Сезонні явища в житті птахів

Про матеріал
На цьому уроці учні знайомляться з сезонними явищами в житті птахів. З умовами проживання, перельотами, міграціями.
Перегляд файлу

 

Сезонні явища в житті птахів

7 клас

 

Підготувала учитель біології

Балакліївської гімназії Білоцерківської сільської ради

Миргородського району Полтавської області

Андрощук Ольга Василівна

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

      Мета:

Освітня. Розкрити особливості поведінки
птахів, пов'язані з гніздуванням, кочівлею та

перельотами; формувати правильне розуміння поведінки птахів на основі вчення про природний рефлекс;

Розвиваюча. Продовжити виробляти вміння працювати з картою, малюнками, додатковою літературою, розвивати вміння порівнювати птахів різних екологічних груп та рядів; уміння спостерігати і використовувати набуті знання у повсякденному житті; розвивати цікавість до фауни країни;

Виховна. Виховувати бережливе ставлення до птахів дикої природи та тих, які мешкають поруч із житлом людини; сприяти екологічному вихованню і природоохоронній діяльності.

Обладнання: таблиці та малюнки із зображенням яєць, гнізд, птахів; виставка літератури «Цікаве про птахів», зоогеографічна карта.

Тип уроку: нестандартний.

Форма уроку: уявна подорож.

Хід уроку

Учитель.       Сьогодні       ми       будемо мандрувати сторінками науки орнітології.

   Що це за наука?

Перш ніж вирушити в подорож, мандрівники обов'язково готуються до неї, визначають маршрут і вид транспорту. Ми теж не відступимо від цих правил. Протягом кількох уроків ви готувалися до цієї мандрівки, вивчали біологічні особливості зовнішньої і внутрішньої будови птахів, їх пристосованість до польоту. Також у вас є життєвий досвід, адже за птахами неможливо не спостерігати, не милуватися їхньою красою, не заслуховуватися мелодійним співом. А ще ми вдячні пташкам за ту користь, яку вони нам приносять.

Що ж, обираємо транспорт на якому будемо долати значну відстань. Із сучасних засобів пересування нам не підходить жоден, адже пташки дуже полохливий народ, який не любить шуму двигунів. Тоді ж не будемо забруднювати повітряний простір відходами, вирушимо у подорож на крилах нашої уяви. Пташки, дізнавшись про це, дали нам провідника - меткого горобця. Разом із ним вони передали для нас завдання, і деякі з них ми маємо вирішити перед початком мандрів.

Завдання.

1.Визначити систематичне положення класу Птахи. (Царство Тварини, тип Хордові, клас Птахи).

2.Коли відбувається розмноження птахів? {Розмноження у більшості птахів починається навесні).

З.Як розмножуються птахи? (Розмножуються на суходолі, відкладаючи яйця, з них вилуплюються пташенята).

4.Які умови необхідні для розвитку зародка? (Поживні речовини, кисень, тепло).

      5.Чи однакова кількість яєць у кладці в усіх птахів і від чого це залежить? (Яєць у кладці може бути від 1-2 до 15-20 штук; це залежить від турботи про своє потомство. Птахи які турбуються про своє потомство відкладають мало яєць.)

6.Якого кольору пташині яйця? Чому? ( Вони різного кольору: в закритих гніздах вони білі, а у відкритих - пістряві. Колір яєць - це пристосування до умов навколишнього середовища).

7.Які типи розвитку птахів ви знаєте? ( Виводкові і нагніздні ).

8.Що лежить в основі різноманітної турботи про потомство? (Інстинкти)

Висновок. Отже, складні форми турботи про потомство у птахів - це особливості, які склалися у процесі їх історичного розвитку.

Учитель. Ну що ж, вважайте, що ви одержали перепустку і можна стартувати. Сьогодні ми дізнаємося, як впливають на птахів та на їх життєдіяльність умови середовища.

Умови, які періодично повторюються у зв'язку зі зміною пір року, називаються сезонними явищами. (Запис в зошит). Відповідно до змін у природі змінюється і поведінка птахів, яка має пристосувальний характер. До сезонних явищ належать: гніздування, підготовка до розмноження, виведення пташенят, линяння, перельоти, підготовка до зимівлі та зимівля.

А зараз послухайте повідомлення про гнізда птахів.

Пташині гніздівлі.

Пташині будівлі здавна викликали захоплення. Гнізда багатьох пташок схожі на справжні будиночки. Власне кажучи, гніздо не є для птахів домівкою. Воно споруджується тільки для висиджування яєць і вигодовування пташенят.

Схованкою для дорослих птахів бувають густа трава, кущі, верховіття дерев, а для водоплавних - очеретяні зарості й відкриті водні простори. Тільки деякі птахи ночують або днюють у печерах, розщелинах скель, дуплах дерев.

Не всі птахи будують майстерні гнізда, деяким вони зовсім не потрібні. Наприклад, кайра, що гніздиться на островах і на берегах Північного Льодовитого океану, своє єдине яйце відкладає на голому виступі скелі без усякої підстилки. Для того, щоб яйце не захололо, кайри підкладають під нього свої перетинчасті лапи.

Багато куликів, чайок, авдоток відкладають пістряві, схожі на гальку, яйця на прибережний пісок. Дрімлюга і вальдшнеп кладуть яйця на торішнє листя. А їхнє оперення настільки зливаються з навколишнім фоном. Що можна пройти за два кроки від птаха, який насиджує яйця й не помітити його. Зовсім не будують гнізд сови, вони несуться або на землі або в дуплі. Дуже примітивні гнізда, точніше, ямки, сяк-так вистелені сухою травою, роблять глухарі, тетеруки, білі куріпки, рябчики.

Зустрічаються птахи, які відкладають яйця в норах. Найчастіше їх риють самі птахи у кручах, по берегах річок і ярів. Пташенят у норах виводять берегові ластівки, сокирки, щурки, буревісники, рибалочки.

Примітивні гнізда мостять хижі птахи. Як правило, це купа сяк-так покладених палиць і гілок. В орлів, які завжди повертаються на старі гнізда, після щорічного ремонту вони досягають великих розмірів - до двох метрів у діаметрі й важать понад центнер.

Проте більшість птахів мостять гнізда дуже майстерно,на будівництво йдуть найрізноманітніші матеріали: гілочки, очерет, травинки, мох, пух і навіть мул і глина.

Учитель. Яка з пташок найкращий архітектор, сказати важко. Домівки пернатих оригінальні за конструкцією і дивовижні за виконанням.

 Хто знає, яке гніздо будує дятел?

Гніздо дятла.

Багато зусиль витрачає дятел, щоб видовбати дупло в дереві і пристосувати його під гніздо. На дно дупла він не кладе ніякої підстилки і пташенята сидять на твердій дерев'яній підлозі. Лапи вини не стирають лише тому, що на п'ятах у них виростають тверді мозолі.

 Які ще птахи гніздяться в дуплах і що
ви про них знаєте?

Із птахів, що гніздяться в дуплах, найцікавіше від усіх влаштовує гніздо птах-носоріг, який водиться на півдні Азії та Африки. Коли приходить час відкладати яйця, самиця знаходить дупло і залазить у нього. Самець відразу ж закладає вхід у дупло грязюкою, залишивши тільки невеликий отвір для дзьоба самиці. У неволі самка перебуває доти, доки пташенята повністю не вберуться в пір'я і не зможуть вільно літати. У дуплі мати і пташенята перебувають у цілковитій безпеці. Весь час, поки самка сидить у дуплі, самець годує сім'ю плодами. Якщо ж він гине, то про пташенят турбуються інші самці.

   Як мостять свої гнізда іволга і синичка-ремез?

Своє гніздо-гамак іволга завжди мостить там, де розгалужуються гілки. Для будівництва бере в'яле листя, траву, волокна рослин, павутину. Всередині воно вимощене пір'ям, пухом, шерстю. Спочатку птахи роблять грубий каркас із тонких гілок, обвиваючи їх навколо товстіших, а потім затикають щілини травою і переплітають волокнами. Дуже оригінальне гніздо в ремеза. Воно схоже на рукавицю з напіввідрізаним пальцем і зашитим верхом. Птах потрапляє в «рукавичку» й вилітає з неї через «палець». Звита хатка ремеза з тонесеньких волокон кропиви або розмолоченого листя злаків. Відстані між волокнами замуровані вербовим пухом, а зверху гніздо вкрите лусочками з бруньок, шерстю, волоссям. Воно підвішується на тонких гілочках верби, повислих над водою, і зовсім недоступне для хижаків.

Справжні «будинки» мостять із глини птахи-пічники. Самець і самичка вимішують глину лапами і дзьобом, на горизонтальній гілці вистилають долівку, а згодом беруться зводити стіни. Коли вони підсохнуть, птахи прикривають усю споруду куполом. Збоку на одній зі сторін робиться овальний отвір. Розміри гнізда теж вражають: 18 см завширшки, 20-25см завдовжки, 10-15см у висоту, а важить воно -4-4,5 кг.

Висновок. Отже, різноманітність гнізд ( їх розташування, матеріали)       є результатом пристосування              птахів до різноманітних умов життя.

 

 Чи  можна  вважати  поведінку  птахів
розумною?

Відомо, що зозуля підкидає яйця іншим птахам. « Прийомні батьки» не лише висиджують зозуленя, а й турбуються про нього, як про своє власне дитинча. Якщо в гніздо мартинів підкласти картоплю або камінець замість яйця, то птахи насиджують так само, як і справжнє яйце.

 Який висновок можна зробити із цих
прикладів?

У птахів проявляються інстинкти, тобто природжені механізми поведінки, своєрідні пристосування організмів до виживання. Мозок у птахів розвинутий порівняно слабко, їхні дії обмежені. Це переважно природжені, інстинктивні дії - поведінка формується протягом довгого часу в тісному зв'язку з умовами існування.

Учитель. Настав час відповісти на запитання вікторини, яку нам пропонує провідник -горобець.

Вікторина «Наші птахи»

  1.                   Назвіть 10 видів осілих птахів нашої
    місцевості. ( синиця велика, сорока, дятел, ворона,
    щиглик, сич хатній, горобець, сова, пугач.)
  2.                   Який осілий птах вигодовує пташенят
    навіть узимку? (Шишкар).
  3.                   Що   пташкам   страшніше   взимку   -
    холод чи голод? (Голод).
  4.                   Якого   хижого   осілого   птаха   нашої
    місцевості занесено   в Червону   книгу України?
    (Пугача).
  5.                   У якого осілого птаха такий міцний
    хвіст,   що   він   ним   підтримує  тіло   на  дереві?
    (Дятла).
  6.                   На яких осілих птахів нашої місцевості
    заборонено полювати? (На сов, канюків, куріпок
    сірих).
  7.                   Яку     користь     приносять     синиці?
    (Знищують багато комах-шкідників дерев)
  8.                   Чим корисний горобець? У якому місті
    й за що йому поставлено пам'ятник? (Він винищує
    комах. За це йому поставлено пам'ятник у місті
    Бостоні(США).
  9.                   Які    птахи    прилітають   до    нас    із
    настанням зими? (Снігурі, омелюхи).

 

Учитель. Ось ви й одержали перепустку до другої сторінки орнітології. Тут ми дізнаємося, що відбувається в житті пернатих у зв'язку із сезонними явищами.

Залежно від того, як птахи реагують на пори року, їх поділяють на три основні групи: осілі, кочові, перелітні.

   Що означає слово «осілі»?

Осілі птахи цілий рік перебувають в одній і тій самій місцевості. У них виділяють 2 періоди: гніздування та зимівля.

Кочові птахи - це птахи, які з настанням зими , об'єднуючись у невеликі зграї, починають мандрувати на південь в пошуках їжі. Це сойки, дятли, синиці, шишкарі, снігурі, сороки, глухарі, рябчики. Район гніздування шишкаря змінюється залежно від урожаю насіння ялини чи сосни, якими вони не лише живляться, а й вигодовують своїх пташенят

Саме з настанням осені в небі можна побачити великі чи не зовсім великі зграї перелітних птахів: гусей, качок, лелек, журавлів.

Які птахи називаються перелітними?

Перелітні птахи, - це ті, які регулярно відлітають з місць гніздування на зимівлю в цілком певні місця, як правило, в теплі краї. Адже в житті цих птахів річний цикл складається з весняного перельоту,гніздування, осіннього перельоту і зимівлі. Куди ж летять птахи на зиму?

Зараз ми разом з перелітними птахами вирушимо на південь. 201 вид птахів летить в Африку, 14-у тропічну Азію, рідше в Північну Америку, Південну Америку, Австралію. Лелека білий зимує в Південній Америці, шпаки - у Франції, Італії. Через Центральну Африку далі на південь пролітають чорногузи, ластівки, зозулі.

«Рекордсменами» з далеких перельотів, мабуть, є полярні крячки, що виводять пташенят на крайній півночі Америки, летять через Європу в Південну Африку або огинають мис Доброї Надії і зимують на островах Індійського океану. Крячки, що гніздяться на сибірському узбережжі Льодовитого океану, подорожують ще далі. Двічі на рік ці птахи здійснюють такі великі перельоти і загалом пролітають відстань, близьку до довжини екватора.

А звідки відомо, що птахи дійсно здійснюють такі перельоти?

З   метою   вивчення   місць   зимівлі   птахів орнітологи застосовують такі методи:

 Візуальний:  безпосередні спостереження за птахами в місцях перельотів. Це найпростіший метод.

 Кільцювання   - мічення   пронумерованих кільцями. Які одягають на кінцівку птаха. У світі кільцюють близько 5 млн птахів на рік. Це роблять заповідники,   орнітологічні   станції,   мисливські господарства.

Що потрібно зробити, коли до рук потрапить птах з кільцем на лапці?

 

Якщо окільцьованого птаха десь ловлять, то з нього знімають кільце й пересилають у зазначене на кільці місто, повідомляючи де і коли птаха виявили.

Як зробити так, щоб здалеку можна було впізнати лебедя чи журавля?

На шию великих птахів стали надівати широкі пластикові кольорові ошийники. Найчастіше блакитного кольору, з білими цифрами й літерами. Цифри чітко можна прочитати в бінокль.

         Це метод кольорового позначення.

         Радіолокаційний - спостереження       за
допомогою радіолокаторів у будь-який час
доби незалежно від погоди.

Проблемне запитання. Як птахи дізнаються, що настав час відлітати?

Усіх перелітних птахів ділять на погодних і інстинктивних мігрантів. До погодних належать птахи, що відлітають недалеко, а в разі доброго врожаю корму можуть зовсім не мігрувати, їх відліт пов'язаний з морозом, снігом, які ніби гонять птахів у вирій (шпаки, дрозди, вівсянки). Інстинктивні мігранти комахоїдні птахи ластівки, славки, мухоловки не чекають погіршення погоди. Як же вони відчувають наближення осені? У всіх перелітних птахів двічі на рік в один і той самий час виникає певний стан в організмі, що його називають перелітною тривогою.

Учитель. Першими відлітають комахоїдні птахи, бо з відмиранням на зиму рослин, зникають і комахи. Пізніше - гуси і качки, яким після замерзання водойм нічим живитися. Отже, причини перельотів птахів - відсутність корму і зміна кліматичних умов.

• Як орієнтуються птахи під час далеких подорожей?

Тут більше всього загадок. Мабуть, частково відіграють роль зорова пам'ять і здатність орієнтуватися за Сонцем та зірками. Орієнтування за ландшафтними ознаками є найприроднішим. Є та звані вказівні лінії: долини річок, узбережжя морів, гори. Але, щоб по них орієнтуватися, птах має хоч раз їх побачити. Отже, для молодих птахів, що летять самостійно, ця ознака не підходить. Учені вважають, що птахи також сприймають земні запахи, враховують величину центробіжної сили, яка виникає в результаті обертання Землі, й здатні сприймати зміни сили магнітного поля.

Існує гіпотеза астрономічної орієнтації. В похмуру і туману погоду перелітні птахи часто вибирають неправильний напрямок. Окремі вчені запевняють, що в тумані або у хмарах птахи орієнтуються за зміною атмосферного тиску.

Наближається до кінця наша подорож. Залишилося лише підбити підсумки й подякувати нашому провідникові.

ІІІ. Узагальнення та закріплення

матеріалу.

Метод «Прес» і «Мікрофон».

Я вважаю що...

Тому що...

Наприклад...

Отже...

ІV. Перегляд відеоролика.

V. Д.З. вивчити §21  Підготувати загадки про птахів.

 

doc
Додано
22 квітня
Переглядів
46
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку