" Сходинки до філологічного Евересту"

Про матеріал
У презентації розміщено матеріал до уроку української мови на тему " Вимова наголошених і ненаголошених голосних".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сходинки до філологічного Евересту

Номер слайду 2

Що таке Еверест?

Номер слайду 3

Еверест – це пік гори Джомолунгми. Шлях до Евересту нелегкий, але його лиш той здолає, хто не боїться вгору йти, у скруті рук не опускає,Хто разом з друзями спішить. Все нове в світі пізнавати,тому запрошуємо всіх вперед дорогу торувати!

Номер слайду 4

Сьогодні на уроці ми. Піднімемося ще на одну сходинку Евересту філології, продовжимо знайомитися з темою “Орфографія”; Дізнаємося, що таке орфограма;Навчимося правильно писати слова з ненаголошеними е, и, о. Розвватимемо ваше вміння працювати колективно та самостійно і виховувати старанність, наполегливість

Номер слайду 5

Сходинка перша орфографія та орфограма. Орфографія – це розділ науки про мову,який вивчає правила написання слів. Орфограма – це правильне написання за відповідним правилом або за традицією, яке обирається з кількох можливих.

Номер слайду 6

Сходинка друганенаголошені е, и, о в коренях слів. Ставши на цю сходинку, ви впевнено підете вперед до знань, саме ця дорога приведе вас до вершини Еверест. Отже,сміливіше ! Вас чекає нове правило!

Номер слайду 7

Правопис ненаголошених е, и, о в коренях слів

Номер слайду 8

Ми міркуємо!Дібрати форму слова або змінити слово так, щоб ненаголошений голосний став наголошеним: Веселий – весело; село – села, калиновий - калина

Номер слайду 9

Прислухаймося до поради!Якщо ясно, та не дуже, щоб уникнуть зайвих мук, Ти під наголос, мій друже, Зразу став сумнівний звук: село – села. Звук виразно зазвучить – Як писать тебе навчить. Дмитро Білоус

Номер слайду 10

У нас проблеми!Якщо не можемо дібрати перевірні слова, то пам'ятаємо: Літера Е пишеться в буквосполученнях –ЕРЕ-, -ЕЛЕ- : береза, очерет, череда, оселедець. Якщо при словозміні е випадає чи вставляється: серп. Ень – серпня, пів. Ень - півня

Номер слайду 11

Продовжуємо роздуми!Е пишемо також тоді, якщо є чергування з і:л. Етіти – лІтати, зач. Епити – зачІпати, Літеру И пишемо в буквосполученнях - РИ-, -ЛИ- між приголосними у відкритих складах:б. РИ – ніти, т. РИ – вати , к. Ри-вавий, к. РИ-ниця, г. ЛИ-тати,

Номер слайду 12

Це треба знати!Інколи в дієслівних коренях можливе чергування Е//И, Е//І, О//А, якщо в дієсловах з'являється наголошений суфікс –А-: Беру – забираю; дерти – здирати;Вмерти – вмирати; терти – витирати;Зачепити – зачіпляти, ломити – ламати. Котити – катати, стелити - застилати

Номер слайду 13

Запам'ятай!З літерою И пишемо слова: Пиріг, кисіль, кишеня, криниця, лимон, минулий, цибуля, цитувати. З літерою Е пишемо слова: Керувати, легенда, легендарний, медаль, левада, леміш, чекати. Літера О вживається : крохмаль, гончар, солдат,кропива,поганий, богатир (силач)

Номер слайду 14

Не забувайте! Літера а пишеться в таких словах: Багатий, багатир(володіє багатством), качан, калач, хазяїн, барабан. Якщо не вдається застосувати жодного з правил, звертайтеся до словників, пам'ятаючи слова М. Рильського: Не бійтесь заглядати у словник – Це пишний яр, а не сумне провалля!

Номер слайду 15

Сходинка третядорога тренувальних вправ. Шлях до вершини не легкий, Його вам треба прокладати, Тож не лінуйтеся до мрій. Свої старання додавати. Дорогу кожен подолає, Хто на уроці не гуляє!

Номер слайду 16

Тренувальні вправи1. «Врятуйте слово». У цих словах загадково зникли літери, отже, нам необхідно дібрати перевірні слова, щоб вставити потрібну літеру. Приб…режний, ст…жинка, ч…сло, н…беса, с…рдечний, скр…піти , ст…пи, оч…рет, ч…реда, к…рувати, л…генда, ч…кати, л…вада.

Номер слайду 17

2 . Гра «Альтернатива». Робота в парах. Бер(е,и)зень. Ранок року. Після тр(е,и)валого з(и,е)мового сну прок(и,е)дається жива пр(и,е)рода. Поміж д(е,и)рев першою відгукується на поклик в(е,и)сни білокора красуня б(е,и)реза. Тому перший в(и,е)сняний місяць назвали в Україні її іменем. Б(и,е)реза завжди м(и,е)лує зір, вона – окраса нашого краю.

Номер слайду 18

3. «Лови помилку!». Колективна робота. Хвелюється шерокий лан зилений. Мохнатий джміль спева солодкий мед. Квітують квіти, весило й шалено. Шумить над річкою зилений очирет. Цей шелист здалека чудово чути,Хетається пшиниця на полях. Виселе соничко проміння всім даруєІ люди радісно виходять на свій шлях.

Номер слайду 19

Плекайте рідне слово!Вивчайте, друзі, українську щохвилини, Цінуйте рідну нашу мову, мов перлину,Бо кожне слово в ній – це справжнє диво,І грає барвами всіма, й звучить красиво, Ви не лінуйтесь правила вивчати, Щоб завжди грамотно слова писати. Нехай живе і квітне барвінкова. Кохана материнська рідна мова!

Номер слайду 20

Шлях до перемоги важкий, радість від перемоги – невимовна!Сьогодні на уроці ми навчилися:писати слова з ненаголошеними е, и, о та пояснювати їх правопис;Ознайомилися з орфографічним словником;Дізналися, що таке орфографія та орфограма.

Номер слайду 21

Незакінчені речення: Сьогодні на уроці я навчився…………………Я дізнався………………. У мене виникли проблеми…Я засвоїв…………………Знання, здобуті на уроці, знадобляться мені……

pptx
Додано
16 квітня
Переглядів
46
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку