Розробка уроку з основ здоров'я для учнів 6 класу "Куріння і здоров’я."

Про матеріал

Урок основ здоров'я

6 клас

Тема: Куріння і здоров'я

Мета: Продовжувати формувати в учнів уявлення про корисні та шкідливі звички та їх вплив на здоров'я, про згубну дію на дитячий організм куріння; навчати дітей приймати виважені рішення; виховувати почуття відповідальності за власну поведінку, турботливе ставлення до власного і чужого здоров'я.

Учні повинні:
Знати:

- небезпечні складові тютюнового диму;

  • -вплив паління на здоров'я людини;
  • -як можна запобігти шкідливій звичці – тютюнопаління.
    Уміти наводити приклади негайних і віддалених наслідків паління.
    Розуміти:
  • - тютюновий дим шкодить не лише людині, яка палить, а й оточуючим;
  • - справжню причину, чому люди палять.

Методи і прийоми: бесіда, «мозковий штурм», робота в групах, випереджальне завдання, вправа «Мікрофон», «ПРЕС», демонстрація відеофрагментів.

Перегляд файлу

Урок основ здоров’я

6 клас

Вчитель: Скиба Н.М.

 

Тема: Куріння і здоров’я

Мета: Продовжувати формувати в учнів уявлення про корисні та шкідливі звички та їх вплив на здоров’я, про згубну дію на дитячий організм куріння; навчати дітей приймати виважені рішення; виховувати почуття відповідальності за власну поведінку, турботливе ставлення до власного  і чужого здоров’я.

Учні повинні:
Знати:

- небезпечні складові тютюнового диму;

  • вплив паління на здоров'я людини;
  • як можна запобігти шкідливій звичці – тютюнопаління.
    Уміти наводити приклади негайних і віддалених наслідків паління.
    Розуміти:
  •  тютюновий дим шкодить не лише людині, яка палить, а й оточуючим;
  •  справжню причину, чому люди палять.

Методи і прийоми: бесіда, «мозковий штурм», робота в групах, випереджальне завдання, вправа «Мікрофон», «ПРЕС», демонстрація відеофрагментів.

Тип уроку: засвоєння нових знань.

Основні терміни: звичка, тютюнопаління, пасивне паління.
Обладнання і матеріали: Плакат «Люди впускають ворога в свої вуста, і він викрадає їх мозок» У.Шекспір», підручник, комп’ютер, інтерактивна дошка, презентація Smart Notebook, малюнок «Букет очікувань»

 

Хід уроку

 

І. Організаційний етап.

Вітання. Перевірка наявності учнів на уроці. Готовність до уроку.

ІІ. Актуалізація опорних знань. Мотивація навчальної  діяльності.

На минулому уроці ми говорили про звички.

  • Які види звичок вам відомі?
  • Назвіть найпоширеніші шкідливі звички.

Інтерактивна вправа «Вживання алкоголю чи ведення здорового способу життя?»

Гармонійному розвитку особистості, розвитку позитивних якостей характеру неабияк заважають шкідливі звички. Найбільш важко подолати ті звички, які призводять до залежності. Однією з таких звичок є тютюнопаління. Важливо знати як саме впливає ця звичка на здоров’я людини, до чого вона може призвести. І вам сьогодні необхідно зробити правильний вибір, чи жити цікаво, займатись фізкультурою, спортом, уміти правильно організувати своє дозвілля, відмовитись від шкідливих звичок і в кінцевому результаті – стати успішною людиною. Чи обрати шлях залежності, шлях до занепаду?

 

ІІІ. Повідомлення теми та мети уроку.

Тема нашого уроку «Куріння і здоров’я».

Сьогодні ми продовжуємо формувати ваші уявлення  про корисні та шкідливі звички. Зокрема ви дізнаєтесь про згубну дію на дитячий організм куріння; будете вчитися приймати виважені рішення, турботливо ставитися до власного  і чужого здоров’я.

 

Що ви б конкретно ви хотіли дізнатися на сьогоднішньому уроці? Які у вас очікування?  (Учні на стікерах пишуть свої очікування та прикріплюють на «Букет здоров’я» у вигляді квітів)

 

 

 

ІV. Сприймання і усвідомлення нового матеріалу.

Вступне слово вчителя.

Куріння – це вдихання диму згораючої речовини. Найчастіше такою речовиною є тютюн.

Що таке тютюн? Тютюн — це однорічна рослина з родини пасльонових, висушені листки якої після спеціальної обробки подрібнюють і використовують для куріння. До складу листків тютюну входять такі речовини як білки, вуглеводи, органічні кислоти, смоли і ефірні олії і нікотин.

Нікотин — одна з найсильніших рослинних отрут, основна складова частина тютюнового диму. У чистому вигляді це безбарвна оліїста рідина неприємного запаху, гірка на смак. Вона добре розчиняється у воді, спирті, ефірі й легко проникає крізь слизові оболонки порожнини рота, носа, бронхів, шлунку.

Після початку вживання тютюну виникає нікотинова залежність. Нікотин, який міститься в тютюновому димі, пригнічує здатність організму виробляти необхідну йому нікотинову кислоту. Так організм починає залежати від паління. У курця, який вирішив палити, нерідко виникають тривоги, чи дратівливість, він потерпає від депресій, головного болю, безсоння.

Перегляд відеосюжету «Нікотин»

 

Звичка курити тютюн виникла ще за кілька століть до нашої ери в індіанських племенах Америки. Вони подарували тютюн матросам екіпажу Колумба, а ті привезли його у Європу. Неосвічені люди думали, що він має цілющі властивості, здатний лікувати головний біль, застуду і навіть інфекції. Його використовували як компреси і нюхальний порошок. Але після того, як тютюн почали вживати більше, почали виникати часті випадки отруєння і смерті, курців почали переслідувати і навіть піддавали смертній карі.

Наприклад, в Італії за куріння людину відлучали від церкви, могли живцем замурувати в стіні. В Англії до курця ставилися як до злодія, і водили по вулицям з мотузкою на шиї. В Росії спійманих за курінням тютюну вперше карали 60 ударами палиці по ступнях ніг, а якщо це повторювалося вдруге – відрізали ніс або вуха…

Та «заборонний плід» був дуже солодким і мало хто розумів безпосередню шкоду від куріння Але, в більшій мірі, перемогли плантатори, фабриканти і купці, які отримували і отримують величезні прибутки від торгівлі цигарками.

Перегляд відеосюжету «День в історії».

 

Мозковий штурм

Зараз практично кожному відомо, що звичка палити є шкідливою.

Що ви знаєте про це? Чому палити небезпечно?

 

Розповідь учителя

Але, на жаль, попри відомі вам факти, простежується така статистика: серед підлітків 12-17 років тютюн – друга за розповсюдженістю психоактивна речовина. Приблизно третина 18-25- річних – постійні курці, більше половини всіх курців свою першу цигарку викурили у віці до 12 років. Тютюн є легальним наркотиком. Паління – це «бомба уповільненої дії». Справа в тім, що ті, хто почав курити до 15 років, у 5 разів частіше вмирають від раку, ніж ті, хто взяв першу сигарку після 25 років. Також підлітків, зовсім не лякає «вбитий нікотином кінь» і тисячі шкідливих хімічних речовин, що містяться в цигарках. Але треба про них нагадати.

Перегляд ілюстрації «Вміст шкідливих речовин в тютюновому димі».

 

Внаслідок паління виникають такі негайні наслідки.

1. Як тільки людина закурює цигарку, нікотин через легені потрапляє в кров і вже через 8 секунд починає впливати на головний мозок, гальмуючи центри, які відповідають за роботу рухового апарату.

2. Нікотин посилює серцебиття, звужує кровоносні судини і підвищує артеріальний тиск.

3. Разом з нікотином через легені потрапляє чадний газ (СО). Він зменшує надходже-ння кисню в усі частини тіла. Через брак кисню тіло втомлюється.

 

До віддалених наслідків паління  відносять:

- Розвиток онкологічних захворювань. Куріння є основною причиною виникнення злоякісних новоутворень губи, порожнини рота і глотки, гортані, стравоходу, трахеї, бронхів і легенів. 95% померлих від раку легенів (за статистичними даними, одержаними в різних країнах) були злісними курцями, що викурюють 20-40 сигарет в день, тобто можна стверджувати, що практично всі випадки смерті від раку легенів безпосередньо пов'язані з курінням. Причому серед хворих раком гортані ті, що палять, складають 80-90%.

- Серцево-судинні хвороби.  Під дією нікотину серце починає прискорено перекачувати кров. Для цього воно потребує більше кисню. Але частину кисню в крові заміщено чадним газом, який до того ж блокує судини. Тому серце перенапружується.  Серце курця перекачує за день на 1,5 тони крові більше, ніж у тих, хто не курить. А це значить, що навантаження зростає. Це призводить до скорочення часу життєдіяльності серця.

-  Хвороби шлунково-кишкового тракту. Під час втягування тютюнового диму відбувається посилене виділення слини, яку курці зазвичай спльовують. Але більшу частину, звичайно, ковтають. Отруйні речовини диму переходячи в слину, діють на слизову оболонку шлунку, що не залишається безслідним. Втрата апетиту, біль, чергування запорів і проносів, хронічні гастрити, виразки шлунку і дванадцятиперстної кишки – розлади, які зустрічаються у курців дуже часто.

- Хвороби очей. Серед курців на 40% більше випадків катаракти, помутніння кришталика ока, що перешкоджає проходженню світла і може призвести до сліпоти. Дим викликає катаракту двома шляхами: подразнюючи очі та постачаючи хімікалії у легені, які разом з кров'ю надходять до очей.

- Захворювання в ротовій порожнині. Погіршуються смакові якості, з’являється неприємний запах, зуби жовтіють, виникають хвороби зубів та ясен.

- Гангрена ніг. Суть захворювання полягає у звуженні заростанні артерії, порушення збагачення тканин корисними речовинами і їх омертвіння.

- Хвороби репродуктивної системи. Нікотин негативно пливає на репродуктивну систему чоловіка та жінки, викликаючи утруднення запліднення і в майбутньому народження здорової дитини.

- Прискорене старіння шкіри. Куріння завдає збитку колагену і еластину, тобто речовинам, які також важливі для збереження пружності шкіри.  Шкіра курців суха, жорстка і вкрита тонкими зморшками, особливо навколо губ та очей.

- Втрата волосся. Куріння послаблює імунітет, що робить тіло більш вразливим для таких хвороб як червона вовчанка і застійна себорея. Вони можуть викликати  втрату волосся, виразку ротової порожнини і висипи на обличчі, шкірі голови та рук.

 

Перегляд відеосюжету «Шкода від куріння»

 

Фізкультхвилинка "Небезпечна кулька"

Учні встають із-за парт.

– На вас налетів вітер і приніс тютюнову хмарку із шкідливими речовинами. Підкидаю кульку. Захищайтесь.

  •  Що ви відчували, коли кулька наближалась до вас?

 

Вправа «Мікрофон»

Але чому починають палити зараз, коли доведено і всім відомо, що це шкідливо? (Мода, прагнення самоствердитися, нудьга, тиск з боку приятелів, небажання виділятися з-поміх інших, приклад дорослих, бажання відкрити для себе нові відчуття, реклама).

 

А ще слідування неправильним суспільним стереотипам.

  •  Які відомі твердження про куріння вам відомі?

 

Повідомлення учнями міфів і фактів про куріння (випереджальне завдання).

 

 

1. Кажуть…Більшість підлітків і дорослих палять.

Насправді: навпаки, двоє із трьох дорослих людей не палять. Курці належать до меншості. За даними соціологів, у віці до 15 років палять лише 11% хлопців і 5% дівчат.

2. Кажуть…Куріння допомагає заспокоїтись.

Насправді: тільки тимчасово, і після куріння, проблеми, які викликали стурбованість, не вирішалися, а навпаки, час був згаяний.

3. Кажуть…Якщо курити менше пачки цигарок в день, це не шкодить здоров’ю.

Насправді: не існує безпечного рівня куріння. Будь-яка цигарка шкідлива і може спровокувати розвиток захворювання. Безпечна цигарка та, яка не підпалена.

4. Кажуть…Цигарка робить дівчину більш привабливою.

Насправді: жінки-фотомоделі роблять привабливими цигарки, які вона рекламує, а не навпаки.

5. Кажуть…Треба курити дорогі якісні цигарки – це безпечно.

Насправді: у дорогих, так званих «якісних» цигарках, міститься стільки ж канцерогенів (речовини, які провокують рак), як і у звичайних цигарках.

6. Кажуть…З сигаретою ти здаєшся дорослішим.

Насправді: Тільки в тому разі, якщо вважаєш ознакою дорослості зморшки і жовті зуби.

7. Кажуть…З сигаретою ти стаєш розумнішим.

Насправді: Бернард Шоу сказав: «Сигарета – це паличка, з одного боку якої вогник, а з іншого –  дурник».

8. Кажуть…Можна покинути в будь-який момент.

Насправді: Про паління кажуть: «Вхід – гривня, вихід – п’ять». Восьмеро з десяти курців хотіли б кинути палити, а кожен другий вже намагався це зробити принаймні один раз.

9. Кажуть…Палити – це модно і сучасно.

Насправді: Коли люди не знали усіх згубних наслідків від паління, то так і думали. Але нині паління вважають пережитком, характерним для старшого покоління.

 

Тож для того, щоб уникнути згубної звички – куріння, варто пам’ятати, що роблячи будь-який вибір варто покладатися не на моду, не на соціальні стереотипи, не на рекламу, а на те, які наслідки будуть від твоїх рішень. Людині, яка веде здоровий спосіб життя: займається спортом, відвідує різні гуртки та секції ніколи буде займатися «гаянням часу». Тож, обирайте позитивні приклади для наслідування, обирайте компанії однолітків, які проводять дозвілля здорово. Куріння не потрібне успішній людині. Це лише тягар, який тягне у безодню занепаду.

 

Розповідь учителя

Куріння небезпечне для життя і здоров'я – прописна істина, але небезпечно воно не тільки для самого курця, який сам піддає свій організм цього. Не меншою небезпеку наражаються люди, які змушені вдихати тютюновий дим, що містить величезну кількість канцерогенів. Шкода від пасивного куріння може настати через роки. Виражається він в онкологічних захворюваннях, астматичних нападах та інших важких патологіях.

 

– Пригадайте матеріал попереднього уроку. Що таке соціальне здоров’я?

Чи можна людину-курця назвати соціально здоровою, якщо вона наражає на небезпеку не лише себе, а й інших людей?

 

 Цілком виправдана політика низки країн, які ввели величезні штрафи за куріння в громадських місцях. Некурящі люди не повинні страждати і хворіти через чиїхось шкідливих звичок. В усьому світі ведеться боротьба за чисте повітря. У багатьох європейських країнах за паління на вулиці чи у іншому громадському місці стягують штраф до 3 тисяч євро. В Україні нещодавно також прийнято закон про заборону паління в громадських місцях. То чи варто набувати такої непопулярної і шкідливої звички?

 

 

Окрім того, звичка палити є досить дороговартісною. Середня ціна пачки цигарок становить 12-15 грн. Якщо щоденно викурювати пачку. То за місяць людина витрачає 360-450 грн., щороку 4300-5400 грн. І це не рахуючи витрати на лікування хвороб, які часто спричиняються курінням: бронхіти, запалення легень, запалення ясен, випадіння волосся…

Перегляд відеоролика «Вартість шкідливої звички»

 

Робота в групах

Об’єднайтеся в групи по 4 чоловіка і складіть приблизний список речей, які можна було б купити як альтернатива цигаркам: за день, місяць, рік.

 

Куріння у всіх його проявах шкідливе. Не варто вважати, що куріння легких сигарет, інших трав’яних рослин, кальяну є безпечними.

Для прикладу пропоную переглянути відеоролик про шкідливість кальяну.

Перегляд відеоролика «Шкідливість куріння кальяну» (2 хв.)

 

V. Закріплення нового матеріалу.

Вправа «ПРЕС»

Учні висловлюють думку, чому паління є шкідливою звичкою. Відповіді починають словами

Я думаю…………..

Тому що …………..

Наприклад…………

Отже ………………

 

 

VI. Рефлексія

Людина сама вирішує — зміцнювати своє здоров'я чи псувати. Підліткам

слід уникати обставин, за яких можна набути шкідливих звичок в тому числі паління. Отже, якщо хочеш бути здоровим – веди здоровий спосіб життя.

Чи досягли ми очікуваних результатів на уроці?

Вислуховуються відповіді учнів.

Якщо ваші очікування виправдані залиште квітку в «Букеті очікувань», а якщо ні – зірвіть її.

 

VII. Оцінювання роботи учнів

VIІI. Домашнє завдання

  1. Опрацювати 11 параграф підручника (ст.62-66).
  2. Творча робота. Намалювати плакат на тему «Молодь обирає життя без куріння, тому що…».

1

 

docx
Додано
12 листопада 2018
Переглядів
4700
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку