Лабораторна діагностика

Додано: 1 грудня 2021
Предмет: Біологія, 11 клас
Тест виконано: 81 раз
20 запитань
Запитання 1

харчовий продукт -

варіанти відповідей

речовина або продукт (неперероблений, частково перероблений або перероблений), призначені для споживання людиною.

напої (в тому числі вода питна), жувальна гумка та будь-яка інша речовина, що спеціально включена до харчового продукту під час виробництва, підготовки або обробки

рослини (до збору врожаю); лікарські засоби; косметичні продукти; тютюн і тютюнові вироби;


будь-яка біологічна речовина, в тому числі організми, мікроорганізми та їх частини, або хімічна речовина, стороння домішка чи інша речовина, що ненавмисно потрапила до харчового продукту і становить загрозу безпечності харчового продукту;

Запитання 2

Як провести оцінювання компетентність випробувальних лабораторій під час акредитації?

варіанти відповідей

за результатами участі у міжлабораторних порівняльних випробуваннях

за результатам внутрішньолабораторних порівнянь

за результатами повторного дослідження

Запитання 3

внутрішній аудит –

варіанти відповідей

незалежна діяльність у лабораторії, метою якої є отримання достовірної та повної інформації для прийняття обґрунтованих управлінських рішень, сприяння ефективному виконанню завдань та досягнень цілей .

 це діяльність з оцінювання, яка організована в межах суб’єкта господарювання і яку виконує окремий відділ

процедура, у ході якої національний орган з акредитації документально засвідчує компетентність юридичної особи чи органу з оцінки відповідності. 

Запитання 4

Міжлабораторні порівняння

варіанти відповідей

організація, виконання та оцінювання вимірювань або випробувань однакових або подібних зразків двома або більше лабораторіями відповідно до заздалегідь визначених умов.

організація, виконання та оцінювання вимірювань або випробувань однакових або подібних зразків в межах однієї лабораторії відповідно до заздалегідь визначених умов

це незалежна діяльність з перевірки та оцінки роботи суб'єкта господарювання в його інтересах

Запитання 5

Оцінювання придатності методів дослідження — це

варіанти відповідей

підтвердження досліджуванням та наданням об’єктивних доказів того, що конкретні вимоги до специфічного цільового використання виконуються.

дії, які виконує персонал лабораторії для неперервного контролювання операцій та результатів аналізування, щоби визначити, чи достатньо результати достовірні для того, щоб їх можна було видавати замовникові

загальновизнаний спосіб, за допомогою якого лабораторія може контролювати показники своєї роботи та порівнювати їх як зі своїми власними вимогами, так і з показниками інших подібних лабораторій

Запитання 6

Безпечний харчовий продукт - це

варіанти відповідей

харчовий продукт, який не справляє шкідливого впливу на здоров'я людини та є придатним для споживання.

харчовий продукт що за органолептичними та мікробіологічними показниками відповідає вимогам стандарту

харчовий продукт, що містить токсичні речовини

Запитання 7

Повірка засобів вимірювальної техніки -

варіанти відповідей

сукупність операцій, що включає перевірку та маркування та/або видачу документа про повірку засобів вимірювальної техніки, які встановлюють і підтверджують, що зазначений засіб відповідає встановленим вимогам.

сукупність операцій, за допомогою яких за заданих умов на першому етапі встановлюється співвідношення між значеннями величини, що забезпечуються еталонами з притаманними їм невизначеностями вимірювань, та відповідними показами з пов’язаними з ними невизначеностями вимірювань, а на другому етапі ця інформація використовується для встановлення співвідношення для отримання результату вимірювання

опереція направлена на визначення параметрів засобів вимірювальної техніки за різних умов, та відповідними показами із пов’язаними з ними невизначеностями вимірювань,

Запитання 8

Валідація це

варіанти відповідей

підтвердження на основі подання об'єктивних свідоцтв того, що встановлені вимоги було виконано».

підтвердження на основі подання об'єктивних свідоцтв того, що вимоги, призначені для конкретного використання або застосування, виконані

повинна здійснюватися відповідно до запланованих заходів , щоб переконатися, що отримані результати відповідають вимогам до встановленої методики

Запитання 9

Коли проводиться верифікація методу дослідження-

варіанти відповідей

проводиться практично завжди, виконується методом перевірки (звірення) характеристик методики із заданими вимогами, результатом є висновок про відповідність (або невідповідність) методу,

проводиться за необхідності, виконується методом аналізу заданих умов застосування та оцінки відповідності характеристик методики цим вимогам, результатом є висновок про можливість застосування методики для конкретних умов

проводиться при впровадженні нового методу для визначення достовірності

Запитання 10

Невизначеність вимірювання

варіанти відповідей

це параметр, пов’язаний з результатом вимірювання, який описує розкиданість значень, які могла б (відповідно до проведених вимірювань) набувати вимірювана величина

невід’ємний параметр, пов’язаний з результатом вимірювання, який характеризує дисперсію значень, що можуть бути достатньо обґрунтовано приписані у вимірюваній величині



послідовність експериментальних операцій для знаходження фізичної величини, що характеризує об’єкт чи явище.

Запитання 11

Акредитація (лат. accredo, «довіряти») —

варіанти відповідей

процедура, у ході якої національний орган з акредитації документально засвідчує компетентність юридичної особи чи органу з оцінки відповідності.

Сукупність дій щодо визначення кваліфікації кандидата і встановлення допуску до виконання конкретного виду робіт.

Сукупність дій, що включають перевірку теоретичних, технологічних і практичних знань та навичок фахівця щодо конкретного методу контролю, складання протоколу за результатами перевірки і оформлення кваліфікаційного посвідчення.

Визначення технічних характеристик, споживчих якостей товарів споживання та продукції виробничого призначення

Запитання 12

Метрологічна простежуваність -

варіанти відповідей

 властивість результату вимірювань, яка полягає в тому, що цей результат може бути пов’язаний з еталоном через задокументований нерозривний ланцюг калібрувань, кожне з яких робить свій внесок у невизначеність вимірювання

Сукупність дій, що включають перевірку теоретичних, технологічних і практичних знань та навичок фахівця щодо конкретного методу контролю, складання протоколу за результатами перевірки і оформлення кваліфікаційного посвідчення.

Визначення технічних характеристик, споживчих якостей товарів споживання та продукції виробничого призначення

Запитання 13

Які дослідження характеризують безпечність продукції:

варіанти відповідей

органолептичні показники

КМАФАнМ, антибіотики, мікотоксини, пестициди, гормони

масова частка жиру, білка, вологість

Запитання 14

Наявність антибіотиків у молоці можна визначити

варіанти відповідей

органолептичними методами

бактеріологічними методами

аналітичними методами

Запитання 15

Загальну токсичність харчового продукту визначають наступними методами:

варіанти відповідей

Біопроба на лабораторних тваринах

Шкірна проба (шкіра кроля)

на колподі

органолептично

Запитання 16

З якою метою застосовують стандартні (референтні) зразки?

варіанти відповідей

Перевірка прийнятності отриманих результатів аналізу

Для проведення міжлабораторних порівнянь

Для проведення внутрішньолабораторних порівнянь

Запитання 17

Хто здійснює внутрішньолабораторний контроль?

варіанти відповідей

кожен фахівець, що виконує дослідження, і відображає у журналі з проведення ВЛК (внутрішньолабораторного контролю)

директор лабораторіх;

менеджер з якості

Запитання 18

З якою метою проводиться внутрішньолабораторний контроль?

варіанти відповідей

для оцінки якості роботи окремих виконавців і в цілому всієї лабораторії

для визначення правильності постановки методики дослідження

для навчання співробітників-початківців

Запитання 19

Як забезпечити контроль якості лабораторних досліджень?

варіанти відповідей

участь у внутрішньолабораторних та міжлабораторних випробуваннях, застосування референтних зразків; повторюваності та відтворюваності досліджень

дотримання законів про нормативні документи

дотримання відомчих інструкції, правил роботи лабораторії, законів про держстандарт і метрологію

Запитання 20

Лабораторна інформаційна система LIMS застосовується для:

варіанти відповідей

оцінки якості дослідження, маркування зразка та видачі протоколів дослідження

керування лабораторними потоками робіт і документів та забезпечує одержання достовірної інформації про результати випробувань

ведення документації, розроблення інструкцій, актів відбору зразків

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест