Складання характеристики виду Горобець хатній за видовими критеріями

Про матеріал
Робота учениці. Навчальний проект «Складання характеристики виду за видовими критеріями»
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Навчальний проєкт«Складання характеристики виду за видовими критеріями»Підготувала. Потьомкіна Даря Володимирівна,Учениця 10-Г класу. Запорізької гімназії №46 , м. Запоріжжя. Складання характеристики виду Горобець хатній (Passer domesticus)за видовими критеріями

Номер слайду 2

Мета проекту:

Номер слайду 3

Критерії виду:

Номер слайду 4

Морфологічний критерій. Поліморфізм:горобець хатнійгоробець польовий. У самця верх голови і щоки сірі, зашийок коричневий, спинний бік коричневато-бурий з темними пістрявинами, черевний бік світло-сірий, верхню частину крила перетинає одна біла смуга. Під горлом наявна велика чорна пляма, схожа на краватку. Самиця та молоді пташки однотонні, бурувато-сірі з більш темним верхом, розмитою смугою через око, темними в пістрявинах спиною та крилами. Дзьоб короткий та міцний, пристосований до поїдання комах та насіння різних рослин. Тоненькі лапки мають рожеве або сіре забарвлення. Три пальці на лапках звернені вперед, один – назад. Всі закінчуються гострими кігтиками. Горобець польовий дещо менший за хатнього горобця, відрізняється від нього в першу чергу коричневим капелюшком на голові, виразними чорними плямами на білих щоках, значно меншим за розміром чорним «нагрудником» на горлі і комірцем білого пір'я з боків шиї. Довжина тіла – 14-15 см Розмах крил – 21 см Вага – 25-40 г Тривалість життя – до 10 років.

Номер слайду 5

Каріотипічний (генетичний) критерій - вивчення кількості хромосом та особливостей їхньої будови Інформації щодо кількості хромосом у горобців не знайдено, проте відомо, що загальна кількість хромосом у багатьох видів птахів- 40. А у статевих клітинах імовірно всіх видів співочих птахів присутня додаткова 41 хромосома, якої немає в інших клітинах організму. До такого висновку прийшли вчені-біологи, дослідивши генетичні особливості 14 видів співочих птахів. Стать птахів визначається двома хромосомами, званими “статеві хромосоми”. У птахів самці мають дві однакові статеві хромосоми на прізвисько ZZ. Однак у самок ці дві хромосоми різні і отримала назву ZW. Дійсно, Z-хромосома тому присутня в обох статей, тоді як W-хромосома присутня тільки у самок.

Номер слайду 6

Хатні горобці приступають до розмноження рано. У другій половині березня птиці розбиваються на пари і приступають до спорудження гнізд, відкладання яєць відбувається в квітні. Кладка складається з 4—10, частіше 5—7, білих яєць з бурими цятками і плямами, насиджування яких займає 11—13 днів. Пташенят вигодовують самець і самка, переважно комахами. Через 10 днів після пташенята вилітають з гнізда. Репродуктивний критерій – неможливість схрещуватись особин різних видів. Більшість горобців - однолюби. У шлюбний період вони утворюють пари. Вибравши собі пару, живуть разом все життя. Горобці досить плодовиті. За рік вони роблять дві - три кладки. Пташенята вилуплюються безпорадними, але вже через два тижні виростають в самостійних особин.

Номер слайду 7

Домен: Еукаріоти (Eukaryota)Царство: Тварини (Animalia)Тип: Хордові (Chordata)Клас: Птахи (Aves)Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)Родина: Горобцеві (Passeridae)Рід: Горобець (Passer)Вид: Горобець хатній. Серце горобця стукає з частотою 650 - 860 ударів в хвилину. За цей же проміжок часу він вдихає і видихає 100 разів, але в морози частішає дихання його в три рази. У птиці висока температура тіла - 44 градуси і швидкий обмін речовин, тому при відсутності їжі протягом 24 годин, вона гине. Літає горобець зі швидкістю 35 км/год. Для того, щоб розвинути таку швидкість, йому доводиться здійснювати 13 помахів в секунду, що дуже важко. Тому політ триває не більше 15 хвилин, після чого птиці потрібен відпочинок. Зір горобця в два рази гостріший людського. Птах сприймає більше колірних відмінностей, крім того, він володіє чутливістю до ультрафіолетового діапазону і дивиться на світ в рожевих тонах. А ось синій колір на горобця діє страхітливо.

Номер слайду 8

Харчуються горобці в основному рослинною їжею, лише навесні комахами, якими вигодовують пташенят. Горобці піклуються чистоту пір’я - щоб позбавитись від паразитів, часто купаються в піску або дрібних калюжах. На деревах поїдають і бруньки, пупянки квітів та зелень, ягоди вишні, бузини, калини, а шмигаючи по газонах, дзьобають насіння бур’янів і часто навідуються до годівничок, щоб підживитися хлібними крихтами, зерном чи шматочками овочів.. Горобці ніколи не забувають про обережність. Варто одній пташці злякано злетіти в повітря, як за нею кидається навтьоки вся зграйка. Фізіологічний критерій полягає в подібності процесів життєдіяльності особин одного виду

Номер слайду 9

Географічний критерій – кожен вид займає певну територію, ареал В Україні перші згадки про горобця сягають давності в кілька століть. На природоохоронних територіях України вид поширений та активно підтримується людиною на території Національного парку «Кременецькі гори». Горобцеві є корінними мешканцями Північної Європи. Згодом область розповсюдження поширилася на Африку та Азію. Деякі види були завезені в Америку, Австралію та інші частини світу, де вони швидко натуралізувались, особливо в міських районах. . Горобець хатній поширився по всій Північній Америці, Австралії (у кожному штаті, крім Західної Австралії), частинах південної та східної Африки та більшій частині густонаселених частин Південної Америки.

Номер слайду 10

На своїй батьківщині – в Азії – горобці жили на скелях і в заростях чагарників. Ці невибагливі птахи добре переносять найжорстокіші примхи погоди – від пекучого сонця на Близькому Сході і різких температурних перепадів континентального клімату до вологих морських узбереж – але скрізь незмінно селиться там, де живуть люди, тобто є синантропом. Горобець хатній поширений в Україні повсюдно. Екологічний критерій передбачає пристосованість до певних умов існування Рекомендую переглянути: Планета горобців / Sparrow Planet (2013)    Гнізда влаштовують в щілинах, в норах глинистих і крейдяних ярів, в стінках гнізд великих птахів, в дуплах дерев, можуть займати шпаківні і нори берегових ластівок.    Гніздо, яке пара споруджує разом, є грубою спорудою з соломинок, мочалок, сухих травинок, пір'їнок, з невеликим поглибленням посередині. Гнізда, влаштовані на гілках, великі, у вигляді неправильної кулі з товстими стінками з трав'янистих рослин і бічним входом.    

Номер слайду 11

1. Під час виконання проекту розглянули та конкретизували знання про вид Горобець хатній на основі критерії виду2. З'ясували, що видові критерії, за якими відрізняється один вид від іншого, у сукупності зумовлюють генетичну ізоляцію видів, забезпечуючи самостійність кожного виду та різноманітність їх у природі.3. Немає жодного видового критерію, який можна було б визнати абсолютним та універсальним.4. До способів ізоляції, що перешкоджають схрещуванню різних видів, належать:а) відмінності ареалів, місць існування → неможливість зустрічі;б) різні терміни розмноження;в) відмінності в будові статевих органів;5. Вид являє собою генетично відносно ізольовану систему, що доводить реальність існування видів у природі.6. Закріпили механізм складання описової характеристики виду. Висновок

Номер слайду 12

Використані джерела інформації: Великий тлумачний словник сучасної української мови (з дод. і допов.) / уклад. і гол. ред. В. Т. Бусел. — 5-те вид. — К. ; Ірпінь : Перун, 2005. 2. . Біологія і екологія: підручник для 10 класу(рівень стандарту) Автор: В.І. Соболь. Видавництво «Абетка», 2018р3. Енциклопедія Вікіпедія [Електронний ресурс]. – Режим доступу: (дата звернення20.10.2023) 4. Сайт «Пернаті друзі. Пташиний світ України»    [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://pernatidruzi.org.ua/deshcho_pro_horobtsya_hatnyoho.html – (Дата звернення: 15.10.2023)  5. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. 6. Планета горобців. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://youtu.be/_LNs2 ZLsl2 I?si=GWTKQ4 Ym. Gdaz. Wn. QW– (Дата звернення: 19.10.2023).

pptx
Пов’язані теми
Біологія, Презентації
Додано
29 березня
Переглядів
158
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку