Технології здорового харчування

Про матеріал

Проєкт на тему "Технології здорового харчування". Валеологічні основи фізичного здоров'я

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготували:студентки 21-Бм групи. Шворак Віта, Остапчук Олеся

Номер слайду 2

Ми живемо не для того, щоб їсти, а їмо для того, щоб жити!СОКРАТ

Номер слайду 3

Зміст. Вступ. Валеологічні національні культури харчування населення України: традиції та новації. Раціональне харчування студентів та його вплив на працездатність. Технології здорового харчування. Нетрадиційні (альтернативні) види харчування. Висновки. Список використаних джерел.

Номер слайду 4

Наш організм формується з того, що ми їмо і п’ємо. Можна сказати: «Ти є тим, що ти їси». Ми часто не замислюємося над тим, що ми нашвидкоруч закидаємо у свій шлунок, аби втамувати голод і далі обертатися у вирі життя. Але коли залити поганий бензин у машину, то відразу помітно, як вона погано працює. Так і наш організм: яке пальне – така і працездатність. Вступ

Номер слайду 5

Актуальність даної теми: харчування належить до найважливіших чинників навколишнього середовища, що безпосередньо протягом усього життя впливає на організм людини. Ось чому однією із визначальних рис нинішнього етапу розвитку суспільства є те, що проблема збереження здоров’я населення, збільшення тривалості життя кожного індивіда перестала бути сферою уваги лише біології та медицини і посіла значне місце в розвитку новітніх харчових технологій, визначаючи їх напрям та пріоритети.

Номер слайду 6

Мета роботи: ознайомлення з технологіями здорового харчування, вивчення та оволодіння спеціальними теоретичними знаннями та практичними навиками з розроблення нових і вдосконалення існуючих технологій виробництва оздоровчих харчових продуктів.

Номер слайду 7

Завдання дослідження:ознайомитися з нетрадиційними видами харчування;визначити основні принципи раціонального харчування;розкрити культуру харчування населення;формувати уміння і навички здорового способу життя.

Номер слайду 8

Що ж таке Валеологія?Валеоло́гія (лат. valeo — бути здоровим, сильним, міцним) — вчення, яке має на меті формування, збереження та зміцнення здоров'я здорового індивіда.1. Валеологічні національні культури харчування населення України: традиції та новації.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Українська кухня - найсмачніша!

Номер слайду 12

Що ми їмо?

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Світ поглинають тенденції швидкого харчування, Україна – не виняток!

Номер слайду 20

Для організму студентів характерні:незакінчені процеси росту та формування організму;розумові та нервово-психічні навантаження;великі навантаження на зоровий апарат;зміна характеру харчування (споживання високорафінованих продуктів, продуктів тривалого зберігання) та порушення режиму харчування; малорухомий спосіб життя (гіпокінезія, гіподинамія).2. Раціональне харчування студентів та його вплив на працездатність.

Номер слайду 21

Важливі фактори. При організації харчування студентів мають значення такі фактори, як їх вік і стать, курс навчання, особливості фізіологічної адаптації. На перших курсах навчання енергетичність їжі має перевищувати енерговитрати на 5...10%. У середньому добова енергетична цінність раціону студентів-чоловіків становить 13816 к. Дж (3300 ккал), студентів-жінок – 11723 к. Дж (2800 ккал).

Номер слайду 22

Рекомендований середньодобовий набір продуктів для студентів. Назва продукту. Кількість, гхлопцідівчата. М'ясо, м'ясопродукти127107 Риба, рибопродукти5343 Молоко370313 Сир м'який2118 Сметана1618 Сир твердий1618 Молоко та молочні продукти1097963 Яйця2622 Масло вершкове1613 Олія рослинна2622 Цукор9580 Усього хлібопродуктів у перерахунку на борошно407343 Картопля317268 Овочі та баштанні культури376317 Фрукти свіжі132112 Сухофрукти54

Номер слайду 23

Важливим є режим харчування студентів. Сніданок має становити 25…30% добової енергоцінності раціону (м’ясні, рибні страви з гарніром, кава, чай), другий сніданок – під час перерви – 10…15%, обід – 35…40%, вечеря – 15…20%. На ніч бажано випити склянку кефіру чи ряжанки.

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Встановлено, що харчування значної кількості студентів є незбалансованим та шкідливим для їхнього здоров’я, що в свою чергу впливає на їхнє самопочуття та розумову працездатність. Слід зауважити, що неправильне харчування, більшої частини молодих людей пов’язане з відсутністю певного рівня знань. ВНЗ та школи, нажаль не дають відповідних навичок по складанню раціону для молодої людини у вищій школі не існує навчальних програм, які б дали можливість удосконалити свої знання з ведення здорового способу життя.

Номер слайду 26

З огляду на тенденції європейського розвитку вищої освіти в Україні слід враховувати нагальні потреби підвищення рівня валеологічного спрямування, і впровадження відповідних тем, предметів та здоров’я зберігаючих технологій в навчальний процес вищих навчальних закладів.

Номер слайду 27

3. Технології здорового харчування.

Номер слайду 28

Що таке здорове харчування?Вживання такої кількості калорій в день, яка необхідна для нормальної життєдіяльності людини, тобто з урахуванням її енерговитрат. Вживання їжі в обмежених дозах, у правильному поєднанні, в певний час. Урахування набору хімічних елементів, що містяться в їжі.

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

4. Нетрадиційні (альтернативні) види харчування.

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Вегетаріанство – це харчування продуктами рослинного походження. Воно поділяється на: веганство (вживання тільки рослинної їжі); лактовегетаріанство (вживання в їжу рослинних і молочних продуктів); лактоововегетаріанство (вживання в їжу рослинних, молочних продуктів і яєць).

Номер слайду 37

Харчування макробіотиків передбачає керування функціями організму за допомогою двох інформаційних основ їжі – енергії янь та інь. Створена спеціальна класифікація продуктів з переважанням у них янь та інь.

Номер слайду 38

Роздільне харчування – це окреме споживання різних за складом продуктів: білків, жирів, вуглеводів. Роздільне харчування ґрунтується на уявленнях про сумісне і несумісне поєднання продуктів і шкідливість для здоров’я змішаної їжі.

Номер слайду 39

Сироїдіння – харчування виключно рослинними продуктами, які не піддаються термічній обробці. Сироїдіння обґрунтовують наявністю у сирій рослинній їжі живої (сонячної, космічної) енергії, а також кращим збереженням вітамінів та інших біологічно активних речовин у сирих продуктах.

Номер слайду 40

Голодування – це повне або часткове припинення споживання їжі на різні проміжки часу і спеціальний підбір продуктів під час виходу із голодування.

Номер слайду 41

Номер слайду 42

Висновки. Харчування – важливий чинник для підтримки здоров’я людини. Харчування має бути не лише смачним, а і здоровим. Здорове харчування це не лише правильна кількість їжі, а і її хімічний склад, режим прийому їжі, правильне поєднання продуктів. Здорове харчування не слід плутати з дієтою, адже дієта - це короткочасний процес спрямований на зниження ваги, а здорове харчування має бути постійним, і існує задля покращення стану здоров'я людини. Їжа повинна бути свіжою, різноманітною та приносити задоволення. Сучасні продукти містять в собі багато харчових домішок, що можуть зашкодити нашому здоров'ю, тому слід завжди за цим слідкувати. Пам'ятаймо, неправильне харчування є однією з причин жахливих захворювань.

Номер слайду 43

Посилання на Google-Диск:https://drive.google.com/drive/folders/1 AWA_hxrp. Uj. P9 Gdl. Pk_OQh93 Brfab. Pj7f?usp=share_link

Номер слайду 44

Список використаних джерелhttps://studfile.net/preview/5721608/page:3/ https://naurok.com.ua/prezentaciya-do-uroku-8-klasu-z-osnov-zdorov-ya-tradiciyni-i-suchasni-sistemi-harchuvannya-vibir-harchovih-produktiv-134101.html Гуліч М. П. Раціональне харчування та здоровий спосіб життя – основні чинники збереження здоров’я населення / М. П. Гуліч // Проблемы старения и долголетия. – 2012. – Т. 20,– No 2. – С. 128-132. Григоренко О. М. Еволюція теорії та концепції харчування людини. / О. М. Григоренко // Вісник Донецького національного університету економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського, Донецьк: ДНУЕТ. – 2011. – № 1(49). – С. 205-217.

Номер слайду 45

Щастя неможливе без здоров’я. Бережіть себе!

Номер слайду 46

Дякуємо за увагу!

pptx
Додав(-ла)
Shvorak Vita
Пов’язані теми
Біологія, Презентації
Додано
2 лютого 2023
Переглядів
699
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку