Раціональне харчування. Порушення обміну біоелементів і біонеорганічних речовин

Тест виконано: 131 раз
28 запитань
Запитання 1

На малюнку зображена людина хвора на

варіанти відповідей

Аргіоз

Остеопороз

Флюрооз

Меркуріалізм

Запитання 2

У людей, які проживають неподалік від виробництва, можуть виникнути

варіанти відповідей

ятрогенні хвороби

професійні хвороби

сусідські хвороби

ендогенні хвороби

Запитання 3

Меркуріалізм відносять до

варіанти відповідей

ятрогенних біоелементозів

трансгресивних хвороб

сусідських хвороб

професійних хвороб

Запитання 4

Захворювання пов'язане з дефіцитом кальцію

варіанти відповідей

Флюрооз

Подагра

Остеохондроз

Остеопороз

Запитання 5

Для забезпечення пластичних витрат добовий білковий оптимум людини становить

варіанти відповідей

100-110 г білка

150-160 г білка

90-120 г білка

200 г білка

Запитання 6

До цукрового діабету призводить тривале споживання великої кількості

варіанти відповідей

вуглеводів

вітамінів

білків

ліпідів

Запитання 7

Причиною гліпоглікемічного шоку може бути

варіанти відповідей

низький вміст вуглеводів в крові

високий вміст вуглеводів в крові

нестача незамінних житних кислок

нестача пектинових речовин

Запитання 8

Оберіть з переліку бактеріальні хвороби

варіанти відповідей

Черевний тиф

Дизентерія

Холера

Гепатит А

Аскаридоз

Запитання 9

Речовини, що забезпечують зв'язування та видалення з організму токсинів, сполук важких металів, радіонуклідів

варіанти відповідей

Жирні кислоти

Вітаміни

Клітковина

Пектинові речовини

Запитання 10

Яка хвороба характеризується такими ознаками: знижена опірність організму до хвороб, підвищена ламкість судин, кровоточивість ясен, ушкодження суглобів.

варіанти відповідей

цинга  

бері-бері

рахіт

куряча сліпота

Запитання 11

Який з перелічених вітамінів підвищує опірність організму до простудних захворювань?

варіанти відповідей

 Вітамін С 

 Вітамін А 

 Вітамін Д

Вітамін В1

Запитання 12

Нестача якого вітаміну спричиняє такі порушення: пошерхлість шкіри, лупа, випадіння волосся, ушкодження сітківки ока, сльозоточивість очей, порушення сутінкового бачення.

варіанти відповідей

вітамін А  

вітамін В

вітамін С

вітамін Д

Запитання 13

Укажіть захворювання, яке спричинене відсутністю в організмі певного вітаміну:

варіанти відповідей

Авітаміноз;  

Гіповітаміноз;

Гіпервітаміноз.

Запитання 14

Оберіть назву вітаміну, який застосовують для профілактики і лікування рахіту у дітей

варіанти відповідей

B12 

D

A

E

Запитання 15

Хімічна назва вітаміну С

варіанти відповідей

пантотенова кислота

фолієва кислота

аскорбінова кислота 

нікотинова кислота

Запитання 16

До жиророзчинних відносяться вітаміни

варіанти відповідей

 С і А

А і D 

вітаміни групи В

D  і С

Запитання 17

Вітаміни групи В:

варіанти відповідей

водорозчинні;

жиророзчинні;

всі відповіді вірні.

Запитання 18

Нестача цього вітаміну спричиняє захворювання, відоме як ''куряча сліпота''?

варіанти відповідей

А

К

С

В2

Запитання 19

Рослини, що містять найбільше вітаміну С.

варіанти відповідей

А) шипшина

Б)лимон

В) картопля

Г) смородина

Запитання 20

Біологічно активні речовини різної хімічної природи, необхідні в невеликих кількостях для нормального обміну і життєдіяльності живих організмів

варіанти відповідей

білки;

жири;

вітаміни;

вуглеводи

Запитання 21

Надлишок введення в організм будь-якого вітаміну:

варіанти відповідей

авітаміноз;

гіпервітаміноз;

гіповітаміноз;

всі відповіді вірні.

Запитання 22

Сприяє нормальному зсіданню крові:

варіанти відповідей

А

Д

К

Запитання 23

Нестача цього вітаміну призводитьдо захворювання бері-бері?

варіанти відповідей

А

Д

С

В1

Запитання 24

Вітамін розмноження?

варіанти відповідей

А

Е

С

В12

Запитання 25

Хімічна назва вітаміну А.

варіанти відповідей

Тіамін      

Ретинол        

Рибофлавін

Запитання 26

Вкажіть, у яких з поданих продуктів найбільше вітаміну D:

варіанти відповідей

А) печінка тріски, яйця, молоко

Б) овочі, зелень

В) хліб та хлібобулочні вироби         

Г) фрукти, ягоди

Запитання 27

Встановити відповідність між назвою вітамінів та харчовими продуктами \

Вітамін

Харчовий продукт

1.    тіамін (В1); А) риб’ячий жир, молоко;

2.    аскорбінова кислота (С) Б) печінка, бобові;

3.     кальциферол (D). В) цитрусові, смородина;

4. ретинол (А) Г) зелень,масло, морква

варіанти відповідей

1а 2б 3г 4в

1б 2в 3а 4г

1г 2а 3д 4в

1б 2а 3г 4в

Запитання 28

 Встановіть відповідність між захворюванням та вітамінами, які його спричиняють …

Захворювання

1.    Бері-бері; А) кальциферол;

2.    цинга; Б) тіамін;

3.    рахіт. В) ретинол;

4. "куряча сліпота" Г) аскорбінова кислота.

варіанти відповідей

1г 2б 3в 4а

1д 2а 3б 4в

1б 2г 3а 4в

1б 2г 3в 4а

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест