Мед Біо П.П. Частина 21

Додано: 20 травня 2023
Предмет: Біологія, 11 клас
Тест виконано: 42 рази
50 запитань
Запитання 1

1000) Дослідами Д. Гердона в 1964-1966 рр. було доведено, що при пересадці ядер соматичних клітин на різних стадіях розвитку в енуклейовану (позбавлену ядра) яйцеклітину жаби від- бувається нормальний розвиток пуголовка та, хоча й дуже рідко, дорослої жаби. Що доведено цими дослідами?


варіанти відповідей

Тотипотентність клітин

Явище ембріональної індукції

У зиготі гени неактивні

Усі клітини мають однакові гени

Диференційованість клітин зародка

Запитання 2

1001) Пацієнту призначено операцію з трансплантації лівої нирки внаслідок її гідронефрозу. Донором нирки обрано його монозиготного брата-близнюка. Яку назву отримав цей вид трансплантації?


варіанти відповідей

Ізотрансплантація

Гетеротрансплантація

Аутотрансплантація

Алотрансплантація

Ксенотрансплант

ація

Запитання 3

1002) У хворої на токсоплазмоз вагітної жінки під час ембріогенезу в плода порушився процес закладки мезодерми. Патологія якої системи чи органів може виникнути в новонародженого?

варіанти відповідей

Нервової

Епітелію кишечнику

Печінки

Видільної

Підшлункової залози

Запитання 4

1003) У залежності від способу уведення отрути в організм жертви отруйні тварини ділять на озброєних і неозброєних. Озброєна отруйна тварина, яка мешкає в пустелі, на узбережжі Чорного та Середземного морів, має отруйну залозу на кінці черевця. Отрута виводиться через голку за допомогою м'язів, які оточують цю залозу. Токсичність проявляється в тахікардії, підвищенні артеріального тиску, слабкості, адинамії, порушенні терморегуляції, може виникати набряк легень. Визначте цю тварину.


варіанти відповідей

Павук каракурт

Скорпіон

Бджола

Гедзь

Павук-птахоїд

Запитання 5

1004) Дванадцятирічна дівчинка хворіла на лейкемію, була приречена на смерть. Пошуки донорського кісткового мозку виявилися безуспішними. Батькам дівчинки порадили народити другу дитину з надією на те, що ембріональна кров із пуповини стане джерелом стовбурових кровотворних клітин і допоможе запобігти реакції відторгнення. Який тип трансплантації допоміг урятувати дівчинку?


варіанти відповідей

Ксенотрансплантація

Ізотрансплантація

Алотрансплантація

Аутотрансплантація

Гетеротрансплант

ація

Запитання 6

1005) У жінок, які завагітніли під час масового застосування пестицидів у сільській місцевості, порушилася закладка ектодерми ембріона. Природжені вади розвитку якої системи чи органів можуть виникнути в новонароджених у цій ситуації?


варіанти відповідей

Скелета

Нервової

Дерми

Печінки

Підшлункової за

лози

Запитання 7

1006) На стадії пізньої гаструли зародка людини утворюється третій зародковий листок (мезодерма) шляхом переміщення групи клітин ентодерми, що не об'єднані в єдиний пласт. Який це тип гаструляції?


варіанти відповідей

Деламінація

Інвагінація

Імміграція

Епіболія

Змішаний

Запитання 8

1007) Для використання тварин в якості донорів органів для людини за допомогою методу генної інженерії створено трансгенних свиней. Їхні клітини позбавлено одного з основних антигенів, що викликають реакцію відторгнення тканин у людини. Який це тип трансплантації?


варіанти відповідей

Ксенотрансплантація

Алотрансплантація

Аутотрансплантація

Гомотрансплантація

Ізотрансплантація

Запитання 9

1008) У зародка людини в першій фазі гаструляції утворюється двошаровий ембріон шляхом розшарування клітин ектодерми. Який це тип гаструляції?

варіанти відповідей

Імміграція

Епіболія

Інвагінація

Деламінація

Змішаний

Запитання 10

1009) Первинні статеві клітини виникають тоді, коли статеві залози ще не починали розвиток. Пізніше ці недиференційовані статеві клітини мігрують у гонади та заселяють їх. Ентодерма якого провізорного (тимчасового) органу є джерелом цих клітин?


варіанти відповідей

Алантоїса

Жовткового мішка

Плаценти

Хоріона

Амніона

Запитання 11

1010) Унаслідок дії тератогенного фактору в зародка порушено розвиток кровоносної системи. В якому зародковому листку виникло це порушення?

варіанти відповідей

Мезодерма

Ентодерма

Ектодерма

Енто- і мезодерма

Енто- й ектодерма

Запитання 12

1011) Екологічні чинники прямо або опосередковано впливають на життєдіяльність організмів. Який абіотичний чинник на планеті є первинним у забезпеченні трофічних потреб усіх живих істот?


варіанти відповідей

Світло

Тепло

Іонізуюче випромінювання

Вода

Повітря

Запитання 13

1012) В експериментах з розвитком жаби, коли ембріон перебував на стадії двох бластомерів, В. Ру вбивав один бластомер, а інший залишав неушкодженим, але нормальний розвиток ембріону порушувався. Чому?

варіанти відповідей

Тотипотентності бластомерів

Унаслідок ембріональної індукції

Порушення генної регуляції

Порушенню інтенсивності метаболізму

Порушення диференціації бластомерів

Запитання 14

1013) До лікарні надійшла сім'я з ознаками отруєння: біль у животі, сильний пронос і безупинне блювання, спрага, судоми литкових м'язів, гемоглобінурія. Ознаки отруєння проявилися через 10 годин після вживання грибів, які мали білу шапочку у вигляді дзвіночка, діаметром 10-12 см. Ніжка - з білим провислим кільцем під шапочкою. Які гриби спричинили отруєння? 

варіанти відповідей

Мухомор

Поганка бліда

Чортів гриб

Сироїжка

Чага

Запитання 15

1014) У вагітної жінки, яка вживала алкоголь, порушилася закладка ектодерми в ембріональний період. В яких похідних цього листка розвинуться вади?

варіанти відповідей

Нирки

Епітелій кишечнику

Надниркові залози

Статеві залози

Нервова трубка

Запитання 16

1015) Порушення розвитку, що відбуваються на стадії зиготи в пренатальному онтогенезі, називають:


варіанти відповідей

бластопатії

ембріопатії

фетопатії

гаметопатії

зиготопатії

Запитання 17

1016) Установлено, що в здорової людини інтенсивність основного обміну має добовий ритм коливань. Укажіть його правильний циркадний ритм.

варіанти відповідей

У світлий час доби поступово зростає, уночі знижується

У світлий час доби поступово знижується, а вночі підвищується

У світлий час доби - низький, уночі - високий

У світлий час доби - високий, у першу половину ночі знижується, у другу половину ночі - високий

У світлий час доби - низький, у першу половину ночі підвищується, у другу половину ночі - низький

Запитання 18

1017) У людини вивчався розвиток зубів в ембріональний і постембріональний період. Було встановлено, що вони є по- хідними:


варіанти відповідей

ентодерми й мезодерми

тільки мезодерми

ектодерми й мезодерми

тільки ектодерми

ектодерми й ентодерми

Запитання 19

1018) У новонародженої дитини виявлено вроджені вади розвитку травної системи, що пов'язано з дією тератогенних факторів на початку вагітності. На який із зародкових листків подіяв тератоген?


варіанти відповідей

Усі листки

Ектодерму

Мезодерму

Ендодерму й мезодерму

Ендодерму

Запитання 20

1019) При обстеженні зовнішніх статевих органів у хлопчика виявлене повне закриття уретри зверху. Сечівник залишається відкритим знизу у вигляді невеликої щілини. Який вид аномалії розвитку зовнішніх статевих органів спостерігається в цьому випадку?


варіанти відповідей

Фімоз

Гіпоспадія

Парафімоз

Епіспадія

Гермафродитизм

Запитання 21

1020) Людині поставлений попередній діагноз - множинний склероз як наслідок перекручення імунної реакції. Це захворювання ви віднесете до:

варіанти відповідей

Автоімунних

Інфекційних

Інвазійних

Геномних

Хромосомних

Запитання 22

1021) При пересадженні серця від однієї людини до іншої для запобігання відторгнення трансплантаційний імунітет пригнічують за допомогою:


варіанти відповідей

інфрачервоного випромінювання

ультразвуку

антимутагенів

імунодепресантів

мутагенів

Запитання 23

1022) У популяціях людини в деяких людей протягом життя спостерігається не дві, а три генерації зубів. Цей прояв закону:


варіанти відповідей

біогенетичного

незалежного успадковування

Харді-Вайнберга

гомологічних рядів спадкової мінливості

ембріональної індукції

Запитання 24

1023) Лікарем збирається анамнез про постембріональний період онтогенезу людини від народження до статевого дозрівання. У цьому випадку мова йде про:


варіанти відповідей

перший період зрілого віку

старечий вік

другий період зрілого віку

літній вік

ювенільний період

Запитання 25

1024) Дослідження порожнини матки виявило зародок, що розвинувся з яйцеклітини та прикріпився до ендотелію. Цей ембріон знаходиться на наступній стадії розвитку:

варіанти відповідей

зигота

бластоциста

морула

гаструла

нейрула

Запитання 26

1025) Ембріон має ознаки порушення процесу сегментації дорсальної мезодерми та формування сомітів. Яка частина шкіри найімовірніше має аномалії розвитку?

варіанти відповідей

волос

сальна залоза

дерма

епідерміс

потова залоза

Запитання 27

1026) Під час ембріогенезу епітеліальна полоса, відома як вестибулярна пластина, дає початок розвитку присінка рота. Який біологічний механізм програмованої смерті клітин забезпечує ріст щічно-губної борозни з епітеліальної пластини?

варіанти відповідей

Апоптоз

Некроз

Мейоз

Паранекроз

Амітоз НАЙПРОСТІШ

Запитання 28

1027) У препараті пунктату червоного кісткового мозку, забарвленому за Романовським, виявлено внутрішньоклітинні дрібні овальні тільця, 3 мкм, ядро займає 1/3 клітини, усередині є ядерце. Яким може бути діагноз?

варіанти відповідей

Токсоплазмоз

Трипаносомоз

Вісцеральний лейшманіоз

Балантидіаз

Малярія

Запитання 29

1028) У жінки народилася мертва дитина з багатьма вадами розвитку (неповністю розділені передсердя й шлуночки, мікрофтальм, мікроцефалія). Яке протозойне захворювання могло спричинити внутрішньоутробну загибель плода?


варіанти відповідей

Балантидіаз

Токсоплазмоз

Малярія

Лейшманіоз

Трипаносомоз

Запитання 30

1029) У хворої виявлено запалення сечостатевих шляхів. У мазку зі слизової оболонки піхви виявлено овальні клітини з великим ядром, вістрям у кінці тіла та ундулюючою мембраною, від передньої частини відходять джгутики. Назвіть захворювання:

варіанти відповідей

лямбліоз

трихомоноз

балантидіаз

лейшманіоз

амебіаз

Запитання 31

1030) До зоопарку одного з міст України завезли антилоп із берегів озера Вікторія. У мазках крові тварин виявлено трипаносоми. Які профілактичні заходи найбільш доцільно провести?

варіанти відповідей

Профілактичні заходи не потрібні

Узяти мазки крові в осіб, що знаходилися в контакті із тваринами

Вилікувати тварин

Карантинні заходи

Знищити тварин - носіїв трипаносом

Запитання 32

1031) У відділення інфекційної лікарні потрапив хворий із попереднім діагнозом "амебіаз". Для лабораторної діагностики потрібно використати такий матеріал:

варіанти відповідей

плазму крові

клітини кісткового мозку

зубний наліт

дуоденальний уміст

фекалії

Запитання 33

1032) Яким протозойним захворюванням можна заразитися при переливанні крові?

варіанти відповідей

Трихомонозом

Малярією

Лейшманіозом

Лямбліозом

Токсоплазмозом

Запитання 34

1033) У рідких фекаліях хворого зі слизом та кров'ю виявлено крупні яйцеподібні клітини, велике ядро в них схоже на квасолю, навколо оболонки помітно якесь мерехтіння. Що це за паразит?

варіанти відповідей

Токсоплазма

Кишкова трихомонада

Балантидій

Лямблія

Дизентерійна амеба

Запитання 35

1034) На прийом до лікаря звернувся хворий зі скаргами на виснажливі напади, що часто повторюються, супроводжуються ознобом, жаром та потом. Для встановлення остаточного діагнозу треба дослідити:


варіанти відповідей

дуоденальний уміст

спинномозкову рідину

виділення статевих органів

кров

фекалії

Запитання 36

1035) У лабораторії досліджували фекалії хворого із хронічним запаленням товстої кишки. Виявлено округлі цисти розміром до 18 мкм із 8 та 16 ядрами. Кому вони належать?


варіанти відповідей

Дизентерійним амебам

Балантидіям

Лямбліям

Токсоплазмам

Кишковим амебам

Запитання 37

1036) Народилася дитина із грубими порушеннями будови черепа, без очей і ручок, з майже повною відсутністю зовнішніх статевих органів. У матері раніше було 2 викидні. Яке це захворювання може бути?


варіанти відповідей

Токсоплазмоз

Трипаносомоз

Вісцеральний лейшманіоз

Амебіаз

Малярія

Запитання 38

1037) Від хворого хронічною амебною дизентерією в лабораторію доставили оформлені фекалії без домішок слизу й крові. Які форми амеби можна в них виявити?

варіанти відповідей

8- та 16-ядерні цисти

Чотириядерну цисту й просвітну форму

Ооцисту з 8 спорозоїтами

Тканинну форму

Чотириядерну цисту, просвітну й тканинну форми

Запитання 39

1038) Хворий звернувся до лікаря із приводу слабості, підвищеної стомлюваності, безсоння вночі та сонливості вдень, головного болю, апатії, загальмованості. Який метод діагностики слід використати?

варіанти відповідей

Мікроскопію спинномозкової рідини

Мікроскопію калу

Мікроскопію пунктату грудини

Посів крові на живильне середовище, мікроскопію

Мікроскопію товстої краплі крові й мазка

Запитання 40

1039) На лікуванні в гастроентерологічному відділенні знаходилися діти, хворі на лямбліоз. Зараження їх трапилось:


варіанти відповідей

трансплацентарно

унаслідок укусів комарів

під час заковтування цист із водою та їжею

під час пошкодження шкіри (подряпини)

під час заковтування вегетативних форм із водою та їжею

Запитання 41

1040) У 3-річної дитини різко підвищилася температура, виникли пронос, висипання на шкірі, збільшилися селезінка та печінка. У сім'ї живе кішка, у якої сльозилися очі, втрачено зір. Яке захворювання можливе в дитини?

варіанти відповідей

Балантидіаз

Вісцеральний лейшманіоз

Трихомоноз

Амебіаз

Токсоплазмоз

Запитання 42

1041) Від хворого хронічним шлунково-кишковим захворюванням до лабораторії доставили рідкі фекалії. На підставі якого результату дослідження ставиться діагноз амебіазу?


варіанти відповідей

Тільки при виявленні тканинної форми амеби

При виявленні тканинної форми амеби та позитивних результатах імунологічного аналізу

Достатньо виявлення в калі домішок крові

При виявленні будь-якої форми амеби (тканинної чи просвітної форми, або цисти)

При виявленні просвітної форми або цисти амеби

Запитання 43

1042) Хворому поставили попередній діагноз "урогенітальний трихомоноз". Для уточнення діагнозу потрібно:


варіанти відповідей

виявити цисти у фекаліях

провести імунологічні реакції

виявити вегетативні форми у випорожненні

виявити вегетативні форми у виділеннях статевих органів

виявити вегетативні форми в крові

Запитання 44

1043) У хворого з виразковим ураженням кишечнику в рідких фекаліях зі слизом виявлено кров. Яку протозойну хворобу найбільш імовірно припустити?

варіанти відповідей

Лейшманіоз

Токсоплазмоз

Амебіаз

Трихомоноз

Лямбліоз

Запитання 45

1044) У хворого півтора тижня спостерігається пропасниця. Напади високої температури повторюються через 2 дні. Коли слід узяти кров на аналіз?

варіанти відповідей

У будь-який час

У період ознобу та підвищення температури

Між нападами

У період жару - при дуже високій температурі

При зниженні температури

Запитання 46

1045) У жінки було 2 спонтанних аборти. Лікар виявив токсоплазмоз. Яким найбільш імовірним шляхом заразилася ця жінка?

варіанти відповідей

Аліментарним

Контактно-побутовим (через мочалку, рушник) або статевим

Трансмісивним

Трансплацентарно

Під час переливання крові

Запитання 47

1046) Група українських біологів відловлювала в Середній Азії піщанок. У деяких членів експедиції виявлено виразки на шкірі. Який вид найпростішого є найбільш імовірним збудником захворювання?


варіанти відповідей

Balantidium coli

Plasmodium falciparum

Leishmania major

Trypanosoma cruzi

Toxoplasma gondii

Запитання 48

1047) У хворого в пунктаті лімфатичних вузлів виявлено дрібні тільця, зігнуті у формі півмісяця. При забарвленні за Романовським цитоплазма блакитна, ядро червоне. Джгутиків немає. Що це?


варіанти відповідей

Лейшманії

Токсоплазми

Лямблії

Трипаносоми

Трихомонади

Запитання 49

1048) Від хворого хронічною амебною дизентерією в лабораторію доставлені рідкі фекалії з домішкою крові. Які форми дизентерійної амеби можна там виявити?

варіанти відповідей

8- та 16-ядерні цисти

Тканинну форму

Чотириядерну цисту, просвітну та тканинну форми

Чотириядерну цисту й просвітну форму

Тканинну форму, просвітну форму, одноядерну цисту

Запитання 50

1049) У хворого головний біль, біль у м'язах, раптово підвищилася температура, надвечір знизилася із сильним потовиділенням. Шкіра жовтянична, збільшені печінка та селезінка. Які методи діагностики потрібні?

варіанти відповідей

Мікроскопія пунктатів внутрішніх органів

Внутрішньошкірна алергійна проба з токсоплазміновим антигеном

Імунологічні реакції крові хворого з антигенами

Протозоологічне дослідження фекалій хворого

Мікроскопія товстої краплі та мазків крові

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест