Сімейне право України

Про матеріал
Сімейний кодекс України — закон України, що визначає: засади шлюбу, особисті немайнові та майнові права і обов'язки подружжя, підстави виникнення, зміст особистих немайнових і майнових прав та обов'язків батьків і дітей, усиновлювачів та усиновлених, інших членів сім'ї та родичів.
Перегляд файлу

                                        Практична робота

                                    Правознавство 11 клас                                     Сімейне право України

Ситуація 1.

Голова міської ради Владний С. В. своїм розпорядженням зменшив до 16 років вік осіб, які укладають шлюб, а також затвердив Положення про усиновлення дітей, що залишилися без піклування батьків, яке передбачає спрощений порядок усиновлення дітей на території міста.

Чи правомірне рішення голови міської ради Власного С.В.

Який орган повинен скасувати рішення голови міської ради в разі його неправомочності.

Ситуація 2.

Громадянин Ревенко Р., який перебував у другому шлюбі зі Свідченко О., розірвав і цей шлюб. Після цього Свідченко О. дізналася, що Ревенко К. і не розірвав його. Свідченко О. звернулася до юридичної консультацієї з проханням роз’яснити, що може змінитися для неї в результаті встановлення цього факту.

Яку відповідь може дати юридична консультація.

Ситуація 3.

Не перебуваючи в зареєстрованому шлюбі, Довженко Д. і Гуленко Г. у спільній заяві до органу РАЦС просили зареєструвати факт народження їхнього сина Михайла та записати громадянина Гуленка Г. його батьком. Завідувачка органу РАЦС опинилася в незручному становищі, тому що кожен з батьків просив дати дитині своє прізвище й спроби домогтися вирішення спірного питання за їхньою взаємною згодою не мали успіху.

Яке прізвище в такій ситуації матиме дитина.

Який орган може вирішувати суперечку між батьками дитини з цього питання.

 

 

 

 

 

 

Ситуація 4.

Громадянка Бездітна І. вирішила усиновити дитину та із цією метою прийшла на консультацію до міського відділу освіти. Під час уточнення відомостей про Бездітну І. було встановлено, що внаслідок захворювання вона є інвалідом ІІІ групи, проте займається надомною працею та має достатній заробіток. Інспектор відділу освіти висловив сумнів у можливості Бездітної І. виховувати дитину. Вона звернулася до юридичного консультанта з проханням надати їй консультацію із цього приводу.

Які роз’яснення повинен дати юридичний консультант громадянці Бездітній І.

Ситуація 5.

Незалежна В., незважаючи на поради рідних і близьких взяти при укладенні шлюбу прізвище чоловіка, вирішила залишити своє дівоче прізвище. Через місяць після реєстрації шлюбу, відчувши недоброзичливе ставлення до себе з боку родичів чоловіка, Незалежна В. зрозуміла, що вчинила необачно, тому звернулася до органу РАЦС з проханням змінити дівоче прізвище на прізвище чоловіка. В органі РАЦС їй повідомили, що своє право на вибір прізвища вона вже реалізувала, і відмовили в проханні. Незалежна В. подала позов до міського суду.

Дайте правову оцінку ситуації. Визначте підвідомість спору. Чи правильно вчинив орган РАЦС. Визначте засіб захисту і спосіб захисту. Відповідно до ст. 18 Сімейного кодексу України визначте спосіб захисту сімейних прав і інтересів Незалежної В. Порадьте, яким чином жінка може змінити своє прізвище.

 

Правознавство (Філіпенко, Сутковий) 11 клас https://pidruchnyk.com.ua/1314-pravo-flpenko-11-klas.html

Сімейний кодекс України https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14#Text

 

 

 

 

pdf
До підручника
Правознавство (профільний рівень) 11 клас (Наровлянський О.Д.)
Додано
20 жовтня 2023
Переглядів
170
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку