Презентація "Розвиток мовлення. Прохання, умовляння, благання, клянчення, пропозиція"

Про матеріал
Публікація містить презентацію до уроку розвитку мовлення з української мови для 5 класу. За допомогою неї учні поглиблять знання про прохання, умовляння, благання, клянчення та пропозицію; навчаться застосовувати їх на практиці. За допомогою вдало підібраних завдань: "Нумо тренуватися!", "Аналіз ситуацій" тощо здобувачі освіти розвиватимуть здатність до аналізування та узагальнення вивченого матеріалу протягом уроку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

РОЗВИТОК МОВЛЕННЯ №22 ПРОХАННЯ, УМОВЛЯННЯ, КЛЯНЧЕННЯ, ПРОПОЗИЦІЯ

Номер слайду 2

СЬОГОДНІ НА УРОЦІ ВИ…Поглибите знання про прохання, умовляння, благання, клянчення, пропозицію;Навчитеся застосовувати отримані знання на практиці;Виховуватимемо гідну поведінку, ввічливість, повагу до інших людей. Розвинете здатність аналізувати, узагальнювати вивчений матеріал;

Номер слайду 3

Гідно поводься в будь-якій ситуації Є особлива форма бідності, коли в людини мало гідності (В. Дзекан)+ Який зміст ви вкладаєте у слово «гідність»? + Які дії, вчинки, звички свідчать про гідну поведінку людини? 

Номер слайду 4

Люди часто перебувають у ситуаціях, коли необхідно звернутися до когось за допомогою, підтримкою. Це добра ознака, що є живий відгук, співчуття, готовність допомогти. Людина, яка відгукнулася і допомогла, відчуває моральне задоволення. Так складаються між «людьми добрі стосунки.

Номер слайду 5

Запам`ятай!

Номер слайду 6

 Як правильно звернутися з проханням? 1. Звертайтеся на ім'я (чи ім'я й по батькові) до людини, яку просите про послугу. 2. Запитайте.чи зручно людині в цей час спілкуватися з вами. 3. Чітко й коротко викладіть суть прохання. Поясніть чому це важливо. 4. Оберіть правильну тональність: не говоріть зверхньо, улесливо.

Номер слайду 7

Нумо тренуватися. Ситуація 1. Прочитайте. Ситуація 2. Вам не вдається розвязати задачу з математики, яку задали додому. Хочете просити однокласника/однокласницю про допомогу. Сформулюйте 2-3 варіанти прохання. Вам потрібно купити молоко. Ви спізнюєтеся. Біля кіоску черга. Сформулюйте 2-3 варіанти прохання до дорослих, щоб вони вас пропустили. Як ви звертаєтеся до знайомої людини, а як до незнайомої? Чому?

Номер слайду 8

Запам`ятай!

Номер слайду 9

Запам`ятай!

Номер слайду 10

Запам`ятай!

Номер слайду 11

Запам`ятай!Пропозиція – намагання переконати кого-небудь, схиляючи до певної дії, вчинку.

Номер слайду 12

Нумо тренуватися. Робота з підручником. Виконання вправ 462, 464.

Номер слайду 13

«Мікрофон». Необхідно продовжити речення: Сьогодні на уроці: Я дізнався/дізналася про… Я зрозуміла, що …

Номер слайду 14

Якщо успіхи навіть незначні, похваліть себе! 

Номер слайду 15

Домашнє завдання Знати матеріал параграфа 70. Виконати вправу 466 (ІІ або ІІІ) (на вибір).

Номер слайду 16

ДЯКУЮ ЗА РОБОТУ

pptx
Додано
19 квітня
Переглядів
135
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку