Сценарій лінійки до Дня Героїв Небесної Сотні

Про матеріал
Сценарій лінійки до Дня Героїв Небесної Сотні. Метою заходу є вшанувати пам'ять героїв Небесної Сотні, прищеплювати любов до Батьківщини, виховати патріотичну свідомість.
Перегляд файлу

Пам'яті Героїв Небесної Сотні

 

Звучить пісня «Мамо, не плач …»

https://www.youtube.com/watch?v=UUnuQ998Gq8

 

Ведучий. 20 лютого щорічно відзначається День Героїв Небесної Сотні згідно з Указом Президента від 11 лютого 2015 року “Про вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні”.

Ведучий Цього дня вшановуємо пам’ять про тих громадян, завдяки яким змінено перебіг історії нашої держави. Більшість із них віддали своє життя під час подій Революції Гідності, інші загинули пізніше – у березні та квітні 2014 року, захищаючи ідеали демократії, обстоюючи права та свободи людини, європейське майбутнє України.

Ведучий. Почуття гідності та честі, право на самовизначення є головними цінностями українців. Ці риси об’єднують наших героїв – борців за свободу та незалежність України різних часів.

Події на Майдані стали доленосними для всієї країни, стали символом боротьби за свободу та гідність. Майдан перестав бути назвою місцевості. Він став символ Свободи.

Ведучий. Революція Гідності стала наймасштабнішим протестом у новітній історії України, боротьбою українських громадян за свої права і демократичний європейський вибір.

Героями Небесної Сотні стали 107 загиблих. Вони різні за віком, статтю, освітою, з різних куточків України та з-за кордону. Серед них були успішні підприємці й пенсіонери, студенти і фермери, теслі і музиканти, вчителі, нафтовики, програмісти. Найстаршому - виповнилося 82 роки, а наймолодшому – лише 17.

Ведучий. Сумний список Небесної Сотні почав складатися 22 січня 2014 року, коли від вогнепальних поранень під час сутичок у центрі столиці загинули активісти Майдану вірменин Сергій Нігоян та білорус Михайло Жизневський. Того ж дня в лісі під Києвом було знайдено тіло львів'янина Юрія Вербицького зі слідами тортур. До 18 лютого 2014 року вже налічувалося 9 загиблих. У період із 18 до 20 лютого загинуло та отримало травми і смертельні поранення найбільше протестувальників – 80 осіб: 20 – 18 лютого, 12 – 19 лютого, 48 – 20 лютого. Після 20 лютого – ще 20. Усі вони ввійшли до пантеону борців за незалежність України.

 

  Перегляд відео «Повний список героїв "Небесної сотні", що полягли за Україну»

https://www.youtube.com/watch?v=8DqWjAZ90f8

 

Ведучий. Валерій Опанасюк, 42 роки. Народився у селі Дюксин Костопільського району. Мешкав у Рівному. Загинув 20 лютого від снайперської кулі, яка влучила в серце, коли він намагався відтягнути пораненого у безпечне місце. Був батьком чотирьох дітей.

Герої Небесної Сотні – уособлення людської, громадянської та національної відваги й самовідданості.

Євромайдан вкотре підтвердив те, що у найкритичніші та найважливіші періоди нашої історії знайдуться герої, ладні пожертвувати власним життям заради майбутнього України як незалежної демократичної держави.

Революція Гідності засвідчила: українці не просто обрали шлях до Європи, а й готові за нього боротися, відстоюючи власні права та свободи.

Ведучий. 20 лютого 2014 року стало не просто датою чергової офіційної події в календарі, а своєрідною точкою неповернення до пострадянської моделі відносин між владою та суспільством. Адже за все це не просто стояли люди на Майдані, за це заплачено дуже велику ціну. Задля утвердження свободи та демократії Герої Небесної Сотні пожертвували собою й цим змінили перебіг історії нашої держави.

Ведучий. Небесна Сотня стала для всієї України не лише символом жертовності, героїзму та патріотизму, а й прикладом та джерелом натхнення для наших воїнів, які гідно захищають територіальну цілісність України на сході, утверджуючи право людини на вільне життя. Українці вибороли право на демократичний європейський розвиток держави і готові боротися за нього.

 

Учень. А сотню вже зустріли небеса..
Летіли легко, хоч Майдан ридав…
І з кров´ю перемішана сльоза….
А батько сина ще не відпускав..
Й заплакав Бог,побачивши загін:
Спереду — сотник ,молодий,вродливий
І юний хлопчик в касці голубій,
І вчитель літній-сивий-сивий..
І рани їхні вже не їм болять..
Жовто-блакитний стяг покрив їм тіло..
Як крила ангела, злітаючи назад,
Небесна сотня в вирій полетіла…

 

Ведучий. Героїв Майдану, які загинули за світле майбутнє України, згадаємо  хвилиною мовчання.

Хвилина мовчання

Пісня «Пливе кача»    https://www.youtube.com/watch?v=-Z1BSIiF5jc

 

Ведучий. Ми закликаємо вас сьогодні згадати у ваших молитвах усіх Героїв, які поклали свої голови за наше майбутнє. Хай пам'ять всіх невинно убитих згуртує нас, живих, дасть нам силу та волю, мудрість і наснагу для зміцнення власної держави на власній землі. У жалобі схилимо голови. Вони згасли як зорі.