Теорія літератури з теми "Драматургія".

Про матеріал
Теорія літератури є основним критерієму вивченні предмету "Українська література", де основним завданням є теоретична основа для здійснення аналізу драматичнних творів.
Перегляд файлу

                       Теорія літератури до  теми "Драматургія".

Теа́тр корифе́їв — перший професійний український театр. Його було відкрито 1882 року в Єлисаветграді (тепер м. Кропивницький), і в цей рік український театр відокремився від польського та російського. Засновником театру був Марко Лукич Кропивницький, що володів усіма театральними професіями. Після нього найдіяльнішим був Микола Карпович Садовський, що боровся за українське слово та український театр за часів їх заборони. Із Театром корифеїв також пов'язані імена Марії Заньковецької, Панаса Саксаганського. Стиль синкретичного театру, що поєднував драматичне й комедійне дійство з музичними, вокальними сценами, включаючи хорові й танцювальні ансамблі, вражав суто народною свіжістю й неподібністю до жодного існуючого театру.

Корифе́й (давньогр. κορῠφαῖοςа - зачинатель) – у давньогрецькому театрі так називали керівника хору або соліста-заспівувача; переносно – основоположник, зачинатель будь - якої  справи.

Драмати́чні жа́нри — це типи літературних творів, які притаманні драмі. Цей рід літератури охоплює безліч драматичних жанрів : Трагедія - драматичний твір, в основу якого покладено дуже гострий, непримиримий і життєво- важливий для певної епохи конфлікт, незвичайний герой потрапляє у безвихідне становище, вступає в боротьбу з нездоланними в даній ситуації силами і часто гине.

Комедія - драматичний твір, у якому дійові особи зображуються у смішних ситуаціях, нещадно висміюються людські пороки та негативні соціально-побутові явища. Власне драма - драматичний твір, в основу якого покладено гострий життєвий конфлікт, напружену боротьбу й складні переживання персонажів, але розв'язка не має трагічного характеру, відсутня свідома настанова на комічне. Трагікомедія - драматичний твір, у якому поєднані риси трагедії і комедії.

Мелодрама - повчально-моралізаторський, підкреслено емоційний драматичний твір з гострою фабулою, в якому персонажі різко діляться на добрих і лихих. Водевіль - невелика, часто одноактна весела п'єса, в основу якої покладено анекдотичну подію і в якій розмови героїв чергуються з жартівливими піснями, танцями.

Містерія - масова драматична вистава на сюжети релігійних легенд.

Драма-феєрія - це різновид драми з фантастичним сюжетом, з неймовірними перетвореннями, де поряд із людьми діють фантастично-міфічні істоти.

docx
Додано
17 лютого 2023
Переглядів
341
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку