Розв’язання правових ситуацій

Про матеріал
Юриспруденція, юридична наука, правознавство — комплексна суспільна наука, система знань про об'єктивні закономірності і випадковості виникнення, розвитку і функціонування права і держави в їхній структурній єдності, їхнє місце і роль у суспільному житті.
Перегляд файлу

                             Практичне заняття

                      ПРАВОЗНАВСТВО 11 КЛАС

                     Розв’язання правових ситуацій

Ви ознайомилися з різними видами злочинів. Одне із завдань цього розділу — навчитися визначати, який злочин скоєно. При цьому вам важливо буде не лише визначити вид злочину, а й склад злочину, стадію його скоєння, обставини, які обтяжують і пом’якшують відповідальність. Зважте на те, що в багатьох випадках можлива наявність в описаній ситуації декількох злочинів — у цьому випадку ви маєте визначити їх і зазначити вид множинності злочинів — сукупність, повторність чи рецидив.

Розглянемо ситуацію.

15-річний хлопець М. заскочив до ліфта, двері якого вже зачинялися, і, погрожуючи ножем, вимагав у жінки гроші й коштовності. Жінка закричала, крик почув її чоловік. Коли двері ліфта відчинилися на 8 поверсі, де живе жінка, нападник одразу отримав сильний удар в обличчя від чоловіка та знепритомнів. Поліція затримала порушника, який невдовзі прийшов до тями.

Передусім розглянемо дії підлітка. У його діях є ознаки розбійного нападу. 

Об’єктом цього злочину є життя та здоров’я особи (у цьому випадку — жінки) і право власності (гроші та коштовності жінки). Суб’єкт злочину — загальний, відповідальність настає з 14 років. У цьому випадку безпосередньо суб’єктом злочину є 15-річний хлопець М. Суб’єктивна сторона злочину — прямий умисел, злочин скоєно з корисливою метою. Об’єктивна сторона злочину — спроба заволодіння чужою власністю за допомогою погрози насильством, небезпечним для життя та здоров’я потерпілої (про небезпеку свідчить застосування погрози ножем), унаслідок чого завдано моральну шкоду потерпілій (матеріальна шкода не завдана завдяки втручанню її чоловіка). Хоча довести до кінця задумане хлопець не зумів через незалежні від нього причини (його зупинило втручання чоловіка), однак злочин є завершеним, адже моментом завершення розбійного нападу є не заволодіння чужою власністю, а здійснення нападу, пред’явлення погрози та вимоги. При розгляді справи буде враховано пом’якшуючу обставину — неповноліття злочинця.

У діях чоловіка є всі ознаки необхідної оборони. Він своїми діями захищав життя, здоров’я та законні права своєї дружини від злочинного посягання. При цьому чоловік завдав шкоду нападнику, його дії повністю відповідали характеру та небезпеці посягання. Отже, чоловік, хоча й завдав певну шкоду нападнику, не буде притягнутий до відповідальності.

Розглядаючи    запропоновані   приклади,          намагайтеся      не обмежуватися матеріалом підручника, а використовувати текст Кримінального кодексу України.

 

У наведених прикладах визначте наявність злочину, його склад, дайте кваліфікацію подій, визначте стадію скоєння злочину, наявність співучасни.

1.Громадяни П. (23 роки, слюсар, раніше засуджений за крадіжку), Р. (27 років, водій, раніше не судимий) і Т. (15 років, школяр) з метою отримання коштів для придбання наркотиків домовилися пограбувати сусіда Т. — підприємця Ф., — вихопивши в нього сумку з грошима. Для цього П. сховався на сходах житлового будинку біля квартири підприємця. Т., знаходячись на вулиці біля будинку, мав повідомити про те, що Ф. увійшов до під’їзду, Р. чекав їх у машині неподалік. Через годину П. побачив громадянина із сумкою, який підійшов до квартири підприємця. П. спробував вихопити в нього сумку, але, зіткнувшись з опором, завдав громадянину ножове поранення, від якого той помер. П., Т. і Р. утекли з місця пригоди, але через 2 дні були затримані. Пізніше з’ясувалося, що потерпілим став суддя місцевого суду, а в сумці були його особисті папери та наукова стаття.

2.Пізно ввечері раніше засуджений за хуліганство громадянин Ч. (32 роки) ішов вулицею додому з роботи. У темному місці вулиці він наздогнав громадянку Л. (19 років). Його швидка хода здалася їй підозрілою, вона злякалася, запідозривши його в переслідуванні й, узявши на дорозі камінь, кинула ним у Ч. з відстані кількох метрів. Камінь потрапив Ч. у шию, і він, побоюючись нових нападів жінки, схопив її за руки, заподіявши легкі тілесні ушкодження. Громадянин М. (59 років), який у цей час проходив, побачивши це, схопив уламок труби й ударив ним Ч. по голові, завдавши тяжкі тілесні ушкодження. Коли Ч. упав, утративши свідомість, Л. з місця пригоди зникла. М., побачивши наслідки удару, побіг викликати «швидку допомогу» і поліцію (за декілька хвилин він повернувся й надав Ч. першу медичну допомогу). У той час, як біля Ч. нікого не було, до нього підбіг 15-річний С. і витягнув у нього гаманець і мобільний телефон.

3. Громадяни Е. (25 років) і П. (17 років), проходячи ввечері по вулиці, почули звуки магнітофона й побачили, що на першому поверсі будинку в кімнаті на столику біля відкритого вікна грає магнітофон, а хазяїн квартири О. спить. П., намагаючись не розбудити хазяїна, заліз у вікно, узяв магнітофон, передав його Е., який стояв біля вікна, і вистрибнув на вулицю. Магнітофон перестав грати, і хазяїн О. прокинувся, помітив зникнення магнітофона й кинувся за Е. і П. Через квартал О. наздогнав Е., який спробував ударити О. ножем, але О. зумів обеззброїти його, зламавши руку Е. Пізніше був затриманий П., який віддав магнітофон і розповів про те, що трапилося.

4.Після звільнення з установи виконання покарань громадянин Т. задумав пограбувати магазин. Він залучив до цього неповнолітнього В. й водія машини Р. Увечері Т. і В. прибули до магазину, зламали двері й увійшли до приміщення. Однак у касі грошей не було, а сейф вони не зуміли відкрити — придбана Т. відмичка виявилася непридатною. Поки В. намагався знайти цінності у вітринах, Т. вийшов з магазину та виявив, що Р. не прибув на місце злочину (він, як пізніше виявилося, злякався). Тоді Т. зупинив таксі й заздалегідь придбаним обрізом вистрілив у водія. Коли В. вийшов з магазину, побачив таксі та пораненого водія, він відмовився їхати з місця злочину, залишився на місці та викликав «швидку допомогу», завдяки чому життя водія було врятовано.

 

5.                Група хлопців поблизу міського готелю протягом тривалого часу порушувала громадський порядок, було завдано побої чоловікові, який зробив зауваження. Під час припинення цих дій нарядом поліції, який прибув за викликом, нетверезий юнак В. кинув під ноги поліцейським бойову гранату із зірваною чекою. Здавалося, ще мить — і станеться непоправне. Проте патрульний зумів відкинути гранату в безпечне місце, де вона й вибухнула, не завдавши нікому шкоди.

6.                До квартири громадянки М. увірвалися три злочинці. Погрожуючи пістолетом, вони почали вимагати гроші та коштовності. Раптом жінка зробила блискавичний рух, вибила зброю, важко поранивши при цьому одного з нападників, а інші, шоковані такою ситуацією, позадкували до дверей та кинулися тікати. Коли прибула поліція, М. передала охоронцям порядку свій трофей — пістолет ТТ, відібраний у нападників.

7.                Касир підприємства Л. звернулася в поліцію із заявою про те, що в неї викрадено 2 млн гривень. Виявилося, що приблизно о 12-й годині до неї завітав її знайомий В. Двері до каси були відчинені, але в кімнаті нікого не було (касир на декілька хвилин вийшла до бухгалтерії). Скориставшись цим, В. прихопив гроші, що лежали на столі. Через деякий час В. було затримано, він повернув гроші, які заховав у своєму дворі.

8.                До поліцейського, який чергував на станції метро, звернувся 15-й річний хлопець, у якого перед цим у тролейбусі вкрали гаманець. Хлопець назвав прикмети підозрюваного й через декілька хвилин поліцейський упізнав його та затримав. У затриманого було вилучено гаманець, а також декілька доз наркотиків. Затриманий виявився тричі раніше засудженим.

 

Правознавство (Наровлянський) 11 клас https://pidruchnyk.com.ua/767-pravoznavstvo-11klasnarovlyanskiy.html

 

pdf
До підручника
Правознавство (профільний рівень) 11 клас (Наровлянський О.Д.)
Додано
2 жовтня 2023
Переглядів
559
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку