Прості досліди з фізики в домашніх умовах: «Дослід - визначення центра мас плоских фігур»

Про матеріал
Дослід - визначення центра мас плоских фігур Для проведення досліду слід заготовити декілька фігур неправильних багатокутників. Фігури можливо вирізати з пластику, цупкого паперу, картону, як це показано на фото 1. В кутах фігур просвердлені отвори діаметром 1 мм. Для проведення досліду потрібно також висок (нитка з тягарцем), лінійка, маркер, і металевий стрижень діаметром 1 мм. Найбільш простим способом визначення центра мас плоских фігур є спосіб з підвішуванням фігур біля нитяного виска, як це показано на фото 2. Висок – нитка з прив’язаним тягарцем (гайкою, металевою кулькою).За допомогою маркера ставимо мітки внизу напроти нитки, як це показано на фото 2. Підвішуємо фігуру іншим кутом. Переставляємо висок до іншого кута і знову ставимо мітку. Якщо фігура має п’ять кутів, то має бути п’ять міток. Потім проводимо маркером п’ять ліній між відповідним кутом і міткою – точка перетину всіх п’яти ліній і є центром маси даної фігури, що показано на фото 3 – точка «О» є центром маси даної фігури. Аналогічно проводимо дослідження центру маси інших підготовлених фігур. Досліди дуже прості і провести їх можливо і в домашніх умовах.
Перегляд файлу

1

 

    Прості досліди з фізики в домашніх умовах: «Дослід - визначення центра мас плоских фігур»

А. Ейнштейн сказав: «Істина — це те, що витримує перевірку дослідом».

  Досліди з фізики допоможуть ввійти до чудесного світу знань. Для учнів 5 -11 класів вони будуть нескладними. Зрозумівши основні фізичні принципи і закони, учні відчувають себе більш впевнено. 

   Щоб вивчення законів фізики в домашніх умовах було безпечним, необхідно дотримуватися запобіжних заходів:

 1. Абсолютно всі експерименти необхідно проводити за участю дорослих.  2. Необхідно бути особливо уважними, якщо використовуються гострі, колючо-ріжучі предмети, відкритий вогонь. При цих дослідах присутність дорослих обов'язкова. 3. Використання отруйних речовин заборонено. 

 

           Дослід - визначення центра мас плоских фігур

imageДля проведення досліду слід заготовити декілька фігур неправильних багатокутників. Фігури можливо вирізати з пластику, цупкого паперу, картону, як це показано на фото 1. В кутах фігур просвердлені отвори діаметром 1 мм. Для проведення досліду потрібно також висок (нитка з тягарцем),         лінійка, маркер,      і металевий стрижень діаметром 1 мм.

                                                                                                                                                                                                                                Найбільш      простим      способом

визначення центра мас плоских

                     Фото 1                                   фігур є спосіб з підвішуванням 

image

                    Фото 2                                           Фото 3

2

 

 фігур біля нитяного виска, як це показано на фото 2. Висок – нитка з прив’язаним       тягарцем   (гайкою,     металевою         кулькою).За                  .           допомогою маркера ставимо мітки внизу напроти нитки, як це показано на фото 2. Підвішуємо фігуру іншим кутом. Переставляємо висок до іншого кута і знову ставимо мітку. Якщо фігура має п’ять кутів, то має бути п’ять міток. Потім проводимо маркером п’ять ліній між відповідним кутом і міткою – точка перетину всіх п’яти ліній і є центром маси даної фігури, що показано на фото 3 – точка «О»  є центром маси даної фігури. Аналогічно проводимо дослідження центру маси інших підготовлених фігур. Досліди дуже прості і провести їх можливо і в домашніх умовах.

Література:

1. Автор: Бабин Дмитро Святославович, Інтернет, https://radioelectronics-ur5ydn.jimdofree.com/прості-досліди-з-фізики-вдомашніх-умовах/дослід-визначення-центра-мас-плоских-фігур/   

 

Автор: Бабин Дмитро Святославович

pdf
До підручника
Фізика (академічний та профільний рівень) 10 клас (Засєкіна Т.М., Засєкін Д.О.)
Додано
1 листопада 2022
Переглядів
1732
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку