Від Нормандії до Парижа

Додано: 17 березня
Предмет: Всесвітня історія, 10 клас
44 запитання
Запитання 1

Маршал ....., маючи .. дивізій, командував усім Атлантичним валом – від Нідерландів до Біскайської затоки і уздовж пд. узбережжя Франції.

варіанти відповідей

Рунштедт

Карантан

Кессельрінг

60

21

18

Запитання 2

Роммель утримував берег від Голландії до Луари. Його 15-та армія з .. дивізіями утримувала сектор біля Кале і Булоні, а 7-ма армія мала напохваті в Нормандії 9 піхотних дивізій і 1 панцерну. 10 панцерних дивізій на всьому Зх. фронті були розкидані від Бельгії до Бордо. Але німці, тепер уже в обороні, скоїли ту саму помилку, що і французи в 1940, і розпорошили свою наймогутнішу зброю контратаки!

варіанти відповідей

19

20

12

Запитання 3

Вранці 5 червня Роммель покинув свою штаб-квартиру, щоб відвідати Гітлера ....., і був у Німеччині, коли ми вдарили. Гітлер змарнував цілісінькій день, думаючи чи треба панцерними дивізіям зміцнити фронт. Лише потягом третього тижня липня, резерви 15-ї армії послали з Па-де-Кале на південь, щоб взяти участь в битві.

варіанти відповідей

Мюнхені

Гамбурзі

Берхтесгадені

Запитання 4

Але ворог боронився завзято і подолати його було не легко. В америк. секторі болота поблизу від Карантана і в гирлі річки Вір перешкоджали нашому рухові, а місцевість усюди була придатна для оборони піхоти. ...., що вкриває значну частину Нормандії, складається з великої кількості невеличких полів. Артилерійській підтримці перешкоджало те, що місцевість недостатньо добре проглядалася, до того ж було вкрай важко застосувати танки.

варіанти відповідей

Bocage

Ferton

Запитання 5

Проте ми добре просунулись, от тільки не змогли захопити ...... Для нас це місто було важливим, бо на схід від нього лежала місцевість, придатна для будування злітних смуг, крім того місто було шарніром, на якому крутився ввесь наш план із якого Монтгомері мав намір повернути ліворуч америк. війська.

варіанти відповідей

Кан

Рив'єр

Кельн

Запитання 6

Кан був важливим і для німців. Якби лінії їхньої оборони прорвали, вся їхня 7-ма армія була б змушена відступити на пд. схід до Луари, утворивши прогалину між собою і 15-ю армією на півночі. Тоді був би відкритий шлях на Париж.

Німці досі стояли непорушно на північ від Сцени, стягнули підкріплення з інших місць, і .. червня воювало вже 12 дивізій, 4 з них панцерні.

варіанти відповідей

12

10

14

Запитання 7

В результаті нашого потужного повітряного наступу було зруйновано всі мости на Мені нижче від Парижа і головні мости на Луарі. Німецькі дивізії прибували частинами, їм бракувало озброєнь, вони були втомлені довгими нічними переходами. До 11 червня союзники сформували неперервний фронт і після лютих боїв опинилися .. червня перед зовнішніми оборонними спорудами Шербура.

варіанти відповідей

22

18

19

21

Запитання 8

Ворог чинив опір до .. червня, щоб встигнути зруйнувати геть усе. Руйнування були такі масштабні, що важкі вантажі можна було переправляти через порт тільки наприкінці серпня.

варіанти відповідей

26

24

27

Запитання 9

В ніч із .. на .. червня на Лондон упали перші літаки-набої. Їх запускали з майданчиків на півночі Франції далеко від наших висаджених армій.

варіанти відповідей

12 на 13

10 на 11

8 на 9

14 на 15

Запитання 10

.. червня в Марживалі коло Суассона Гітлер провів нараду з Рунштедтом і Роммелем. Вони доводили, що 7-ма армія, перш ніж їх знищать, має організовано відступити до Сенни, де разом із 15-ю армією вона могла б провадити оборону. Але Гітлер був проти цього.

варіанти відповідей

17

16

15

Запитання 11

Ми тим часом зміцнювали свої сили. За перші 6 днів переправили ... солдатів, 54 000 машин, 104 000 тонн запасів.

варіанти відповідей

326 000

145 000

436 000

Запитання 12

До .. червня були збудовані 2 "шовковичні" гавані: одна в ....., а друга за 10 миль далі на захід, в америк. секторі.

варіанти відповідей

19

17

Арроманші

Кан

Бретані

Запитання 13

Підводні трубопроводи "...." з'явилися пізніше, а поки що .... став головним портом постачання бензину.

варіанти відповідей

"Плутон"

"Нептун"

Порт-ан-Бесен

Авранш

Запитання 14

Та потім настав ....денний шторм, що майже не давав переправляти людей і матеріали і завдав шкоди. Чимало плавучих конструкцій, не призначених для таких умов, позривало зі швартовів. Гавань в америк. секторі була зруйнована, а її придатні частини використали для ремонту гавані в Арроманші. Ми відставали за планом просування.

варіанти відповідей

4

5

3

Запитання 15

В останній тиждень червня британці створили плацдарм на південь від Кана. Спроби розширити його на південь і схід були невдалими. .. липня ми почали контратаку на Кан і ми значно просунулися вперед.

варіанти відповідей

8

10

9

5

Запитання 16

.. липня ми захопили всю частину міста, розташовану на нашому боці річки, а до середини липня висадили уже .. союзних дивізій.

варіанти відповідей

10, 30

13, 25

14, 28

Запитання 17

Супроти них німці виставили .. дивізій. Але вороги вже мали 160 000 вбитих і поранених, і Ейзенхауер вважав, що їх бойове значення було не більше .. дивізій.

варіанти відповідей

27, 16

30, 18

26, 14

Запитання 18

.. липня Роммеля тяжко поранили. Його авто атакували винищувачі і Роммеля повезли в шпиталь. Але Роммель якимось дивом одужав.

варіанти відповідей

17

18

19

16

Запитання 19

На початку липня Рунштедта на посаді командира Західного фронта замінив

...., а 20 липня стався замах на Гітлера, який не мав успіху.

варіанти відповідей

Клюге

Ліст

Запитання 20

Полковник ...., підклав під стіл Гітлера портфель, де була годинникова бомба. Від вибуху Гітлера врятувала важка стільниця.

варіанти відповідей

Штрумен

Штауфенберг

Запитання 21

Тепер наближалася дата загального наступу Монтгомері, призначеного на .. липня. Британці атакували трьома корпусами. Атаці передувало масове бомбардування. Ми добре просунулись на схід від Кана, аж поки захмарене небо почала нам перешкоджати і призвело до тижневої затримки.

варіанти відповідей

18

19

22

Запитання 22

Я вважав, що то нагода відвідати Шербур. .. липня я на літаку .... полетів до злітної смуги біля Шербура. Мене вразили руйнування, що їх німці заподіяли місту.

варіанти відповідей

20

21

22

"Dacota"

"Storch"

Запитання 23

Я сів на брит. торпедний катер і здійснив тяжке для мене плавання до Арроманша. З віком морська хвороба повертається. Я не піддався їй, а міцно спав. Ночі були неспокійними, лунала тривога. Вдень я вивчав увесь процес вивантаження припасів і військ. Останнього дня в Арроманші я відвідав штаб-квартиру Монтгомері. Він повіз мене до руїн ..... Я відвідав і кілька авіабаз.

варіанти відповідей

Кана

Дьєпа

Бредлі

Запитання 24

Тієї пори накази, які тримали німецьку 15-ту армію за Сеною, скасували, і кілька свіжих дивізій послали для підкріплення 7-й армії. Нарешті настав час для великого америк. прориву під командуванням генерала ....

варіанти відповідей

Омара Бедлі

Кутанса

Крірара

Запитання 25

.. липня америк. 7 корпус ударив на південь від Сен-Ло, а наступного дня 8 корпус праворуч від них теж пішов у бій. Бомбардування було успішне і наступ піхоти. Уперед рушили танки, прямуючи до ...., міста яке було важливим стратегічним пунктом.

варіанти відповідей

25

24

23

Кутанса

Авранша

Запитання 26

Шлях відступу німців уздовж узбережжя Нормандії був перерізаний, тож уся німецька система оборони опинилася під загрозою і в хаосі. .. липня взяли ...., а невдовзі обійшли морський виступ, що відкривав шлях на півострів Бретань.

варіанти відповідей

31

30

29

Авранш

Демпсі

Запитання 27

Водночас канадці під командуванням .... здійснили атаку з Кана по дорозі на Фалез. Цій атаці чинили опір .. панцерні дивізії.

варіанти відповідей

Демпсі

Крірара

4

3

Запитання 28

Тому Монтгомері переніс головний удар брит. військ на іншу ділянку і дав наказ брит. 2-й армії під командуванням .... почати новий наступ з Комона на ....

варіанти відповідей

Демпсі

Паттона

Вір

Лаваль

Запитання 29

Після інтенсивного бомбардування .. липня пішли в атаку і за кілька днів взяли Вір. .. серпня я знову полетів у штаб-квартиру Монтгомері.

варіанти відповідей

30, 7

31, 5

29, 3

Запитання 30

Коли Монтгомері показав на картах всі дії, прибув 1 америк. полковник, щоб забрати мене до генерала .... Шлях був ретельно спланований, щоб показати мені руйнування міст і сіл. Ми доїхали до генерала десь о 4 годині. Генерал щиро привітав мене, але я відчував напругу, бо в цей час тривала битва і кожні хв приходили нові повідомлення. Тож я скоротив свій візит, і поїхав назад до літака. Я вже мало не піднявся на борт, коли, на мій подив, приїхав Ейзенхауер.

варіанти відповідей

Раттона

Паттона

Бредлі

Бійотт

Запитання 31

Тепер вступила в бій америк. 3-тя армія під командуванням .... Він виділив 2 панцерні дивізії і три піхотні для наступу на захід і південь, щоб очистити від німців Бретань. Ворог одразу відступив у свої укріплені порти. Французький рух Опору відігравав важливу роль і півострів швидко визволили.

варіанти відповідей

Паттона

Бредлі

Запитання 32

Наприкінці першого тижня серпня німців загнали до оборонних периметрів міст ... Там їх можна було ізолювати і дати киснути.

варіанти відповідей

Сен-Мало

Ле-Ман

Брест

Лор'ян

Сен-Назер

Запитання 33

Коли Бретань визволили, а рештки німці опинилися запертими, частина армії Паттона почала наступати на схід, здійснивши ...., що виніс її в проміжок між Луарою і Парижем, а потім униз по Мені до Руана.

варіанти відповідей

"Довгий хук"

"Лінію прогину"

Запитання 34

.. серпня увійшли в місто ..., а 9 серпня в .....

варіанти відповідей

6 серпня

8 серпня

Лаваль, Ле-Ман

Ле-Ман, Лаваль

Запитання 35

Німців у тому регіоні було дуже мало, і головні труднощі полягали в забезпеченні припасами американців. Авранш був важливим пунктом і становив спокусливу можливість для німецької атаки на захід з околиць Фалеза. Ця ідея полинула уяву Гітлера, і він наказував атакувати ...., пробити шлях до Авранша і перерізати комунікації Паттона. Німецькі командири виступили проти цього плану. Вони хотіли використати 4 дивізії для здійснення відступу до Сени. Але Гітлер стояв на своєму і .. серпня 5 панцерних і 2 піхотні дивізії почали атакувати це місто.

варіанти відповідей

Мортен

Орлеан

Леклерк

Запитання 36

Удар припав на єдину америк. дивізію, проте вона трималася, а їй на допомогу прийшли ще три. Після 5 днів боїв і бомбардування, ворог відступав і увесь виступ від Фалеза до Мортена опинився під зосередженим вогнем з трьох боків. Союзні війська написали на скупчення німців у довгій і вузькій кишені, артилерія завдала їм страхітливих утрат. Німці вперто чіплялися за фланги прориву коло Фалеза і Аржантана, і віддавши пріоритет танкам, намагалися врятувати все, що могли. .. серпня німці вже втратили командування і контроль, і від армії лишилася руїна.

варіанти відповідей

17

23

18

Запитання 37

20 серпня кліщі зімкнулися і ми знищили не менш .. німецьких дивізій. Американська 3-тя армія не тільки звільнила Бретань, а й кинула від Ле-Мана три корпуси на схід і пн. схід. .. серпня вони дійшли до Орлеана, Шартра і Дре.

варіанти відповідей

8, 17

5, 18

6, 19

Запитання 38

Звідти пішли на північний захід і зустрілися з британцями, що наступали на .... Нашій 2-й армії довелося трохи затриматися. Їй треба було перегрупуватися після битви під Фалезом, а ворог знайшов засоби збудувати імпровізовані ар'єргардні позиції.

варіанти відповідей

Руан

Леклерк

Запитання 39

Але ми наступали і німці відступали. Війська які втекли, не мали змоги тримати оборону на другому березі річки. Ейзенхауер вирішив уникнути битви за Париж. Сталінград і Варшава довели жахіття фронтальних штурмів і патріотичних повстань, тож він вирішив оточити столиць і змусити гарнізон капітулювати або втекти. .. серпня настав час дій.

варіанти відповідей

20

19

23

Запитання 40

Паттона форсував Скину коло Манта-ла-Жоллі, і його правий фланг досяг до Фонтенбло. Французьке підпілля повстало. Поліція влаштувала страйк. Профектура в руках патріотів. Один офіцер із руху Опору дістався до штаб-квартири Паттона з повідомленням, і в середу вранці їх передали Ейзенхауеру. До армії Паттона була придатна 2-га панцерна дивізія під командою генерала ...., яка висадилася в Нормандії 1 серпня.

варіанти відповідей

Леклерка

Бійотта

Жюена

Запитання 41

Де Голль прибув того дня, і головнокомандувач запевнив його, що коли настане пора, війська Леклерка першими вступлять в Париж. Того вечора новини про вуличні бої в Парижі спонукали Ейзенхауера діяти і Леклерку наказали наступати. 23 серпня почалося зі слів "Завдання №1 – взяти Париж". 24 серпня головна частина військ на чолі з полковником ...., вирушив з боку Орлеана.

варіанти відповідей

Бійоттом

Холтіцом

Жюена

Запитання 42

Увечері авангард танків дійшов до Орлеанської брами Парижа. Наступного ранку панцерні колони Бійотта утримували обидва береги Сени навпроти острова Сіте. Пополудні оточили штаб-квартиру німецького командира ... в палаці Меріс.

варіанти відповідей

фон Холтіца

Жюена

Запитання 43

Фон Холтіца привели до Леклерка. Підписали капітуляцію гарнізону. В Парижі відбувалася демонстрація. Німецьких військових обпльовували. Туди прибув де Голль. Пополудні 26 серпня де Голль вирушив пішки по Єлисейських полях до площі ...., а звідти в автомобільному кортежі до собору Паризької Богоматері. Колабораціоністи, що зачаїлися на дахах, відкрили стрілянину. Юрба кинулась врозтіч. Але далі тривало освячення визволення Парижа.

варіанти відповідей

Конкорд

Ковадло

Селяве

Запитання 44

До 30 серпня наші війська перетнули Сенсу в багатьох місцях. Утрати ворона величезні: .. солдатів, половина з них полонені, .. танків, 20 000 авто і 1500 польових гармат. 7-ма армія і дивізії розгромлені.

варіанти відповідей

400 000, 1300

345 000, 989

450 000, 1500

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест