Спеціальна теорія відносності

Про матеріал
Спеціальна теорія відносності ПЛАН Суперечності між електродинамікою та механікою. Спеціальна теорія відносності. Наслідки постулатів СТВ. Розв'язування задач
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Спеціальна теорія відносності«Коли Ви годину знаходитеся в товаристві симпатичної дівчини, вам здається, що пройшла тільки хвилина; але коли ви хвилину сидите на гарячій плиті, вам здається, що пройшла ціла година. Ось це і є відносність.»Альберт Ейнштейн. Учениці 10 А класу Сокальської ЗШ I-III ст. №2 Дзядик Олени

Номер слайду 2

План : Суперечності між електродинамікою та механікою. Спеціальна теорія відносності. Наслідки постулатів СТВ.

Номер слайду 3

Суперечності між електродинамікою та механікою. За законами електродинаміки швидкість електромагнітних хвиль у вакуумі однакова по всіх напрямах і дорівнює с = 3108 м/с. Але відповідно до ньютонівської механіки швидкість може дорівнювати с тільки у вибраній системі відліку. У будь-якій іншій, яка рухається зі швидкістю , швидкість світла повинна змінюватися Пропоную переглянути в дома : (Як ми з'ясували швидкість світла?)https://www.youtube.com/watch?v=Jp. HYn. GD5 CMQ Класична механіка Ньютонівська механіка v≤ c. Тіла любих розмірів , область руху не більше 10−10 м ,рух планет ,електронів  Релятевійська механіка v≈c. Тіла любих розмірів , рух електронів в прискорювачі  

Номер слайду 4

Поєднання непоєднуваного. Усі суперечності були блискуче розв’язані 26-річним Альбертом Ейнштейном, який видав невелику, всього на 30 сторінок, роботу під назвою «До електродинаміки рухомих середовищ». У ній Ейнштейн без жодного нового експерименту, проаналізувавши й узагальнивши уже відомі дослідні факти, вперше виклав ідеї теорії відносності. У 1905 р. учений видав основні ідеї спеціальної теорії відносності.

Номер слайду 5

Постулати теорії відносностіПринцип відносності:усі фізичні явища протікають однаково в усіх інерціальних системах відліку.2)Принцип сталості швидкості світла: В усіх інерціальних системах відліку швидкість світла у вакуумі однакова (300 000 км/с) і не залежить ні від швидкості джерела, ні від швидкості приймача.

Номер слайду 6

Спеціальна теорія відносностіСпеціальна теорія відносності (СТВ) – фізична теорія, що розглядає просторово-часові закономірності, справедливі для будь-яких фізичних процесів. СТВ стала фундаментом сучасної механіки, яка дістала назву «Релятивістська механіка». Закони класичної механіки працюють коли швидкості руху тіла << швидкості світла. Закони релятивістської механіки працюють коли швидкості руху тіла ≈ швидкості світла

Номер слайду 7

Відносність одночасності подій

Номер слайду 8

Висновок :дві події, які відбуваються в різних точках простору і є одночасними в одній системі відліку, не будуть одночасними в інших.

Номер слайду 9

Наслідки постулатів СТВ

Номер слайду 10

Відносність часу. Відносність часу- тривалість самої події в різних інерціальних системах відліку неоднакова. ∆τ0 – інтервал часу в нерухомій системі.∆ τ – інтервал часу виміряний у системі, що рухається зі швидкістю υ – швидкість руху корабля (м/с).c – швидкість світла.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Відносність часу Годинник на борту космічного корабля, що рухається, йде повільніше, ніж годинник, що перебуває у стані спокою.

Номер слайду 13

Відносність довжинивідстань між двома будь-якими точками простору – не абсолютна величина, вона залежить від швидкості руху тіла відносно даної системи відліку. I0 -довжина нерухомого предмета.l – довжина рухомого предмета.υ – швидкість руху корабля .c – швидкість світла.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Приклад задачіДовжина космічного корабля відносно нерухомого земного спостерігача, 100 м. Яким стане його довжина при русі зі швидкістю 0,8 швидкості світла с ?

Номер слайду 16

Закон взаємозв’язку маси і енергіїА. Ейнштейн встановив співвідношення між масою і повною енергією тіла: Де Е – енергія c = 3∙10^8 m – маса Ця знаменита формула взаємозв’язку маси та енергії є універсальною щодо будь-яких видів енергії.

Номер слайду 17

Релятивістський закон додавання швидкостей. Він набуває вигляду класичного, коли швидкості набагато менші від швидкості світла

Номер слайду 18

Парадокс близнюків

Номер слайду 19

Розв'яжемо задачу

Номер слайду 20

Джерело https://naurok.com.ua/prezentaciya-specialna-teoriya-vidnosnosti-79729.html

Номер слайду 21

pptx
Додав(-ла)
Дзядик Олена
Пов’язані теми
Фізика, 10 клас, Презентації
До підручника
Фізика (академічний рівень) 10 клас (Бар’яхтар В.Г., Божинова Ф.Я.)
До уроку
Розділ 3. Закони збереження в механіці
Додано
7 березня 2023
Переглядів
775
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку