Самореалізація особистості. Формування самооцінки. Поняття життєвого самовизначення. Складові життєвого самовизначення. Критерії і мотиви для вибору професії. Профорієнтація.

Про матеріал

Презентація з основ здоров'я для учнів 9-х класів. Розділ. 3. "ПСИХІЧНА І ДУХОВНА СКЛАДОВІ ЗДОРОВ'Я". Тема: "Самореалізація особистості. Формування самооцінки. Поняття життєвого самовизначення. Складові життєвого самовизначення. Критерії і мотиви для вибору професії. Профорієнтація."

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Поняття життєвого самовизначення. Складові життєвого самовизначення.2. Критерії і мотиви для вибору професії. Профорієнтація. Самореалізація особистості

Номер слайду 2

Поняття життєвого самовизначення. Складові життєвого самовизначення. Самовизначення - це розуміння самого себе, своїх можливостей і прагнень, розуміння свого місця в суспільстві й свого призначення в житті. Чи важливі такі події у житті учнів? Чому?Самовизначення - це найважливіший етап дорослішання.

Номер слайду 3

Етапи самовизначення підлітка:І. Усвідомлення себе частиною суспільства, в якому діють соціальні норми, цінності і оцінки.ІІ. Порівняння себе з іншими і «приміряння» на себе вимоги дійсності.ІІІ. Оцінювання себе. IV. Вміння обирати соціальну роль, громадянську позицію, цінності, професію. У західній психології процес особистісного самовизначення називається формуванням ідентичності. 

Номер слайду 4

Формування цінностей, пошук відповідей на запитання «Якими бути?», «Яких норм поведінки дотримуватися?», «Як ставитися до інших людей?», «Як оцінювати себе й свої вчинки?»; Пов’язана з пошуком сенсу свого існування, вибором стилю й стратегії життя. Це вибір і реалізація людиною тих чи інших соціальних ролей, соціальних стереотипів і самого способу життя. Процес самовизначення триває впродовж усього життя. Полягає в обранні професії за власним рішенням, а не під зовнішнім впливом. Дуже важливо обрати роботу, що припадає до душі. Професійне самовизначення також передбачає здобуття фахової освіти;

Номер слайду 5

2. Критерії і мотиви для вибору професії. Профорієнтація. Мотив Зовнішні мотиви зумовлені впливом навколишнього соціального середовища. Внутрішні мотиви пов’язані з вашим характером, здібностями, схильностями, звичками.

Номер слайду 6

Профорієнтація (орієнтація на професію) — це процес виявлення в людини схильностей до певного виду діяльності.https://rabota.uahttps://jobs.ua/careerhttps://www.work.ua/

Номер слайду 7

Для широкої орієнтації у світі професій доцільно скористатися умовною системою розподілу їх за предметом праці, розробленою психологом Є. О. Климовим. Він розподілив професії на п'ять типів.«Людина-людина» (робота пов'язана переважно з людьми, групами і спілками людей, колективами).«Людина-техніка» (головним предметом праці є технічні системи, механізми, матеріали, технічні об'єкти).«Людина-природа» (головним предметом праці є живі організми: рослини, тварини).«Людина-знакова система» (провідним предметом праці є умовні знаки, цифри, коди, природні та штучні мови, ноти тощо). «Людина-художній образ» (головним предметом праці стають художні образи).

Номер слайду 8

Практичне завдання № 5 Виявлення професійних схильностей Мета: навчитися виявляти свої професійні схильності. Матеріали: модифікований диференційно-діагностичний питальник1. Виконайте тестове завдання. Якщо ви погоджуєтеся з пунктом програми, поставте на окремому аркуші поряд з номером пункту позначку «+», якщо ні — «–»

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

2. Проаналізуйте результати тестового завдання. Виконавши всі 30 пунктів тестового завдання, підрахуйте суму балів у кожному зі стовпчиків «П», «Т», «З», «Х», «Л», ураховуючи тільки рядки з позначкою «+». Найбільше число буде в колонках, найкращє підхожим для вас типам професій

Номер слайду 12

Номер слайду 13

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ: Параграф 12, ст. 65-75.

pptx
Додано
25 лютого 2023
Переглядів
583
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку