Стилі садового дизайну (ландшафтного дизайну)

Про матеріал
Матеріал розроблений для ознайомлення учнів з основними стилями, які використовуються в ландшафтному дизайні
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Стилі садового дизайну. Технології 11 клас. Підготувала: Хомич О. Р.

Номер слайду 2

Стилі і напрями ландшафтного дизайну. Ландшафтний дизайн – це наука про облаштування садово-паркових композицій, перетворення прибудинкової території на осередок затишку та витонченого стилю. Професійний підхід передбачає взаємоузгодження всіх елементів місцевості в єдиний, гармонійний простір. Перелік сучасних дизайнерських напрямків вражає різноманіттям та самобутністю, завдяки чому завжди можна вибрати найкращий варіант для конкретного об’єкту архітектури. Стиль ландшафтного дизайну відбиває унікальність ділянки, індивідуальність, її духовність, “релігію”. Стилів ландшафту налічується близько двох десятків, а їх композицій і гібридів – сотні. За часом виникнення всі стилі можна умовно розділити на сучасні та ті, що склалися історично. До першої групи належать: модерн, хай-тек, мінімалізм, натургарден. Історичні стилі – це класичний, пейзажний, кантрі, китайський, мавританський.

Номер слайду 3

Історичні стилі

Номер слайду 4

Класичний стиль ландшафту (регулярний)Класичний – стиль Версалю та пишних палаців, який виділяється присутністю головної осі симетрії. Тут все підкорене чіткості та точності. Усі елементи класичного стилю мають строго геометричні форми. Все розраховано з математичною точністю. Доріжки і майданчики, їх розташування, дерева, живоплоти, фонтани - все має свою строгу форму. Основні елементи    Прямі аллеї, що є осями симметрії Чіткі геометричні форми клумб, газони, мощениx доріжок, водойм    Фонтани, розташовані в центрі ділянки або в центрі композиції, створеної на ділянці    Топіарні рослини    Натуральний камінь    Наявність відкритих просторів    Класична форма садових окантовок, розміщених на перетині доріжок    Партерна зона. Кольори: білий, біжевий, пісочний, голубий, світло-терракотовый. Аксесуари: антична скульптура, кам'яні кулі, арки, класичні колони, вазони, ковані перголи і лавки, бордюри в класичному стилі.

Номер слайду 5

Приклади ландшафтного дизайну у класичному стилі

Номер слайду 6

Японський та китайський (східний стилі)Традиційні японські сади призначені для мирного споглядання. Вони спираються на даоську філософію і прагнуть забезпечити духовний притулок для його гостей. Основна увага акцентована на природу. Тому чіткі геометричні форми і штучний камінь не поширені в східних ландшафтах. Японський стиль прекрасно підходить для обмеженого простору, багато елементів мініатюрні, але здатні нести глибокий, прихований зміст. Китайський – вирізняється поєднанням простоти та глибокого символізму. Японський та китайський – це стилі ландшафтного дизайну Сходу. Традиційні ознаки: обов’язкова присутність джерела води (водойма, фонтан, струмок). Використання натурального каменю, особливо – штучних гірок без будь-яких рослин. Кожне дерево є уособленням життєвих понять: любові, щастя, добробуту та інших. Основні елементи: природні камені, вода, рослини і прикраси. Кольори: сірий, зелений, коричневий, білий. Плавний перехід від кольору до кольору. Один-два колірні акценти. Аксесуари: містки над водою, «сухий» струмок, плаский камінь, кам'яні ліхтарики, кам'яні лави,  вироби з бамбуку, альтанки у вигляді «чайного будиночка», канати, звивисті ліани, коріння, біла кераміка.

Номер слайду 7

Приклади ландшафтного дизайну у східному стилі

Номер слайду 8

Пейзажний стиль. Пейзажний – ландшафтний дизайн імітує незайману природу, де не ступала нога людини. Традиційні ознаки: плавна форма доріжок та газонів, мінімальна обрізка дерев і кущів, відсутність вимог до форми клумб та газонів, водойми природної форми. Відомі приклади в Україні – парки Олександрія та Софіївка. Привабливість англійського або пейзажного ландшафтного стилю саду полягає в м'якості ліній і плавності контурів саду, а також у природності краєвидів. Традиційні ознаки: обов’язкова присутність джерела води (водойма, фонтан, струмок). Використання натурального каменю, особливо – штучних гірок без будь-яких рослин. Кожне дерево є уособленням життєвих понять: любові, щастя, добробуту та інших. Основні елементи: вертикальне озеленення; звивисті доріжки з натуральних матеріалів; велика кількість багаторічників, розміщених у міксбордерах; наявність акуратних зелених газонів, водойм; вхід у будинок, прикрашений в'юнкою рослиною; повна відсутність впорядкованості та строгої геометрії; прикрашена ліанами xвіртка тощо. Кольори:  різноманітні відтінки зеленого, срібного, пастельних кольорів. Аксесуари: лавиці з натуральних матеріалів, розташовані під деревами або на опорних стінках; старовинні предмети, вироби ручної роботи; керамічна плитка, вкраплена в доріжку; контейнери або вазони для квітів.

Номер слайду 9

Приклади ландшафтного дизайну в пейзажному стилі

Номер слайду 10

Сільський стиль (кантрі)Сільський стиль або стиль кантрі можна вважати найстародавнішим з усіх ландшафтних стилів дизайну, адже суспільство людей почало розвиватися з маленьких поселень, скромних будиночків з нехитрими галявинами польових квітів і плодовими рослинами. Походження цього стилю – Америка. За своїм складом це сільський стиль, що припускає простоту, комфорт і нехитрість. Форми як можна простіші, життєрадісність, велика кількість фарб зростаючих кольорів. Сад в цьому стилі простий, за ним мінімальний догляд, він не вимагає акуратності. Ніяких ексклюзивних, декоративних рослин і кольорів. Основні елементи: пишні квітники з польових рослин; природні галявини; невеликий ставок природного стилю; доріжки з деревної кори, гравію або спилів дерев; вироби ручної роботи; об'єднання плодових і квіткових культур в одну композицію; плодовий сад і город. Кольори:  білий, жовтий, червоний, всі яскраві кольори. Аксесуари: дерев'яний паркан або тин; лавки і колодязі; перголи з бруса або колоди; дерев'яні бочки; глиняні або чавунні горщики; шпаківні, будиночки і годівниці для птахів; малі архітектурні форми у вигляді домашніх тварин та свійської птиці з натуральних матеріалів (дерево, глина, камінь).

Номер слайду 11

Приклади ландшафтного дизайну в сільському стилі

Номер слайду 12

Мавританський стиль. Мавританський сад – це оазис посеред пустелі. Мавританському стилю властиві правильні форми і лінії. Але ці лінії не такі, як в класичному ландшафті, тут повторюється східний орнамент. Пишна рослинність, запашні, квіткові сади, фонтани, ставки і канали з дзюркотливою водою, все те, чого так бракує в пустелі і що може дозволити собі тільки султан – притаманне мавританському стилю. Перші мавританські сади були облагороджені оазисами, і це визначило їх основні риси: обов'язкова наявність води і пишних, розлогих рослин, що дають тінь. Основні елементи: геометрична точність планування; розподіл на чотири частини; наявність фонтанів; внутрішній дворик; використання плитки і мозаїки; велика кількість пишної рослинності; розмаїття квітів; розарії, міксбордери; прямі декоративні доріжки; відсутність скульптурних зображень. Кольори:  яскраві, із великою кількістю відтінків синього та золота. Аксесуари: строго геометричні водойми, фонтани, мозаїчні доріжки, плитка, мозаїка, глиняні глечики, дерев'яні або кам'яні лави з великою кількістю подушок тощо.

Номер слайду 13

Приклади ландшафтного дизайну в мавританському стилі

Номер слайду 14

сучасні стилі

Номер слайду 15

Стиль модерн (Арт-нуво)Стиль модерн заперечує догми ранніх напрямів, що склалися. Модерн ( фр.-“новий”). Характерними ознаками є різноманітність форм і конструкцій, застосування нових матеріалів, часте застосування плавних ліній, недотримуючись симетрії. Тут мають бути і зона для прийому їжі, і басейн, і спортивний майданчик.  Використовуються надійні та зносостійкіматеріали для ландшафтного дизайну, вдало поєднуються традиції Сходу та Заходу. Це естетичний і вишуканий стиль. Як правило, в саду в стилі модерн більша увага приділяється малим архітектурним формам і структурі, а не рослинам. Стиль модерн, інакше - арт-нуво, створює враження елегантності і дорожнечі. Особливістю цього стилю є звивисті, плавні, дугоподібні лінії. Основні елементи: простота і плавність ліній; повторення елементів декору (рисунок повинен повторюватися в різних елементах дизайну: в доріжках, в посадках рослин, орнаменті на будівлях і т.п.); єдність стилю будинку і саду; струмок або фонтан, або відсутність водойм; багато акцентів; сучасні матеріали. Кольори:  шоколадний, чорний, червоно-коричневий, бежевий, темно-сірий, сріблястий, рожевий, синій, фіолетовий, білий. Контраст створять: жовтий, червоний, колір фуксії. Аксесуари: для мощення використовують великі плити, тротуарну плитку, бруківку, садовий паркет, природний і штучний камінь; меблі та контейнери для квітів (з бетону або теракоти) з суворими обрисами; лавки, альтанки, ліхтарі та огорожі повинні містити ковану основу з характерним для модерну рослинним орнаментом; фігурки птахів, комах під бронзу.

Номер слайду 16

Приклади ландшафтного дизайну в стилі модерн

Номер слайду 17

Стиль мінімалізм. Мінімалізм в ландшафтному дизайні відносно новий, характеризується простим і гармонійним виглядом, функціональністю, оригінальністю, легкістю і зручністю в загальному догляді. Кількість декоративних елементів сильно обмежена, але при цьому ландшафт повинен виглядати закінченим і мати свою індивідуальність. Відкриті цегляні перегородки ( без штукатурки), бетон, фактурні дерев’яні елементи. Колірна палітра стримана. Яскравим контрастом слугують рослини, їх може бути небагато, але вони виділяються, наприклад, плющ, що плететься, на сірій стіні або огорожі. Застосовується в дизайні і вода, водойми неглибокі, частіше це прямокутні, широкі каскади. Основні елементи: ділянка-студія; лініями розподілу зон є перепади рівня; чіткі і рівні лінії доріжок; фактурні матеріали; сходи різної форми; водойма геометричної форми. Кольори:  сріблястий, кремовий, білий, бежевий, світло-теракотовий. Аксесуари: валуни; кулі; дзеркала; абстрактна скульптура; світильники; легкі, прозорі садові меблі з пластика або алюмінію.

Номер слайду 18

Приклади ландшафтного дизайну в стилі мінімалізм

Номер слайду 19

Стиль хай-тек. Хай-тек – відносно новий напрям, для якого притаманна виразність ліній та використання сучасних матеріалів. Серед найбільш популярних: бетон, пластик, скло, залізо, дзеркальні поверхні. Доріжки облаштовують прямі або зигзагоподібні, для озеленення вибирають дерева з чіткою геометрією крони (тую, ялівець). Затребувані зелені стрижені огорожі з самшиту, грабу та туї. Квітники – переважно монохромні. Ландшафт даного стилю виключає наявність яскравих акцентів та деталей, яскравих клумб з квітами, дерев'яного матеріалу. Унікальність саду досягається шляхом створення цікавих конструкцій, оригінальних форм рослин і способу розстановки елементів декору. Основні елементи: контраст; добре оброблене дерево і бетон; скло, метал, полікарбонат, сучасні композитні матеріали; кольорове ландшафтне освітлення; сучасні світильники; кольоровий і білий гравій; мощення правильної геометричної форми; водойми оригінальної форми, вставлені в метал або бетон. Кольори:  сріблястий, білий, кремовий, пісочний, світло-сірий, зелений, синій, фіолетовий. Для акцентів використовуються: помаранчевий, червоний, жовтий, чорний. Аксесуари: світильники на сонячних батареях, світлодіодні лампи і стовпові ліхтарі; абстрактна скульптура; квіти в контейнерах чіткої геометричної форми, вуличні вази;  кулі, куби, стовпчики з металу, скла, кераміки;  дзеркала в саду;  компакт-диски на гілках дерев;  огорожа з профнастилу.

Номер слайду 20

Приклади ландшафтного дизайну в стилі хай-тек

Номер слайду 21

Стиль натургарден. Натургарден, сад в природному стилі, покликаний знову об'єднати людину і природу. Тут особливо вітаються місцеві рослини і тварини. Дизайн орієнтований на навколишні природні пейзажі, але від дикої природи відрізняється тим, що простір натургардена планує і створює людина, вона ж за ним доглядає. У цьому стилі будівля оточена природною рослинністю, вона не обробляється. Немає монолітних конструкцій, масштабного мощення. Рослини природні, їх не прополюють, не поливають, не удобрюють. Це автономна екосистема. Можуть створюватися функціональні елементи, але їх вплив на сад має бути мінімальний. Основні елементи: плавність ліній; звивисті доріжки, без гострих кутів; відсутність парадності, яка є характерною для вистрижених регулярних садів; використання матеріалів природного походження; вільний ріст рослин. Кольори:  натуральні, пастельні. Аксесуари: натуральні природні матеріали.

Номер слайду 22

Приклади ландшафтного дизайну в стилі натургарден

Номер слайду 23

Використані джерелаhttps://sad.ukr.bio/ua/articles/9987/https://sad.ukr.bio/ua/articles/9999/https://design-proekt.com.ua/landshaftnij-design/https://kievrem.com.ua/ua/svit-landshaftu/stili-landshaftnogo-dizajnu/https://hplants.com.ua/article/stili-landshaftnogo-dizajnu/https://gardenpark.com.ua/uk/naturgarden-v-landshaftnomu-dyzayni-yak-dosiagty-pryrodnosti-u-sebe-na-dilyanci/https://ukr.media/garden/379408/https://www.pinterest.com/

pptx
До підручника
Технології (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Мадзігон В.М., Тарара А.М. та інші)
Додано
26 січня
Переглядів
3683
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку