крок м лікувальна справа педіатрія 2017

Додано: 19 травня 2023
Предмет: Біологія, 11 клас
Тест виконано: 377 разів
156 запитань
Запитання 1

Який рівень нормального вмісту кальцію у сироватці крові потрібен для правильного розвитку кісток?  

варіанти відповідей

1-1,5 ммоль/л  

1,75-2,0 ммоль/л  

2,25-2,5 ммоль/л

2,5-2,75 ммоль/л  

2,75-3,0 ммоль/л 

Запитання 2

Вкажіть, які харчові продукти вводять дитині на природному годуванні з метою введення вітамінів:

варіанти відповідей

12% гречану кашу

Овочевий відвар  

Білок курячого яйця  

5% манну кашу

Яблучний сік

Запитання 3

Дитина 5 років захворіла гостро, через 2 дні після грипу. На шкірі нижніх кінцівок поліморфні, симетрично розташовані геморагічно-папульозні висипи, які скупчені навколо суглобів. Визначте діагноз:

варіанти відповідей

Кір  

Менінгококцемія 

Геморагічний васкуліт, шкірна форма

Геморагічний васкуліт, абдомінальна форма  

Хвороба Верльгофа  

Запитання 4

  У дитини з народження спостерігаються задишка, тахікардія, ціаноз шкіри, грубий серцевий шум, що поширений по всій ділянці грудної клітки, розширення меж серця. Така симптоматика діагностується при:

варіанти відповідей

Інфекційному міокардиті 

Вегето-судинній дистонії  

Ревматизмі

Малій хореї  

Природженій ваді серця  

Запитання 5

У дитини в 3 місяця асиметрія голови, плоска потилиця, велике тім'ячко 4,5x5 см. Симптоми вказують на:

варіанти відповідей

Гіпотрофію

Рахіт

Алергічний діатез

Спазмофілію

Гіпервітаміноз Д  

Запитання 6

Назвіть об’єктивні симптоми, що характерні для ревматичного артриту:  

варіанти відповідей

Стійка деформація дрібних суглобів  

М’язова гіпотонія  

Клінічні прояви артриту тривало утримуються  

Артралгії, що характеризуються симетричністю і летючістю

Гіперкінези, порушення координації рухів  

Запитання 7

Етапність появи плямисто-папульозного висипу, енантема, плями Філатова-Копліка-Бельського - симптоми, які вказують на:

варіанти відповідей

Скарлатину  

Кір

Менінгококову інфекцію 

Вітряну віспу  

Краснуху

Запитання 8

Вкажіть термін закриття великого тім'ячка:

варіанти відповідей

3-6 місяців  

8-18 місяців

18-24 місяців  

24-26 місяців  

26-28 місяців   

Запитання 9

До фельдшера ФАПу звернулася мати з дитиною 3-х місяців для проведення антропометрії. Маса тіла при народження 3200 г, зріст 50 см. Вирахуйте належну масу тіла дитини (за щомісячним приростом):  

варіанти відповідей

4800  

5200  

5400  

5800  

6000  

Запитання 10

Фельдшер ФАПу оглядає дитину 10 років, що скаржиться на підвищення температури тіла, загальну слабкість, нудоту, блювання, сильний головний біль. Об’єктивно: на шкірі кінцівок та бокових частинах тулуба геморагічний висип зіркоподібної форми. Позитивні симптоми Кернінга та Брудзинського. Про яке захворювання свідчить дана симптоматика?  

варіанти відповідей

Менінгококова інфекція  

Кір

Скарлатина

Червона висипка

Вітряна віспа

Запитання 11

Фельдшер ФАПу оглядає дитину з метою оцінки нервово-психічного розвитку. Дитина стежить і повертає голову за рухами яскравого предмету, у напрямку звука, добре утримує голову у вертикальному положенні. Якому віку відповідають дані показники?

варіанти відповідей

1 місяць

3 місяці

6 місяців

9 місяців

1 рік

Запитання 12

Мати дитини 6 місяців скаржиться фельдшеру ФАПу , що дитина неспокійна, погано спить, пітніє. При об’єктивному обстеженні: виражені лобні та тім’яні горби, велике тім’ячко 3-4см, краї його потовщені. На ребрах “чотки”, виражена м’язова гіпотонія, дитина погано спирається на ніжки. Про що свідчать дані симптоми?  

варіанти відповідей

Гіпокальціємічний синдром  

Ексудативно-катаральний діатез 

Рахіт

Диспепсія  

Гіпотрофія 

Запитання 13

Дитині 3 роки. Мати звернулася до фельдшера зі скаргами на часте дихання, кашель, кволість дитини, підвищення температури тіла до 39oС. При огляді: стан важкий, шкіра бліда, ціаноз носо-губного трикутника. При перкусії вкорочення перкуторного звуку паравертебрально, при аускультації - велика кількість крепітуючих хрипів. Про що свідчать дані симптоми?

варіанти відповідей

Г.бронхіт

Бронхіальна астма

Г.ларинготрахеїт

Г.пневмонія

Хр.пневмонія

Запитання 14

Фельдшер здоровпункту оглядає дитину 4-х років. Скарги на підвищення температури тіла 38oС, висипання на шкірі, кволість. При огляді: дитина квола, шкіра бліда, на волосистій частині голови, обличчі, тулубі, поліморфний висип у вигляді плям, папул, везикул, наповнених прозорою рідиною. Дитина до захворювання відвідувала дитячий садок. Вкажіть термін карантину в даному випадку:  

варіанти відповідей

5 днів

9 днів

14 днів

21 день

25 днів

Запитання 15

Фельдшер здоров пункту оглядає дитину 6 років, що скаржиться на біль при відкриванні рота та жуванні, підвищення температури. При огляді стан середньої важкості, справа в ділянці завушної залози відмічається припухлість, вушна раковина відстовбурчена. При пальпації пухлина помірно болюча, шкіра над нею натягнута. Вкажіть термін ізоляції дитини в даному випадку:

варіанти відповідей

5 днів

9 днів

14 днів

21 день

25 днів

Запитання 16

Фельдшер швидкої допомоги прибув на виклик до хлопчика 4-х місяців. Скарги матері на підвищення температури тіла до 39oС, неспокій, плач. При огляді: стан хлопчика важкий, шкіра суха, гаряча на дотик, гіперемія кон’юнктив та слизової оболонки зіва, утруднене дихання через ніс. Який невідкладний стан виник у дитини?

варіанти відповідей

Астматичний стан  

Гіпертермічний синдром 

Судомний синдром  

Анафілактичний шок  

Ларинготрахеїт  

Запитання 17

Фельдшер прибув на виклик до дитини 10 місяців, яка хворіє ГРВІ. На фоні високої температури тіла раптово з’явилося посіпування м’язів обличчя, потім кінцівок із швидкою генералізацією судом. Для зняття судом необхідно ввести в першу чергу: 

варіанти відповідей

Анальгін 

Димедрол  

Ефедрин  

Седуксен

Спазмалгон  

Запитання 18

Мати скаржиться фельдшеру швидкої допомоги на підвищення температури тіла до 39oС протягом 3 год, неспокій. При огляді: стан важкий, шкіра суха, гаряча на дотик. Дитина в’яла, апатична. Підберіть препарат для надання допомоги на до госпітальному етапі:  

варіанти відповідей

Адреналін  

Седуксен  

Еуфілін  

Парацетамол  

Лазикс  

Запитання 19

Фельдшер прибув на виклик до дитини 2 років, яка хворіє третій день, має хрипкий голос, “гавкаючий” кашель. Вночі з’явилася задишка, шкіра ціанотична, в акті дихання приймає участь допоміжна мускулатура. Якому невідкладному стану відповідають ці симптоми?

варіанти відповідей

Ларингіт

Ларингоспазм 

Стенозуючий ларинготрахеїт  

Стороннє тіло в дихальних шляхах

Напад бронхіальної астми

Запитання 20

Ви - фельдшер ФАПу, оглядаєте дитину грудного віку. Під час огляду виявлено: дитина сидить самостійно, добре знає матір. Починає вимовляти склади, у неї прорізуються нижні центральні різці. Якому вікові відповідає психомоторний розвиток дитини?  

варіанти відповідей

4 місяці  

6 місяців  

8 місяців  

9 місяців  

1 рік  

Запитання 21

Ви - фельдшер ФАПу, оглядаєте дитину віком 6 діб після виписки з пологового стаціонару. Під час огляду виявлено набрякання грудних залоз, виділення з них незначної кількості рідини кольору молока. Забарвлення шкіри над залозами не змінене. Який із перехідних станів новонароджених спостерігається у дитини?

варіанти відповідей

Статева криза

Сечокислий інфаркт  

Транзиторна гіпертермія  

Транзиторний дисбактеріоз  

Токсична еритема  

Запитання 22

Ви - фельдшер ФАПу, проводите антропометрію дитині 2-місячного віку, яка знаходиться на грудному вигодовуванні. Якою є належна маса тіла дитини, якщо її маса тіла одразу після народження становила 3200 г?  

варіанти відповідей

3750 г  

4000 г  

4600 г  

5400 г  

5600 г  

Запитання 23

Ви - фельдшер ФАПу, оглядаєте дитину віком 4 діб. Вчора дитина була виписана з пологового стаціонару. Мати повідомила, що близько 2-х годин назад у дитини піднялась температура тіла до 38,5oС. Об’єктивно: дитина неспокійна, відмічається сухість слизових оболонок, гіперемія шкіри. Соматично дитина здорова. Який стан найімовірніше у дитини?

варіанти відповідей

Фізіологічна еритема

Статева криза

Транзиторний катар кишок  

Транзиторна гіпертермія  

Транзиторна гіпотермія  

Запитання 24

Вас - фельдшера ФАПу, викликали до дитини віком 1 рік, яка хворіє на ГРВІ. Скарги матері на неспокій дитини, сухий нав’язливий “гавкаючий” кашель, осиплість голосу, підвищення температури до 38,5oС. Відмічається інспіраторна задишка, дихання з втягненням податливих місць грудної клітки, роздуванням крил носа. Який з перерахованих препаратів Ви введете дитині?

варіанти відповідей

Ампіцилін  

Преднізолон 

Магнію сульфат  

Цефотаксим  

Контрикал  

Запитання 25

Ви - фельдшер ФАПу, проводите патронаж дитини віком 10 днів. Об'єктивно: легкий ціаноз губ і кінцівок, що посилюється під час смоктання грудей, шкіра бліда, акроціаноз. Під час аускультації серця вислуховується грубий систолічний шум. З анамнезу стало відомо, що мати в перші місяці вагітності перенесла вітряну віспу. Яку хворобу Ви запідозрите у дитини?

варіанти відповідей

Асфіксію

Бронхіт  

Природжену ваду серця

Спазмофілію

Рахіт  

Запитання 26

Вас - фельдшера ФАПу, викликали до дитини віком 8 років, яка хворіє на вроджену ваду серця. Стан дитини важкий, відмічається задишка, ціаноз, клекотливе дихання, кашель, виділення пінистого харкотиння. Яке положення потрібно надати цій дитині в ліжку?

варіанти відповідей

Напівлежаче з підвищеним головним кінцем  

Колінно-ліктьове  

Горизонтальне з піднятим ножним кінцем  

На правому боці з приведеними до живота ногами  

Горизонтальне з повернутою набік головою  

Запитання 27

До Вас на ФАП звернулась мати з п’ятирічною дитиною, у якої після перенесеної ангіни з’явилися набряки на обличчі, зміна кольору сечі. Сеча стала каламутною, кольору “м’ясних помиїв”. Об’єктивно: шкірні покриви бліді, пастозні. Відмічається підвищення артеріального тиску. Для якого захворювання характерні такі симптоми?

варіанти відповідей

Пієлонефриту

Г.гломерулонефриту

Г.ревматичної лихоманки

Хр.ниркової недостатності

Інфекційного мононуклеозу

Запитання 28

До Вас на ФАП звернулась мама з дитиною віком 9 років зі скаргами на наявність у дитини періодичних болей в ділянці правого підребер’я, які супроводжуються нудотою. Об’єктивно: при пальпації живіт м’який, болючий в точці проекції жовчного міхура, печінка не збільшена. Яке обстеження необхідно зробити для уточнення діагнозу?

варіанти відповідей

УЗД нирок, загальний аналіз сечі

УЗД органів черевної порожнини

Оглядову рентгенографію живота

УЗД серця, ЕКГ  

Рентгенографію органів грудної клітки, загальний аналіз крові

Запитання 29

Вас - фельдшера ФАПу, викликали до дитини віком 14 років. Скарги на блювання і чорні рідкі випорожнення. В анамнезі у дитини - виразкова хвороба 12-палої кишки. Які заходи невідкладної допомоги Ви повинні виконати?  

варіанти відповідей

Промити шлунок розчином перманганату калію  

Зробити очисну клізму  

Ввести внутрішньовенно розчин глюкози  

Покласти міхур з льодом на живіт, ввести кровоспинні препарати  

Промити шлунок холодною водою  

Запитання 30

До Вас на ФАП звернулась мама з дитиною віком 12 років. Дитина скаржиться на виражений біль у верхньому відділі живота, який виникає після споживання їжі, відрижку кислим, печію. Об’єктивно: язик обкладений білим нальотом, при пальпації живіт м’який, болючий в епігастральній ділянці. Печінка не збільшена. Яке додаткове дослідження є найбільш інформативним для встановлення діагнозу?

варіанти відповідей

Фіброгастродуоденоскопія  

Холецистографія  

УЗД печінки і жовчного міхура  

Колоноскопія 

УЗД нирок  

Запитання 31

Фельдшер ФАПу оглядає дитину віком 6 днів. На шкірі сідниць, стегон, природних складок і голови відмічаються дрібні, поверхневі пухирці розміром 1-2 мм в діаметрі, наповнені прозорим вмістом. Чим необхідно обробляти елементи висипу?  

варіанти відповідей

1-2% спиртовим розчином діамантового зеленого

Дитячим кремом  

3% розчином перекису водню

Перевареною водою  

Елементи висипу не обробляти  

Запитання 32

Ви - фельдшер ФАПу, оглядаєте трьохмісячну дитину. Дитина млява, сонлива, відмічається пастозність обличчя, язик трохи висунутий, перенісся широке, шкіра бліда, суха, холодна на дотик. Зріст при народженні 50 см, у 3 місяці - 52 см. Яку патологію Ви запідозрите?  

варіанти відповідей

Лімфатико-гіпопластичний діатез  

Рахіт  

Гіпертиреоз  

Вроджений гіпотиреоз

Хвороба Дауна  

Запитання 33

До фельдшеру ФАПу звернулася мати з дитиною хворою на гострий пієлонефрит. Які зміни характерні для даного захворювання?

варіанти відповідей

Петехіальний висип на шкірі       

Глюкозурія  

Ціаноз шкіри  

Піурія  

Макрогематурія  

Запитання 34

До фельдшера ФАПу звернулася мати дворічної дитини, у якої гостро розвинувся набряк по всьому тулубу. Артеріальний тиск - 120/80 мм рт.ст. Діурез знижений. Кількість білка в сечі - 4,5 г/л, мікрогематурія. Для якого захворювання характерні такі проблеми?  

варіанти відповідей

Г.панкреатит

Г.гломерулонефрит

Г.пієлонефрит

Ізольований сечовий синдром  

Хр.ниркова недостатність  

Запитання 35

У дитини 10 років фельдшер ФАПу запідозрив ревматизм. Для підтвердження діагнозу призначені додаткові методи обстеження. Який показник підтвердить даний діагноз?

варіанти відповідей

Збільшення холестерину крові  

Гіперглікемія  

Гіпоглікемія  

Поява С-реактивного протеїну  

Підвищення рівня білірубіну в крові  

Запитання 36

Дитині, що народилася на 35 тижні вагітності з масою тіла 2000 г, фельдшер ФАПу почне специфічну профілактику рахіту з:  

варіанти відповідей

1 місячного віку  

2 тижневого віку  

1,5 місячного віку  

2 місячного віку  

3 місячного віку  

Запитання 37

Під час огляду новонародженого мати поскаржилася на почервоніння сідниць. При огляді фельдшер ФАПу помітив різке почервоніння з ерозіями. Дитина постійно знаходиться в “Памперсах”, шкірні складки оброблюються присипками час від часу. Про яке захворювання треба подумати?  

варіанти відповідей

Пітниця  

Попрілість  

Піодермія  

Фізіологічна еритема  

Токсична еритема  

Запитання 38

Після проведення туберкулінодіагностики дитині п’яти років фельдшером ФАПу була виявлена вперше позитивна реакція Манту, без клінічних ознак. Якому стану це відповідає?  

варіанти відповідей

Віражу туберкулінових проб  

Вродженій ваді серця  

Пневмонії  

Бронхіальній астмі  

Ревматичній хворобі  

Запитання 39

Мати дитини 5 р. звернулась до фельдшера ФАПу зі скаргами на плями, дрібні папули різної величини та везикули, які розташовані на шиї, обличчі, волосистій частині голови. Дитина млява, дратівлива, to - 37,7oС. Для якого захворювання характерні вище названі симптоми?  

варіанти відповідей

Кору  

Скарлатини  

Краснухи  

Вітряної віспи  

Менінгококової інфекції  

Запитання 40

До фельдшера ФАПу звернулась мати з дитиною 10 років зі скаргами на збільшення задньошийних, потиличних лімфатичних вузлів, дрібно-плямистий висип на шкірі при субфебрильній температурі тіла. Якому захворюванню властиві ці симптоми?

варіанти відповідей

Кору  

Вітряній віспі

Скарлатині

Алергічному дерматиту

Краснусі

Запитання 41

У дитини клінічні ознаки дискінезії жовчних шляхів. З якими скаргами дитина звернулась до фельдшера ФАПу?  

варіанти відповідей

Стійкім болем у надчеревній ділянці  

Пекучим болем у лівому підребер’ї  

Болем у надлобковій ділянці  

Раптовим, переймоподібним болем у правому підребір’ї  

Болем у поперековій ділянці  

Запитання 42

Мати дитини 12 років звернулась до фельдшера ФАПу з приводу загострення виразкової хвороби шлунка. Який метод діагностики необхідно призначити дитині?  

варіанти відповідей

Рентгенографію шлунку

Ректороманоскопію

Фіброгастродуоденоскопію

Ультразвукове обстеження органів черевної порожнини

Дуоденальне зондування  

Запитання 43

Фельдшер ФАПу при обстеженні дитини 15 років виявив ознаки холециститу. Назвіть необхідні методи дослідження для підтвердження діагнозу

варіанти відповідей

pH-метрія

Фіброгастродуорденоскопїя

Ультразвукове дослідження органів черевної порожнини

Ректороманоскопія

Шлункове зондування  

Запитання 44

При огляді новонародженої дитини на 4 добу фельдшер ФАПу виявив зменшення маси тіла дитини. Загальний стан дитини не порушений. З чим пов'язаний стан дитини?  

варіанти відповідей

Статевою кризою новонародженого  

Фізіологічною втратою маси тіла   

Сечокислим інфарктом нирок  

Транзиторним дисбактеріозом     

Фізіологічною еритемою

Запитання 45

При огляді дитини 12 місяців фельдшер ФАПу оцінює місцеву реакцію після вакцинації. Які зміни повинні бути у місці щеплення?

варіанти відповідей

Інфільтрат  

Рубчик 

Пустула  

Виразка  

Везикула  

Запитання 46

При патронажі здорової доношеної дитини віком 4 доби фельдшер ФАПу помітив жовтяничне забарвлення шкіри. Дитина активна, загальний стан не порушений. З чим пов'язаний стан дитини?  

варіанти відповідей

Фізіологічною жовтяницею  

Фізіологічною еритемою

Статевою кризою новонародженого

Транзиторним дисбактеріозом  

Транзиторною лихоманкою  

Запитання 47

До фельдшера ФАПу звернулась мати дитини 1 місяця зі скаргами на блювання “фонтаном” без домішок жовчі, має кислий запах. Дитина погано прибавляє в масі тіла. При огляді живота з’являється симптом “піскового годинника”. Визначіть попередній діагноз у дитини:

варіанти відповідей

Пілороспазм  

Пілоростеноз

Диспепсія  

Гострий гастрит  

Виразкова хвороба  

Запитання 48

Оцінка фізичного розвитку дітей шляхом складання графіків “Довжина тіла/зріст/вік” проводиться за наказом МОЗу:  

варіанти відповідей

№152  

№720  

№120  

№437  

№149

Запитання 49

Мати дитини 5 років звернулася до фельдшера зі скаргами на те, що в дитини підвищилась температур тіла до 38оС, з’явився сухий кашель, переважно вночі, після кашлю - блювання. Щодня кашель частішає і складається із серії видихуваних поштовхів з глибоким свистячим вдихом. Напади кашлю до 10-15 разів на добу. Обличчя дитини набрякле. Крововиливи в склеру очей. Яку хворобу можна запідозрити:

варіанти відповідей

Кашлюк

Пневмонія  

Стенозуючий ларинготрахеїт  

Обструктивний бронхіт  

Бронхіальна астма  

Запитання 50

В пологовому будинку всім здоровим новонародженим дітям проводять щеплення:

варіанти відповідей

Проти кору

Проти гемофільної інфекції

Проти дифтерії      

Проти епідпаротиту

Проти туберкульозу та гепатиту В

Запитання 51

Дитина народилася передчасно з вагою 1700 г, від першої ускладненої вагітності. Профілактику якого захворювання слід передбачити при складанні плану догляду за недоношеною дитиною?  

варіанти відповідей

Алергічного діатезу   

Гострих розладів травлення   

Гемолітичної хвороби

Спазмофілії  

Анемії

Запитання 52

Дитині 5р. поставлено діагноз - дифтерія. Лікар призначив введення протидифтерійної сироватки за методом Безредко. Яким шляхом вводиться пробна доза сироватки?

варіанти відповідей

Внутрішньошкірно

Підшкірно  

Внутрішньом’язово   

Внутрішньовенно   

Інгаляційно  

Запитання 53

Дитина 3 місяців знаходиться на грудному вигодовуванні. Мати звернулась до фельдшера із скаргами на зменшення кількості сечовипускань у дитини, неспокій після годування, за місяць набрала в масі 400 г. Дані симптоми дозволяють запідозрити:

варіанти відповідей

Перегодовування   

Кишковий токсикоз   

Недогодовування

Просту диспепсію   

Парентеральну диспепсію  

Запитання 54

Під час патронажу новонародженої дитини віком 14 днів фельдшер виявив, що пупкова ранка волога з серозним виділенням. Про яке захворювання можна подумати?  

варіанти відповідей

Гнійний омфаліт  

Некротичний омфаліт  

Сепсис новонароджених  

Катаральний омфаліт

Пупкову килу

Запитання 55

Дітям у школі проведена проба Манту. Через який проміжок часу необхідно оцінити її результати у дітей?  

варіанти відповідей

12 год. 

72 год.

24 год.  

48 год.  

56 год.  

Запитання 56

У дівчинки 7-ми років скарги на періодичний ниючий біль у поперековій ділянці, часте болісне сечовипускання. В сечі: лейкоцити - 16 в полі зору. Яку патологію можна запідозрити в даному випадку?

варіанти відповідей

Гострий вагініт  

Гострий гломерулонефрит  

Гострий проктит  

Інфекцію сечовивідних шляхів  

Енурез  

Запитання 57

У хлопчика 5-ти років спостерігаються періодичне ацетонемічне блювання, нічні страхи емоційна, нестійкість. Об’єктивно: хлопчик пониженого харчування, астенічної тілобудови. інтелектуально добре розвинутий, вміє читати, по-дорослому пояснює життєві ситуації.

В сечі - сечокислі солі (урати) +++. Ця клінічна картина характерна для діатезу:

варіанти відповідей

Атопічного   

Ексудативно-катарального   

Нервово-артритичного

Алергічного  

Лімфатико-гіпопластичного   

Запитання 58

Дитині 5 років. Скарги на блідість шкірного покриву, зниження апетиту, втомлюваність. В аналізі крові: Нb- 90 г/л, ер.- 3,2·1012/л, ЦП- 0,8. Призначення яких ліків найбільш раціональне?  

варіанти відповідей

Вітаміну А  

Вітаміну Д   

Глюконату кальцію   

Алохолу  

Препаратів заліза

Запитання 59

При обстеженні дівчинки після народження був виявлений крововилив на голові, який не виходить за межі однієї кістки, не пульсує, не болить. Яка патологія у дитини?  

варіанти відповідей

Септикопіємія  

Пологова пухлина  

Пухирчатка новонародженого  

Внутрішньочерепна травма  

Кефалогематома

Запитання 60

У дитини 2-х місяців у паховій ділянці спостерігається гіперемована мокнуча поверхня шкіри внаслідок злиття ерозій. Яке захворювання можна запідозрити?

варіанти відповідей

Попрілості І ступеня  

Попрілості III ступеня

Везикулопустульоз  

Пухирчатка новонародженого  

Пітниця 

Запитання 61

Дитині виповнилося 5 років. Ви повині запросити матір з дитиною на ревакцинацію проти кору, паротиту, краснухи. В якому віці робиться це щеплення?  

варіанти відповідей

6 років

7 років   

14 років   

15 років   

18 років   

Запитання 62

На 2-му тижні захворювання спостерігається пластинчасте лущення на долонях. Для якого захворювання це характерно?   

варіанти відповідей

Кору   

Скарлатини

Вітряної віспи 

Червоної висипки  

Менінгококової інфекції  

Запитання 63

Дитина 1-го року життя перебуває в інфекційному відділенні на лікуванні з приводу колі-інфекції. Які випорожнення характерні для данного захворювання?   

варіанти відповідей

Пінисті темно-зеленого кольору   

У вигляді “січеного яйця”   

Кров’янисто-слизові   

Водянисті оранжевого кольору

У вигляді рисового відвару  

Запитання 64

У дитини 9 міс., яка хворіє на рахіт, з’явилось посмикування м’язів обличчя з залученням інших груп м’язів. Про яке захворювання можна думати:

варіанти відповідей

Явну спазмофілію, еклампсію

Явну спазмофілію, ларингоспазм   

Явну спазмофілію, карпопедальний спазм   

Приховану спазмофілію, симптом Хвостека   

Приховану спазмофілію, симптом Маслова  

Запитання 65

Ви проводите патронажне відвідування новонародженої дитини, даєте рекомендації матері щодо грудного вигодовування. Що з перерахованого належить до принципів успішного грудного вигодовування?

варіанти відповідей

Новонародженим обов'язково слід давати штучні засоби, які імітують груди   

Заохочуване грудне вигодовування на вимогу дитини

Новонароджених годують 5 разів на добу   

Вночі новонароджених дітей не годують [перерва 8 годин]   

Інформування вагітних і породіль про переваги штучного вигодовування   

Запитання 66

До вас звернулася дитина 10-ти років зі скаргами на ядуху, нападоподібний настирливий кашель, які найчастіше посилюються уночі. Об’єктивно - емфізематозне здуття грудної клітки; аускультативно - різнокаліберні сухі свистячі хрипи. Ви запідозрили бронхіальну астму. Які додаткові методи обстеження допоможуть оцінити функцію зовнішнього дихання?    

варіанти відповідей

Рентгенологічне обстеження органів грудної клітки   

Загальний аналіз крові   

Спірометрія

Бронхоскопія   

Загальний клінічний аналіз мокротиння   

Запитання 67

Яке профілактичне щеплення потрібно провести дитині в один місяць?

варіанти відповідей

Проти кору, краснухи, паротиту

БЦЖ  

АКДП  

Проти гемофільної інфекції

Проти гепатиту В       

Запитання 68

Ви оглядаєте дитину, що хворіє на цукровий діабет та отримує інсулін. Поясніть матері, яке ускладнення найчастіше виникає в разі порушення дієти?  

варіанти відповідей

Геморагічний синдром  

Гіперглікемічна кома  

Гостра ниркова недостатність  

Гіпертермічний синдром

Недостатність надниркових залоз  

Запитання 69

У дитини 8 днів шкіра землистого кольору, дихання слабке, поверхневе, тахікардія, збільшена печінка, селезінка. У дитини кровоточить пупок, спостерігається зригування, нестійкі рідкі випорожнення. Про яке захворювання слід думати:

варіанти відповідей

Пневмонію

Геморагічний омфаліт  

Гепатит  

Внутрішньочерепну пологову травму

Сепсис новонародженого  

Запитання 70

Ви працюєте фельдшером ФАПу. Через 2 тижні після перенесеної скарлатини до Вас звернувся хлопчик 12 років, який скаржиться на підвищення температури тіла до 37,5оС, набряки під очима, зменшену кількість сечі, яка набула червоного кольору. З якого дослідження треба розпочати обстеження дитини?

варіанти відповідей

Проби за Зимницьким

Аналізу сечі на бактеріурію

Загального аналізу сечі

Проби за Нечипоренко

Проби за Амбурже

Запитання 71

Ви берете мазок на менінгокок у дитини 10 років. Які особливості проведення процедури?

варіанти відповідей

Мазок беруть ватним тампоном, закріпленим на стержні, зігнутому під кутом 45о  

Мазок беруть ватним тампоном, закріпленим на прямому стержні 

Мазок беруть з мигдаликів на межі здорової та ураженої тканини  

Мазок беруть після полоскання антисептичними розчинами  

Мазок беруть з носоглотки після їжі  

Запитання 72

Після проведення первинного патронажу до новонародженого відомості про дитину слід записати у форму:

варіанти відповідей

№ 026/О  

№ 063/О  

№ 058/О  

№ 112/О  

№ 067/О  

Запитання 73

У дитини з гемофілією А почалася носова кровотеча. Який препарат використовується для припинення кровотечі?

варіанти відповідей

Діцинон  

Кріопреципітат  

Вікасол  

Хлористий кальцій  

Вітамін С  

Запитання 74

У 5-місячної дитини з явищами рахіту, під час крику наступила раптова зупинка дихання. Про яке захворювання свідчить цей симптом?

варіанти відповідей

Стенозуючий ларинготрахеїт  

Спазмофілію, карпопедальний спазм  

Спазмофілію, ларингоспазм  

Спазмофілію, еклампсію

Гіпервітаміноз Д

Запитання 75

У 5-річного хлопчика розвинувся анафілактичний шок на введення антибіотика. Яким препаратом потрібно обколоти місце введення алергена?  

варіанти відповідей

50% р-ном анальгіну

0,5% р-ном новокаїну

10% р-ном глюконату кальція

15% р-ном дімедролу

0,1% р-ном адреналіну гідрохлориду

Запитання 76

Під час госпіталізації дитини з менінгококовою інфекцією у неї почалися судоми. Який препарат слід ввести?  

варіанти відповідей

Седуксен 0,05%

Димедрол 1%

10% р-н глюконату кальція

0,9% р-н хлориду натрія

40% р-н глюкози

Запитання 77

З якого препарату слід розпочати невідкладну допомогу у випадку нападу бронхіальної астми?

варіанти відповідей

Теофліну

Анаприліну

Папаверину

Беротеку

Хлористого кальція

Запитання 78

Які можливі негативні наслідки відсмоктування слизу з ротової порожнини та носоглотки у новонародженої дитини?

варіанти відповідей

Тахікардія

Гіпертермія  

Експіраторна задишка  

Розвиток аритмії та брадикардії  

Негативних наслідків не має

Запитання 79

Які клінічні прояви характерні для катарального періоду кору?

варіанти відповідей

Поетапна висипка 

Пігментація 

Геморагічні висипання на шкірі

Плями Бєльського-Філатова-Копліка

Пластинчасте лущення 

Запитання 80

При огляді дитини 5 років ви виявили погіршення стану, підвищення температури тіла, набряк у ділянці привушної слинної залози праворуч, відмову від їжі. Про яке захворювання слід думати?

варіанти відповідей

Краснуху

Скарлатину

Кір  

Вітряну віспу

Паротитну інфекцію

Запитання 81

Під час проведення первинного патронажу до новонародженого, мати поцікавилась чи треба поїти дитину кипяченою водою і в якій кількості? Дитина здорова, молока у матері достатньо. Яку рекомендацію повинен дати фельдшер?

варіанти відповідей

Нічого, крім грудного молока не давати 

Давати воду до 200 мл на добу 

Давати воду до 120 мл на добу 

Давати воду до 5 мл на добу 

Поїти водою кожні 2 години по 20 мл 

Запитання 82

Яку дозу вітаміну Д3 слід призначити дитині з ознаками рахіту І ст. важкості?

варіанти відповідей

1000 ОД на добу 

2000 ОД на добу 

3000 ОД на добу 

4000 ОД на добу 

5000 ОД на добу 

Запитання 83

У флаконі 1,0 г. цефтриаксону. Його розвели  5 мл ізотонічного розчину. Скільки потрібно набрати в шприц розчину, якщо дитині призначено 300 мг препарату?

варіанти відповідей

1,5 мл 

2 мл 

3 мл

4 мл

5 мл

Запитання 84

У крові дитини відзначається наявність незрілих бластних клітин, стан важкий, шкіра бліда, крововиливи, збільшені печінка та селезінка. Визначте попередній діагноз:

варіанти відповідей

Тромбоцитопенічна перпура 

Анемія 

Гемофілія 

Лейкоз 

Геморагічний васкуліт 

Запитання 85

Наявність чистого носогубного трикутника на тлі дрібноточкового висипу на фоні гіперемованої шкіри при скарлатині носить назву:

варіанти відповідей

Симптом Керніга 

Симптом Філатова 

Симптом Копліка-Філатова-Бельського 

Симптом Хвостека 

Симптом Брудзинського 

Запитання 86

Який головний чинник виникнення виразкової хвороби шлунку та 12-палої кишки? 

варіанти відповідей

Heliсobaсter pуlori

Кишкова паличка 

Стафілокок 

Стрептокок 

Протей

Запитання 87

Дитина 2міс., народилась у грудні, з масою тіла 3100 г, перебуває на природному вигодовуванні. Зараз маса тіла становить 4500 г, нервово-психічний розвиток відповідає віку. Патології внутрішніх органів немає. Яку профілактику рахіту слід призначити цій дитині:

варіанти відповідей

Жовток курячого яйця 

Вітамін Д по 200 МО на добу 

Вітамін Д по 500 МО щоденно 

Аскорбінова кислота по 30 мг з рази на добу 

Кальцію глюконат по 400-500 мг на добу 

Запитання 88

В якому віці вводиться перший прикорм здоровій дитині?

варіанти відповідей

3 місяці 

4 місяці 

6 місяців 

9 місяців 

1 рік 

Запитання 89

Ви фельдшер ФАПу. До вас звернулась мама 6-річної дитини зі скаргами на поганий апетит, схуднення, тривалий субфебрилітет. Обєктивно: шкіра бліда, збільшені всі групи лімфатичних вузлів, проба Манту - папула 14 мм. Поставте попередній діагноз:

варіанти відповідей

Бронхіальна астма 

Хронічна пневмонія 

Залізодефіцитна анемія 

Гострий лейкоз 

Туберкульоз невстановленої локалізації

Запитання 90

Дитина, 7 років, скаржиться на головний біль, підвищення температури тіла, задишку, малопродуктивний кашель. Хворіє протягом тижня. Об’єктивно: температура тіла 39,5оС, відзначається задишка змішаного типу, вкорочення перкуторного звуку, жорстке дихання, крепітуючі хрипи. Який найвірогідніший діагноз?

варіанти відповідей

Бронхіт простий 

Бронхіт обструктивний 

Пневмонія

Туберкульоз легень 

Бронхіальна астма 

Запитання 91

Дитина від доношеної вагітності народилась з масою тіла 3200 г. На 1-шу добу після народження з’явилась жовтяниця. Печінка і селезінка збільшені. Білірубін - 100 мкмоль/л. Група крові матері В (ІІІ) Rh (-), дитини - 0 (І) Rh (+). Який діагноз у цьому випадку найбільш ймовірний?

варіанти відповідей

Фізіологічна жовтяниця 

Вроджений гепатит 

Атрезія жовчовивідних шляхів 

Гемолітична хвороба новонароджених 

Сепсис новонароджених 

Запитання 92

Хлопчик, 13 років, звернувся до фельдшера зі скаргами на сухий кашель, задишку. Хворіє протягом 1 року. Напади задишки короткочасні, 1-2 рази на місяць. Об’єктивно: неспокій, блідість шкіри, періоральний ціаноз, експіраторна задишка, частота дихальних рухів - 48/хв. Над легенями вислуховується перкуторний звук з коробковим відтінком. Аускультативно - послаблене дихання, сухі свистячі хрипи з обох боків. Який із препаратів найдоцільніше призначити хворому?

варіанти відповідей

Діазолін 

Сальбутамол 

Супрастін

Еуфілін 

Амброксол 

Запитання 93

Дитина, 7 років, захворіла гостро. З’явився біль у животі, попереку, підвищилась температура тіла до 39оС. Під час огляду: позитивний симптом Пастернацького з обох боків. В аналізі сечі: лейкоцити вкривають все поле зору. Яке захворювання є найбільш імовірним? 

варіанти відповідей

Гострий пієлонефрит 

Гострий гломерулонефрит 

Грип 

Гострий цистит    

Сечокам’яна хвороба 

Запитання 94

Хлопчик, 7 років, скаржиться на часті сечовипускання, у тому числі вночі, спрагу та вживання великої кількості рідини, схуднення, загальну слабкість. Хворіє протягом 2 тижнів.  Під час об’єктивного обстеження виявлено  виражену сухість шкіри та слизових оболонок, зниження тургору шкіри. Встановлено, що батько дитини з 18-річного віку хворіє на цукровий діабет І типу. Які першочергові лабораторні дослідження необхідно призначити для встановлення діагнозу?

варіанти відповідей

Загальний аналіз крові 

Загальний аналіз сечі 

Аналіз сечі за Земницьким

Рівень глікемії натще 

Аналіз сечі за Нечипоренко

Запитання 95

Дитина, 9 міс. При обєктивному обстеженні шкіра бліда, суха, вяла. Тургор тканин значно знижений. М'язова гіпотонія. Підшкірно-жирова клітковина на животі і кінцівках відсутня. Дефіцит ваги - 25%. Поставте попередній діагноз:

варіанти відповідей

Нормотрофія 

Гіпотрофія І ступеню 

Гіпотрофія ІІ ступеню 

Гіпотрофія ІІІ ступеню 

Паратрофія 

Запитання 96

Хлопчик, 6 років, 2 тижні тому перехворів ангіною. Під час звертання скаржиться на головний біль, набряки під очима, червону сечу. В аналізі сечі: білок - 1,23 г/л, еритроцити вкривають все поле зору, лейкоцити 10-15 у полі зору, гіалінові циліндри - 5-6. Який Ваш попередній діагноз?

варіанти відповідей

Цистит 

Хронічний пієлонефрит 

Гострий пієлонефрит 

Гострий гломерулонефрит 

Геморагічний васкуліт, нирковий синдром 

Запитання 97

З якого віку і яку страву можна рекомендувати в якості I прикорму?

варіанти відповідей

З 6 місяців яблучний сік 

З 6 місяців овочеве пюре

З 4 місяців фруктове пюре

З 4 місяців молочну кашу

З 5 місяців кефір 

Запитання 98

У дитини 7 днів життя мати помітила кров’янисто-слизові виділення зі статевої щілини та нагрубання молочних залоз. З чим це пов’язано?

варіанти відповідей

Реакцією на грудне молоко

Впливом зовнішніх чинників

Запальними захворюваннями шкіри

Сепсисом

Статевою кризою

Запитання 99

Етіологічним чинником захворювання, яке розвивається у новонароджених і грудних дітей і називається пліснявкою, є:

варіанти відповідей

Candida albicans

Стафілокок  

Стрептокок

Вірус звичайного герпесу  

Вірус вітряної віспи  

Запитання 100

Який із перерахованих лікарських препаратів має антигельмінтну дію? 

варіанти відповідей

Персен  

Гемофер  

Ворміл

Фестал  

Піпольфен  

Запитання 101

Для якого захворювання характерні перераховані симптоми: поліурія, полідипсія, поліфагія, втрата маси тіла? 

варіанти відповідей

Гломерулонефриту

Цукрового діабету

Пієлонефриту

Лейкозу

Анемії

Запитання 102

На прийом до фельдшера ФАПу прийшла мати з дитиною 8 років. Відмічається підвищення температури тіла, блювання, загальна слабкість, біль при ковтанні. При огляді виявлено гіперемію і набряк слизових зіву, мигдалики збільшені, вкриті сірим нальотом, який важко знімається. У календарі щеплень виявлено порушення термінів введення АКДП. Ваш орієнтовний діагноз?

варіанти відповідей

Епідемічний паротит  

Стоматит

Дифтерія

Ангіна  

Скарлатина  

Запитання 103

Дітям перед ревакцинацією БЦЖ проведена проба Манту. Отримано такі результати: у 8 дітей - негативна проба, у 4 дітей - сумнівна проба,  у 7 дітей - позитивна проба. Скільки дітей підлягають ревакцинації? 

варіанти відповідей

4

7

12

8

19

Запитання 104

Фельдшер запідозрив латентну форму спазмофілії. Який симптом характерний для данного захворювання? 

варіанти відповідей

Хвостека

Керніга  

Брудзинського  

Ортнера

Кера

Запитання 105

На прийомі у фельдшера ФАПу мати 2-х місячної дитини запитала: “Яка прибавка маси тіла у цьому віці вважається нормою?” 

варіанти відповідей

500 г 

600 г 

700 г 

750 г 

800 г 

Запитання 106

Ви працюєте фельдшером ФАПу. У дитини 3 місяців асиметрія голови, плоска потилиця, велике тім’ячко 4,0 х 3,5 см., краї пом’якшені. Дані симптоми вказують на:

варіанти відповідей

Рахіт

Гіпервітаміноз Д 

Спазмофілію 

Нервово-артритичний діатез 

Ексудативно-катаральний діатез 

Запитання 107

Ви працюєте фельдшером в школі. У дитини 7 років to - 38oC, біль в горлі, дрібно-точковий висип, блідий носо-губний трикутник, “малиновий язик”. Вкажіть термін ізоляції хворого:

варіанти відповідей

17 днів 

22 дні 

9 днів 

5 днів 

25 днів 

Запитання 108

У 10-річної дівчинки діагностовано ревматизм. Назвіть основні великі діагностичні критерії (Кіселя-Джонса-Нестерова) даного захворювання:

варіанти відповідей

Кардит, артралгії, мала хорея 

Кардит, поліартрит, зміни на ЕКГ 

Кардит, поліартрит, мала хорея, ревматичні вузлики, анулярна еритема 

Артрит, ревматичні вузлики, висока температура тіла 

Лейкоцитоз, підвищена ШОЕ, артрит 

Запитання 109

Ви працюєте фельдшером ФАПу. Визначте профілактичну добову дозу вітаміну Д для здорової доношеної дитини: 

варіанти відповідей

200 ОД 

500 ОД 

800 ОД 

1000 ОД 

1600 ОД 

Запитання 110

Ви фельдшер ФАПу. Для якого захворювання характерний стійкий та тривалий біль в епігастральній ділянці, що виникає натще, може бути нічним або через 2 години після їжі:

варіанти відповідей

Холециститу

Виразкової хвороби

Гострого гастриту

Гострого панкреатиту

Хронічного коліту

Запитання 111

Ви фельдшер ФАПу проводите бесіду з матір’ю новонародженої дитини. Яка нормальна температура у новонародженої дитини? 

варіанти відповідей

30,0-32,0oС

32,2-34,5oС

33,0-35,0oС

36,1-36,4oС

36,5-37,5oС

Запитання 112

Ви фельдшер ФАПу. Відбулися пологи вдома. Після народження дитини спостерігають жовтяничне забарвлення навколишньоплодних вод і пупкового канатика, жовтяниця у дитини швидко наростає. У матері резус-фактор (-), у дитини (+). Який попередній діагноз можна поставити? 

варіанти відповідей

Асфіксія новонароджених 

Набрякова форма ГХН 

Анемічна форма ГХН 

Жовтянична форма ГХН

Сепсис новонароджених 

Запитання 113

Фельдшер оглянув новонароджену дитину після пологів вдома. При огляді новонародженої дитини на першій хвилині життя ЧСС становить менше 100/хв., дихання нерегулярне, акроціаноз, рефлекси слабкі, тонус м’язів знижений. Який ймовірний діагноз може поставити фельдшер? 

варіанти відповідей

Асфіксія новонароджених

Колапс 

Пологова травма 

Гемолітична хвороба новонароджених 

Пневмонія 

Запитання 114

Виклик фельдшера до дитини 12-ти років. Після ін’єкції інсуліну у дванадцятирічної дитини змінився стан. Шкіра стала блідою, вкрилась холодним липким потом. Раптово почалися судоми. Надайте невідкладну допомогу:

варіанти відповідей

Ввести інсулін 0,1-0,2 ОД на 1кг маси тіла струминно внутрішньовенно 

Ввести ізотонічний розчин натрію хлориду 10 мл на 1 кг маси краплинно  

Ввести краплинно 4% розчин бікарбонату натрію 10 мл на 1кг маси

Ввести 20% розчин глюкози внутрішньовенно струминно до виходу з коми

Ввести реополіглюкін 10 мл на 1 кг маси крапельно 

Запитання 115

Виклик фельдшера до дитини 2-х років . Скарги на появу судом. Надайте допомогу: 

варіанти відповідей

Ввести 0,5% розчин седуксену 0,5 мг на 1 кг маси тіла

Ввести 50% розчин аналгіну 0,1 мл на 1 рік життя

Ввести 40% розчин глюкози 5 мл на 1 кг маси тіла

Ввести 1% розчин дімедролу 1 мг на 1 кг маси тіла

Ввести розчин преднізолону 1 мг на 1 кг маси тіла 

Запитання 116

Під час проведення фельдшером профілактичного щеплення проти дифтерії, коклюшу, правця у дитини запаморочилася голова, з’явилося тиснення за грудиною, шкіра вкрилася холодним потом. Яким препаратом треба обколоти місце введення вакцини? 

варіанти відповідей

0,1% розчин адреналіну

1% розчин димедролу

Розчин преднізолону 

50% розчин анальгіну

20% розчин оксибутирату натрію

Запитання 117

На ФАП для профілактичного огляду принесли дитину 1 року життя. Профілактичні щеплення проводились згідно календарного плану. Дитина здорова. Вкажіть, що необхідно призначити? 

варіанти відповідей

Ревакцинацію проти дифтерії 

Вакцинацію проти кору 

Ревакцинацію проти поліомієліту 

Вакцинацію проти епідпаротиту 

Пробу Манту 

Запитання 118

Фельдшер у дитини 3-х місячного віку виявив такі симптоми: підвищену пітливість, облисіння потилиці, помірний краніотабес. Для якого періоду рахіту вони характерні?

варіанти відповідей

Розпалу

Залишкових явищ 

Реконвалесценції 

Початковий  

Термінального  

Запитання 119

На профілактичному огляді ви вимірюєте тиск 5 річній дитині. За якими формулами ви визначите систолічний та діастолічний тиск: 

варіанти відповідей

70+2n, 50+n

90+2n, 60+n

100+2n, 80+n

60+2n, 40+n

90+2n, 50+n

Запитання 120

Яке співвідношення між білками, жирами, вуглеводами у добовому раціоні дитини І півріччя життя на природному вигодовуванні: 

варіанти відповідей

1:3:6 

3:1:6 

1:2,5:4 

1:1:4 

2:6:9 

Запитання 121

Фельдшер прийшов на виклик до дитини 5 днів. Мати стурбована появою на пелюшці червонуватого забарвлення від сечі. Загальний стан дитини не порушений. Чим це пояснюється? 

варіанти відповідей

Наявністю статевої кризи

Наявністю захворювання нирок 

Наявністю транзиторної лихоманки 

Наявністю дизбактеріозу 

Наявністю сечокислого інфаркту нирок 

Запитання 122

У дитини, хворої на парагрип, з’явились “гавкаючий кашель”, захриплість голосу, ціаноз носо-губного трикутника. Для якого ускладнення характерні ці симптоми? 

варіанти відповідей

Бронхіт 

Риніт 

Фарингіт 

Стенозуючий ларингіт 

Пневмонія 

Запитання 123

Мале тім'ячко у новонароджених дітей розташовано між кістками: 

варіанти відповідей

Лобними та тім'яними 

Лобними 

Потиличними та тім'яними 

Скроневими та тім'яними 

Лобними та скроневими 

Запитання 124

Дитині 10 днів. Мати скаржиться на періодичне зригування після  годування груддю. Яка анатомо-фізіологічна особливість сприяє цьому стану? 

варіанти відповідей

Підвищена секреторна активність шлунка 

Слабкість кардіального сфінктера шлунка 

Знижена секреторна активність шлунка 

Недостатній розвиток пілоричного сфінктера шлунка 

Підвищена перистальтика шлунка 

Запитання 125

Коли повинно бути перше прикладання новонародженої здорової дитини до грудей в пологовому будинку? 

варіанти відповідей

Протягом першої години після народження

Через 1,5год.

Через 2,5 год. 

Через 3 год. 

Через 3,5 год.

Запитання 126

Дитині 6 місяців. Здорова. Знаходиться на природному вигодовуванні. В якому віці і який прикорм треба ввести дитині? 

варіанти відповідей

З 4 місяців, овочеве пюре 

З 5 місяців, сік фруктовий 

З 6 місяців, овочеве пюре 

З 6-ти місяців, кефір 

З 6-ти місяців, 20% манна каша 

Запитання 127

Дитині 9 місяців. Знаходиться на грудному вигодовуванні, прикорм введений своєчасно. Мати запитує: “До якого віку бажано годувати груддю?” 

варіанти відповідей

До 6 місяців 

До 7 місяців 

До 9 місяців 

До 1 року 

До 2-х років  

Запитання 128

Дитина 7 років хворіє бронхіальною астмою. Які зміни характеру дихання можна виявити під час обстеження? 

варіанти відповідей

Інспіраторну задишку 

Експіраторну задишку 

Брадіпноє 

Тахіпноє 

Апноє 

Запитання 129

Дитина 8-ми місяців має ознаки рахіту. Яку з нижче перерахованих ванн треба обрати?

варіанти відповідей

З додаванням морської солі 

З додаванням відвару ромашки 

З додаванням  відвару дубової кори

З додаванням крохмалю 

З додаванням відвару череди 

Запитання 130

Дитина 6 років хворіє на кір. Вкажіть ускладнення, які найчастіше трапляються при кору: 

варіанти відповідей

Ураження печінки 

Ангіна  

Міокардит 

Пневмонія 

Орхіт

Запитання 131

Вкажіть максимальний інкубаційний період при краснусі:

варіанти відповідей

2 дні 

5 днів 

23 дні

14 днів 

7 днів 

Запитання 132

Назвіть термін проведення ІІ ревакцинації поліомієлітною вакциною: 

варіанти відповідей

6 років

8 місяців 

18 місяців 

2 роки

14 років 

Запитання 133

При обстеженні дівчинки 9 років спостерігаються: головний біль, біль у горлі під час ковтання, температура - 38,6оС. На шкірі дрібнокраплинний, яскраво-рожевий висип на гіперемійованому тлі шкіри, крім носо-губного трикутника; язик малиновий, сосочки гіпертрофовані. Вкажіть найхарактернішу наявну проблему пацієнта, яка буде виявлена з боку шкіри при обстеженні через тиждень від появи шкірних симптомів:

варіанти відповідей

Везикули  

Пластинчасте лущення

Плями  

Висип

Пігментація 

Запитання 134

Який характерний симптом спостерігають на 3 день висипання у разі захворювання на вітряну віспу? 

варіанти відповідей

Палаючий зів 

Плями Бєльського-Філатова-Коплєка 

Поліморфізм висипу 

Симптом Філатова 

Афонія голосу 

Запитання 135

Дитині 14 років, хворіє на епідемічний паротит 5 добу. Вранці знову підвищилася температура тіла. Скарги на біль в ділянці калитки і яєчка, біль під час сечовипускання. Вкажіть найбільш ймовірний діагноз: 

варіанти відповідей

Гострий пієлонефрит 

Гострий цистит 

Гостра затримка сечі 

Гідронефроз

Орхіт 

Запитання 136

У новонародженої діагностовано пухирчатку. Які заходи слід запланувати для запобігання поширенню інфекції після госпіталізації?

варіанти відповідей

Ізолювати дитину не потрібно 

Ізоляція дитини, виділення для догляду за нею окремого персоналу 

Карантин на 21 день 

Провести щеплення проти пухирчатки 

Вологе прибирання без дезінфікуючих засобів 

Запитання 137

На игровой площадке, ребенку 10 лет, ударили мячом в лицо, началось носовое кровотечение. Вы фельдшер ФАПа, окажите неотложную помощь ребенку:    

варіанти відповідей

Уложить с приподнятым головным концом 

Уложить запрокинув голову назад 

Ввести тампон с холодной водой в нос  

Усадить, немного наклонить голову вперед и придавить крыло носа к носовой перегородке

Усадить, запрокинув голову назад 

Запитання 138

Ребенку необходимо провести первую ревакцинацию АКДС. В какие сроки фельдшер должен провести первую ревакцинацию АКДС?  

варіанти відповідей

6 месяцев 

8 месяцев 

10 месяцев 

12 месяцев 

18 месяцев 

Запитання 139

Фельдшер проводит ребенку профилактическую прививку против кори, краснухи и эпидемического паротита. Назовите сроки первой вакцинации:

варіанти відповідей

1 месяц 

2 месяца 

3 месяца 

4 месяца 

12 месяцев 

Запитання 140

Ребенок наблюдается на ФАПе по поводу острого рахита. Получает лечение. За какими показателями крови необходимо наблюдать в динамике?  

варіанти відповідей

АЛТ, АСТ 

Белок, гематокрит 

Са++; Р+ (кальций, фосфор) 

Эритроциты, тромбоциты 

Креатинин, мочевина 

Запитання 141

Фельдшер СМП вызван к ребенку 10-ти лет. Жалобы на боль в области сердца, утомляемость, раздражительность. Две недели тому перенёс обострение хронического тонзиллита. При осмотре бледен отмечается тахикардия, тоны приглушены, границы относительной сердечной тупости - расширены влево, АД- 100/60 мм рт.ст. Какое заболевание должен заподозрить фельдшер? 

варіанти відповідей

Ревмокардит

Анемию

Порок сердца   

Вегетососудистую дистонию 

Сепсис 

Запитання 142

На приёме ребёнок 4-х лет Необходимо расчитать долженствующюю массу. Какую формулу вы будете использовать?

варіанти відповідей

п-4 

80+п 

10+2п

80+2п

75+2п 

Запитання 143

До фельдшера ФАПу звернулася мати дитини 10 місяців з діагнозом: “рахіт, період розпалу, гострий перебіг”, якій педіатр призначив вітамін Д. Мати запитує, як довго потрібно давати лікувальну дозу вітаміну Д:

варіанти відповідей

Протягом 2-5 діб 

Протягом 5-10 діб 

Протягом 10-14 діб 

Протягом 35-40 діб

Протягом 40-60 діб 

Запитання 144

Фельдшер ФАПу аналізує загальний аналіз крові дитини із залізодефіцитною анемією. Який з показників крові вказує на розвиток тільки такого виду анемії:  

варіанти відповідей

Зниження гемоглобіну 

Гіпохромія еритроцитів

Підвищення кольорового показника 

Збільшення ШОЕ 

Зміна розміру і форми еритроцитів 

Запитання 145

Фельдшер ФАПу наглядає дитину першого місяця життя. При плановому огляді потрібно визначити середнє значення приросту маси тіла дитини на першому місяці життя: 

варіанти відповідей

250 г 

400 г

600 г

1000 г

1500 г

Запитання 146

Фельдшер ФАПу оглядає дитину 3 місяців, яка вчасно не була щеплена вакциною БЦЖ за наявними протипоказаннями. На даний час дівчинка здорова. Визначитеся з необхідністю щеплення дитини: 

варіанти відповідей

Негайно провести щеплення після ретельного обстеження дитини 

Провести щеплення після наступної планової вакцинації за календарем 

Провести щеплення дитини після ретельного обстеження і позитивної проби Манту 

Провести щеплення дитини після ретельного обстеження і негативної проби Манту

Відкласти щеплення до виповнення дитині 7 років 

Запитання 147

Яку формулу використає фельдшер ФАПу для розрахунку зросту дитини до 4 років при оцінці її фізичного розвитку (п - вік дитини)? 

варіанти відповідей

70хп 

10+2хп 

100+6х(п-4) 

100-8х(4-п)

80хп

Запитання 148

Фельдшер ФАПу доглядає дитину 5 років в перший день захворювання на скарлатину. При огляді: температура 38,8оС, блідість носо-губного трикутника. Які клінічні прояви можна ще виявити? 

варіанти відповідей

Геморагічний висип зірчастої форми, судоми 

Плями Філатова-Копліка на слизовій оболонці, гнійна нежить 

Везикульозний висип на волосистій частині голови, схильність до носових кровотеч 

Пустульозний висип на гіперемійованій шкірі, гепатоспленомегалія 

”Палаючий” зів, дрібноточковий висип на тлі гіперемійованої шкіри

Запитання 149

Фельдшер ФАПу оглядає хлопчика 12 років. Мати пояснює, що дитина скаржиться на біль в правому підребір’ї, жовтяничне забарвлення шкіри, темний колір сечі, знебарвлення випорожнень, швидку втомлюваність. При огляді: печінка збільшена, при пальпації рухлива, помірно болісна. Мати повідомила, що 3 місяці тому дитині видалили зуб. Про яке захворювання слід подумати: 

варіанти відповідей

Вірусний гепатит В

Гострий холецистит 

Дискінезія жовчовивідних шляхів 

Залізодефіцитна анемія 

Лейкоз

Запитання 150

У недоношеної дитини з масою тіла при народженні 1900 г під час годування виник приступ  апное, але ціанозу і брадикардії не спостерігається. Що буде першочерговим у наданні невідкладної допомоги дитині? 

варіанти відповідей

Негайно розпочати ШВЛ 

Розпочати зігрівання 

Тактильна стимуляція вздовж спини 

Перевірити рівень глюкози в крові 

Постійно підтримувати правильне положення 

Запитання 151

Хлопчику 4-х років з відставанням у фізичному розвитку та встановленої залізодефіцитної анемії з рівнем гемоглобіну 90 г/л призначено  комплексне лікування, зокрема - препаратами заліза. Протягом якого періоду фельдшер ФАПу буде спостерігати за лікуванням дитини?

варіанти відповідей

2 місяці 

6 місяців 

1 рік 

До нормалізації рівня гемоглобіну 

2 роки 

Запитання 152

У 6-місячного малюка при огляді спостерігається ціаноз  губ, задишка під час годування і плачу. Додаткове обстеження в кардіологічному відділенні підтвердило діагноз вродженої вади серця. Ви бесіді з мамою фельдшер визначає, що критичний період формування вади серця протягом вагітності становить: 

варіанти відповідей

2-8 тиждень 

На 1-му тижні

Після 12 тижнів 

18-20 тижнів 

30-32 тижні 

Запитання 153

При огляді фельдшером дитини 6 міс на волосистій частині голівки, бровах виявлені лусочки лимонно-жовтого кольору з масними кірочками. Як пояснює фельдшер цей симптом? 

варіанти відповідей

Молочний струп 

Гнейс 

Попрілості 

Пітниця

Строфулюс

Запитання 154

Під час патронажу до новонародженої дитини фельдшер виявив на шкірі сідниць, стегон, природних складок дрібні поверхневі пухирці до 2-3 мм в діаметрі з каламутним вмістом. Загальний стан задовільний. Встановіть попередній діагноз: 

варіанти відповідей

Псевдофурункульоз  

Пухирчатка новонароджених  

Ексфоліативний дерматит Ріттера

Везикулопустульоз

Попрілості   

Запитання 155

Фельдшер прибыл на вызов к ребёнку 5 лет , который в течение 2-х дней болеет ОРВИ. 2 часа назад появилась мелкопятнистая сыпь розового цвета на неизменённом фоне кожи , не склонна к слиянию , располагается наразгибательных поверхностях конечностей , спине , ягодицах, увеличены затылочные и заднешейные лимфатические узлы до 1,0 см в диаметре. Установите диагноз: 

варіанти відповідей

Корь 

Скарлатина 

Краснуха 

Менингококцемия 

Ветряная оспа 

Запитання 156

У дитини 4,5 років підвищення температури тіла до 39оС, порушення загального стану, відмова від їжі, неспокій. На шкірі волосистої частини голови, обличчі, тулубі, кінцівках поліморфна висипка у вигляді папул, везикул, кірочок. Вкажіть етіотропний препарат для лікування при тяжкому перебігу даного захворювання:

варіанти відповідей

“Феністил” 

Фукорцин 

Цефтриаксон

Тавегіл

Ацикловір

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест