Світло в інтер’єрі. Конструктивні типи світильників. Розміщення в інтер’єрі різних видів світильників. Характеристика світильників за способом розподілу світла

Про матеріал
Матеріал розроблений для ознайомлення учнів з основними видами світильників, особливостями використання світла в інтер'єрі
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація на тему: «Світло в інтер’єрі. Конструктивні типи світильників. Розміщення в інтер’єрі різних видів світильників.  Характеристика світильників за способом розподілу світла»Розробила: Хомич О. Р., вчитель технологіїДизайн предметів інтер’єру. Технології 11 клас

Номер слайду 2

Світловий дизайн відіграє дуже важливу роль у створенні комфортної та затишної атмосфери у приміщенні, презентує простір у вигідному ракурсі, покращуючи його естетичний вигляд. Він має декілька рівнів, що виконують освітлювальну функцію у певній зоні, надає приміщенню у цілому індивідуальність та неповторність. Мистецтво світлового дизайну – складна і багатогранна наука, що вимагає глибокого розуміння принципів побудови та роботи освітлювальних приладів, а також фізичних аспектів світла.

Номер слайду 3

Не варто недооцінювати важливість освітлення для інтер'єру. Світло і тінь можуть істотно змінити зовнішній вигляд будь-якого приміщення. За допомогою світильників можна створити спеціально підсвічені зони, які розбавлять навіть найпростішу обстановку. Основні види освітлення в інтер'єріІснує кілька різних видів освітлення приміщень. Все освітлення, яке використовується в інтер'єрі кімнат, можна розділити на три основні групи:акцентне;загальне;місцеве. За допомогою різних видів освітлення можна зробити будинок затишним і стильним. Для цього досить підібрати відповідний варіант освітлення.

Номер слайду 4

Акцентне (декоративне) використовують для підкреслення деталей інтер'єру. Наприклад, ніш, дзеркал або стелажів. Для цього застосовуються різні види вбудованих світильників . До загального (фонового) типу відносяться великі освітлювальні прилади - люстри, світильники на стелю. Загальне освітлення є основним. Місцеве (робоче) відповідає за локальну підсвітку. Так називають торшери, бра, настільні світильники.

Номер слайду 5

Приклади акцентного освітлення

Номер слайду 6

Приклади загального освітлення

Номер слайду 7

Приклади місцевого освітлення

Номер слайду 8

Види та характеристики світла. Основними світловими характеристиками є сила світла, потік світла та його яскравість. Вони у різних поєднаннях використовуються у системах освітлення всіляких видів, у результаті чого виникають унікальні та незвичайні світлові ефекти. Світло від штучних джерел освітлення розрізняється за кольором та може мати різні відтінки. Звичайні лампи розжарювання дають світло з жовтуватим відтінком, вони не можуть випромінювати фіолетовий та синій кольори. Зелена колірна гама або сині відтінки в інтер’єрі будуть виглядати ефектніше при денному світлі, а при світлі ламп розжарювання втратять свою насиченість та привабливість.

Номер слайду 9

Важливим завданням під час проектування освітлюваних систем є створення освітлення у приміщенні за своїми показниками близького до природного світла, що дуже важливо для здоров’я людини. Для штучного освітлення простору використовують лампи розжарювання, галогенні джерела світла та лампи денного світла. Кожен вид ламп випромінює певний діапазон світлових променів. Штучне світло будь-якого походження, звичайно, не зможе повноцінно замінити сонячне світло. Частіше за решту у приміщеннях використовують лампи розжарювання й галогенні світильники. Останній вид світильників відрізняється низьким рівнем споживання електричної енергії та має дуже велику потужність. В залежності від дизайнерського рішення їх можна розмістити в будь-якому місці приміщення та в будь-якій кількості. А витрати на електроенергію при цьому не набагато збільшаться. До недоліків галогенних світильників можна віднести їх високу вартість та необхідність додаткового придбання трансформатора, який робить витрати ще більшими. Купуючи для освітлення квартири лампи розжарювання, покупець заощаджує на вартості виробу, але буде платити більше за електричну енергію. Зараз виробники ламп розжарювання намагаються наблизити їх за показниками економічності до галогенних джерел світла, створюючи нові моделі. Джерела світла, які застосовують при штучному освітленніГалогенні лампи. Лампи розжарювання. Лампи денного світла

Номер слайду 10

Штучні джерела світла, що розміщуються всередині приміщення, є матеріальними елементами предметного наповнення інтер’єру. Для них характерною є можливість вільного направленого розподілення по площинах або використання прямого світла, що утворює тіні. Штучне освітлення за розміщенням може бути загальним, місцевим і комбінованим, за інтенсивністю – розсіяним (м’яким), спрямованим, відбитим, комбінованим (рис. 2.19). Спрямоване світло – світло, що дає на об’єкті різко виражену світлотінь, у деяких випадках – відблиски й освітлює тільки поверхні об’єкта, звернені до джерела світла. Решта його поверхні знаходиться в тіні. Відбите світло – світло, що виникає при відображенні деяким предметом (насамперед його поверхнею) світлових хвиль, що падають на нього від джерела світла. Світловий потік прямує на стіни і стелю, звідки він відбивається, створюючи рівномірне освітлення. Розсіяне світло – світло, що рівномірно й однаково освітлює всі поверхні об’єкта, внаслідок чого на них відсутні тіні, відблиски і рефлекси. Світловий потік лампи, розсіюючись крізь плафон з напівпрозорого матеріалу, створює рівномірне освітлення. При проектуванні середовища проживання й особливо робочих зон (місць) повинна бути вирішена проблема освітлення як природним (денним), так і штучним світлом. Природне розсіяне світло із м’якими тінями, як світло, що не виявляє форму (важкість, вагу, об’єм), сприяє ілюзорному розширенню простору та полегшенню об’ємів. Приміщення із світлим матовим оздобленням основних поверхонь сприяє розсіяному світлу і створює візуальне полегшення всіх об’ємів і площин.

Номер слайду 11

Характеристики джерел світла- Світловий потік вимірюється в люменах (Lm) і визначає яскравість освітлювального приладу; чим вищий цей показник, тим більше світла дасть лампа.- Колірна температура світла вимірюється в Кельвінах (К), чим вищий цей показник, тим світло холодніше. Світло з температурою нижче 3500 K є теплим, воно створює затишну атмосферу та допомагає розслабитися. Значення в 3500-5000 K характерне для нейтрального або денного світла, а вище 5000 K – для холодного, що допомагає організму концентруватися й налаштовуватися на робочий лад.- Індекс передачі кольору (Ra) – параметр, що характеризує рівень відповідності природного кольору предметів їх видимому кольору при освітленні певним джерелом світла. Еталонним зразком правильної передачі кольору вважається сонячне світло (100 Ra), і чим нижчий цей показник, тим гірше освітлення передає кольори об'єктів. Доброю називають передачу кольору 70-79 Ra; дуже доброю – 80-89 Ra; 90 Ra і вище – передача кольору дуже високого рівня.

Номер слайду 12

Типи світильників: Для того, щоб розібратися у величезній різноманітності світильників, ми розглянемо кожен тип і його призначення:1. Підвісні світильники2. Люстри 3. Плафони 4. Вбудовані точкові світильники5. Настільні світильники 6. Бра 7. Торшери

Номер слайду 13

Найголовніше правило організації освітлення - світло повинне бути трирівневим, що означає використання головного джерела світла (люстри), настінних і настільних ламп. Слідуючи цьому правилу, отримують затишну і приємну атмосферу.

Номер слайду 14

В залежності від призначення кімнати вибирають певне освітлення

Номер слайду 15

Освітлення в їдальні Якщо загальне освітлення тут не обов'язково, то робоче освітлення обіднього столу - необхідне. Декоративне підсвічування організовують так, щоб воно не перетиналося з робочим освітленням

Номер слайду 16

Освітлення на кухні Найголовніше тут - добре висвітлити робочі поверхні, а з огляду на те, що сучасні кухонні меблі мають вбудовану підсвітку, зробити це буде легше. Якщо ж вийшло так, що такого підсвічування немає, то використовують лампи-прищіпки. Плафони над робочою зоною повинні мати гладку поверхню, щоб їх було легше мити. Одноламповий світильник краще розміщувати не в центрі кімнати, а ближче до обіднього столу. Зверніть увагу на розташування світильників. Вони не повинні відкидати вашу тінь на робочу поверхню.

Номер слайду 17

Освітлення в спальні У спальні важливо подбати не тільки про основне освітлення, а й про декоративне світло. Світло не повинне бути занадто яскравим, адже це не буде сприяти розслабленню.

Номер слайду 18

Освітлення у ванній кімнатіДля санвузлів найкраще підійде світло помірної яскравості, який створюється верхніми і бічними джерелами. Дзеркало повинно мати м'яку, розсіяну і природну підсвічування від симетричних бічних ламп. Особливу увагу зверніть на безпеку у ванній: проводки, розетки, вимикачі та світильники встановлюються не ближче, ніж на 60 см від раковин і ванн.

Номер слайду 19

За способом розподілу світла освітлювальні прилади поділяють на:світильники;прожектори;проектори. Проєктор — це світловий прилад, що перерозподіляє світло лампи з концентрованим світловим потоком на поверхню малого розміру або у малому тілесному куті. Проєктори є, в основному, оптико-механічними або оптично-цифровими приладами, що дозволяють за допомогою джерела світла, проєктувати зображення об'єктів на поверхню, розташовану поза приладом — тобто на екран. Світильник – це світловий прилад який розподіляє, фільтрує або перетворює світло що випромінюється джерелом світла та має всі необхідні вузли для кріплення, захисту і підключення до джерела живлення. Прожектор - це освітлювальний прилад, призначений для освітлення територій, конструкцій або певних об'єктів. Це потужне джерело спрямованого світла.

Номер слайду 20

Сучасні тенденції освітлення інтер’єру1. Багаторівневе освітлення.2. Нижнє світло від світильників, вбудованих в підлогу3. Світлодіодні джерела світла.4. Сучасні системи освітлення з рухливими світильниками. 5. Освітлення ніш і отворів. 6. Комбінування різних джерел світла.7. Приховане світло.8. Використання диммерів, що регулюють ступінь яскравості джерел світла.9. Декоративні підсвічування.

Номер слайду 21

Використані джерела:1. https://www.pinterest.com/2. https://watt-shop.com/ua/blog/174-dizajn-svitla-v-inter-eri-primishchennya.html3. https://craftart.com.ua/osvitlennya-v-interiori/4.https://ledmir.com.ua/articles/svetovoj_dizajn_chto_eto_kakim_byvaet_osveshchenie_kak_podobrat_istochnik_sveta_i_sdelat_prostranstvo_komfortnym5. https://dominant-wood.com.ua/uk/blog/statti/pravila-osvitlennya-i-svitlodizayn-budinku6. https://jak.koshachek.com/articles/harakteristiki-svitilnikiv.html

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Балжі Олена Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Технології (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Мадзігон В.М., Тарара А.М. та інші)
Додано
25 січня
Переглядів
295
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку