Сміються, плачуть солов`ї...

Про матеріал
Сценарій цього заходу спрямований на формування ціннісного ставлення учнів до мистецтва засобами музики, уявлень про естетичні ідеали та цінності. Романс – один із найшляхетніших жанрів музичного мистецтва, який ніколи не старіє. Український романс виховує почуття поваги до мистецької скарбниці народу.
Перегляд файлу

СМІЮТЬСЯ, ПЛАЧУТЬ СОЛОВ’Ї

 

 

 

Під звуки ліричної мелодії запалюються свічки, гасне світло.

 

Ведучий 1.

Кажуть, не знайти таке зілля, щоб ним можна було погамувати кохання.                        У народній пісні стверджується: "Од хвороби ліки знають, од любові - помирають". І все таки: до кожного приходить та бентежна пора. Тоді дівчата бачать неспокійні сни. Пригадуєте?

І снився сон дивний, нежданий...

Приснився дівчині коханий.

 Тоді матері, хоч уже й не чатують над колискою, теж не сплять, бо доньки виспівують вечорами.

Звучить український народний романс «Ой у вишневому саду».

 

 Останнім часом ця пісня стала дуже популярною. Відрадно, що й серед молоді. Її зараз співають усі,  навіть за межами України. Та, мабуть, не всім відомо, до якого жанру належать подібні пісні. Це - український народний романс.

«На голови, де наче солов'ї.

Своє гніздо щодня звивають будні,

Упав романс, як він її любив

І говорив слова їй незабутні»

Ось як тепло, як несподівано сказала про романс Ліна Костенко.

Ведучий 2.

І справді коли звучить романс, хочеться вірити, що й нас люблять, і ми любимо.

Романс-це завжди маленьке свято. Воно повертає нас на стежки щасливого чи втраченого кохання, нагадуючи,  що в житі є такі цінності, якими не можна нехтувати.

Ведучий 1.

Романс-один з улюблених різновидів пісні, що віками зберігає мелодійність і віддає перевагу інтимним мотивам. Його не співають на площах і народних гуляннях-звучить він у тісному колі, коли збираються однодумці, близькі за духом і настроєм люди.  Та хіба й заспіваєш на вселюддь - «Чорнії брови, карії очі» чи «Ніч яка місячна, зоряна, ясная...» Для цього потрібен особливий стан душі, адже коло романсу найчастіше замикає тема кохання, а Він і Вона його улюблені й майже завжди єдині герої.

Звучить романс «Ніч яка місячна, зоряна, ясная...».

 

 

 

 

Ведучий 2.

Є ще тема долі, що манить примарою близького щастя, але невблаганно розлучає закоханих; тема природи, її краси; її сили впливу на душевний стан людини.

Ведучий 1.

Назва «романс» прийшла до Росії з Іспанії в ХVІ столітті, вживалася для визначення сольної пісні з інструментальним супроводом, переважно гітарним.

Ведучий 2.

У ХVІІІ столітті романс набув поширення й на Україні. Деякі з тих ранніх пісень-романсів дійшли до наших днів. Скажімо, «Ой під вишнею, під черешнею», або романс «Їхав козак за Дунай». Історія його вельми цікава. Автором вважають козака Семена Климовського, який жив у першій половині ХVШ століття. «Козак, філософ, поет», - так назвав свою працю, присвячену цій особистості, дослідник Української народної творчості Григорій Нудьга. Виявляється, пісня «Їхав козак за Дунай» була широко відома в Свропі, її співали німецькою,  французькою, чеською,  польською, болгарською  мовами. До Німеччини романс потрапив на початку XIX століття через українських кріпаків, які прислуговували своїм панам у курортному містечку Баден-бадені. Її мелодія сподобалась великому Бетховену, який почув пісню, напевно, в родині російського посла у Відні Розумовського. 1816 році  композитор опрацював романс для голосу у супроводі фортепіано та флейти й назвав його «Козацька пісня».

Звучить пісня «Їхав козак за Дунай».

Ведучий 1.

На розвиток українського романсу мала вплив українська народна пісня і професійна поезія. Визначальна ознака романсу – інструментальний супровід. Тому пісня (в тому числі і народна), що вже мала простий інструментальний супровід, дістала назву пісні-романсу. Пісні романси полюбляли вродинах заможної козацької старшини. У романсовому світі кохання - єдине, що цінується. І так високо, що кожна мить щастя, ніжності перевершує всі подальші випробування і незгоди.

Звучить український романс «Місяць на небі».

 Ведучий 2.

«Сміються, плачуть солов`ї

І б'ють піснями в груди...

Цілуй, цілуй, цілуй її

Знов молодість не буде!»

  Відомий романс на слова Олександра Олеся часто чуємо у виконанні Дмитра Гнатюка. Ніни Матвієнко. В ньому не оплакується любов, хай навіть і нещаслива. Романс сповідує свою любовну релігію, за якою кохання - це завжди щастя.

  Слухаєш таку сповідь про людську печаль - і огортає сум. Здається, що співають про кожного з нас, що то нам говорять незабутні слова, що  нас забувають і знову згадують - така вже сила романсу.

Звучить романс «Сміються - плачуть, солов`ї».

 

Ведучий 1.

  Хочеться сьогодні згадати романси, які не так часто звучать, й були забуті.

  Чи знаєте ви, що найкращим і найпопулярнішим у свій час був романс Сидора Воробкевича «Заграй ми, цигане старий»? Для солоспіву романсу характерна м'яка кантиленна мелодія. І слова, і музика зливаються воєдино. Туга за молодими літами, минулою молодістю. Поет увів у вірш образ скрипаля - музиканта, який чарами своєї скрипки розганяв тугу з його серця, «лютий біль», що горить у ньому «і груди розтинає».

  Музика - як ліки від болю серця, як бальзам на душу в годину смутку, тяжкої долі.

  Музиці-чародійниці, старому скрипалеві-віртуозу все підвладне. Все життя людини встає перед нею у звуках музики. Вона підносить людину, окрилює її, розраджує, творить диво, і полегшує зболілу від горя душу.

Ведучий 2.

  А ось ще одна перлина українського романсу. Так якось несподівано, безіменно зазвучала ця пісня, але вже не першій десяток літ полонить вона серця людей - як народна. Не називають її автора, не часто транслюють по радіо, телебаченню.

Спочатку народились слова пісні, дуже давно - понад сто років тому, її автором є Одарка Романова, талановита, всебічно розвинута жінка, обдарована сильним голосом, хистом артистки, яка, проте, не пішла на сцену, а стала письменницею. Була у дружніх стосунках з Марією Заньковецькою, родиною Лисенків і Старицьких, листувалася з І. Франком.

Ведучий 1.

  Пісня «Нічко лукавая» полонить душу своєю мелодійністю, ніжною мрійливістю, тихою задумою. Цю пісню благословив у світ великий поет Іван Франко.

Звучить  романс«Ой ти, дівчино з горіха зерня».

   Певна річ, було б не справедливо обминути сучасні поширені романси. Це тужливо - ліричні «Червоні маки»  Р. Савицького, романтична пісня на слова В. Сосюри «Коли поїзд у даль загуркоче», справжній гімн любові, «Білі каштани» А. Малишка і П. Майбороди, «Гаї шумлять» Г. Майбороди та багато інших.

 Ведучий 2.

  Сьогодні ми почули лише невелику частину великої духовної скарбниці, яка подарувала нам світлі переживання. Давайте ж, друзі, наповнимо життям прекрасний заклик Ліни Костенко, адресований сильній половині роду людського, чоловікам, але стосується він - нас, дівчат, жінок.

О заспівайте дівчині романс!

Жінки втомились бути не прекрасними!

ВИКОРИСТАНІ ДЖЕРЕЛА

 

  1. Н.О.Бойко.Формування ціннісного ставлення учнів до мистецтва засобами музики. – Педагогічний пошук, №2(94), 2017.
  2. Виховання ціннісного ставлення до прекрасного, формування уявлень про естетичні ідеали і цінності. https://stud.com.ua/24182/pedagogika/vihovannya_tsinnisnogo_stavlennya_prekrasnogo_formuvannya_uyavlen_estetichni_ideali_tsinnosti
  3. М.Соколець. Українська пісня – душа народу. https://enigma.ua/articles/ukrainska-pisnya-dusha-narodu.
  4. Українські народні думи та пісні ХV-XVIII ст. https://studopedia.su/16_59660_ukrainski-narodni-dumi-ta-pisni-XVXVII-st-ih-tematika-ta-osoblivosti.html

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Мистецтво, 7 клас, Сценарії
Додано
24 жовтня 2023
Переглядів
176
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку