Розробка години спілкування

Про матеріал
Виховання патріотизму та національної самосвідомості - справа вкрай необхідна і дуже непроста, враховуючи сучасні реалії українського народу. Як показує досвід багатьох країн, саме почуття національної гідності сприяло їх швидкому розвитку. Формування національної самосвідомості являє собою систему, що створювалася протягом віків самим народом. Це система поглядів, переконань, ідеалів, традицій, звичаїв покликаних формувати світогляд та цілісні орієнтації підростаючого покоління, передавати національний досвід, надбання попередніх поколінь. Вивчаючи історію України і аналізуючи суспільні процеси, я намагалася визначити, яке суспільне явище зумовило найбільший вплив на формування національного характеру. Також, має дуже важливе значення, що ми, педагоги, повинні знайомити молодь не лише з минулим, а й проводити аналогії із сучасними подіями, таким чином розвивати критичне мислення, вчити самостійно аналізувати історичні події, та формувати національну самосвідомість та самоідентичність.
Перегляд файлу

                                                                   

                                              Департамент гуманітарної політики

         Вінницької обласної державної адміністрації

                                                         Комунальний заклад

                     «Тульчинський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою»

                                                    Вінницької обласної Ради

 

 

                                         

                                           КОЛЕКТИВНИЙ ТВОРЧИЙ ПРОЕКТ

                                            ПАТРІОТИЧНОГО СПРЯМУВАННЯ

 

 

                                             

                                      

                                           «ШЛЯХ ДО НЕЗАЛЕЖНОСТІ.

                                                          ХХІ СТОЛІТТЯ».

 

 

 

 

                                                                                       

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                Вихователь:  Сімоник Н.Ф.                                                                                                                                                 

 

                               ШЛЯХ ДО НЕЗАЛЕЖНОСТІ.   ХХІ ст.

МЕТА: робити аналіз історичних подій;

Ов -систематизувати знання з історії України, вчити робити аналіз історичних подій, фактів, явищ;

- розвивати військово-патріотичну компетентність: почуття гордості за державу та її народ, його культурну і історичну спадщину; готовність підкорити сласні потреби потребам Батьківщини; прагнення захищати інтереси своєї Батьківщини та її народу;

-формувати свідому потребу бути патріотом своєї Батьківщини; сприяти розвитку критичного мислення, вмінь вирішувати проблему, оцінювати власні сили та приймати рішення; розвивати навички роботи в команді;

-сприяти трансформації громадянської свідомості, моральної, правової культури особистості; формувати активну громадську позицію, щодо незалежності та збереження кордонів України; виховувати патріотизм, любов до Батьківщини, повагу до її захисників.

ОЧІКУВАНІ РЕЗУЛЬТАТИ: 

- формування ціннісного ставлення до держави, українського народу, його мови, звичаїв і традицій;

- розширити знання ліцеїстів про історичне минуле України та про сучасні історичні події;

- усвідомлення цінності людського життя та тих складових, що на нього впливають, роблять його плідним, багатогранним, корисним;

- усвідомлення своєї ролі у колективі, державі, світі.

Форми та методи роботи: метод проектів, групова та індивідуальна робота, бесіда,  застосування презентацій, рефлексія.

Міжпредметний зв'язок: історія, правознавство, українська літ-ра, інформатика.

Обладнання: комп’ютер, проектор, прапор України, презентація, карта України, стікери у формі сердець, паперові квіти у національних кольорах.

 

 

 

 

   

                                          ХІД ГОДИНИ СПІЛКУВАННЯ

1.Організаційний момент.

  - Добрий день, шановні ліцеїсти та шановні гості нашої сьогоднішньої години спілкування.

2. Актуалізація уваги.

ВИХОВАТЕЛЬ:

Тема нашої години спілкування «Шлях до незалежності. ХХІ століття». 

- Ми живемо у важкий час, і це кожен з нас відчув на собі особисто, але це ще й надзвичайно величний історичний час для нашого народу та України. Наша Батьківщина переживає складні часи, тому, саме зараз ми маємо мати активну громадську позицію, вміти критично сприймати інформацію, вміти аналізувати історичні події та робити осмислені висновки. Сьогодні, як ніколи, ми маємо бути патріотами, мати повагу до захисників, розуміти їх подвиг і активізувати в собі вміння підкорювати свої інтереси інтересам своєї Батьківщини.

- Сьогоднішнє наше спілкування є завершальним етапом та підсумком колективного творчого проекту патріотичного спрямування «Шлях до незалежності. ХХІ ст..»  Але перед тим, як ви презентуєте виконану роботу та свої проекти, пригадаємо події про які ми говорили на попередній годині спілкування «Шлях до незалежності. Історичне минуле».

- Ще з часів Київської Русі, на самому початку державності українського народу, князі визволяли наші землі з-під влади монголо-татарських ханів, Великого князівства Литовського, Польщі, Угорщини, Туреччини. Згодом осередком національно-визвольної боротьби стало українське козацтво.

- Важливу роль при встановленні незалежності відіграв період Українських революцій з 1917-1921 років.  Саме тоді спостерігалося піднесення національної свідомості та патріотизму.

- також ми згадували та вшановували подвиги Героїв Крут, Січових стрільців,самовіддану боротьбу воїнів УПА. Кожен із них любив свій край, любив свою сімю, любив життя, але понад усе вони любили Україну і бажали її незалежності.

 Вихователь: 

  -  Дякую, молодці. Дійсно, ще з сивої давнини українці відстоювали свою територію та своє право на життя та свободу. Просто зараз на наших очах твориться історія, поряд з нами живуть та творять цю історію справжні Герої, які захищають нас, які на своїх плечах тримають незалежність України.

   - У 1991 році свою незалежність українці отримали відносно легко і без пролитої крові, ми думали, що стали уже нарешті по-справжньому вільними. Та з 2014 року, і по сьогоднішній день, нашої, української крові пролито чимало. За нашу спільну волю та свободу, за Україну, за її існування, за наше з вами право бути українцями у боротьбі з агресором гинуть без перебільшення найкращі сини і дочки нашого народу.

 -Слова «Слава Україні-Героям слава» перестали бути просто вітанням, це уже віддання шани найкращим, котрі у найважливіший момент не злякалися і пожертвували собою заради своєї Батьківщини.

                                        ВІДЕО «Можливо знову загримлять гармати».

- вірш В.Симоненка, який ви щойно прослухали, написаний у 1995 році, але і зараз,у ХХІ столітті, у 2023 році, кожне слово є актуальним. Припущення, які висловлює автор, виявилися пророчими,  і зараз є реальністю нашого життя..

-Епіграфом години спілкування я обрала рядки з цього вірша:

                                                    «За нашу землю дорогу й кохану,

                                                     Я рад прийнять на себе всі вогні.».

-Для Василя Симоненка любов до України та її незалежність є настільки важливими, що він готовий «прийнять на себе всі вогні», наші сучасні герої-захисники теж кожен день свідомо готові заплатити найвищу ціну за Україну.   Прошу вас  протягом години спілкування подумати і написали відповідь на питання «Що ж таке для вас особисто незалежність?», «що для вас Україна». Обміркуйте, та у кінці нашого спілкування дасте відповідь.

3.Основна частина.

-Ви, були поділені на творчі групки, кожна з яких мала завдання підготувати матеріал та презентацію про події, які відбулися у ХХІ ст. і пов’язані із боротьбою нашого народу за свою незалежність. Зараз маєте змогу презентувати свою роботу та свої проекти.

- Прошу, розпочнемо з подій, які відбувалися у Києві у 2004 році.

 

                           ПРЕЗЕНТАЦІЯ «ПОМАРАНЧЕВА РЕВОЛЮЦІЯ».

 

                                  Вірш «Тихіше, люди,….»  (Матвієнко А.)

               Тихіше, люди, вслухайтесь мерщій!

               Відчуйте серцем грандіозну зміну,

               Ми – свідки та учасники подій,

               Коли народжується новая країна.

               Ми не самі, за нами янголи стоять,

               І світлі сили нам допомагають

               За право це – велика сплачена ціна:

              Своїм життям його бійці нам здобувають.

              Тож в кожне серце світло хай зайде,

              І кожен вибір зробить: проти він чи з нами,

              Епоха України світом йде,

              Вкарбовуючись в пам'ять іменами.

 

Дякую, дівчатка. Помаранчева революція стала переломним моментом у політичній історії Ураїни. Головною її перемогою було те, що люди нарешті усвідомили силу свого слова, силу своїх дій, усвідомили, що мають право доносити свою думку та домагатися свого. Але «помаранчева революція» вирішила далеко не всі питання, слід було очікувати нового рішучого виступу народу. І це сталося у листопаді 2013 р.

                  ПРЕЗЕНТАЦІЯ «РЕВОЛЮЦІЯ ГІДНОСТІ»                                                -Євромайдан, Єврореволюція, Революція Гідності – усі ці терміни сьогодні стали невідємною складовою в історії побудови української державності. Україна перебувала у стані кризи у всіх сферах життя. Все ж українці вірили, що держава стане на шлях європейської інтеграції, що будуть проведені соціально-економічні та політичні реформи. Але, неочікувано для всіх, Кабінет Міністрів України вирішив призупинити процес підготування Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Такий хід подій аж ніяк не влаштовував українців, тому зроблена заява стала тим каталізатором, який призвів до протестів.

   Україна-територія гідності і свободи, так її почали називати після двох революцій: Помаранчевої 2004 року та Революції Гідності 2013-2014 р.р. 2004 рік став переломним у політичній історії України, коли всю країну сколихнула помаранчева революція. Це був надзвичайно важкий іспит для України, коли її громадяни продемонстрували свою європейськість, гідність, своє прагнення до свободи. Ці події отримали назву «Помаранчева революція». Головною перемогою цієї Революції було те, що люди усвідомили силу свого слова, силу своїх дій, отримали можливість доносити свою думку та домагатися свого. Епіцентром основних подій стала столиця України, м.Київ.  21 листопада близько 22.00 на Майдані Незалежності почали збиратися перші учасники мітингу. Протягом 25-27 листопада 2013 року у Києві відбулися перші страйки студентів. Також мітинги відбувалися і в інших містах України. 28 листопада уже відбувся загально студентський страйк. Декілька колон студентів з десятків різних вишів обєдналися у парку Шевченка, після чого рушили на Майдан Незалежності. Увечері 29 листопада на Євромайдані відбувся великий мітинг. Подальші події набирали більш жорсткого характеру. Кривавою виявилася ніч на 30 листопада – після розгону протестувальників загонами «Беркуту»близько 35 людей було госпіталізовано, а ще 37 заарештовано.застосування сили проти мирних людей викликало хвилю обурення в українській громадськості. Ця подія стала переломним моментом у революційних подіях. Поступово протести перетворилися із проєвропейських у антиурядові і стали значно масштабнішими.

                                              ВІДЕО «ХРОНІКИ МАЙДАНУ».

ГЕРОЇ НЕБЕСНОЇ СОТНІ

-Кривавим для України виявився День Соборності 22 січня 2014 року. Саме цього дня правоохоронці пішли у наступ на Майдан. Протягом дня майже 200 протестувальників було поранено. Але найстрашнішим було те, що загинули перші захисники Євромайдану – Сергій Нігоян та Михайло Жизневський. На жаль, це були лише перші жертви.Герої живуть серед нас. І події на Євромайдані зими 2013-2014 р.р. довели це. Згадаємо Героїв Небесної Сотні.

-За відстоювання ідей людських цінностей та основ демократії  довелося заплатити дорогу ціну, кров «Небесної Сотні», більше сотні патріотів поклали свої життя на вівтар захисту рідної Батьківщини та її свободи.            

                                             Вірш «Болить…»   (Чабан В.)

            Болить це все

            Болить, болить, болить,

            І це не мить,

            І як це зупинити,

            Щоб в мирі й радості зростали діти

            Небачачи цих нелюдських жахіть.

            Болить зима,

            Болить війна так різко,

            Що віддається в скроні кожен вдих.

            Болить, болить, болить,

            Й краю нема

            Ціна найвища і життя, і волі,

            Болить.

- Дякую вам. Події, що відбувалися на Майдані були надзвичайно трагічними та мали неабияке історичне значення,але боротьба за незалежність триває і донині.

                 ПРЕЗЕНТАЦІЯ «ОКУПАЦІЯ КРИМУ ТА ДОНБАСУ. АТО. КІБОРГИ».

  На момент окупації Криму Україна фактично не мала дієздатної армії. Політичні еліти, приспані підписаним  у грудні 1994 року між Україною, США, Росією та Великою Британією Будапешстським меморандумом про неядерний статус України, що нібито надавав гарантії безпеки українському суверенітету, не вважали за потрібне розбудовувати Збройні сили України. Конфронтація насильства розпочалася, коли озброєні групи проросійських активістів почали захоплювати адмінбудівлі та відділки міліції у містах Донбасу. Це протистояння переросло у масштабний воєнний конфлікт, українська влада заявила про проведення антитерористичної операції із залученням Збройних сил України. Від середини липня 2014 року Збройні сили росії почали брати пряму участь у бойових діях проти Збройних сил України. Шлях до перемоги довгий та кривавий, війна приносить загибель тисячам людей, дітей, потворить мільйони душ, закарбовується у памяті багатьох поколінь.

Міцніші за бетон, Кіборги, Герої. 20 січня ми вшановували подвиг захисників Донецького аеропорту. Цього дня вісім років тому завершилася героїчна оборона ДАпу, яка тривала 242дні, оборона за якою стежили мільйони. З першими відбитими потужними атаками бойовиків і народилося саме поняття «кіборги». І першими українських бійців почали називати саме бойовики. Українські бійці утримували аеропорт увесь травень, літо, осінь. Наприкінці серпня бойовики почали обстріли, отримавши Т-72, 240-міліметрові міномети «Тюльпан» для знищення укріп районів, гаубиці та потужні «Урагани». Оборонці летовища стали символом мужності, якої не бачив світ. Кожен з них стояв до останнього – за свободу, за незалежність, за рідну землю.

                                                    Як хочеться, щоб тихо ніч пройшла,

                                                    Як хочеться, щоб світлий день настав,

                                                    Щоб Україна знову зажила

                                                   І щоб ніхто нікого не вбивав.

-Уже майже 9 років минуло від російського в Крим, з часу його анексії та війни на Сході України.  А 24 лютого 2022 року Росія розпочала широкомасштабну війну проти України. І ця війна є зараз найбільшим випробуванням здатності українців боронити свою незалежність.

           ПРЕЗЕНТАЦІЯ «ВІДСІЧ ПОВНОМАСШТАБНІЙ АГРЕСІЇ РОСІЇ. ВІЙНА».

       За планом путінського режиму армія загарбників мала захопити Київ за 3 дні, скинути законну владу і поставити обраного кремлем маріонеткового керівника. Однак, Збройні сили України, Територіальна оборона зупинили переважаючі сили противника, спалили танкові колони, змусили ворога відступити, після чого російська армія  зосередилась на захопленні Сходу України. Війна триває. Україна продовжує стримувати наступ однієї з найчисельніших армій. Росія, як держава-терорист, обстрілює міста та села України, руйнує цивільну інфраструктуру, порушує Женевські конвенції щодо поводження із полоненими, шантажує застосуванням ядерної зброї.

                                             Вірш «Не забувай» (ПоцелуєваТ.)

-Вам добре відомо, що багато наших випускників, колишніх ліцеїстів, які ще зовсім недавно навчалися у нашому ліцеї, зараз мужньо і самовіддано захищають нашу землю. Але захист Батьківщини, це не тільки мужність, не тільки відданість та відвага, захист Батьківщини це ще й і смерть.

                                           « Я на світі прожив,

                                              Наче спалах зорі на світанні,

                                              Наче крапля роси,

                                               Наче крик журавля – тільки мить…»

За час повномасштабного вторгнення загинуло семеро наших випускників:

Купрійчук М., Бартош В, Вольський М., Іванов О., Таран Ю., Блідченко В.,  

Ніколіца Д.

У цих прекрасних  молодих людей було багато мрій, планів, бажань, попереду було все життя. Пам’ятаймо – вони віддали його за нас, за Україну. Їх імена будуть навічно закарбовані в наших душах та серцях.

  Пропоную хвилиною мовчання вшанувати пам'ять Героїв, які загинули за волю України.

ХВИЛИНА МОВЧАННЯ

(зображення свічки, звуки метронома)

                                        Вірш «Нам не відомі всі їх імена…» (Бортник Д.)

Нам невідомі всіх їх імена,
Хто їх чекає, хто за ними плаче,
Де їхній дім, як їм болить війна,
Яке в них серце - щире чи терпляче.

Як страшно їм, коли усе горить,
Коли руїни, смерть перед очима,
І як в бою важлива кожна мить,
Які в них білі крила за плечима.


Нам невідомі мрії й здобуття,
Всі їхні рани, всі слова прощання,
Вони - солдати, що кладуть життя,
Заради нас і мирного світання.

І без імен помолимось за них,
За трошки вдачі світлої, простої.
В час зрад страшних і втрат таких гірких,
І без імен вони для нас герої.

4.Заключна частина.

 Шановні ліцеїсти, саме вам любити, розбудовати, розвивати, робити Україну сильною та квітучою, робити її кращою для наступних поколінь. Але, також  вам випала важка місія захищати її незалежність, як це робили багато наших пращурів. І вам є в кого вчитися,є з кого брати приклад, бо наш, український дух вільний та незламний, його велич народилася не на Майдані, вона бере свої початки від великих князів Київських, від козацьких часів, з часів визвольних змагань. А можливо, коріння величі українського духу сягає ще глибше, бо давні наші пращури-трипільці часто мусили залишати плуга і боронити рідну землю від віроломних кочових племен. Мужніх, нескорених українців дуже багато, і вони не в минулому, вони тут, поруч з нами, просто зараз боронять нашу незалежність. Давайте разом пригадаємо слова великого поета та світоча Т.Г.Шевченка, які ми сьогодні уже чули.

                                           ВІДЕО «БОРІТЕСЯ – ПОБОРЕТЕ…»

Шановні ліцеїсти, ви відповідально віднеслися до поставленого завдання, плідно попрацювали під час підготовки до години спілкування, віднайшли цікаву, достовірну інформацію, опрацювали її, проаналізували, зробили висновки, як результат, ми з вами сьогодні поглибили свої знання про основні ключові події становлення української незалежності у ХХІ ст.

Тепер хочу  вас вдруге запитати:  «Що ж таке для вас незалежність»? У кожної з вас є таке символічне сердечко, напишіть, будь ласка на них «що для вас незалежність». Потім, ці сердечка ми прикріпимо на мапу нашої держави, таким чином спробуємо її зігріти нашими серцями у цей непростий для неї час.

5.Підсумок.

Ми щиро та безмежно вдячні захисникам та захисницям за їх хоробрість, силу та безмежну любов до Батьківщини. Вдячні кожному хто стоїть на захисті українських кордонів, на захисті цілісності та єдності нашої країни. Пам’ятаймо кожного, хто віддав своє життя за мир і спокій нашої держави. Ми маємо за честь бути «українцями» і безмежно цим пишаємось.

                                                    ПІСНЯ «НЕЗЛАМНА»                                               

Пам’ятайте, що ми - чудовий, свободолюбивий, освічений європейський народ, тож будьмо патріотами, любімо свою багатостраждальну Україну, бережімо її у своїх думках та своєму серці, прославляймо її своїми словами та вчинками. Пам'ятаймо подвиг захисників і захисниць минулого,  шануймо щоденний подвиг сучасних Героїв! Ми обов’язково переможемо, Україна переможе.

                                        Слава Україні! Героям Слава! 

 

C:\Users\valer\Desktop\IMG_20230201_125355994.jpg

 

https://lh5.googleusercontent.com/u996kCriRgad_DnJtz5wOKr-UaTAg-j-gtRje0xGMGv2C4D_5-yANnJMajnf17FVFiI_5eXLpAsEtlqhGdjCwP1okvAEOstNlNQPZFzCNZLyH-ekZDZ2Tny6lAXAFh5dAK6ilthVDWno_Ky_zQtIngC:\Users\valer\Desktop\IMG_20230201_124813949.jpg

 

C:\Users\valer\Desktop\IMG_20230201_125040407.jpg

 

 

 

 

 

                                                C:\Users\valer\Desktop\IMG_20230201_124928238.jpg

                    

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                       

 

docx
Додано
28 лютого 2023
Переглядів
112
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку