єднання, а потім піднести телефон до вуха.   Не застосовувати препарат телефон в закритих металевих приміщеннях (ліфті).   Не здійснювати дзвінки при низькому рівні зв'язку в одну поділку.   Купувати мобільні телефони з низьким коефіцієнтом поглинання.

Номер слайду 31

Висновок. Стільниковий телефон, комп'ютер і різна побутова електротехніка схожі на вогонь. Поки ними користуєшся акуратно, дотримуєшся всіх правил, вони приносить користь і радість.

Номер слайду 32

Що робити?Треба частіше провітрювати квартиру, «пилососити» килими і паласи, робити вологе прибирання.  Треба купувати меблі, предмети побуту та матеріали для ремонту з урахуванням їх екологічних якостей.  Дотримуватися правил експлуатації газових і пічних опалювальних приладів.  Час користування такими приладами, як фени, електробритви, мікрохвильові печі, електричні праски, потрібно скоротити до мінімуму.   Не сідати близько до екрану телевізора або персонального комп'ютера.  Прибрати електричний будильник і телефон від узголів'я ліжка.  Завести кімнатні квіти. Всі прилади включати тільки в заземлення розетки.  Купуючи черговий побутовий прилад, пам'ятати, що чим менше його потужність, тим менше рівень його поля, тобто, шкідливість.  Розміщувати техніку на відстані не менше півтора метрів від місця, де постійно перебуваєте: спите, відпочиваєте або працюєте.  По можливості купувати апаратуру з автоматичним управлінням і не включати всю техніку в розетки одночасно.

Номер слайду 33

Принципи захисту від електромагнітного випромінювання Вимикайте з розеток всі непрацюючі прилади Захищайтеся відстанню - перебуваєте якнайдалі від джерел електромагнітного випромінювання Захищайтеся часом – перебуваєте якомога менше часу поблизу джерел електромагнітного випромінювання

Номер слайду 34

Висновок Ми багато чуємо по телевізору, в школі про проблеми екології навколишнього середовища та інших екосистем. Але ми ніколи не замислюємося, що наше житло - це теж маленький світ, маленька екологічна система.  Наші дії по поліпшенню екології нашого житла стануть першим кроком до поліпшення екологічної рівноваги у всій навколишньому середовищу. Кожен має право вибирати місце свого проживання, в тому числі і умови проживання.

Номер слайду 35

Сьогодні не хтось, а тільки ми самі можемо взяти під контроль той ризик, якому піддаємося! Вплив шкідливих екологічних факторів в наших квартирах не тільки можна, а й треба знижувати!

Номер слайду 36

Наше здоров'я в наших руках !!!Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Фізика, 11 клас, Презентації
До підручника
Фізика (академічний рівень, профільний рівень) 11 клас (Бар’яхтар В.Г., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О., Кірюхін М.М.)
Додано
25 січня
Переглядів
229
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку