Стаття з досвіду роботи " Сертифікація вчителів: виклик, необхідність модернізації чи професійне зростання та вдосконалення?"

Про матеріал
Дана стаття написана після успішного проходження сертифікації в умовах воєнного стану. Про необхідність проходження сертифікації
Перегляд файлу

Сертифікація вчителів: виклик, необхідність модернізації чи професійне зростання та вдосконалення?

        Сьогодення ставить перед освітянською родиною багато питань щодо вдосконалення освіти в Україні. Вчителі постійно покращують свій професійний розвиток: проходять курси підвищення кваліфікації, беруть участь у різноманітних семінарах, вебінарах тощо. А чи достатньо цього, щоб прийняти виклики, які необхідні для модернізації освіти в умовах воєнного стану в Україні? Щоб обрати правильну відповідь, необхідно розібратися в поставлених питаннях.

В умовах війни в Україні перед усіма освітянами на всіх рівнях постало багато викликів:

  1. Психологічний та  емоційний стан всіх учасників освітнього процесу.
  2. Матеріально – технічна база закладів освіти, особливо там, де зруйновані школи, садочки тощо.
  3. Втрати часу в навчальному процесі із-за частих повітряних тривог. Що призвело до погіршення знань у дітей.
  4. Проведення навчального процесу в дистанційному або змішаному форматі.
  5. Відключення електроенергії і відповідно відсутність інтернету для проведення дистанційних уроків.
  6. Перебування дітей за кордоном і  неможливість приєднуватись до дистанційних уроків у зв’язку з знаходженням у різних часових поясах.
  7. Переселення сімей з окупованих територій в інші міста.

  Проаналізувавши це, можна чітко сказати, що для проведення змін в освіті в умовах воєнного стану педагогам недостатньо проходити курси, брати участь у вебінарах. Необхідно вийти із «зони комфорту», в якій вчителі перебували протягом багатьох десятиліть, і зробити величезний крок в освіту сьогодення та майбутнього. Кожен педпрацівник повинен критично подивитися на себе, своє ставлення до професійних якостей, на свої методи роботи тощо.

Особливо зараз в складних умовах, в  яких всі опинились, нам необхідно об'єднатись на шляху модернізації, професійному зростанні та особистісному вдосконаленні.

Що ж таке сертифікація вчителів в умовах війни?

Цей крок я вже зробила завдяки проходженню сертифікації педагогічних працівників України. Це складний, відповідальний  процес, але дуже цікавий. Кожен вчитель повинен пройти цей нелегкий шлях, де має змогу   перевірити свої знання, сили, вміння адаптуватись  і миттєво реагувати на  різні виклики сьогодення. Підготовка до незалежного тестування величезна й кропітка, так як оцінюються багато професійних компетентностей: педагогіка, психологія, комп'ютерні технології, знання методик усіх предметів початкової школи, сучасних методів і прийомів роботи, історія, інклюзія (робота з дітьми з особливими потребами).  Необхідно опрацювати багато літератури, відеоматеріалів. Але якщо  постійно користуєшся новітніми технологіями, то  складнощів не виникає.

Вивчення практичного досвіду відбувається дистанційно. Вчителю необхідно сконцентруватись. За короткий проміжок максимально показати свою роботу, напрацювання, знання та вміння дітей, вміння вчителя користуватись ІТ – технологіями, вміння моментально реагувати на нестандартні ситуації, які можуть виникнути в воєнний час, налаштувати в емоційному плані дітей. Вони гостро сприймають будь – яку напруженість, яка відчувається від дорослих, і це впливає на сам навчальний процес. Але наші діти найрозумніші, вони «дарують крила» вчителю своєю підтримкою і розумінням.

Сертифікація це важливий крок в професійному розвитку кожного педагога, який вимагає максимально розкрити свій професійний потенціал.

    Чи потрібно проходити сертифікацію?

Аналізуючи весь пройдений шлях можу однозначно дати відповідь. Сетрифікацію просто необхідно проходити всім вчителям.

Вона дає:

-  можливість перевірити свої знання та сили;

- критично подивитись на свою професійну майстерність та недоліки;

- поділитись своїми напрацюваннями;

- величезна мотивація до самоосвіти;

- впевненість.

Кожному педагогу необхідно постійно розвиватися, вдосконалюватися протятом усього життя!

 

 

docx
Додано
24 жовтня 2023
Переглядів
180
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку