Судовий захист прав подружжя

Про матеріал
Сімейний кодекс України визначає засади шлюбу, особисті немайнові та майнові права і обов'язки подружжя, підстави виникнення, зміст особистих немайнових і майнових прав та обов'язків батьків і дітей, усиновлювачів та усиновлених, інших членів сім'ї та родичів.
Перегляд файлу

                                       Практична робота

                                   Правознавство 11 клас                             Судовий захист прав подружжя

Ситуація 1.

Незалежна В., незважаючи на поради рідних і близьких взяти при укладенні шлюбу прізвище чоловіка, вирішила залишити своє дівоче прізвище. Через місяць після реєстрації шлюбу, відчувши недоброзичливе ставлення до себе з боку родичів чоловіка, Незалежна В. зрозуміла, що вчинила необачно, тому звернулася до органу РАЦС з проханням змінити дівоче прізвище на прізвище чоловіка. В органі РАЦС їй повідомили, що своє право на вибір прізвища вона вже реалізувала, і відмовили в проханні. Незалежна В. подала позов до міського суду.

Дайте правову оцінку ситуації. Визначте підвідомчність спору. Чи правильно вчинив орган РАЦС. 

Визначте засіб захисту і способ захисту. Відповідно до ст. 18 Сімейного кодексу України визначте спосіб захисту сімейних прав і  інтересів Незалежної В. Порадьте, яким чином жінка може змінити своє прізвище.

 

 

Ситуація 2.

Подружжя Куркуленко проживало в будинку, що належав їм на праві спільної сумісної власності. Будинок було зареєстровано на ім’я чоловіка. У липні 2018 р. дружина поїхала до матері в інше місто, але не прибула до місця проживання матері. Пошуки чоловіка та поліції не дали ніяких результатів. У листопаді того самого року чоловік вирішив продати будинок. Проте нотаріус, до якого звернувся чоловік, посилаючись на те, що будинок належить подружжю на праві спільної сумісної власності, у посвідченні договору купівлі-продажу відмовив, аргументуючи це тим, що доказів згоди дружини на продаж будинку немає. Тоді чоловік Куркуленко звернувся до суду з позовом про визнання його власником будинку.

Дайте правову оцінку ситуації. Визначте підвідомість спору. Спрогнозуйте, спираючись на чинне законодавство, рішення суду (ст. 57-75 СКУ).

Чи може чоловік реалізувати предмети домашньої обстановки, книги, носильні речі, що належили дружині.

Які правові наслідки появи дружини Куркуленка.

Ситуація 3. 

Подружжя Байдужих перестало спільно проживати та через деякий час розірвало шлюб. За рішенням суду їхній 6-річний син залишився з матір’ю. Батько дитини переїхав з м. Бахмут до м. Курахове. Проте кожні вихідні приїжджав до Бахмута, щоб побачитися й провести час із сином. Через деякий час колишня дружина заявила, що більше не буде дозволяти батькові бачитися із сином, тому що його зустрічі з хлопчиком, який також дуже любить свого батька, травмують його психіку. Колишня дружина стала відправляти сина на вихідні до своїх батьків, родичів, знайомих. Колишній чоловік звернувся до суду з вимогою зобов’язати колишню дружину надати йому можливість бачитися із сином і брати участь у його вихованні.

Дайте правову оцінку ситуації. Укажіть підвідомчість справи. Чи правомірні вимоги чоловіка. Визначте засіб захисту та спосіб захисту.

Чи може суд позбавити батька (матір), який проживає окремо від дитини, права на спілкування з нею.

Чи існує заходи, які можна застосувати до батьків, які не виконують рішення суду про порядок здійснення батьківськиз прав іншим, що проживає окремо від дитини. (ст. 150-161 СКУ)

 

 

Сімейний кодекс України

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14#Text

Правознавство (Філіпенко, Сутковий) 11 клас https://pidruchnyk.com.ua/1314-pravo-flpenko-11-klas.html

 

pdf
До підручника
Правознавство (профільний рівень) 11 клас (Наровлянський О.Д.)
Додано
22 жовтня 2023
Переглядів
127
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку