Тематична лінійка до Дня Європи в Україні "Крок до Європи"

Про матеріал

Європа – дивовижний континент з багатою історією. Століттями Європа була роз'єднана через постійні війни та протиріччя. Але вже 68 років 28 країн Європи об'єдналися на основі спільних людських і демократичних цінностей в Європейський Союз, співпрацюють одна з одною, живуть у єдності та дружбі для того, щоб зробити світ кращим – досягати стабільності, миру та процвітання.

Тематичну лінійку «Крок до Європи», присвячену Дню Європи в Україні з метою інформування учнів облкомплексу про передумови виникнення Дня Європи та традиції його святкування, утвердження європейських цінностей, виховання почуття патріотизму та толерантності варто провести в кожному навчальному закладі.

Оскільки в Україні День Європи припадає на 9 травня, то за Указом Президента це свято в Україні відзначається у третю суботу травня.

Перегляд файлу

Кіровоградський обласний навчально-виховний комплекс

(гімназія-інтернат – школа мистецтв)

 

 

 

 

 

 

Тематична лінійка

 

 «Крок до Європи»

(До Дня Європи в Україні)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вихователь 10-Б класу

Берлін Ольга Анатоліївна

 

 

 

 

Тема: Крок до Європи

Мета: популяризація серед молоді інформації щодо Європейського Союзу та інтеграції України в Європу, інформування учнів про передумови виникнення Дня Європи та традиції його святкування, утвердження європейських цінностей, виховання почуття патріотизму та толерантності.

Обладнання: мультимедійна презентація, відео «День Європи», відео «Що таке Європейський союз»

Хід заходу:

Учениця: Щорічно кожної третьої суботи травня, починаючи з 2003 року, в Україні святкується День Європи.

Учень: Україна – єдина держава не член ЄС, в якій на державному рівні відзначається це свято.

Учениця: Днем народження Європейського Союзу вважається 9 травня. Саме у цей день 68 років тому міністр закордонних справ Франції Робер Шуман представив усьому світові своє бачення майбутнього єдиної Європи – ключ до миру та добробуту на континенті у той час, коли люди ще не відійшли від травм минулої війни, а Європа вже стояла на порозі третьої світової війни.

Учень: Відправною точкою на шляху до встановлення Дня Європи вважається Декларація Шумана. 9 травня 1950 року в Парижі Робер Шуман закликав Францію, Німеччину та інші європейські країни об’єднати їхні вугільну та сталеливарну галузі промисловості (основи нарощування військово-промислового комплексу) та віддати їх в управління нової наднаціональної структури. Це стало «наріжним каменем Європейської спільноти».

Учениця: День Європи – щорічне свято миру та єдності в країнах Європейського союзу, Ради Європи. Цікавим є той факт, що існує два окремі Дні Європи, які відзначаються 5 та 9 травня, створені Радою Європи та Євросоюзом. Перший, присвячений дню створення Ради Європи (5 травня 1949 року, затверджений як свято у 1964 році). Другий – дню проголошення Декларації Шумана (відзначається з 1985 року).

Учень: До 1997 року це свято мало переважно культурно-мистецьку спрямованість та носило обмежений характер. Згодом до святкування Дня Європи залучилися держави – кандидати на вступ в ЄС.

Учень: Маючи прагнення інтегруватися в європейське співтовариство, Україна почала відзначати це свято, як спосіб приєднання до тих цінностей, яких дотримуються в ЄС.

(відео «День Європи)

Учениця: При цьому дослідники зазначають, що Україна є єднальною ланкою євроазійського і європейського просторів, в чому й полягає її історична місія на континенті.

Учень: Одним з головних місць, де має відбуватися святкування Дня Європи в Україні, можна назвати геодезичний знак, який символізує центр Європи. Ще у 1887 році в Закарпатті(яке тоді перебувало у складі Австро-Угорщини) у Верхнетісянській улоговині на правому березі річки Тиси було встановлено двометровий геодезичний знак, що позначає географічний центр Європи.

Учениця: Фахівці зазначають, що після Революції гідності рух у напрямку європейської інтеграції набув необхідного практичного виміру. Як наслідок, політична складова відносин зі структурами ЄС посилився двосторонніми відносинами з кра­їнами-членами ЄС. Йдеться як про ключових європейських гравців – Німеччину та Францію, так і про країни Центральноєвропейського та Балто-Чорноморського регіонів.

Учень: Єдність членів ЄС щодо санкцій проти Росії та солідарна підтримка України стали важливими чинниками зміцнення цього інтеграційного об’єднання, підтверджуючи, що Європа здатна говорити «одним голосом».

Учениця: Європейський Союз - це об'єднання країн Європи, які через створення спільного ринку, економічного та валютного союзу, а також шляхом реалізації спільної політики й діяльності мають на меті забезпечити безперервне економічне зростання, соціальний розвиток і згуртованість держав-членів. Держави ЄС створили спільні інституції, яким делегували частину своїх національних повноважень для того, щоб рішення в певних сферах загальних інтересів могли ухвалюватись демократичним шляхом на загальноєвропейському рівні. ЄС не спирається на жодну з моделей національної держави: не є ані федерацією, ані конфедерацією, а винятковим зразком об'єднання, у якому держави-члени виступають як незалежні та суверенні суб'єкти, які об'єднують свої можливості у багатьох сферах, де мають спільні інтереси.

Учень: Поняття «Європейський Союз» запроваджено із дня вступу в дію Маастрихтського договору про Європейський Союз (1993 р.), як поєднання наднаціональної (Європейська Спільнота) і міжурядових складових. Європейський Союз, на відміну від Європейських Спільнот, не є юридичною особою.

Учениця: Отже, Європейський Союз треба сприймати як єдиний організм у поєднанні усіх його інтеграційних складових - економічних, соціальних, політичних, правових. Національні держави, що входять до його складу, разом з тим, залишаються незалежними та суверенними.

Учень:Об'єднання суверенності держав-членів означає, що вони делегують частку власних повноважень в прийнятті рішень європейським інституціям, які створені для того, щоб рішення з конкретних питань, які мають спільний інтерес, затверджувались демократичним шляхом на європейському рівні.

Учениця: Ці завдання вирішує політична (інституційна) система ЄС, яка демонструє високий ефект функціонування. Вона містить у собі основні політичні інституції, які мають досить складний характер і унікальну специфіку, а саме: сполучення наднаціональних, національних і субнаціональних інституцій і організацій. Основними інституціями серед них є: Європейська Рада, Європейський Парламент, Рада Європейського Союзу, Європейська Комісія.

Учень: Європейський Союз є політичним, економічним і культурним об'єднанням з ознаками конфедерації, до якого входять 28 європейських держав з населенням понад 507 млн. людей.

Учениця: Країни-члени Європейського Союзу - країни, що приєднались до Європейської економічної спільноти, починаючи з 1958 року. Спершу Європейський Союз був заснований шістьма країнами (Франція, Італія, Німеччина, Бельгія, Нідерланди, Люксембург), але після цього відбулось сім етапів послідовного розширення ЄС, що наразі нараховує 28 членів.

Учень: Хронологія вступу країн до ЄС

1957 рік: Бельгія, Німеччина, Італія, Люксембург, Нідерланди, Франція;

1973 рік: Великобританія, Данія, Ірландія;

1981 рік: Греція;

1986 рік: Португалія, Іспанія;

1995 рік: Австрія, Фінляндія, Швеція;

2004 рік: Латвія, Литва, Естонія, Мальта, Польща, Словаччина, Словенія, Чехія, Угорщина, Кіпр;

2007 рік: Болгарія, Румунія; 2013 рік: Хорватія.

На даний момент три країни мають статус кандидатів на вступ до

ЄС Македонія, Туреччина, Чорногорія.

Учениця: Представництво Європейської Комісії в Україні було відкрито в центрі Києва у вересні 1993 року. З 1 грудня 2009 року (після набуття чинності Лісабонського договору) Представництво Європейської Комісії перетворилося на Представництво Європейського Союзу в Україні.

Учень: Внаслідок політики розширення, ЄС отримав спільні кордони з Україною 1 травня 2004 року, коли до союзу приєдналися десять країн, у тому числі Польща, Угорщина, Словаччина. Наразі спільна протяжність кордонів України та ЄС становить 1390,742 км.

(відео «Що таке Європейський Союз»)

Учениця: Протягом багатьох років правовою основою відносин між Україною та ЄС є Угода про партнерство та співробітництво від 14 червня 1994 року (набула чинності 1 березня 1998 р.). Ця угода започаткувала співробітництво з широкого кола політичних, торгівельно-економічних та гуманітарних питань. Крім того, укладено низку галузевих угод та документів міжнародно-правового характеру, згідно з якими здійснюється співробітництво між Україною та ЄС. Україна співпрацює з ЄС в рамках проекту «Східне партнерство», одним із завдань якого є підготовка до вступу України до Європейського Союзу.

Учень: Також, напрямок до членства у Євросоюзі занотований у Законі України «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики» , стаття 11 якого зазначає, що «забезпечення інтеграції України в європейський політичний, економічний, правовий простір з метою набуття членства в Європейському Союзі»;

Учениця: В листопаді 2013 року на саміті у Вільнюсі очікувалось підписання угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Однак, 9 листопада в Росії відбулася таємна зустріч президентів Януковича і Путіна, зміст якої залишається невідомим. Після цього українська влада різко змінила риторику і 21 листопада 2013року Кабінет міністрів України вирішив призупинити процес підготовки до підписання угоди з Євросоюзом. Внаслідок цього, по всій Україні розпочались масові акції протесту.

Учень:21 березня 2014 року, була підписана політична частина угоди асоціації з Європейським Союзом. Економічну частину угоди було підписано 27 червня 2014 року.

Учениця: Процес взаємовідносин України з ЄС є тривалим, про що свідчить хроніка відносин з ЄС, починаючи з 1991 року.

Учень:27 червня 2014 року Президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу заявив, що Угода про асоціацію є початком вступу України в ЄС. Того ж дня Комісар ЄС з питань розширення Штефан Фюле заявив, що він вірить у майбутнє членство України в ЄС.

Учениця: Щоб приєднатися до Євросоюзу, держава-заявник має задовольняти політичним і економічним умовам, загальновідомим як Копенгагенські критерії (в честь минулого в Копенгагені саміту 1993 року): демократичний уряд, що визнає верховенство закону і відповідних свобод та інститутів.

Учень: Відповідно до Маастрихтського договору кожна поточна держава-член, а також Європарламент повинні прийти до згоди з приводу будь-якого розширення.

Учениця: Вступ до ЄС відбувається в кілька етапів:

Підписання Угоди про асоціацію; Включення в офіційну програму розширення ЄС;Подача заявки на вступ;Отримання статусу кандидата в члени ЄС;Вступ до ЄС.Україна знаходиться на першому з цих етапів.

Учень: ЄС відкрив кордони для України: Рада Європи ухвалила рішення про внесення України до переліку країн, громадянам яких скасовуються візові вимоги. Документ було підписано 17 травня, а сам безвіз набув чинності за 20 днів.

Учениця: Наднаціональні інституції ЄС (Європейська Рада, Єврокомісія, Європарламент, Рада ЄС, Верховний Суд та ін.) поєднують у своїй діяльності законодавчі, виконавчі, контролюючі та судові функції і спрямовані на відпрацювання і розв'язання будь-яких економічних, господарських, фінансових, політичних, правових, зовнішньополітичних, стратегічних, воєнних, освітніх та інших політик в інтересах Спільноти.

Учень: Говорячи про сучасний стан ЄС, а саме: опитування постійно засвідчують, що більшість європейців цінують основні переваги європейської інтеграції, але стурбовані деякими напрямками діяльності та змінами в ЄС.

Учениця:  «Втім, - як засвідчує великий знавець і історик ЄС Десмонд Дайнен, - у добу швидкої глобалізації та поширення загальної непевності, європейська інтеграція видається важливішою, ніж будь-коли. Те ж прагнення безпеки та економічного добробуту, яке надихало засновників Європейської Спільноти, лежить сьогодні в основі ЄС, хоча регіональні й глобальні обставини докорінно змінилися»

Учень: На теперішній час створені умови для ознайомлення європейської спільноти з Україною, шляхом надання інвестицій, розвитку туристичної сфери. Європейська інтеграція України це шлях глибинних реформ у всіх основних сферах суспільного, політичного та економічного розвитку нашої країни.

Учениця: Всі зазначені реформи повинні призвести до того, що Україна повинна перетворитися в економічно і соціально розвинену країну з Європейськими цінностями.

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Докучаєва Оксана Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
28 серпня 2018
Переглядів
2878
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку