Способи розселення живих організмів

Про матеріал
Матеріали презентації містять інформацію про способи розселення живих організмів внаслідок окультурення і одомашнення
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Способи розселення живих організмів11 клас профільний рівень

Номер слайду 2

Згадайте!Сорт. Порода. Еволюція. Відбір. Свійські тварини. Домашні тварини. В.І. Вавилов

Номер слайду 3

Одомашнення культурних рослин. Одомашнення — це процес змін популяцій рослин або тварин, завдяки якому вони стають пристосованими до утримання в неволі й використання їх людиною. Яка мета одомашнення?

Номер слайду 4

Необхідні передумови одомашнення рослин:сприятливі кліматичні умови;наявність дикорослих видів рослин із потрібними людині властивостями;достатня кількість населення; певні соціальні умови для можливості утворення осілих поселень.

Номер слайду 5

Центри походження культурних рослин. Найдавнішим центром походження культурних рослин вважають регіон «Родючого півмісяця», названого так за формою його географічних контурів. Перехід до вирощування культурних рослин стався там приблизно 10-12 тисяч років тому. Усі інші центри походження рослин виникли пізніше.

Номер слайду 6

Родючий Півмісяць – це район на Близькому Сході, який простягається від західного Ірану до Східного Середземномор'я. У цій "колисці людської культури" зародилися не тільки перші цивілізації, але й сільське господарство. Те, що воно не походить з одного місця, а було поширеним на території цілого регіоні, описує німецько-іранська група дослідників у науковому журналі "Science". Археологи копали у горах Загрос на заході Ірану – країні, яка довгий час була закрита для досліджень з політичних і військових причин. В ході розкопок науковці знайшли перші дикі та одомашнені форми й сорти пшениці, ячменю, сочевиці і гороху.

Номер слайду 7

Основні центри походження культурних рослин

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Основні центри походження культурних рослин

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Поширення культурних рослин. Для росту рослин надзвичайно важливою є довжина світового дня, до якої вони пристосовані. І адаптація до інших умов відбувається важко і займає тривалий час. Тому обмін культурними рослинами набагато легше відбувався в широтному напрямку (наприклад, між Китаєм та Середземноморським регіоном, а не між регіонами Центральної та Південної Америки). Сучасна селекція досить успішно долає перешкоди на шляху поширення рослин. Саме тому кава, яка походить з Африки, уже давно стала одним з основних продуктів вирощування в американських країнах. А какао, яке родом із Америки, є важливим продуктом африканського експорту.

Номер слайду 12

Одомашнення і поширення тварин. Одомашнення тварин порівняно з одомашненням рослин мало певні особливості. Процес одомашнення тварин здійснювався двома шляхами. Перший — класичне утворення мутуалістичних взаємовідносин між двома видами. Такі зв'язки часто виникають у природних екосистемах. Другий — цілеспрямоване приручення людиною тварин для одержання від них певних продуктів (м'яса, шерсті тощо).

Номер слайду 13

Першим способом одомашнювали собак і котів. Цей процес із собаками відбувався приблизно 10 тис. років тому на території Азії, з котами — трохи пізніше. Останні зайняли нішу «мисливців на гризунів», коли в Передньоазійському центрі походження рослин почали створювати запаси зерна. Ці запаси стали об'єктом нападу гризунів і, відповідно, причиною одомашнення котів.

Номер слайду 14

Інші домашні тварини приручалися людиною цілеспрямовано в період від 8 до 2 тис. років тому. Більшість домашніх тварин було одомашнено на території Євразії в тих самих місцях, де розміщувалися центри походження культурних рослин. Тільки індики, мускусні качки, морські свинки і лами були одомашнені в Америці.

Номер слайду 15

Звідки походять рослини?

Номер слайду 16

Звідки походять рослини?

Номер слайду 17

Хто їхні предки?

Номер слайду 18

Домашнє завдання:вивчити параграф 18

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 11 клас, Презентації
Додано
1 жовтня 2023
Переглядів
862
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку