Житлове право України. Житлові права та обов’язки

Про матеріал
Житлове право України — сукупність правових норм в Україні, що регулюють житлові правові відносини між громадянами, та громадян із державними та громадськими організаціями у процесі реалізації конституційного права людини і громадянина на житло. Житлові правовідносини виникають, змінюються і припиняються відносно вже готового жилого будинку чи іншого приміщення, придатного для проживання людини. Вони неоднорідні; більшість із них мають майновий характер, складаються у сфері розподілу й користування житлом. Усі вищеназвані житлові правовідносини регулюються системою норм житлових нормативно-правових актів, що складають житлове законодавство України.
Перегляд файлу

                                     Практична робота

                                 Правознавство 11 клас

       Житлове право України. Житлові права та обов’язки

 

Ситуація 1.

Зацікавлений С. разом з родиною проживав у квартирі, яка належала міській раді. Він вирішив обміняти свою квартиру на квартиру Байдужого Д. Проти цього заперечував 16-річний син Байдужого Іван. Проте обмін квартирами відбувся та родини переїхали в квартири одна одної. Іван звернувся із заявою про незгоду до міської ради.

Яке рішення повинна ухвалити міська рада. До якого органу повинен звернутися Іван. Який порядок обміну квартирами, які належать громадському житловому фонду. (Житловий кодекс Української РСР) Ситуація 2. 

Винаймиченко П. підселив у квартиру, що винаймав у Києві за договором оренди житлового приміщення, свою дружину та сина, які приїхали до нього на час літніх канікул строком на три місяці. Наймодавець не погодився зі збільшенням мешканців і почав вимагати або передчасного розірвання договору оренди, або збільшення плати за оренду житла у три рази. Винаймиченко П. був проти висунутих вимог, мотивуючи тим, що за комунальні послуги він сплачує окремо. Справа дійшла до суду.

У якої зі сторін судового процесу краща перпектива. Зробіть висновок.

Ситуація 3.

Громадянин В.П. звернувся до районної державної адміністрації за місцем проживання із заявою про надання його родині окремої квартири. Прохання було обумовлено тим, що житловий будинок, в якому він мешкає, непридатний для подальшого проживання. На квартирному обліку він та члени його сім’ї не перебувають. 

Дайте характеристику конкретній ситуації з урахуванням вимог Конституції України. Перерахуйте державні гарантії реалізації громадянами права на житло.

 

 

 

 

 

Ситуація 4.

Громадянин Костенко А.А. звернувся із заявою до житловоексплуатаційної організації про те, що він виїде на деякий час в інше місто. Костенко А.А. просить звільнити його від оплати комунальних послуг та квартирної плати. До заяви громадянин додав копію витягу з лікарняної книжки про необхідність лікування в іншій місцевості. Визначте права та обов’язки наймача - Костенка А.А. Дайте характеристику державним гарантіям щодо громадян, які є тимчасово відсутніми у місці постійного проживання.

Ситуація 5.

Громадянин В.О. перебував за трудовим контрактом в іншій країні. За час його відсутності житлове приміщення, яким він користувався разом із братом, було приватизоване. Брат громадянина В.О. продав приватизовану квартиру і переїхав в інше місце. Визначте порядок захисту порушених прав громадянина В.О.

Вправа 1. Скласти договір купівлі-продажу квартири в багатоквартирному будинку.

 

Вправа 2.

Скласти договір найму житлового приміщення.

 

Вправа 3.

Скласти договір піднайму житлового приміщення.

 

Вправа 4.

Скласти договір дарування житла.

 

 

 

 

 

 

                                             Література

Правознавство (Філіпенко, Сутковий) 11 клас https://pidruchnyk.com.ua/1314-pravo-flpenko-11-klas.html

Житловий Кодекс України

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/5464-10#Text

Цивільний кодекс України

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text

Конституція України

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%D0%B2%D1%80#Text

Практичні роботи житлове право України https://oduvs.edu.ua/wp-content/uploads/2016/09/metod_vkaz_kontrolni-11.pdf

 

pdf
До підручника
Правознавство (профільний рівень) 11 клас (Наровлянський О.Д.)
Додано
17 грудня 2023
Переглядів
120
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку