Розробка відкритого уроку "Сонячна активність та її вплив на живі організми"

Про матеріал
Розробка відкритого уроку. Можна виксритати як звичайний урок, або для процесу підготовки домашньої роботи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сонячна активність та її вплив на Землю. Сонячна активність — це складний комплекс різноманітних утворень на сонячній поверхні: факелів (ділянок з підвищеною яскравістю), плям (ділянок із зниженою яскравістю), протуберанців (короткочасних яскравих сплахів). Сонячна активність змінюється циклічно. Існує 11-річний цикл активності Сонця. Під час цих явищ відбувається вихід на поверхню Сонця сильних локальних магнітних потоків

Номер слайду 2

Сонячні плями та протуберанціСонячними плямами називають активні ділянки в фотосферіТемпература речовини у них менша, ніж навколо (близько 4500 К)Розміри плям близько 40 000 км, а іноді і 180 000 км.

Номер слайду 3

Факели Факели - світлі утворення, які супроводжують плями . Утворюються на ділянці поруч з плямою, де потік енергії більший.

Номер слайду 4

Протуберанець Протуберанець - викиди сонячної речовини, яка піднімається над поверхнею і утримується магнітним полем. Довжина може сягати до 200 000 км, а товщина — до кількох тисяч кілометрів. .

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Спалахи. Створюються над сонячними плямами у хромосфері Спалах розпочинається із швидкого зростання температури корони до 40 млн К та сплеску м'якого рентгенівського випромінювання. За своєю яскравістю сплахи перевищують яскравість фотосфери на 50 %.

Номер слайду 7

Спалах і викид речовини з поверхні Сонця. Речовина нагрівається, виникає потужне електромагнітне випромінювання, а в міжпланетний простір викидається вузький струмінь частинок високої енергії зі швидкостями 3000 — 30000 км/с.

Номер слайду 8

Структура магнітного поля в ділянках спалаху. Перед початком спалаху над поверхнею Сонця виникає зона, де магнітне поле на невеликому відрізку різко змінюється за величиною та напрямом.

Номер слайду 9

Вплив сонячної активності на Землю

Номер слайду 10

Полярне сяйво

Номер слайду 11

Магнітні буріЧерез 1-2 доби після спалаху на Сонці підсилений потік сонячного вітру досягає ЗемліПід дією потоку земна магнітосфера стискається

pptx
Додано
10 березня
Переглядів
24
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку